Vojvođani čekaju Tadića

Predstavnici pokrajinskog DS-a očekuju da u razgovoru sa predsednikom razreše nedoumice u vezi sa usvajanjem zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini

Poslanici Skupštine Srbije, a time i javnost, mogli bi u petak najzad saznati neke od detalja zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini ili bar dobiti informaciju dokle se stiglo sa njegovim usaglašavanjem i kada će stići u republički parlament. Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović najavila je da će se na dnevnom redu sednice posvećene aktuelnim temama naći poslanička pitanja u vezi sa Haškim tribunalom (na zahtev radikala) i Predlog statuta Vojvodine, odnosno zakon o prenosu nadležnosti, što je zatražila Liberalno-demokratska stranka. Kako je saopšteno iz opozicionog LDP-a, tražili su da na pitanja poslanika odgovaraju ministri Snežana Malović, Verica Kalanović i Žarko Obradović, kao članovi vladine radne grupe za usaglašavanje zakona, čija rešenja su tajna i za najveći broj funkcionera stranaka vladajuće koalicije, posebno onih iz pokrajine.

U međuvremenu, predstavnici Demokratske stranke iz Vojvodine, kako nezvanično saznajemo u vrhu pokrajinskog odbora te stranke, nameravaju da se sastanu sa predsednikom Srbije i liderom stranke Borisom Tadićem kako bi se konačno razrešilo šta se zaista dešava, odnosno gde je i zbog čega „zapelo” oko usvajanja zakona na koji u pokrajini čekaju već pet meseci. Sastanak planiraju čim se Tadić vrati iz Njujorka. Do tada, kako su rekli izvori u vojvođanskom DS-u, važi dogovor da niko iz te stranke, a ni iz vrha pokrajinske administracije, ne daje izjave o očekivanjima u vezi sa usvajanjem zakona, kao i o eventualnim nesuglasicama između pokrajinske i republičke vlasti o kojima se u medijima dosta spekuliše. Očekuju da se posle razgovara sa Tadićem izađe sa usaglašenim stavovima o predlogu zakona i Statutu Vojvodine, kao i sa saopštenjem kojim bi se stavila tačka na priče o sukobu između Novog Sada i Beograda unutar vladajućih stranaka, a pre svega u DS-u.

Ovakvim dogovorom možda bi se mogla objasniti i prekjučerašnja izjava predsednika Skupštine AP Vojvodine Šandora Egerešija „da više ne želi da govori o rokovima u kojima bi Skupština Srbije mogla potvrditi vojvođanski statut”. On nije želeo da komentariše ni sporenja u vladajućoj koaliciji o tom aktu navodeći samo da su njegova očekivanja da one stranke koje su podržale statut u Skupštini Vojvodine to učine i u Skupštini Srbije. „Ako bude tako, nema razloga da se plašimo da li će statut dobiti 126 glasova, jer bi trebalo da ih ima više od 140 kad bi svi politički akteri bili dosledni”, ocenio je Egereši, a prenosi Fonet.

Za sada je, čini se, izvesnije da se to neće dogoditi, makar zbog najava dela predstavnika koalicije SPS–JS–PUPS da neće glasati za „statut koji stvara državu u državi” i LDP-a koji tvrdi da je on nedovoljan da obezbedi Vojvodini stvarnu autonomiju. Ukoliko DS kao najveća stranka koalicije odluči da izađe u susret zahtevima iz koalicije oko socijalista izgubiće podršku koalicionih partnera iz Vojvodine (LSV i SVM) koji insistiraju da su rešenja koja su utvrđena statutom minimum ispod koga ne mogu ići. Kako su za usvajanje statuta u Skupštini Srbije potrebni glasovi 126 od ukupno 250 poslanika, jasno je koliko je demokratama teško da sve to pomire.

O ozbiljnim nesporazumima između vojvođanskih i beogradskih ogranaka vladajućih stranaka spekuliše se već nekoliko meseci. Iz pokrajine se sve češće čuju ocene da se sa zakonom namerno odugovlači jer je republička vlast nespremna da se odrekne svojih nadležnosti u korist pokrajine. Bilo je i tvrdnji da se priprema zakon koji podrazumeva ozbiljnije izmene statuta, što je za vojvođanske vlasti neprihvatljivo. Tezu o nesporazumima dodatno su podgrevale i izjave pokrajinskih predstavnika da iz Vlade Srbije nemaju nikakve povratne informacije o zakonu za koji su pokrajinski sekretarijati pripremili početni materijal i da se informišu isključivo iz medija. Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor nije čak ni na zvanično postavljeno pitanje u zakonskom roku dobio nikakav odgovor od premijera na ovu temu.

U G 17 plus su pokušali da kašnjenje zakona objasne pre svega razlikama u prioritetima pokrajinske i republičke vlasti.

„Za Vojvođane je prioritet statut, a za Vladu Srbije to nije. Ono što nama izgleda kao odugovlačanje, njima izgleda kao naša dokonost, kao da nemamo ništa preče od statuta”, kazala je Ivana Dulić-Marković, gostujući u „Kažiprstu” B 92. Ona je, međutim, bila i jedina koja je otvoreno priznala da je imala „određene nesuglasice” sa predsednikom stranke, jer pokrajinski odbor koji ona vodi imao je primedbe na nacrt zakona, koji su, kako je rekla, prihvatili tim predsednika Tadića i vladin Sekretarijat za zakonodavstvo. Lider stranke Mlađan Dinkić najavio je dolazak u Novi Sad i nezvanično se očekuje da će, iza zatvorenih vrata, o vojvođanskom statutu razgovarati sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem (DS).

Ivana Dulić je praktično potvrdila i spekulacije da se pitanja koja se odnose na statut i zakon sada rešavaju unutar stranaka, a ne državnih organa. Kako nezvanično saznajemo, i svaki od troje ministara članova vladine radne grupe usaglašavao je deo teksta zakona koji se odnosi na oblast koju pokriva ministarstvo koje vodi čovek iz njihove stranke. Neki od njih su taj zakon već pokazali delu stranačkog vrha, ali zvanične komunikacije između radne grupe i pokrajinske administracije nije bilo. Ministar Snežana Malović najavila je da bi u toku ove nedelje trebalo da se održi sastanak sa predstavnicima Vojvodine, međutim, u pokrajinsku skupštinu do juče nije stigao ni poziv za sastanak ni nacrt zakona.

Najspornija rešenja iz Predloga statuta
– Definisanje Vojvodine kao evroregije
– Mogućnost da osniva predsedništva u inostranstvu
– Pravo da potpisuje međunarodne ugovore
– Definisanje teritorije i neophodnost raspisivanja referenduma za promenu
– Odluke pokrajinske skupštine sa snagom zakona
– Osnivanje i rad VANU
– Pravo na osnivanje radiodifuzne agencije

G. NOVAKOVIĆ - A. POPOVIĆ

8. jul 2022.

12,00 - Mali Iđoš - Panel diskusija na 19. Vojvođanskom slobodnom univerzitetu Vojvođanskog omladinskog foruma (VIFO) sa Leventeom Mađarom, zamenikom ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske i Balintom Juhasom, direktorom Fondacije Prosperitati

12. jul 2022.

10,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

11,00 - Palić - Svečano otvaranje smeštajnog objekta Navigator koji je finansiran sredstvima Fondacije Prosperitati

15. jul 2022.

10,30 - Beograd - Sastanak sa predsednikom Republike, Aleksandrom Vučićem

29. jul 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

30. jul 2022.

09,30 - Beograd - Sastanak sa Pedrom Sančesom (Pedro Sánchez), predsednikom Vlade Španije

1. avgust 2022.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Trinaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Híradó Plusz" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. avgust 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,00 - Beograd - Konsultacije predsednika poslaničkih grupa

22,30 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

3. avgust 2022.

00,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,15 - Subotica - Intervju za Subotički mađarski radio

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,15 - Subotica - Intervju za političku emisiju "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku)

4. avgust 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 25. sednica Skupštine Grada Subotice

13. avgust 2022.

16,30 - Subotica i Palić - Manifestacija SVM-a u čast prvog mađarskog kralja Svetog Stefana (Szent István)

1. septembar 2022.

09,30 - Subotica - Svečano podizanje zastave Subotice

10,00 - Subotica - Svečana sednica Skupštine grada povodom dana Grada

2. septembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

7. septembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Sastanak sa Atilom Pinter (Pintér Attila), ambasadorom Mađarske u Beogradu

8. septembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 26. sednica Skupštine Grada Subotice

9. septembar 2022.

16,00 - Subotica - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

18,30 - Subotica - Poseta Katalin Novak (Novák Katalin), predsednika Republike Mađarske - predaja obnovljene zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku Univerziteta u Novom Sadu

19,30 - Subotica - Sastanak a Katalin Novak (Novák Katalin), predsednikom Republike Mađarske

12. septembar 2022.

14,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Predaja izborne liste kandidata Mađarske sloge za izbore za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine

13. septembar 2022.

10,00 - Beograd - Prva posebna sednica Narodne skupštine u Trinaestom sazivu (Izveštaj o Kosovu i Metohiji)

14. septembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15. septembar 2022.

14,30 - Subotica - Intervju za dnevni list Mađar so (Magyar Szó)

16,00 - Subotica - Svečanost povodom potpisivanja ugovora o stipendiranju studenata prava i sastanak sa Robertom Repašijem (Répássy Róbert), državnim sekretarom i zamenikom ministra pravde Mađarske

19. septembar 2022.

11,00 - Subotica - Sastanak sa polaznicima i predavačima Škole za društvene i istorijske nauke „Mathias Corvinus Collegium” iz Budimpešte 

22. septembar 2022.

10,00 - Subotica - Intervju za TV Yu Eco

11,00 - Subotica - Svečanost povodom otvaranja Hotela Artist, investicije u oblasti turizma od istaknutog značaja

23. septembar 2022.

11,00 - Subotica - Svečanost povodom 75 godina rada JKP "Čistoća i zelenilo" 

29. septembar 2022.

10,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu sutra u 18 časova)

30. septembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

19,00 - Subotica - Koncert na orguljama u čast 120 godina subotičke sinagoge 

5. oktobar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,10 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,15 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva SVM-a

6. oktobar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 27. sednica Skupštine Grada Subotice