Budžet za 2008. g. - rasprava o amandmanu SVM-a (u vezi poljoprivrede)

PREDSEDNIK: Reč ima narodni poslanik Bálint Pásztor po amandmanu.
 
BÁLINT PÁSZTOR (BALINT PASTOR): Gospodine predsedniče, gospodine ministre, dame i gospodo narodni poslanici,  ja sam juče rekao da će narodni poslanici Saveza vojvođanskih Mađara glasati protiv predloženog budžeta i to iz pet razloga - zbog enormno velike javne potrošnje koja ugrožava investicije; zbog neustavnog, odnosno protivustavnog položaja Vojvodine u ovom predlogu budžeta; zbog toga što ni reči nema o denacionalizaciji u Predlogu zakona o budžetu za 2008. godinu; zbog toga što se nacionalne manjine spominju samo na jednom mestu u celom budžetu i zbog položaja poljoprivrednih proizvođača. 
 
Ja bih sada želeo da govorim o našem amandmanu, amandmanu narodnih poslanika Saveza vojvođanskih Mađara kojim smo mi predložili da se jednostavno poboljša položaj onih građana Republike Srbije koji žive od poljoprivrede. Znači radi se o poljoprivrednim proizvođačima. Konkretno smo predložili da se iz budžeta za 2008. godinu izdvoje sredstva u visini od milijarde dinara za smanjenje šteta od suše. 
 
Ja moram da vam kažem da je cela Republika Srbija, ali prvenstveno severni delovi APV pogođeni sušom ove godine, odnosno ovog leta koja je nezapamćena u poslednjih 20 godina. Samo na teritoriji opštine Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Subotica ta šteta iznosi nešto više od 7,5 milijardi dinara. Mi smo u ovom amandmanu, odnosno ovim amandmanom smo predložili da Vlada izdvoji milijardu dinara za smanjenje šteta od suše, pošto smo realni i smatramo da Republika Srbija, odnosno Vlada Republike Srbije nije u mogućnosti, nažalost, da isplati svu tu štetu poljoprivrednim proizvođačima. Ali mi jednostavno nije jasno zašto Vlada Republike Srbije nije podržala ovaj naš amandman. Nije mi jasno zašto Vlada nije svesna činjenice da se jednostavno mora pomoći ljudima koji žive od poljoprivrede. 
 
Naravno, ovaj amandman bi se odnosio ne samo na one poljoprivredne proizvođače koji žive u Vojvodini, nego bi se odnosilo na sve poljoprivredne proizvođače na teritoriji cele Republike Srbije. Ali Vlada Republike Srbije smatra da ovim ljudima ne treba pomoći. Ja sam i u načelnoj raspravi rekao da je izborni slogan Demokratske stranke, odnosno rekao sam kako je glasio izborni slogan Demokratske stranke, odnosno rekao sam i u načelnoj raspravi da mi nije jasno zašto ministri koji pripadaju DS i gospodin Cvetković ministar za finansije i gospodin Milosavljević ministar poljoprivrede, zašto oni neće da podrže poljoprivredne proizvođače, bez obzira a to što izborni slogan glasi - Život ne može da čeka.
 
Izgleda da život može da čeka, izgleda da vladajuće stranke, prvenstveno Demokratska stranka ne smatra bitnim da pomogne poljoprivrednim proizvođačima. Demokratska stranka ne smatra da je bitno da pomogne malim i srednjim preduzećima i to meni jednostavno nije jasno. Mi smo predložili milijardu dinara da se dodeli poljoprivrednim proizvođačima i to smo predložili na način da se nijedan jedini dinar ne mora uzeti sa drugih pozicija. 
 
Postoji i iznos od 15,2 milijarde dinara, koji će se rasporediti po posebnom aktu Vlade Republike Srbije i mi smo predložili da se od tih 15 milijardi dinara, milijarda dinara dodeli poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpeli sušu. Nije tačno da ovaj iznos ne bi mogao da se dodeli poljoprivrednim proizvođačima. Jednostavno, fali dobra namera Vlade Republike Srbije.
 
Moram malo i da repliciram gospodinu Petroviću, narodnom poslaniku Jedinstvene Srbije, jer je on malopre, govoreći o položaju poljoprivrede, rekao da su poljoprivredni proizvođači iz Vojvodine primenili silu, da su blokirali puteve i da su oni dobili određena sredstva.
 
Kao prvo, poljoprivredni proizvođači iz Vojvodine nisu primenili silu, oni jesu blokirali neke puteve na nekoliko dana, ali, moram da kažem svim narodnim poslanicima da, bez obzira na to, nijedan jedini dinar nisu dobili. Znači, nije tačno da su poljoprivredni proizvođači iz Vojvodine dobili i jedan dinar.  
 
Isto tako, moram da kažem gospodinu Petroviću da ćemo mi svakako podržati i vaš amandman, jer smatramo da vaš amandman, isto tako zahvaljujući vašem amandmanu možemo isto tako postići ovaj cilj koji želimo postići našim amandmanom, ali zarad javnosti i zbog informisanosti narodnih poslanika, moram da kažem da su krajem oktobra poljoprivredni proizvođači stvarno blokirali neke puteve u Vojvodini i zahteveli su ovaj razgovor od ministra poljoprivrede, gospodina Slobodana Milosavljevića, ali je Vlada Republike Srbije umesto gospodina Milosavljevića poslala žandarmeriju, kao da se radi o nekim fudbalskim huliganima, kao da se radi o nekim kriminalcima. Jednostvno, na nekoliko stotina poljoprivrednih proizvođača Vlada Republike Srbije je poslala žandarmeriju. To vrlo dobro pokazuje kakav je odnos Vlade Republike Srbije, kakav je odnos Vlade prema poljoprivredi, kakav je odnos Vlade Republike Srbije prema životnim problemima građana Vojvodine, a ne samo Vojvodine, nego i cele Srbije.
 
Rekao sam u načelnoj rasprvi i to da poljoprivredni proizvođači do dana današnjeg jedan jedini dinar nisu dobili, a kada se desila poplava pre nekoliko nedelja u centralnoj Srbiji, Vlada Republike Srbije je telefonskom sednicom dodelila 58 miliona dinara za te građane.
 
Moram da ponovim da je Vlada Republike Srbije vrlo dobro uradila što je odmah reagovala, što je tim ljudima dodelila tu pomoć, mi to ne sporimo, to je u redu, to je rešavanje životnih problema građana Republike Srbije, ali mi nije jasno zašto od avgusta do dana današnjeg ni jedan jedini dinar nije dodeljen poljoprivrednim proizvođačima.
 
Moram da ponovim i činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara još 10. avgusta uputio pismo i premijeru Srbije i potpredsedniku  Vlade Republike Srbije i ministru poljoprivrede u Vladi Republike Srbije, mi smo tada ukazali da je došlo do nezapamćene suše u Vojvodini. Tada smo podsetili Vladu da je to elementarna nepogoda koja je pogodila i ljude koji se bave ratarstvom i stočarstvom i voćarstvom, da su prosečni prinosi soje, kukuruza i suncokreta, prema procenama stručnjaka, smanjeni za 50 do 70% u nekim mestima u severnoj Vojvodini i da bi bilo dobro da Vlada reaguje. Mi smo to pismo uputili na vreme, još jednom da ponovim, 10. avgusta. Naravno, nikakav odgovor na to pismo nismo dobili, a što je još veći problem, nisu odgovor dobili ni u formi pomoći ni poljoprivredni proizvođači.
 
Sa ovog mesta bih još jednom želeo da zamolim gospodina Cvetkovića, ministra finansija u Vladi Republike Srbije da na taj način, kako je prihvatio u ime Vlade Republike Srbije amandman narodnog poslanika Srđana Šaina, na takav način prihvati i ovaj naš amandman i da doprinese aktivno smanjenju posledica suše u Vojvodini i u celoj Srbiji. Još jednom bih da ponovim da je ta milijarda dinara, koju smo mi predložili, po nama ostvarljivo. Ta sredstva se mogu obezbediti u budžetu i veoma bi bilo bitno da se rešavaju problemi građana koji žive od poljoprivrede, koja je građanima isključivi prihod poljoprivreda i Vlada Republike Srbije ne bi smela da na tako pasivan način reaguje, odnosno da nikako ne reaguje na probleme ljudi koji žive od poljoprivrede. 
 
Molim gospodina Cvetkovića da prihvati u ime Vlade Republike Srbije ovaj amandman. Hvala. 
 
PREDSEDNIK: Zahvaljujem se, gospodine Pásztor.

comments powered by Disqus

22. januar 2024.

16,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

23. januar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Novi Sad - Potpisivanje ugovora povodom početka realizacije investicije u zgradi Mađar soa

24. januar 2024.

17,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizaciji SVM u Subotici

25. januar 2024.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture

28. januar 2024.

17,00 - Kanjiža - Ekumensko bogosluženje

31. januar 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Dan Grada Novog Sada, svečana manifestacija SVM-a

1. februar 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 43. sednica Skupštine Grada Subotice

15,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Mađar so" (Magyar Szó)

2. februar 2024.

14,00 - Subotica - Centralna kancelarija Fondacije Prosperitati – svečano otvaranje novog sedišta

18,00 - Novi Kneževac - Proslava povodom 17. godina od osnivanja Opštinske organizacije SVM

6. februar 2024.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

11,30 - Beograd - Sastanak sa Jožefom Mađarom, ambasadorom Mađarske u Beogradu

8. februar 2024.

16,30 - Čoka - obeležavanje 90. godišnjice od smrti Ferenca More

17. februar 2024.

13,30 - Budimpešta - Sastanak sa Palom Barnom Žigmondom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, direktorom Fides-a za poslove u regionu

15,00 - Budimpešta - Godišnji pregled minule godine - održava premijer Mađarske, Viktor Orban

19. februar 2024.

13,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

18,00 - Sombor - Dan Grada Sombora, svečana manifestacija SVM-a

20. februar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

15,30 - Subotica - Sastanak sa dr. Čabom Đuricom, rektorom Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

21. februar 2024.

10,00 - Senta - svečana dodela diploma Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

24. februar 2024.

10,30 - Palić - Konferencija pravnika u organizaciji Udruženja pravnika vojvođanskih Mađara 

26. februar 2024.

16,30 - Budimpešta, Parlament - Izbor i polaganje zakletve predsednika Republike Mađarske

27. februar 2024.

10,30 - Beograd - Razgovor sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem

1. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

2. mart 2024.

10,00 - Senta - Izborna skupština SVM

4. mart 2024.

13,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Politika”

5. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

6. mart 2024.

08,00 - Budimpešta - sastanak sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom 

09,00 - Budimpešta - održavanje predavanja na Sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Ministarstvu za spoljne poslove i trgovinu 

10,00 - Budimpešta - sastanak sa državnim sekretarom u parlamentu, zamenikom ministra za spoljne poslove Leventeom Mađarem

16,00 - Subotica - Intervju za dnevni list  "Magyar Szó“

7. mart 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 44. sednica Skupštine Grada Subotice

12,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

8. mart 2024.

14,00 - Budimpešta - Memorijalna svečanost i dodela nagrade „Esterházy János“ 

11. mart 2024.

17,00 - Bečej - Obeležavanje 125. godišnjce smrti Mora Tana

12. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" Subotičkog mađarskog radija

10,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Subotičke novine"

13. mart 2024.

13,30 - Subotica - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, poverenikom Vlade za ekonomski razvoj južne Mađarske, Gaborom Banjaijem

18,00 – Palić - svečani prijem u čast mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848/49 godine u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske

14. mart 2024.

11,00 - Bački Vinogradi - svečano otkrivanje biste Šandora Petefija

12,00 - Bački Vinogradi - Susret sa državnim sekretarom za nacionalnu politiku Mađarske, Janošom Arpadom Potapijem

15. mart 2024.

10,00 - Novi Itebej - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

15,00 - Stara Moravica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

17,00 - Subotica - sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Mađarske, dr Martonom Palom Nobilisom

18,00 - Subotica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

16. mart 2024.

16,00 - Ostojićevo - Svečani program i otkrivanje spomen ploče Ištvanu Pastoru

18,30 - Torda - Polaganje venaca i svečani program

18. mart 2024.

09,00 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet“

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko