Vojvodina u šahu

Jedan budžet, dve matematike

Kako će Bojan Pajtić rešiti politički i ekonomski rebus da sa istim novcem podmiri sveže osvojene nadležnosti, a da istovremeno ne ugrozi svoju neprikosnovenu poziciju u Vojvodini

Za sve je kriv Ustav Srbije. Zbog onoga što u njemu piše Mađarska koalicija može sasvim principijelno da izgleda kad čini vratolomiju i ne glasa za budžet vlade koju podržava, a Bojan Pajtić se i zbog onog što dobija po Ustavu, može doživeti kao političar ogromne moći. Ali da ima neki problem i sa novcem i sa moći pokazao je Goran Ješić, objašnjavajući kako Vlada Srbije krši Ustav time što Vojvodini ne da novac za prošle godine izborene nadležnosti i tako zakotrljao priču o odnosu centralne prema lokalnim vlastima, a pogotovo prema pokrajinskoj vladi u Novom Sadu.

„Vojvodina je dobila 158 novih nadležnosti i nijedan dinar za njihovo sprovođenje. To je smešno. I govorimo o stvarnoj želji za decentralizacijom? To je nepoštovanje ne samo nižih nivoa vlasti već i vlastitog Ustava i međunarodnih ugovora koje je ova zemlja potpisala“, kaže Goran Ješić, predsednik opštine Inđija. Naime, Skupština Srbije jeste posle 13 meseci medijskog razvlačenja Statuta i, nakon što je značajno izmenjen u Novom Sadu, potvrdila novi statut Vojvodine, ali nije usvojila zakone o finansiranju AP Vojvodine i zakon o imovini lokalnih samouprava, iako je to bila ustavna obaveza, kao i usvojeni zakon o prenosu nadležnosti. I ne samo da je ustavna obaveza nego je zarad toga Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj lokalne samouprave nemaju svoju imovinu i samim tim otežano im je privlačenje investitora. Bez tih zakona, Vojvodina je ostala na starom nivou finansiranja a sa znatno većom autonomijom. Koju nema čime da razradi.

Ako se još zna da je odlukom Vlade Srbije o raspodeli i korišćenju sredstava za realizaciju projekata Nacionalnog investicionog plana, od ukupno 389 projekata odobreno samo 13 koje je podnela Vlada Vojvodine, odnosno da je od ukupno 26 milijardi koje će NIP ove godine da investira, za vojvođanske potrebe planirano svega nešto više od 477 miliona dinara ili samo 1,83 odsto – onda utisak nezadovoljnih autonomaša da Vojvodina poput Olivera Tvista u Dikensovom sirotištu stidljivo podizanjem dva prsta traži još, a dobija samo podrugljiv smeh, i ne mora da bude daleko od istine. Ali, da li je baš tako?

Ministarstvo za NIP tvrdi da nije i da su pravi brojevi 20, a ne 13 projekata – vrednosti 5,15 milijardi dinara, što je blizu 20 odsto ukupnog budžeta NIP-a. Otkud sad ta razlika između 2 i 20 odsto? U tome što Vojvođani ne računaju izgradnju Koridora 10 „u svoje projekte“ i to ne zato što smatraju da autoput Horgoš – Novi Sad i krak do Kelebije nisu njihovi, već da im je to već jednom uračunato. „Ne mogu dva puta da nam prodaju istu stvar“, reći će Balint Pastor, šef poslaničke grupe manjina. Ali, nije reč ni o dva budžeta već o jednom budžetu Srbije iz koga se izdvaja i za NIP i onih unikatnih sedam odsto obaveznih za Vojvodinu. U koje je uračunat pomenuti autoput.

Ali, kasa Srbije je u takvom stanju da ne može da nahrani sve koje bi trebalo. Savez vojvođanskih Mađara prvi za to nije imao razumevanja i dozvolio je sebi takav luksuz da ne glasa za budžet. „Zaboravljeno je oko 150 miliona evra od prodaje NIS-a za koje je odredbom iz 2009. godine utvrđeno da treba da pripadnu Vojvodini. Tek sa tim novcem Vojvodina bi ispunila uslov iz Ustava da dobija najmanje sedam odsto novca iz budžeta, od čega tri sedmine za kapitalne rashode. Slažem se da nije normalno da Ustav sadrži konkretne brojeve i razlomke, ali ako već tako piše to treba da poštujemo. A kad joj to kažemo, ministarka finansija nam odgovori da para nema i da to ne može da se ispoštuje ni na republičkom nivou. Pa Ustav ni ne nalaže da to bude na nivou cele Srbije, ali u Vojvodini mora“, kaže Pastor.

Zanimljivo je da već godinu dana vojvođansku priču „gura“ pre svega SVM, a ne recimo LSV Nenada Čanka koji je to posmatrao sa strane, povremeno koristeći duhovitost svog lidera da potvrdi svoje postojanje (u slučaju novca iz NIP-a izjavio je da je Srbija prva priznala državnost Vojvodine jer joj je poručila da „ima svoje fondove“). I kad SVM-ovci, sa podrškom pokrajinskog DS-a ili bez nje, ultimativno zatraže „svoje novce“, stiče se utisak da nemaju razumevanja i solidarnosti za isuviše tešku ekonomsku situaciju u čitavoj Srbiji. „Mi ne tražimo pare za sebe, za stranku, opštine gde smo vlast ili nacionalne savete. Tražimo samo da se sprovodi Ustav. Solidarni smo, ali ne mogu se stavljati određeni delovi Ustava izvan pravne snage zbog solidarnosti. Jer, onda izlazimo iz okvira demokratije“, kaže Balint Pastor.

Ali, poslanici Mađara nisu se ovako principijelno držali Ustava pre godinu dana kada su rebalansom budžeta - da bi se ispunio „ustavni uslov od sedam vojvođanskih odsto“ - glasali da se transferna sredstva namenjena opštinama po Vojvodini prvo prebace u budžet pokrajine da bi odatle ona bila podeljena tim opštinama. Ali, sada nisu bili tako tolerantni pa ni DS nije bio nimalo tolerantan već je izbacio SVM iz vlasti u Subotici. Ali, ne i iz pokrajinske vlasti, pa Šandor Egereši i dalje obavlja formalno najznačajniju funkciju u Vojvodini. Zanimljivo, jer se Subotica smatra jednim od retkih odbora DS-a po Vojvodini koji nije „sto posto Pajtićev“ već tu više uticaja ima Oliver Dulić, trenutni Tadićev čovek od najvećeg poverenja u Vojvodini.

Dakle, iako je nekada budžet pokrajine služio kao protočni bojler, ipak se tu od usvajanja Ustava 2006. slivalo znatno više novca nego ranije i baš to je, uz apsolutnu izbornu pobedu 2008. godine, jedan od glavnih razloga velikog političkog uspona Bojana Pajtića. Od 2007. godine Pajtić je imao na raspolaganju oko 200 miliona evra više godišnje, a nadležnosti su ostale stare. Pri tom, Budžetska inspekcija Srbije, potvrdila je u odgovoru na poslaničko pitanje da ministarka finansija Diana Dragutinović, nije kontrolisala kako se troši taj novac. Tako je prošlogodišnji budžet AP Vojvodine bio 59,8 milijardi dinara a više od četvrtine budžeta, oko 15 milijardi dinara, ostalo je fondovima: Fondu za kapitalna ulaganja APV i Fondu za razvoj APV. Predsednik upravnih odbora oba fonda je predsednik Izvršnog veća Bojan Pajtić. Raspolaganje tim sredstvima, smatraju u Beogradu, u odlučujućoj meri je doprinelo velikom rastu moći Bojana Pajtića, pa i njegovim ubedljivim pobedama na izborima. I, kako neki smatraju, njegovom udaljavanju od predsednika DS-a Borisa Tadića. I sada mu je praktično poslata poruka da onaj isti novac mora da preraspodeli na mnogo, mnogo više nadležnosti. I to je pravi test za premijera Vojvodine.

Da li bi onda cela ova priča oko pomanjkanja novca za Vojvodinu mogla da se gleda kao unutarstranačko pitanje DS-a. „U Srbiji, u kojoj DS ima svu vlast, svako pitanje je unutarstranačko. Svako. Sad, da li tu postoji lični problem Tadića i Pajtića, ne znam, niti želim da ulazim u to. Mislim da je veći problem to što sam ja kao Srbin iz Vojvodine omalovažen, kao a kako je omalovažen Srbin iz Niša kome bi region možda bio izlaz, a neće ga nikada dobiti. Centralna vlast treba da podeli nadležnosti, pa onda onaj ko je uspešan treba da pokupi prihode. A ne da blokira stvarnu utakmicu u zemlji a da obeća nekih sedam odsto koje, naravno, ne može da ispuni pa se onda dovija uračunavanjem transfernih sredstava za opštine i sličnim gimnastikama. I tu je počelo moje neslaganje i sa Tadićem i sa Pajtićem jer su oni želeli takav amaterski ustav, a ja sam želeo moderni ustav Srbije koji neće stajati na putu neminovnom procesu decentralizacije. Jer, ne želim ja, kao Inđija, da se takmičim samo sa Đerom, Osijekom, Lincom. Hoću da se takmičim sa Valjevom, Požarevcem, Kruševcem“, kaže Goran Ješić.

„Očigledno je da postoje drugačija mišljenja o stepenu i tempu decentralizacije u okviru DS-a. Ali bilo bi mnogo neozbiljno da su nekakva stranačka nadmetanja razlog zbog kojeg se kažnjavaju sve opštine u Vojvodini i celoj Srbiji uostalom, pa se ne donosi Zakon o imovini lokalne samouprave. To nalaže Ustav i to je preduslov za razvoj lokalnih samouprava“, objašnjava Pastor mlađi.

Međutim, kockice bi se mogle baš tako posložiti da Bojan Pajtić ispadne meta. Jer, usvajanjem ova dva zakona, koja su po Ustavu trebalo da budu doneta do kraja 2008. godine, sadašnji premijer Vojvodine bi dobio takve resurse sa kojima bi, uz sve što već ima: političku veštinu, infrastrukturu, podršku zapadnih zemalja – postao skoro nedodirljiv. „Gde je manjak para uvek je višak nesuglasica. Ne bih rekao da je ovo disciplinovanje Bojana Pajtića, ali verovatno tu ima nečega. To je više neka vrsta lupkanja po prstima. Pokušaj da se nekim delovima i nekim ljudima stavi do znanja da se ne otrgnu kontroli ili unutar DS-a, ili unutar državnog aparata“, smatra politički analitičar Milan Nikolić.

Bojanu Pajtiću nikako ne ide u prilog ni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji strogo zabranjuje da jedna osoba obavlja dve funkcije. Kako je jedino u Vojvodini bio mešoviti izborni sistem – polovina poslanika izabrana je neposredno od strane građana, a isti ljudi, po pravilu, birani su za predsednike opština. Međutim, novoformirana Agencija protiv korupcije tu je izričita. To je sukob interesa. I svako mora da izabere jednu od te dve funkcije. U zgradi Banovine se pokušalo sa objašnjenjima da taj zakon nije postojao kad su održavani izbori i da bi njegova primena i na već izabrane poslanike značila retroaktivnu primenu zakona. Kao i sa onim da Skupština Vojvodine nema zakonodavnu ulogu, pa samim tim učešće u izvršnoj lokalnoj vlasti nije sukob interesa. Međutim, sva je prilika da ova objašnjenja neće pomoći mnogo i da će čak 15 poslanika vladajuće većine u Skupštini Vojvodine morati uskoro da se opredeli samo za jednu funkciju. E sad, pokrajinska vlada je savetovala toj petnaestorici da se odreknu mesta predsednika opština, s obzirom na to da oni nisu birani direktno već u skupštinama opština pa ne bi morali da budu raspisivani izbori. Međutim, ko je spreman da se odrekne uticajnog mesta predsednika opštine da bi jednom do dva puta mesečno dizao ruku u Skupštini Vojvodine. Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić bi sad trebao da se odrekne mesta prvog čoveka glavnog administrativnog centra Vojvodine da bi ostao poslanik u Skupštini Vojvodine, a Goran Ješić da se odrekne toga da bude „inđijski babo“. Predsednik opštine Srbobran Branko Gajin je već izjavio da će se, ako bude morao, odreći poslaničkog mandata a ne funkcije predsednika opštine. Uostalom, to bi bilo ravno tome da se Pajtić odrekne funkcije premijera Vojvodine da bi bio samo poslanik u Skupštini Srbije.

Zašto je sad to uopšte bitno? Zato što od ove petnaestorice sa duplim funkcijama samo Živorad Smiljanić (SPS) i Milivoj Vrebalov (LDP) nisu iz DS-a. Ovoga trenutka DS, kao stranka, ima 61 poslanika u Skupštini Vojvodine i ako izgubi makar jednog više neće sami imati većinu. A realno je da izgubi znatno više jer neće moći da svu snagu i resurse usmeri na jedno mesto, a može se očekivati dogovor opozicije da se u drugom krugu glasa protiv kandidata DS-a. Ako, pak, izgubi „čisto svoju većinu“ i bude zavisio od koalicionih partnera, to će značiti i gubitak značajnog dela lične političke autonomije Bojana Pajtića.

U tom slučaju, situacije poput ovonedeljne, da visoki funkcioner LSV-a Branislav Pomoriški bude smenjen sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu za NIP, zbog Dinkićeve odmazde za dešavanja u Vojvodini (verzija LSV-a) ili nedolaska na posao (verzija ministarstva), mogu postati praksa i u Skupštini Vojvodine. Otuda i Pajtićev savet gradonačelnicima i poslanicima. Ali, ako ga poslušaju i odreknu se ugodnih mesta „varoških gazda“, Bojan Pajtić rizikuje veliko nezadovoljstvo u stranci jer neće imati čime da im kompenzuje funkcije koje su ostavili. I to je ta pozicija Bojana Pajtića u kojoj se nađe svakog puta kada na neku odluku iz Beograda ne sme da reaguje zbog stranačkih pozicija a mora zbog autonomaških rivala s druge strane.

Guranje Bojana Pajtića u takvu šah poziciju može se gledati i u kontekstu odlaganja redovne Izborne skupštine DS-a koja je planirana za februar, a na kojoj je „uslov“ izbor jednog potpredsednika iz Vojvodine. Mada je za celu ovu situaciju onaj najprozaičniji razlog verovatno jednako bitan: nema dovoljno para u budžetu.

Raspodela sredstava iz NIP-a za 2010.
Šta će Vojvodina dobiti:
Ukupno projekata      Odobreno           Vrednosti projekta
389                              13                            477 miliona dinara (1,83 odsto od ukupne vrednosti)
Izvor: Vlada Vojvodine

Ukupno projekata      Odobreno           Vrednosti projekta
389                              20                           5,15 milijardi dinara (20 odsto od ukupne vrednosti)
Izvor: Ministarstvo za NIP

Šta Vojvodina traži:
Da bude odobreno još 28 projekata
Vrednosti projekta od 3,87 milijardi dinara

GORISLAV PAPIĆ

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko

18. april 2024.

09,30 - Subotica - Sastanak sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Mađarske, Laslom Saboom

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

19. april 2024.

10,00 - Subotica - Konferencija za medije u SVM-u

20. april 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa glavnim savetnikom premijera Mađarske, dr Katalin Sili

10,00 - Subotica - Gostovanje na društvenoj tribini Udruženja hrišćanskih intelektualaca

22. april 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizacije SVM u Subotici

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

23. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

24. april 2024.

09,00 - Subotica - sastanak sa predsednikom Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Belom Čorbom i predsednikom Stranke mađarskog jedinstva, Zoltanom Smieškom

11,30 - Subotica - Sastanak sa članovima Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

12,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

25. april 2024.

13,00 - Budimpešta - Učešće na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

17,30 - Budimpešta - Svečani prijem premijera Mađarske, Viktora Orbana, povodom Konferencije CPAC Hungary

18,30 - Budimpešta - sastanak sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom

19,00 - Budimpešta - Gala večera u organizaciji „Alapjogokért Központ“ i „New York Young Republican Club“ povodom Konferencije CPAC Hungary

26. april 2024.

09,00 - Budimpešta - Učešće na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

10,00 - Budimpešta - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, glavnim savetnikom premijera Viktora Orbana, Žoltom Njitraijem

15,50 - Budimpešta - Učešće u panel diskusiji „United We Stand“ na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

28. april 2024.

08,15 - Subotica - potpis podrške listi SVM 

29. april 2024.

09,00 - Subotica - Predaja gradske liste kandidata SVM-a

14,00 - Subotica - Svečanost povodom uručenja državnog priznanja povodom nacionalnog praznika Mađarske u Generalnom konzulatu Mađarske

18,00 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji „Közügyek” na TV Pannon (na mađarskom jeziku, uživo)

1. maj 2024.

12,00 - Beograd - Prva posebna sednica Narodne skupštine u XIV sazivu - Na dnevnom redu: Izbor Vlade

17,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Híradó Plusz" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. maj 2024.

09,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

16,50 - Beograd - Dan za glasanje (Prva posebna sednica Narodne skupštine u XIV sazivu - Izbor Vlade)

6. maj 2024.

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

7. maj 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító“ (na mađarskom jeziku uživo)

09,00 - Subotica - Razgovor sa polaznicima Mathias Corvinus Collegium-a (MCC)

18,00 - Senta - Sastanak kordinatora, aktivista i kandidata SVM-a

8. maj 2024.

10,00 - Subotica - Obilazak investicije na Vodozahvatu 1

10,45 - Subotica - Obilazak radova na asfaltiranju Cvetne ulice, MZ Mali Radanovac

12,00 - Majdan - Obilazak Vizitorskog centra

12,40 - Banatsko Aranđelovo - Obilazak Doma kulture

13,20 - Novi Kneževac - Obilazak obnovljene zgrade Narodne biblioteke i crkve

16,00 - Martonoš - Obilazak obnovljenih javnih objekata

17,00 - Male Pijace - Obilazak Doma kulture

19,30 - Palić - Sastanak sa građanima, projekcija filma

9. maj 2024.

11,00 - Pačir - Obilazak Eko česme i Termalne banje

12,00 - Stara Moravica - Obilazak sale za fizičko vaspitanje OŠ „Stari Kovač Đula“

12,40 - Stara Moravica - Obilazak radova na obnovi velike terase doma kulture

13,00 - Stara Moravica - Obilazak radova na obnovi ulice Grofa Ištvana Sečenjija

19,00 - Hajdukovo - Sastanak sa građanima, projekcija filma

10. maj 2024.

10,00 - Čoka - Obilazak Rkt. Crkve Svetog Trojstva

10,30 - Čoka - Obilazak pristupnog puta do reciklažnog dvorišta

11,15 - Ostojićevo - Obilazak pristupnog puta Ostojićevo-Jazovo

11,30 - Jazovo - Obilazak doma Udruženja za očuvanje mađarske nacionalne tradicije „Sent Ištvan Kiralj”

12,15 - Sajan - Obilazak Doma kulture

13,00 - Kikinda - Obilazak OŠ “Klara Feješ”

13,50 - Nova Crnja - Obilazak Doma kulture

16,20 - Torda - Poseta Domu Civilnih organizacija

17,20 - Zrenjanin - Obilazak Salona „Tina“ d.o.o.

17,45 - Zrenjanin - Obilazak Osnovne škole „Sonja Marinković“

18,20 - Mužlja - Obilazak Sportskog centra „Lehel“

19,00 - Mužlja - Sastanak sa građanima

11. maj 2024.

09,30 - Gunaroš - Proslava 100. godišnjice DVD u Gunarošu

10,15 - Bačka Topola - Uređenje obale jezera

11,15 - Subotica - Porodično prepodne u MZ Novo Selo

11,45 - Subotica - Sportski teren (Stipe Grgića 60.) - uređivanje okoline

12. maj 2024.

14,30 - Bačka Topola - Sastanak sa Žigmondom Barnom Palom, zamenikom ministra za poslove Evropske Unije, poslanikom u parlamentu Mađarske

17,30 - Bačko Petrovo Selo - Obilazak preduzeća Gemini-GM

18,10 - Bečej - Obilazak Rolometal d.o.o.

19,00 - Bečej – Sastanak sa građanima

13. maj 2024.

13,45 - Beograd - Sastanak sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske

17,30 - Bačka Topola - Obilazak bazena 

18,00 - Bačka Topola - Sastanak sa građanima

14. maj 2024.

11,00 - Bačka Topola - Otvaranje Mentorskog programa Fondacije „Prosperitati”

14,00 - Palić - Svečano potpisivanje ugovora o dodeljenim sredstvima ustanovama i udruženjima po konkursu NSMNM

17,00 - Subotica - Otvaranje izložbe Remek dela umetničke kolonije Nađbanja iz privatnih zbirki

18,00 - Subotica - Obilazak Sinagoge i sastanak sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje, Oliverom Varheljijem

15. maj 2024.

10,00 - Novi Sad - Gostovanje u političkoj emisiji „Hangadó Szerda” Drugog programa Radio Vojvodine (na mađarskom jeziku, uživo)

19,00 - Subotica - Koncert orkestra “Hot Jazz Band”-a u Subotičkoj sinagogi

16. maj 2024.

11,00 - Mol - Obilazak obnovljene zgrade sedišta Kulturnog društva “Čoboljo”

11,30 - Ada - Obilazak obnovljene zgrade sedišta Društva za negovanje tradicije “Vadvirag” i obilazak Biblioteke “Sarvaš Gabor“

12,45 - Senta - Hala sportova - Prezentacija projekta termalnog jezera

18,00 - Kanjiža - Sastanak sa građanima

17. maj 2024.

09,30 - Palić - Obilazak OŠ „Miroslav Antić“

10,15 - Palić - Obilazak radova na proširenju gasovodne mreže

10,45 - Palić - Obilazak Vikend naselja

11,20 - Šupljak - Obilazak Kostolanji kuće

11,40 - Obilazak puta Šupljak-Male Pijace

14,00 - Subotica - Sastanak sa Tamašom Dajčom, nosiocem liste Fides-KNDP na izborima u Mađarskoj za Evropski parlament

15,25 - Kanjiža - Obilazak Vojvođanske rvačke akademije

18,00 - Bačka Topola - Obilazak TSC Fudbalske akademije

19,30 - Palić - Sastanak sa građanima

18. maj 2024.

10,00 - Mali Iđoš - Prva vojvođanska medijska konferencija

12,30 - Hajdukovo - Obilazak uređenja teniskog terena, parka i sportskog centra

19. maj 2024.

09,00 - Šupljak - Sveta misa na praznik Pedesetnice, nakon toga sastanak sa građanima

16,00 - Bački Vinogradi - Svečani program povodom Dana majki

20. maj 2024.

09,30 - Palić - Obilazak tabli na šetalištu postavljene u čast Lajošu Vermešu

10,30 - Subotica - Obilazak konzervatorskih radova na Rajhlovoj palati, zgradi Savremene galerije

18,00 - Subotica - Sastanak sa građanima u MZ Zorka

19,00 - Kelebija – Obeležavanje Pedesetnice

21. maj 2024.

09,00 - Subotica - Šetnja ulicom Braće Radića od evangelističke crkve, konferencija za medije u ulici Matije Gupca ispred poslastičarnice „Daraboš” i poseta Pozorištu „Deže Kostolanji”

10,30 - Subotica - Poseta Zubotehničkoj laboratoriji „G-dent“

16,00 - Feketić - Doček Ištvana Holika, poslanika Fides-KDNP u Parlamentu Mađarske i obilazak radova na zgradi OŠ „Nikola Đuraković”

16,30 - Obilazak akumulacionog jezera „Potok” između Malog Iđoša i Lovćenca

17,15 - Mali Iđoš - Obilazak D.o.o. Wood and More

17,45 - Mali Iđoš - Obilazak Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor“

18,00 - Mali Iđoš - Sastanak sa građanima u sali Pozorišta

22. maj 2024.

10,30 - Subotica - Poseta Vojvodini Odbora nacionalnog jedinstva Parlamenta Mađarske

11,30 - Subotica - Konferencija za medije u sedištu SVM-a

14,00 - Senta - Obilazak atletske staze

16,15 - Senta - Otkrivanje biste Šandora Petefija u OŠ „Šandor Petefi”

17,20 - Kevi - Obilazak radova na asfaltiranju puta Kevi-Buranjšor

17,40 - Tornjoš – Obilazak OŠ „Temerkenj Ištvan“

18,10 - Čantavir - Oblizak završenih radova na objektu ogranka Gradske biblioteke

18,30 - Čantavir - Sastanak sa građanima, projekcija filma

23. maj 2024.

09,15 - Subotica - Sastanak sa Leventeom Mađarem, zamenikom ministra spoljnih i spoljnotrgovinskih poslova Mađarske

10,00 - Subotica - Obilazak HEPA projekta D.o.o. za industriju, građevinarstvo i trgovinu „Aktiv” i konferencija za medije

11,10 - Kanjiža - Svečano potpisivanje ugovora o dodeljenim sredstvima po konkursu Fondacije „Prosperitati” za kupovinu seoskih kuća, odnosno za preduzetništva

12,00 - Adorjan - Kontakt d.o.o., svečana predaja poljoprivrednog razvojnog projekta od velikog značaja

14,45 - Mol - Sastanak sa Balažem Đerfijem, predsednikom Nacionalne agrarne komore, kandidatom EP liste Fides-KDNP

15,00 - Mol - Obilazak poljoprivrednog gazdinstva

15,50 - Senta - Obilazak sedišta Saveza agrarnih udruženja Vojvodine, sastanak sa predstavnicima kancelarija domaćina sela

17,00 - Senta - Osnivačka sednica Udruženja mađarskih trenera Vojvodine

17,30 - Senta - Obilazak „Medica Netter” ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

18,00 - Senta - Sastanak sa građanima

24. maj 2024.

10,00 - Subotica - Intervju za dnevni list “Magyar Szó” i nedeljnik Hét Nap”

11,00 - Subotica - Intervju za „Informer TV“

13,00 - Nosa - Obilazak gazdinstva poljoprivrednog proizvođača Andraša Kiš Torme

13,30 - Nosa - Obilak Doma kulture

17,00 - Budimpešta - Svečana dodela nagrade „Mladi za građansku Mađarsku“, dobitnik je Studentski dom „Evropa” iz Novog Sada

25. maj 2024.

09,30 - Palić - Sastanak sa Silardom Nemetom, potpredsednikom Fidesa, poverenikom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, predsednikom Mađarskog rvačkog saveza

10,00 - Palić - Palićke Olimpijske igre i Memorijalni dani „Lajoš Vermeš” – polaganje venaca kod spomenika Lajoša Vermeša

10,15 - Palić - Otvaranje izložbe u Eko centru

12,00 - Subotica - Svečano otvaranje Vojvođanskog galopa

14,00 - Subotica (Veliki Radanovac) - Porodični dan u organizaciji „Radio Marija“, glavni predavač: msgr. Laslo Felfeldi, biskup pečujski

18,00 - Subotica - Finale Vojvođanskog galopa i uručenje nagrada

20,00 - Bezdan - Svečana skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bezdan, povodom 145. godišnjice od osnivanja

26. maj 2024.

16,00 - Palić - Svečano otvaranje festivala folklorne muzike “Folk Music Fest”

17,00 - Subotica - Sastanak sa građanima u MZ Peščara

20,00 - Palić - Koncert Zvonka Bogdana

27. maj 2024.

09,00 - Subotica (MZ Željezničko naselje) - Obilazak ulice Ernesta Kuna

10,00 - Subotica - Otkrivanje spomen ploče Karolju Birou

17,00 - Čoka - Razgovor o sportu osoba sa invaliditetom u Kulturno obrazovnom centru sa Palom Sekerešem olimpijcem i kandidatom sa liste Fides-KDNP u Mađarskoj za Evropski parlament

18,00 - Čoka - Prisustvo treningu Stonoteniskog kluba

19,00 - Ada - Obilazak obnovljene Hale sportova i sastanak sa rukovodstvom Rukometnog kluba

19,30 - Ada - Sastanak sa građanima

28. maj 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító” (na mađarskom jeziku, uživo)

10,00 - Sombor - Stručni sastanak sa rukovodiocima javnih obrazovnih ustanova

10,30 - Sombor - Obilazak radova na obnovi zgrade Doma zdravlja

11,30 - Telečka - Obilazak obnovljene zgrade Mesne zajednice i uvid u planove, obilazak crkve

13,20 - Bezdan - Svečani početak radova na zgradi doma kulture/pozorišta

16,00 - Kupusina - Obilazak radova na obnovi zgrade Rimokatoličke crkve Sv. Ana

17,00 - Sombor - Sastanak sa građanima

29. maj 2024.

09,00 - Subotica - Obilazak radova na obnovljenom igralištu u MZ Makova sedmica

10,00 - Bajmok - Svečanost povodom obnovljenog spomenika bitke kod Kaponje

10,30 - Bajmok - Obilazak Rimokatoličke crkve Svetog Petra i Pavla

11,00 - Bajmok - Sastanak sa građanima

12,00 - Subotica - Konferencija za medije u sedištu SVM-a

13,00 - Subotica - Snimanje intervjua za RTV YU ECO (na programu u četvrtak u 20,00)

17,00 - Novi Sad - Obilazak zgrade sedišta „Mađar soa”

17,40 - Novi Sad - Otkrivanje biste Petera Pazmanja u Studentskom domu „Evropa“

18,15 - Novi Sad - Sastanak sa građanima

30. maj 2024.

09,00 - Palić - Obilazak radova na Vodotornju 

09,20 - Palić - Sastanak sa Janošem Bokom, ministrom za evropske poslove u Vladi Mađarske

09,30 - Palić - Sastanak sa građanima na Velikoj terasi

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

12,30 - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet” iz Budimpešte

14,00 - Subotica - Sastanak sa Kingom Gal kandidatkinjom sa liste Fides-KDNP u Mađarskoj za Evropski parlament u sedištu SVM-a i šetnja centrom Subotice

15,10 - Subotica - Obilazak obnovljene zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

16,00 - Subotica - Predstavljanje rada institucija u okviru Mađarske medijske kuće

17,00 - Subotica - Sastanak sa građanima i završna manifestacija u izbornoj kampanji SVM-a

19,00 - Subotica - Koncert Zoltana Mage u Sinagogi

20,00 - Subotica - „Razgovor sa povodom“ na YU ECO TV

1. jun 2024.

11,00 - Zrenjanin - Biskupsko ređenje zrenjaninskog biskupa mons. Mirka Štefkovića

2. jun 2024.

07,30 - Subotica - Glasanje

20,00 - Subotica - Praćenje izbornih rezultata u SVM-u

3. jun 2024.

13,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

4. jun 2024.

11,00 - Gest (Mađarska) - Svečanost povodom Dana mađarskog nacionalnog jedinstva, predaja dvorca Tisa, govor premijera Mađarske, Viktora Orbana

16,00 - Bački Vinogradi - Svečanost povodom Dana mađarskog nacionalnog jedinstva

18,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

5. jun 2024.

10,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu Srpski telegraf

12,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Magyar Hangok“ mađarskom nacionalnom radiju Hír FM (na mađarskom jeziku; emitovanje u subotu u 8 časova)

17,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizacije SVM-a u Subotici

6. jun 2024.

12,00 - Segedin - Sastanak sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj i državnim sekretarom u Kabinetu premijera Mađarske za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama, Miklošem Šoltesom

7. jun 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za jutarnji dnevnik RTS-a (emitovanje 9. juna)

8. jun 2024.

11,00 - Ada - 60. folklorni festival „Gyöngyösbokréta”; svečano otvaranje u 12,40

9. jun 2024.

19,00 - Budimpešta - Praćenje izbornih rezultata koalicije Fides-KDNP za Evropski parlament

11. jun 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító” (na mađarskom jeziku, uživo)

08,00 - Subotica - Sastanak sa državnim sekretarom za oblast građevinarstva u Ministarstvu saobraćaja i građevinarstva Mađarske, Regeom Lanskijem i predstavnicima „ÉMI Nonprofit Kft.” (Neprofitno d.o.o. za kontrolu kvaliteta u građevinarstvu i inovacije) iz Mađarske, zatim obilazak Katedrale Sv. Terezije Avilske

12. jun 2024.

18,00 - Budimpešta - Sednica Stalnog komiteta Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena

13. jun 2024.

09,00 - Budimpešta - Sednica Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena

14. jun 2024.

10,00 - Senta - Svečano otvaranje nove prodavnice Manufakture Réel Chocolate

18,00 - Kula - Gala program poljoprivrednog priloga „Magvető” dnevnog lista na mađarskom jeziku „Magyar Szó” i program MKC „Nepker” iz Kule povodom zatvaranja sezone

15. jun 2024.

11,00 - Čantavir - Učešće na obeležavanju Dana naselja

16. jun 2024.

11,00 - Subotica - Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja

17. jun 2024.

10,00 - Beograd - Sastanak sa Aleksandrom Đurović, ambasadorkom Srbije u Mađarskoj

14,00 - Beograd - Intervju za Mađarsku nacionalnu agenciju MTI

18. jun 2024.

17,00 - Kanjiža - Obeležavanje 30. rođendana Saveza vojvođanskih Mađara