Megvédve / Odbranjena / Defended dr./dr/PhD ✔ https://t.co/8ySpX0beJg||#EdpRNRMadrid #realmadrid #estadiosantiagobernabeu https://t.co/0x4vFYDbJf||My third marathon completed. The medal and the Spanish Parliament #EdpRNRMadrid #congresodelosdiputados https://t.co/yMKeL4ud74||

Harc az identitásrombolás ellen

Európa ma nem jó hely a kisebbségeknek és a nemzetállamoknak, Magyarország változtatni akar ezen a Kárpát-medence érdekében – A magyar összetartozás éve lehet 2020

Visszatekintve az elmúlt bő száz évre, érdemes európai viszonylatban, az Európát meghatározó idők tükrében értelmezni a jelent és a múltat, s az 1918 után bekövetkezett szomorú geopolitikai változások mellett azt is észre kell vennünk, hogy ma is nagy veszély leselkedik, harc folyik, ezúttal azonban nem a terület, hanem a nemzeti identitás van veszélynek kitéve – mutatott rá Budapesten az Országházban dr. Kövér László házelnök, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) elnöke az említett szervezet éves plenáris ülésén.

– Ma a tudatot akarják „elfoglalni”, a nemzeti identitás felszámolásának a folyamata zajlik, elsősorban azért, hogy a vezető európai politikai elit ellehetetlenítse a nemzeti érdekvédelmet, ha pedig azt ellehetetleníti, akkor már sokkal könnyebb lesz befolyást gyakorolni a nemzetekre.

Úgy fogalmazott, ez az elit veszélyt lát a családban, az egyházban, a keresztény értékeken nyugvó államokban. Minden európai konfliktus mögött tulajdonképpen ez a harc áll: az uralható nemzetek megteremtése érdekében folytatott küzdelem. Az Európai Unió vezetősége, sajnos, azok mellé állt, akik az identitásrombolás mellett szállnak síkra, mondta Kövér László, föderalista, bevándorláspárti politikát folytat. Két, elmondása szerint jó hírt is közölt: az európai politikai elit leváltható a soron következő parlamenti választásokon, ugyanakkor Európa számíthat a magyaroknak a segítségére, amikor felveszi a harcot az identitásrombolás ellen.

Kövér elmondása szerint egy új identitáspolitikai modellre van szüksége a kontinensnek, s Közép-Európa áll a legközelebb ahhoz, hogy azt megvalósítsa, a régió országai ugyanis felismerték, hogy a nemzeti azonosságtudat nem veszélyt jelent, hanem értéket, egymás tisztelete esélyt is teremt az  együttműködésre. Ez a modell egy új, racionális, nemzeti azonosságot elismerő felépítmény lenne, jelentette ki Kövér. A modellhez csatlakozhatna politikájával Szerbia is, mely már eleve jó úton halad, Romániában is vannak pozitív változások, egyedül Ukrajna tart még messze mindettől. Kövér két

javaslatot is megfogalmazott: a jövő évtől kezdve fogadjon el a KMKF minden év márciusában egy identitáspolitikai jelentést, melyet eljuttatnak a szomszédos államokba és az EU illetékes szerveinek is. A KMKF kérelmezze az Országgyűlésnél és a magyar kormánynál, hogy 2020 a magyar nemzeti összetartozás évének számítson, javasolta az elnök.

FOLYTATÓDIK A GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAM

Soha korábban annyi változás nem volt a világpolitikában és a gazdaságpolitikában, mint manapság, állapította meg felszólalásában Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter. A magyar kormány a maga részéről a jövőben is közép-európai beállítottságú politikát folytat majd, kárpát-medencei fókusszal, húzta alá a tárcavezető. Megállapította, hogy az elmúlt években Közép-Európa a nyertese volt az európai átalakulási folyamatoknak. Civilizációs kérdések, politikai viták zajlanak Európában, jegyezte meg. Magyarország továbbra is arra törekszik majd, hogy a lehető legjobb viszonyban legyen a szomszédaival, hiszen a tapasztalatok bizonyították, hogy az efféle politikának köszönhetően előnyösebb helyzetbe kerülnek a nemzetrészek is. Szijjártó közölte, hogy az elmúlt évtizedben 61 százalékkal növekedett a kereskedelmi forgalom a szomszédos államokkal. Ma 30 milliárd forintot tesz ki az árucsere értéke, számolt be.

Lényegesnek nevezte azt a támogatást, amelyet az anyaország nyújtott a határon túli nemzetrészeknek, 2016 és 2018 között 37 ezer kis- és középvállalkozónak, gazdának járultak hozzá üzlete fejlesztéséhez, megerősítéséhez, több mint 60 milliárd forintot költöttek el, mellyel 108 milliárdos befektetési ciklust kezdtek voltaképpen meg, jegyezte meg. A program folytatódik, jelentette be, Erdély az idén 25 milliárd forintos mezőgazdaság-fejlesztési támogatásra, Felvidék 10 milliárdos ipari integráló csomagra, Kárpátalja 5,2 milliárdos házvásárlási és idegenforgalmi csomagra, Vajdaság pedig, ahol az eddigiekben a legnagyobb volt a támogatás összege, másfél milliárdos idegenforgalmi és házvásárlási támogatásra számíthat a külgazdasági miniszter elmondása szerint. Muravidék és Drávaszög egymilliárd forintos segítséget kap ugyancsak házvásárlásra. A szomszédokkal történő együttműködés keretében új határátkelők is nyílnak, így a magyar–szerb határvonalon is, Kübekházánál, a nyáron tervezik átadni a létesítményt.

Magyarország és Szerbia kapcsolatáról szólva Szijjártó kijelentette, az példa a sikeres együttműködésre, tanúskodik róla, hogy lehetséges a kooperáció a történelem során tapasztalt nézeteltérések ellenére is, ha azt mindkét fél egyaránt akarja.

KONKRÉT EREDMÉNYEK NEMZETPOLITIKÁJA

A tanácskozáson részt vettek a vajdasági magyar politikai élet képviselői is. Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakciójának vezetője kifejtette, az Orbán-kormány nemzetpolitikája és a magyar Országgyűlés támogatása jellemzi majd a határon túli magyarokat érintő ügyeket a következő években is.

– Fontos a házelnöknek az a javaslata, hogy a KMKF minden évben eljuttassa Belgrádnak, Pozsonynak, Bukarestnek a nemzetrészek helyzetével kapcsolatos megállapításokat. Mindez, persze, nem lenne elegendő az érdekérvényesítéshez, ahhoz erős politikai képviselet kell Vajdaságban, a Felvidéken és Erdélyben is. A magyaroknak meg kell érteniük az egész Kárpát-medencében, hogy kizárólag a magyar pártok képviselik az érdekeiket, mások ezt nem tehetik meg helyettük. Vajdaságban ez az erő a VMSZ. Az is lényeges, hogy konkrét ügyek jellemzik ma a nemzetpolitikát, nem elméletek és tanulmányok ezek, a Prosperitati által 250 millió eurót hozott a vajdasági magyar gazdaságfejlesztési terv – húzta alá lapunknak nyilatkozva Pásztor Bálint.

HIT ÉS BIZAKODÁS A JÖVŐ ÉRDEKÉBEN

Deli Andor vajdasági magyar származású fideszes néppárti európai parlamenti képviselő elmondása szerint a Fidesz választási listájának a célja a változás elérése az európai politikában.

– Ezt a célt láthattuk már 2014-ben is, reméljük, a választók az idén támogatásukról biztosítják ezt az össznemzeti politikát. A következő évekre nagyon sok kisebbségi érdekeltségű kérdésnek a rendezése vár, itt van például a Minority SafePack kezdeményezés. Ott kell lennünk annak érdekében, hogy eredményes legyen a kárpát-medencei magyarság – hangsúlyozta Deli.

Az anyaországban tavaly voltak parlamenti választások, Szerbiában nemzeti tanácsi választásokat tartottak, az idén európai választások lesznek, turbulens politikai időket élünk, egy kisebbségi önkormányzatnak pedig nagyon oda kell figyelnie arra, hogy mi történik a hazájában, az anyaországban és a világban – mondta el nyilatkozatában mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

– Olyan körülmények megteremtése mellett kell állást foglalunk, melyek biztonságot jelentenek a kisebbségek számára Európa szerte. Jelenleg nem ez a helyzet. Szerbia az Európai Unió felé halad, ezért nem mindegy az, hogy ott hogyan kezelik a kisebbségi közösségeket. Fontos, hogy a kárpát-medencei nemzetegyesítés folyamata sikeres, gazdasági értelemben is megvalósulni látszik. A jövő év szomorú évfordulót jelent, a trianoni emlékezés éve, s lényeges, hogy ezt az évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánítsuk, hogy ezt kezdeményezte az Országgyűlés elnöke. Hitet és bizakodást kaphatunk ezzel, mely a jövő felé fordítja tekintetünket – értékelte Hajnal.

v-ár

2019. április 23.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

10,30 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

18,00 - Csonoplya - a VMSZ lakossági fóruma

2019. április 24.

08,15 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2019. május 4.

10,00 - Doroszló - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2019. május 6.

19,00 - Hajdújárás - a VMSZ Tanácsának alakuló ülése

20,15 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének alakuló ülése

2019. május 7.

13,30 -  Topolya - A KITE Kft. logisztikai központjának ünnepélyes átadása

14,30 - Topolya - A Gebi Kft. telephelyének ünnepélyes átadása

2019. május 8.

19,00 - Kisorosz - a VMSZ lakossági fóruma

2019. május 9.

14,00 - Szabadka - Találkozó az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjaival

2019. május 13.

12,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

12,45 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

2019. május 14.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak V. ülése)

18,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Pannon TV Közügyek c. műsorában (élő)

19,00 - Királyhalom - a VMSZ lakossági fóruma

2019. május 15.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

 

2019. május 16.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2019. május 17.

09,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

09,30 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés

2019. május 20.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés

17,00 - Szabadka - A VMSZ elnökének, alelnökeinek és Intéző Bizottságának egyeztetése

2019. május 21.

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak V. ülése)

12,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

16,00 - Szabadka - Találkozó a VMSZ adai, magyarkanizsai, óbecsei és zentai községi szervezeteinek elnökeivel

18,00 - Szabadka - Találkozó a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnökével

2019. május 22.

09,30 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak VI. ülése)

2019. május 23.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés

2019. május 24.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés

2019. május 26.

19,00 - Budapest - a Fidesz-KDNP eredményváró rendezvénye

2019. május 27.

16,00 - Belgrád - A Parlament XXII. alkalmi ülése a Tizenegyedik ciklusban (Koszovói jelentés)

 

2019. május 28.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés

17,15 - Belgrád - Szavazás  (a Parlament XXII. alkalmi ülése a Tizenegyedik ciklusban) 

2019. május 29.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés

10,10 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

12,10 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak VI. ülése)

16,00 - Hajdújárás - A VMSZ elnökének, alelnökeinek és Intéző Bizottságának egyeztetése

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

20,15 - Hajdújárás - a VMSZ Tanácsának ülése

2019. május 30.

17,00 - Szabadka - A Skala Garden Kft. nagyléptékű gazdasági fejlesztés ünnepélyes átadása 

2019. május 31.

18,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

 

2019. június 3.

10,00 - Budapest (Ferencváros) - Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

2019. június 4.

16,00 - Királyhalom - Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

2019. június 6.

18,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2019. június 10.

12,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

16,00 - Szabadka - A VMSZ elnökének, alelnökeinek és Intéző Bizottságának egyeztetése

18,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

19,00 - Szabadka - a VMSZ Tanácsának ülése

2019. június 12.

10,30 - Belgrád - A Parlament Európai Integrációs Bizottságának ülése

15,00 - Belgrád - Vendégszereplés az O2 TV Fokus c. műsorában (szerb nyelven; adásban: ma 16,25-kor)

18,00 - Zenta - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,30 - Zenta - a VMSZ községi szervezetének tisztújító taggyűlése

2019. június 14.

11,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

18,00 - Horgos - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,00 - Oromhegyes - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

20,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

21,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ községi szervezetének tisztújító taggyűlése

2019. június 17.

12,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

18,00 - Kelebia - Találkozó a helyi teremelőkkel

2019. június 18.

08,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ fennállásának 25. évfordulója alkalmából

10,00 - Belgrád - A Parlament XXIV.  alkalmi ülése a Tizenegyedik ciklusban 

18,00 - Szabadka - Makkhetes - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

20,00 - Csantavér - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2019. június 19.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés

19,00 - Hajdújárás - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

20,00 - Királyhalom - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

 

2019. június 20.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés

18,00 - Péterréve - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,00 - Óbecse - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

20,00 - Bácsföldvár - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

21,00 - Óbecse - a VMSZ községi szervezetének tisztújító taggyűlése

2019. június 21.

19,00 - Szabadka - Újfalu - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2019. június 24.

12,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

13,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

2019. június 25.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (XII. rendkívüli ülés)

16,00 - Törökfalu - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

17,30 - Mohol - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

18,30 - Ada - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,30 - Ada - a VMSZ községi szervezetének tisztújító taggyűlése

2019. június 26.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés

19,00 - Bajmok - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2019. június 27.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2019. június 28.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

16,30 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának alakuló ülése

18,00 - Szabadka (Zorka HK) - VII. Buckai Lángos Fesztivál

2019. július 1.

12,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

17,00 - Szabadka - A VMSZ elnökének, alelnökeinek és Intéző Bizottságának egyeztetése

18,30 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

19,45 - Szabadka - a VMSZ Tanácsának ülése

2019. július 2.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

20,00 - Zenta - a Prosperitati Alapítvány tájékoztató előadása

2019. július 3.

08,00 - Szabadka - a VMSZ sajtótájékoztatója

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,00 - Szabadka - Kisradanovác Helyi Közösség - a VMSZ és az SNS lakossági tájékoztatója a piacfejlesztésről

19,00 - Szabadka - a Prosperitati Alapítvány tájékoztató előadása

2019. július 4.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

19,00 - Ada - a Prosperitati Alapítvány tájékoztató előadása

2019. július 5.

11,00 - Szabadka - A határszakasz forgalmának optimalizálása – kerékpárutak tervezése és építése – OPTI BIKE elnevezésű projektum  konferenciájának megnyitása

2019. július 7.

12,00 - Szabadka - helyiközösségi választások - szavazás

20,00 - Szabadka - Eredményvárás a VMSZ-ben

2019. július 8.

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (XII. rendkívüli ülés)

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (XIII. rendkívüli ülés)

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2019. július 9.

19,00 - Brüsszel - A magyar néppárti delegáció évzárója

2019. július 10.

13,00 - Brüsszel - Találkozó a magyar néppárti delegáció képviselőivel 

14,30 - Brüsszel - Találkozó Gyürk András és Hídvéghi Balázs európai parlamenti képviselőkkel

16,15 - Brüsszel - Találkozó Trócsányi László európai parlamenti képviselővel

18,00 - Brüsszel - Interjú a Vajdasági Televíziónak

 

2019. július 11.

10,00 - Brüsszel - Találkozó Ana Hrustanovićtyal, Szerbia Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetőjével

11,30 - Brüsszel - Interjú a Pannon TV-nek

2019. július 12.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés 

15,30 - Szabadka - Gyászülés Földi Márta emlékére

2019. július 13.

10,00 - Szabadka - Vasutas-települési helyi közösség - VI. Jótékonysági levendulanapok

2019. július 14.

12,00 - Hajdújárás - IV. Rózsa Sándor Fesztivál

2019. július 15.

09,45 - Belgrád - Szavazás (A Parlament XXV. alkalmi ülése a XI. ciklusban)

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (XIV. rendkívüli ülés)

16,00 - Szabadka - A Yu Eco TV In medias res c. műsorának felvétele (adásban holnap 20 órakor)

 

2019. július 16.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés 

13,00 - Belgrád - a szerbiai Parlament Spanyol Baráti Tagozatának találkozója Raúl Bartolomé Molinaval, Spanyolország belgrádi nagykövetével

16,00 - Szabadka - A VMSZ elnökének, alelnökeinek és Intéző Bizottságának egyeztetése

2019. július 17.

09,45 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2019. július 18.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2019. július 19.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ helyi, községi, körzeti elnökeinek és más tisztségviselőinek fóruma

2019. július 20.

15,30 - Péterréve - a legtöbben együtt tamburázók magyar rekordkísérlete - megnyitó

2019. július 22.

09,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (XIV. rendkívüli ülés)

09,15 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

09,30 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (XV. rendkívüli ülés)

11,00 - Zimony - Hunyadi János belgrádi szobrának avató ünnepsége

2019. július 23.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2019. július 24.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

 

2019. július 25.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés