Átadták Aleksandar Vučić köztársasági elnöknek a Szabadka város díszpolgára címet

Szabadka város napjának megünneplése a városi zászló felvonásával és Szabadka Város Képviselő-testületének díszülésével történt, melyen átadták a Díszpolgár cím és a Pro Urbe kitüntetésekkel járó plaketteket és okleveleket. Aleksandar Vučić elnöknek a díszpolgári cím kitüntetést Stevan Bakić, Szabadka polgármestere, a Pro Urbe elismerést dr. Selymesi Nándor urológus szakorvosnak és a városunkban száz éve működő Pelivan cukrászdának dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke adta át.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök a díszülésen mondott beszédében kiemelte, hogy a tíz évvel ezelőtt megkezdett változások most már Szabadka és egész Szerbia jövőjének részét képezik, melyet, mint mondta, most már senki nem fordíthat rossz irányba.

„Tíz évvel ezelőtt volt bátorságunk elindítani egy folyamatot, amely különösebben senkinek sem tetszett, de amely ma már történelmünk és jövőnk része, amelyet senki sem tud rosszabb irányba fordítani.” – jelentette ki Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić elmondta, hogy ezt a kitüntetést Pásztor Istvánnak is meg kellett volna kapnia, aki egészségügyi okokból nem vesz részt ezen az ünnepségen.

"Tudtam, mit kell tennünk, hogy elnyerjük magyar polgártársaink bizalmát, és ők is tudták, mit kell tenniük a bizalom és a barátság kialakulásáért. Mára eljutottunk oda, hogy teljes szívünkből szurkoljunk egymásnak a sportban, teljes szívből és hátsó szándék nélkül. Ez volt az alapja mindennek, amit fel tudtunk emelni.” – hangsúlyozta Aleksandar Vučić.

Kijelentette, egyáltalán nem zavarja, hogy Szabadka bejáratánál a város neve magyar nyelven a magyar zászló színeivel is szerepel a szerb nyelven a szerb zászló színeivel kiírt név mellett, és hogy ez az ő ötlete volt.

Kiemelte, hogy Szabadka nagy sokszínűsége a mi kincsünk, és nem problémánk, és 18-19 alkalommal járt ebben a városban, többet, mint bármelyik államfő vagy kormányelnök.

Gyárakat hoztunk Szabadkára, és nagyösszegű támogatásokat biztosítottunk – mondta, és hangsúlyozta, hogy ezt most már senki sem tudja elvenni Szabadkától.

Szavai szerint Szabadka a mi kapcsolatunk Közép-Európával, és a legjobb összeköttetéssel és fejlett infrastruktúrával kell rendelkeznie.

Kiemelte, hogy kevesebb, mint egy év és négy hónap alatt befejezzük a gyorsvasút Újvidék és Szabadka közötti szakaszának építését.

„Akkor Újvidék már csak 40 percnyi utazásra lesz Szabadkától, Belgrád központja pedig egy óra 10 percnyire lesz, míg Belgrádtól Budapestig, amikor a magyarok befejezik az ő részüket, két óra 40 percig kell majd utazni.” – jelentette ki Aleksandar Vučić, hozzátéve, hogy „valami teljesen újat és Európában eddig példa nélkülit építünk Horgoson, nagyobbat mindennél, amit eddig bővítettünk”, valamint, hogy „megkérjük Európát, hogy segítsen anyagilag”.

Kitért arra, hogy Szabadkától Szegedig és Bajáig vasút épül, és ezek mind Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével egyeztetett projektek.

Hozzátette, hogy Szabadka méretét tekintve megelőzte Leskovacot, és mára Szerbia ötödik legnagyobb városa, Szabadka egyre gazdagabb hely lesz, és folytatódnak a beruházások, valamint meg kell próbálnunk jobban megbecsülni a tetteket. 

"És amikor majd elveszítik a hatalmat, és eljön az az idő - de nem egyhamar, ahogy egyesek gondolják – és akkor bárki mondhat bármit, de mindazt amit önök tettek, azt senki sem veheti el." – hangsúlyozta Aleksandar Vučić.

Elmondta, hogy a szabadkai színház a lehető leghamarabb elkészül, valamint egy nagy futballstadion is épül, amely sokkal modernebb lesz, mint a jelenlegi a városban.

"Az ősi magyar bölcsesség azt mondja - a szeretet olyan, mint a rizs csírája, ha átülteted, jobban sikerül. A jó embereket a szeretetnek nevezett vékony szál köti össze." - zárta szavait Aleksandar Vučić, még gyorsabb fejlődést kívánva Szabadkának.

Stevan Bakić polgármester: Szabadka város legnagyobb elismerését adjuk át az egyik legjobb és legbölcsebb elnöknek, aki valaha is volt Szerbia történelmében

Stevan Bakić polgármester beszédében elmondta, hogy Szabadka város ma a díszpolgári címet Szerbia elnökének, Aleksandar Vučićnak adományozta, hogy a városi képviselő-testület többségének döntése, mely szerint Szabadka város legmagasabb elismerését Aleksandar Vučić elnöknek adományozza azonos a szabadkaiak többségének véleményével, és ez a tisztelet, a figyelmesség és a hála jele Aleksandar Vučić elnök nagy erőfeszítéséért és óriási hozzájárulásáért e város és minden lakosa fejlődéséhez, jólétéhez és jobb jövőjéhez.

„Szabadka város legmagasabb kitüntetését, a díszpolgári címet ma Szerbia egyik köztársasági elnökének, és méghozzá milyen elnökének adjuk át. Személyes meggyőződésem szerint, amelyet a szerbiai többség is oszt, Szerbia történelmében az egyik legjobb és legbölcsebb elnöknek. És a jó Istennek hála, és remélem, sokáig elnöke is lesz.” – hangsúlyozta Stevan Bakić.

Emlékeztetett arra, hogy Szabadka város polgármesteri posztjának átvételekor, 2020. augusztus 21-én azzal zárta a szabadkai képviselő-testülethez és a szabadkai polgárokhoz intézett beszédét, hogy bízik abban, hogy ő és legközelebbi munkatársai négy év múlva itt fognak állni ebben a teremben, és visszatekintve arra, amit tettek – büszkeséget fognak érezni. "Büszkeséget" - mondta -, „hogy városunkat és hazánkat is a legjobb tudásunk és képességeink szerint szolgáltuk.”

„Ma, három évvel e nap után, nagyon büszkén állok a zsúfolásig megtelt terem előtt. Büszke vagyok, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy tagja lehessek az Aleksandar Vučić elnök által vezetett csapatnak, amely felemeli Szerbiát, amely visszaadta méltóságát, nemzeti büszkeségét és tekintélyét a világban. Büszke vagyok arra is, hogy nem okoztam csalódást a Szerb Haladó Pártnak, amely engem erre a tisztségre delegált, sem családomnak, sem városomnak, sem Szerbiámnak. Büszke vagyok, mert nagy dolgokat tettünk ezért a városért, és részt vettünk a Szerbia előrehaladásával kapcsolatos fontos eseményekben is.” – hangsúlyozta Stevan Bakić.

Hozzátette: az előző időszakban rengeteget tettek, és a megvalósult projektek egy részét az a tizenegy perces film összesíti, amit a teremben jelenlévők láthattak.

„Sokat tettünk elsősorban Aleksandar Vučić elnök hatalmas támogatásának, de városunk történetének legnagyobb kormányzati beruházásainak is köszönhetően. Ezért megragadom az alkalmat, hogy kifejezzem óriási hálámat a Szerb Köztársaság Kormányának, élén Ana Brnabić elnökasszonnyal, valamint a Tartományi Kormánynak, Igor Mirović elnökkel az élén." – emelte ki Stevan Bakić polgármester.

Gratulált Aleksandar Vučić köztársasági elnöknek a Szabadka Díszpolgára cím odaítéléséhez.

"Szívből gratulálok Önnek, szeretett Szerbiánk tisztelt elnökének, Szabadka város legmagasabb rangú elismerése, a Díszpolgári cím adományozása alkalmából. Hosszú életet és mindenekelőtt jó egészséget kívánok, mert családja mellett Szerbiánknak és polgárainak is az a legfőbb érdeke, hogy továbbra is vezessen minket a béke, a stabilitás és a gazdasági fejlődés útján. Szerbia, ahogy Ön mondani szokta, győzhet. És nem csak a sport terén. És Szerbia a végén győzni fog.” – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

Beszéde végén gratulált a Pro Urbe kitüntetésben részesítetteknek, és minden jót kívánt nekik és családjuknak, valamint gratulált Szabadka polgárainak a város napja, szeptember 1-je alkalmából.

"Kedves polgártársaim, boldog városnapot! Éljen és tartson sokáig Szerbia és Magyarország nagy barátsága. Éljen a Boszniai Szerb Köztársaság, éljen a testvéri nép Montenegróban, éljen a mi Szabadkánk! Éljen Aleksandar Vučić elnökünk! És éljen Szerbia anyánk!” – zárta gondolatait Stevan Bakić polgármester.

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke: Városunkban több olyan beruházás valósul meg, melyek jelentős projekteket képeznek a Szerb Köztársaság számára

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a díszülésen mondott beszédében többek között kiemelte, hogy városunkban több olyan projekt is megvalósul, melyek a Szerb Köztársaság számára jelentős projekteket képeznek.

„És minden bizonnyal a város történetének legnagyobb infrastrukturális beruházásai: a Népszínház épületének befejező munkálatai, ami csak délibáb maradt volna a láthatáron, ha Aleksandar Vučić kormánya 2014-ben nem értette volna meg a VMSZ érvelését, hogy Szabadka színház nélkül csak egy identitás nélküli vidéki város, és nem szűnt volna meg az a gyakorlat, hogy a Köztársaság 2007 óta szerződéses kötelezettségei ellenére sem utal egy dinárt sem. És, ha 2016-ban a kormányalakítási tárgyalások alkalmával a Népképviselőház 1-es számú termében Aleksandar Vučićtyal nem egyeztettünk volna az úgynevezett „Y-elágazás“ - több évtizeddel korábban megkezdett építése befejezésének jelentőségéről - az ugyanis még 1990-ben elkezdődött és a következő 26 évben még a fele sem készült el. Nem sikerült volna mindössze három év alatt befejeznünk a 30 millió euró átutalt támogatás nélkül sem ezt a kerülőutat, de a Pacséri úton és a Mélykúti úton levő felüljárókat sem megépíteni. Emlékszem, mintha tegnap lett volna, hogyan magyaráztuk, papírra rajzolva, hogy miért nevezik „Y”- elágazásnak és mit jelent annak megépítése az érintett lakosság és a gazdaság számára.” – emlékeztetett dr. Pásztor Bálint.

Öt év után, a Szerb Köztársaság, Vajdaság Autonóm Tartomány és Szabadka város költségvetési forrásaiból megnyílik a 15 millió euró értékű palicsi wellness és spa központ és aquapark.

„Szabadka számára létfontosságú a vasúti közlekedés fejlesztése: a Belgrád-Budapest vasúti folyosó felújítása és korszerűsítése, a korábban felszámolni tervezett Szabadka-Szeged vasútvonal újbóli üzembe helyezése, a Zenta felé vezető vasúti pálya és a Zombor felé vezető vasút felújítása, a Bajára vezető vasúti közlekedés tervezett újraindítása által Szabadka, Belgrád után, az ország legfontosabb vasúti csomópontjává válik.”- mondta dr. Pásztor Bálint.

Gratulált a Pro Urbe díjjal kitüntetetteknek és hangsúlyozta, városunk mellett állt Aleksandar Vučić is, aki – mint mondta - ugyan nem az első köztársasági elnök, akihez a köztársasági parlamentben segítségért fordultunk a Népszínház, a Zsinagóga, az Y-elágazás, a Szabadka-Szeged-Baja vasút, vagyis a Szabadka jövőjét meghatározó projektek megvalósítása ügyében, azonban ő volt az egyetlen, aki megértette törekvéseinket és azt mondta: meg fogjuk csinálni. És megcsináltuk.

„Szabadka ugyan határvidéki város, de a megvalósított projekteknek köszönhetően már nem peremre szorult város. Ezek a beruházások lakosai javát szolgálják, ám a jólét értékei veszélybe kerülnek, ha az állam nem tudja garantálni a legalapvetőbb feltételt, a biztonságot és a biztos környezet védelmét. Ezért a városunkat ellepő migránsáradat okozta súlyos incidensek és az egyre gyakoribbá váló fegyveres összetűzések miatt a fizikai kényszerítés monopóliumával kell szavatolni polgáraink biztonságát, az legfontosabb értéket. Amint azt évek óta eddig is tettük, ezennel is kérem a hatósági szerveket, hogy biztosítsák lakosaink számára a békét és a szokásos mindennapok biztonságos megélését.” – emelte ki dr. Pásztor Bálint.

A képviselő-testület elnöke gratulált a díjazottaknak és a város napja, szeptember 1-je alkalmából – amikor ezen a napon 244 éve az elibertációs ünnepségen felolvasták a kiváltságlevelet, mellyel Szabadka szabad királyi város rangot kapott és ekkor, státuszához illően, a Maria-Theresiopolis királyi nevet is elnyerte – gratulált Szabadka lakosainak, akikkel, mint fogalmazott „együtt építjük egy modern, élhető Szabadka jövőjét”.

Vučić: Palicsot turisztikailag fejlesztjük, az egyik legmodernebb aquaparkot kapja

A palicsi aqua park a „földi mennyország” lesz a Szerbia egész területéről érkező gyerekek számára, és mindannyiukat meghívom, hogy jöjjenek el ide – üzente Aleksandar Vučić a palicsi aquapark építésének befejező munkálatai megtekintése alkalmával, amely a tervek szerint egész évben üzemel majd, és amelyben spa, wellness központ és fedett medencék lesznek.

„Régi ötletünk ez. Általa megnő a gyönyörű Palics turisztikai kínálata. Itt nagyon szép borászatok, tanyák vannak és állatkert is van. Talán csak néhány szállodára van szükségünk” – mondta Aleksandar Vučić.

Hangsúlyozta, jó, hogy a park kezelését magáncégre bízzák, mert mint kiemelte, ők jobban kezelik az ilyen létesítményeket, de kiemelte, hogy az aquapark továbbra is a város tulajdona marad.

Szerbia köztársasági elnöke kitért arra is, hogy az aquapark minden bizonnyal Szerbia minden részéről vonz majd látogatókat, de a magyarországi vendégek számára is érdekes lesz.

Kiemelte, hogy ez Szerbia egyik legmodernebb aquaparkja.

Dencs Valéria, a Palicsi Park Kft. igazgatója bemutatta Szerbia elnökének mindazokat a lehetőségeket, amelyekben a látogatók kedvüket lelhetik – az orosz szaunát, sókamrát, masszázsszobákat, a csúszdákat, a szabadtéri medencéket és egyéb létesítményeket.

Az aquaparkban öt nyitott és ugyanennyi fedett medence lesz (termál víz és normál hidegvíz kombinációja). A gyermekmedence több mint 700 négyzetméteres, a csúszdakomplexumokkal ellátott medencék pedig körülbelül 160 négyzetméteresek lesznek.

A wellness- és spa központ fedett része több mint 3000 négyzetméteres területet foglal majd el, ahol a medencék mellett szaunák, tapidáriumok, modern szépészeti, ápoló és relaxációs szalonok,  étterem és kávézó, információs pult és minden, az e célokat kiszolgáló egyéb kiegészítő elem megtalálható lesz. 

Palicson a Víztorony épületének helyreállítási munkálatai is folynak, új burkolatot kap a tóparti sétány és zajlik az engedély nélkül épített létesítmények bontása is.

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként

2024. április 25.

13,00 - Budapest - Részvétel a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

17,30 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnöki fogadása a CPAC Hungary alkalmából

18,30 - Budapest - találkozó Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével

19,00 - Budapest - Az Alapjogokért Központ és a New York Young Republican Club közös gálavacsorája  a CPAC Hungary alkalmából

2024. április 26.

09,00 - Budapest - Részvétel a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

10,00 - Budapest - Találkozó Nyitrai Zsolt parlamenti képviselővel, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójával

15,50 - Budapest - Részvétel előadóként az United We Stand panel beszélgetésen a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

2024. április 28.

08,15 - Szabadka - a VMSZ szabadkai választási listájának aláírása

2024. április 29.

09,00 - Szabadka - a VMSZ városi választási listájának átadása

14,00 - Szabadka - Állami kitüntetés átadási ünnepsége Magyarország Főkonzulátusán, a magyar nemzeti ünnep alkalmából 

18,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Pannon RTV Közügyek c. műsorában (élő)

2024. május 1.

12,00 - Belgrád - A Parlament első alkalmi ülése a Tizennegyedik ciklusban - Napirenden: a Kormány megválasztása

17,30 - Belgrád - A Pannon TV Híradó Plusz c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. május 2.

09,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

16,50 - Belgrád - Szavazás (A Parlament első alkalmi ülése a XIV. ciklusban - a Kormány megválasztása)

2024. május 6.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. május 7.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

09,00 - Szabadka - Beszélgetés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hallgatóival

18,00 - Zenta - A VMSZ koordinátorainak, aktivistáinak és jelöltjeinek találkozója

2024. május 8.

10,00 - Szabadka - Beruházás megtekinése az 1-es vízgyárban

10,45 - Szabadka - Kisradanovác HK, a Virág utca aszfaltozási munkálatainak megtekintése

12,00 - Majdány - A Látogatóközpont megtekintése

12,40 - Oroszlámos - A Művelődési Ház megtekintése

13,20 - Törökkanizsa - A felújított Népkönyvtár épülete és a templom megtekintése

16,00 - Martonos - A felújított középületek megtekintése

17,00 - Kispiac - A Művelődési Ház megtekintése

19,30 - Palics - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 9.

11,00 - Pacsér - Az Öko-kút és a Gyógyfürdő megtekintése

12,00 - Bácskossuthfalva - Az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermének megtekintése 

12,40 - Bácskossuthfalva - A művelődési ház nagyterasza felújítási munkálatainak megtekintése

13,00 - Bácskossuthfalva - A Gróf Széchenyi István utca felújítási munkálatainak megtekintése

19,00 - Hajdújárás - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 10.

10,00 - Csóka - A Szentháromság templom megtekintése

10,30 - Csóka - A regionális hulladékudvar - bekötőút megtekintése

11,15 - Tiszaszentmiklós - A Tiszaszentmiklós-Hódegyháza út megtekintése

11,30 - Hódegyháza - A Szent István Király Hagyományőrző MME székházának megtekintése

12,15 - Szaján - A Művelődési Otthon megtekintése

13,00 - Nagykikinda - A Fejős Klára Általános Iskola megtekintése

13,50 - Magyarcsernye - A Kultúrotthon megtekintése

16,20 - Torda - Látogatás a Civil Szervezetek Otthonába

17,20 - Nagybecskerek - A Tina Szalon Kft. vállalkozás megtekintése

17,45 - Nagybecskerek - A Sonja Marinković Általános Iskola megtekintése

18,20 - Muzslya - A Lehel sportközpont megtekintése

19,00 - Muzslya - Közösségi találkozó

2024. május 11.

09,30 - Gunaras - A gunarasi ÖTT 100. évfordulójának ünnepsége

10,15 - Topolya - Tópartszépítő akció

11,15 - Szabadka - Családi délelőtt az Újfalu HK-ben

11,45 - Szabadka - Sportpálya (Stipe Grgić u. 60.) - környezetszépítő akció

2024. május 12.

14,30 - Topolya - Találkozó Zsigmond Barna Pál EU ügyekkel megbízott miniszterhelyettessel, országgyűlési képviselővel

17,30 - Péterréve - A Gemini-GM vállalkozás meglátogatása

18,10 - Óbecse - A Rolometal Kft. meglátogatása

19,00 - Óbecse - Közösségi találkozó

2024. május 13.

13,45 - Belgrád - Találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

17,30 - Topolya - A fürdő megtekintése

18,00 - Topolya - Közösségi találkozó

2024. május 14.

11,00 - Topolya - A Prosperitati Alapítvány Mentorprogramjának megnyitója

14,00 - Palics - Ünnepélyes szerződéskötés az MNT pályázatainak nyertes egyesületeivel és intézményeivel

17,00 - Szabadka - A Nagybányai remekművek magángyűjteményekből c. kiállítás megnyitója

18,00 - Szabadka - A zsinagóga megtekintése és találkozó Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosával

2024. május 15.

10,00 - Újvidék - Vendégszereplés az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda c. műsorában (élő)

19,00 - Szabadka - Hot Jazz Band koncert a Zsinagógában

2024. május 16.

11,00 - Mohol - A Csobolyó Művelődési Egyesület felújított székházának megtekintése

11,30 - Ada - A Vadvirág Hagyományápoló Kör felújított székháza és a Szarvas Gábor Könyvtár megtekintése

12,45 - Zenta - A termáltó projekt bemutatása a Sportcsarnokban

18,00 - Magyarkanizsa - Közösségi találkozó

2024. május 17.

09,30 - Palics - A Miroslav Antić Általános Iskola megtekintése

10,15 - Palics - A gázvezeték-hálózat bővítése - munkálatok megtekintése

10,45 - Palics - A Víkendtelep megtekintése

11,20 - Ludas - A Kosztolányi-ház megtekintése

11,40 - A Ludas-Kispiac út megtekintése

14,00 - Szabadka - Találkozó Deutsch Tamással, a Fidesz-KDNP Európa Parlamenti listavezetőjével

15,25 - Magyarkanizsa - A Vajdasági Birkózóakadémia megtekintése

18,00 - Topolya - A TSC Labdarugó Akadémia megtekintése

19,30 - Palics - Közösségi találkozó

2024. május 18.

10,00 - Kishegyes - I. Délvidéki Médiatalálkozó (konferencia)

12,30 - Hajdújárás - A teniszpálya építése, a park rendezése és a sportközpont megtekintése

2024. május 19.

09,00 - Ludas - Pünkösdi szentmise és közösségi találkozó

16,00 - Királyhalom - Anyák napi ünnepi műsor

2024. május 20.

09,30 - Palics – A Vermes Lajos táblák megtekintése a sétányon

10,30 - Szabadka - A Raichle-palota, a Kortárs Galéria épületén végzett állagmegőrző munkálatok megtekintése

18,00 - Szabadka - Lakossági fórum a Zorka HK épületében

19,00 - Kelebia - Pünkösdölés

2024. május 21.

09,00 - Szabadka - Séta a Rádity fivérek utcában az evangélikus templom elől, sajtótájékoztató a Darabos cukrászda előtt a Gubec Máté utcában és a Kosztolányi Dezső Színház megtekintése

10,30 - Szabadka - A G-dent fogtechnikai laboratórium megtekintése

16,00 - Bácsfeketehegy - Hollik István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjének fogadása és a Nikola Đurković Általános Iskola felújítási munkálatainak megtekintése

16,30 - A Potok víztározó megtekintése a kishegyesi és szikicsi határ között

17,15 - Kishegyes – A Wood and More kft. meglátogatása

17,45 - Kishegyes – A Petőfi Sándor Közösségi- és Magyar Művelődési Központ megtekintése

18,00 - Kishegyes - Közösségi találkozó a Színházteremben

2024. május 22.

10,30 - Szabadka - Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának vajdasági látogatása

11,30 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ székházában

14,00 - Zenta – Az atlétikapálya megtekintése

16,15 - Zenta – A Petőfi-mellszobor leleplezése a Petőfi Sándor Általános Iskolában

17,20 - Kevi – A Kevi-Buránysor út aszfaltozási munkálatainak megtekintése

17,40 - Tornyos - A Tömörkény István Általános Iskola megtekintése

18,10 - Csantavér - A Városi Könyvtár Csantavéri Fiókkönyvtára fejlesztéseinek megtekintése

18,30 - Csantavér - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 23.

09,15 - Szabadka - Találkozó Magyar Leventével, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettesével

10,00 - Szabadka - Az Aktív Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. HEPA projektjének megtekintése és sajtótájékoztató

11,10 - Magyarkanizsa - Ünnepélyes szerződéskötés a Prosperitati Alapítány falusi házvásárlás és vállalkozói pályázatainak nyertes pályázóival

12,00 - Adorján - A Kontakt Kft. kiemelt jelentőségű nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztés ünnepélyes átadása

14,45 - Mohol - Találkozó Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével, a Fidesz-KDNP EP lista jelöltjével

15,00 - Mohol - Mezőgazdasági vállalkozó gazdaságának megtekintése

15,50 - Zenta - A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége székházának megtekintése, találkozó a falugazdász irodák vezetőivel

17,00 - Zenta - A Vajdasági Magyar Edzők Egyesületének alakuló ülése

17,30 - Zenta - A Medica Netter orvosi és fizikoterápiás magánrendelő megtekintése

18,00 - Zenta - Közösségi találkozó

2024. május 24.

10,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak és interjú a Hét Nap hetilapnak

11,00 - Szabadka - Interjú az Informer TV-nek

13,00 - Nosza - Kis Torma András mezőgazdasági termelő gazdaságának megtekintése

13,30 - Nosza - A Művelődési Ház megtekintése

17,00 - Budapest - A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj átadó ünnepsége, a díjazott az újvidéki Európa Kollégium

2024. május 25.

09,30 - Palics - Találkozó Németh Szilárddal, a Fidesz alelnökével, kormánybiztossal, országgyűlési képviselővel, a Magyar Birkózó Szövetség elnökével

10,00 - Palics - A Palicsi Olimpiai Játékok és Vermes Lajos-emléknapok második napja - Vermes Lajos szobrának koszorúzása

10,15 - Palics - Kiállításmegnyitó az Öko-közpotban

12,00 - Szabadka - A Vajdasági Vágta ünnepélyes megnyitója

14,00 - Szabadka (Nagyradanovác) - Családi nap a Mária Rádió szervezésében, a rendezvény fő előadója: msgr. Felföldi László, pécsi megyéspüspök

18,00 - Szabadka - A Vajdasági Vágta döntője és díjátadó

20,00 - Bezdán - Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület díszközgyűlése, az egyesület fennállásának 145. évfordulója alkalmából

2024. május 26.

16,00 - Palics - A Folk Music Fest népzenei fesztivál megnyitó ünnepsége

17,00 - Szabadka - Utcafórum a Pescsara Helyi Közösségben

20,00 - Palics - Zvonko Bogdan koncert

2024. május 27.

09,00 - Szabadka (Vasutas HK) - A Kun Ernő utca megtekintése

10,00 - Szabadka - Bíró Károly emléktábla-avató ünnepség

17,00 - Csóka - Beszélgetés a parasportról a Művelődési és Oktatási Központban - Szekeres Pál, magyar olimpikon, a Fidesz-KDNP EP-lista jelöltjének részvétele a VMSZ kampányában 

18,00 - Csóka - A helyi Asztalitenisz Klub edzésének megtekintése

19,00 - Ada - A felújított Sportcsarnok épületének megtekintése és találkozó a Kézilabda Klub vezetőségével

19,30 - Ada - Közösségi találkozó

2024. május 28.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Zombor - Közoktatási intézmények vezetőinek szakmai találkozója

10,30 - Zombor - Az Egészségház felújítási munkálatainak megtekintése

11,30 - Bácsgyulafalva - A Helyi Közösség felújított épületének bemutatása, a tervek ismertetése, templom megtekintése

13,20 - Bezdán - A kultúrotthon/színházterem felújítási munkálatainak ünnepi kezdete

16,00 - Bácskertes - A Szent Anna Római Katolikus templom felújítási munkálatainak megtekintése

17,00 - Zombor - Közösségi találkozó

2024. május 29.

09,00 - Szabadka - Makkhetes HK - a felújított játszótér munkálatainak megtekintése

10,00 - Bajmok - A felújított Kaponyai emlékmű felavatása

10,30 - Bajmok - A Szent Péter és Pál Apostolok Római Katolikus templom felújításának megtekintése

11,00 - Bajmok - Utcafórum

12,00 - Szabadka - Kampányösszegző sajtótájékoztató a VMSZ székházban

13,00 - Szabadka - Interjú felvétele a YU ECO RTV-ben (adásban csütörtökön 20,00-kor)

17,00 - Újvidék - A Magyar Szó székházának megtekintése

17,40 - Újvidék - Pázmány Péter mellszobrának felavatása az Európa Kollégiumban

18,15 - Újvidék - Közösségi találkozó

2024. május 30.

09,00 - Palics - A Víztorony felújítási munkálatainak megtekintése 

09,20 - Palics - Találkozó Bóka Jánossal, Magyarország európai ügyekért felelős miniszterével

09,30 - Palics - Beszélgetés a polgárokkal a Vigadó nagyteraszán

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

12,30 - Interjú a budapesti Magyar Nemzet c. napilapnak

14,00 - Szabadka - Találkozó Gál Kingával, a Fidesz–KDNP EP-lista jelöltjével a VMSZ székházában és séta Szabadka belvárosában 

15,10 - Szabadka - A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított épületének megtekintése

16,00 - Szabadka - A Magyar Médiaház keretein belül működő intézmények munkájának bemutatása

17,00 - Szabadka - Közösségi találkozó és a VMSZ kampányzáró rendezvénye

19,00 - Szabadka - Mága Zoltán koncertje a Zsinagógában

20,00 - Szabadka - „Razgovor sa povodom“ c. műsor a YU ECO TV-n

2024. június 1.

11,00 - Nagybecskerek - Msgr. Štefković Mirko nagybecskereki megyéspüspök püspökszentelése

2024. június 2.

07,30 - Szabadka - Szavazás

20,00 - Szabadka - Eredményvárás a VMSZ-ben

2024. június 3.

13,00 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. június 4.

11,00 - Geszt (Magyarország) - Ünnepség a Nemzetei Összetartozás Napja alkalmából, a geszti Tisza-kastély átadója, Orbán Viktor miniszterelnök emlékbeszéde

16,00 - Királyhalom - Ünnepség a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. június 5.

10,30 - Szabadka - Interjú a Srpski telegraf c. napilapnak

12,00 - Szabadka - Interjú felvétele a Hír FM Magyar Hangok c. műsorába (adásban szombaton 8 órakor)

17,00 - Szabadka - A VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. június 6.

12,00 - Szeged - Találkozó a magyarországi Országos Szerb Önkormányzat vezetőségével és Soltész Miklóssal, Magyarország Miniszterelnöksége egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával

2024. június 7.

09,00 - Szabadka - Interjú az RTS reggeli híradójának (felvétel szerb nyelven; adásban június 9-én)

2024. június 8.

11,00 - Ada - 60. Gyöngyösbokréta fesztivál; ünnepi megnyitó 12,40

2024. június 9.

19,00 - Budapest - Az európai parlamenti választások Fidesz-KDNP eredményvárója

2024. június 11.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

08,00 - Szabadka - Találkozó Lánszki Regő magyar építészeti államtitkárral és az ÉMI Nonprofit Kft. képviselőivel, majd az Avilai Szent Teréz székesegyház bejárása

2024. június 12.

18,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottságának ülése

2024. június 13.

09,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) ülése

2024. június 14.

10,00 - Zenta - A Réel Chocolate Manufaktúra új boltjának ünnepélyes megnyitója

18,00 - Kúla - A Magyar Szó napilap Magvető mezőgazdasági mellékletének gálaműsora és a kúlai Népkör MMK évadzáró műsora

2024. június 15.

11,00 - Csantavér - Részvétel a falunapi programokon

2024. június 16.

11,00 - Szabadka - Megemlékezés a szabadkai zsidók deportálásának évfordulója alkalmából

2024. június 17.

10,00 - Belgrád - Találkozó Aleksandra Đurovićtyal, Szerbia magyarországi nagykövetével

14,00 - Belgrád - Interjú az MTI-nek

2024. június 18.

11,00 - Szabadka - Egyeztetés msgr. Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspökkel

17,00 - Magyarkanizsa - A Vajdasági Magyar Szövetség 30. születésnapjának megünneplése

2024. június 20.

13,00 - Topolya - A Prosperitati Alapítvány munkatársainak éves találkozója

2024. június 22.

10,00 - Fiume - Kárpát-medencei nemzetpolitikai konferencia

2024. június 24.

10,00 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel

2024. június 25.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)