Vlada prihvatila samo šest od 400 amandmana

Skupština počela raspravu u pojedinostima o Predlogu zakona o zabrani diskriminacije

Seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji. Svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, a diskriminatorsko postupanje zbog takvog izjašnjavanja je zabranjeno

Beograd - Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu o amandmanima na Predlog zakona o zabrani diskriminacije koji je Vlada uputila u proceduru po hitnom postupku. Na ovaj zakonski predlog podneto je više od 440 amandmana, a Vlada je prihvatila samo šest. Prihvaćeni amandmani, po oceni predlagača, ne menjaju suštinu zakona koji bi trebalo da omogući sveobuhvatni sistem zaštite i sankcionisanje slučajeva diskriminacije.

Vlada je prihvatila dva amandmana LDP i po jedan G17 plus, SRS, SPS-JS i Napred Srbijo. Prihvaćenim amandmanom Gorana Mihajlovića (SRS) i poslanika LDP na član 19 precizira se pravo na obrazovanje i stručno osposobljavanje pod jednakim uslovima i propisuje da je „zabranjena diskriminacija vaspitnih i obrazovnih ustanova koje obavljaju delatnost u skladu sa zakonom i drugim propisima, kao i lica koja koriste ili su koristila usluge ovih ustanova u skladu sa zakonom“. Prihvaćenim amandmanom Zorana Bortića (SPS-JS) član 21 menja se i glasi „Seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji. Svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, a diskriminatorsko postupanje zbog takvog izjašnjavanja je zabranjeno“. Amandmanima LDP i Snežane Stojanović Plavšić i Gordane Rajkov (G17 plus) menjaju se članovi 22 i 26 time što se dodaju novi stavovi kojim se precizno zabranjuje i sankcioniše diskriminacija dece i invalida.

Tokom načelne rasprave koja je završena protekle sedmice, podršku zakonu najavile su stranke vladajuće koalicije, sem Jedinstvene Srbije, a iz reda opozicionih stranaka - LDP.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je odgovarajući juče na primedbe poslanika opozicije ponovio da se ovim zakonom ne omogućavaju homoseksualni brakovi. Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor je potvrdio da će poslanici ove grupe glasati za ovaj predlog. Pastor je zadovoljan time što nakon povlačenja Predloga, na zahtev verskih zajednica, nova verzija nije suštinski promenjena. Za govornicom su se i juče uobičajeno najčešće nalazili poslanici radikala koji su ponavljali da SRS nije za diskriminaciju već da se iskreno zalažu za poštovanje ljudskih prava. Aleksandar Martinović (SRS) je naglasio da su radikali za zabranu i sankcionisanje diskriminacije, ali da to ovim predlogom nije omogućeno. Po Martinoviću cilj ovog zakona je legalizacija „jedne grupe ljudi“ i „onoga što nije normalno“. Martinovića brine uticaj „bolesti“, kako je nazvao homoseksualnost, na dalji pad nataliteta u Srbiji.

Hag i Vojvodina
Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za petak 27. mart dan za odgovaranje na poslanička pitanja. Na predlog SRS na toj sednici će biti raspravljano o rezultatima i posledicama saradnje s Haškim tribunalom, a poslanici će, na inicijativu LDP, postavljati pitanja i o ostvarivanju autonomije AP Vojvodine, potvrđivanju statuta i pripremi za razmatranje zakona o raspodeli nadležnosti između Republike i Pokrajine.

Danas bez sednice
„Zbog obeležavanja desetogodišnjice bombardovanja NATO, Skupština danas neće zasedati“, izjavila je predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović. Komentarišući činjenicu da je na Predlog zakona o zabrani diskriminacije podneto više od 400 amandmana, ona je rekla da nema poslovničkih mogućnosti da se vreme rasprave od 10 sati u pojedinostima po jednom zakonu produži. Dejanovićeva je procenila da bi glasanje o ovom zakonskom predlogu moglo da se održi 30. marta, ali da to zavisi od tempa rada predstojećih dana.

Batić za otvaranje dosijea
Vladan Batić, poslanik DHSS, podneo je Skupštini Predlog zakona o otvaranju dosijea državne bezbednosti s predlogom da bude donet po hitnom postupku. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini, Batić je naglasio da je ovaj zakon neophodan ukoliko Srbija želi da raskine s prošlošću i da su sve zemlje jugoistočne Evrope donele slične akte još devedesetih godina. Ovim zakonom se predlaže osnivanje nacionalne agencije za čuvanje dosijea državne bezbednosti kojom bi BIA bila dužna da preda sva dosijea.
 
LDP: Otkriti napadače
Liberalno-demokratska partija očekuje da policija saopšti imena trojice mladića koji su u nedelju posle podne napali lidera ove partije Čedomira Jovanovića, izjavio je poslanik Ivan Andrić juče u Skupštini. Prema Andrićevim rečima, napad na Jovanovića posledica je „atmosfere linča“ koju su pojedini „mafijaški“ mediji stvorili stalnim napadima na lidera LDP. „Napad je organizovan i planiran. Napadači su ispred kuće stajali duže od sat vremena“, dodao je Andrić. On je naveo da su napadači slikani mobilnim telefonom te da policiji ne bi trebalo da bude teško da ih identifikuje. Lider LDP nije tražio pojačano obezbeđenje nakon incidenta, naveo je Andrić.

S. BIŠEVAC, M. R. MILENKOVIĆ

8. jul 2022.

12,00 - Mali Iđoš - Panel diskusija na 19. Vojvođanskom slobodnom univerzitetu Vojvođanskog omladinskog foruma (VIFO) sa Leventeom Mađarom, zamenikom ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske i Balintom Juhasom, direktorom Fondacije Prosperitati

12. jul 2022.

10,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

11,00 - Palić - Svečano otvaranje smeštajnog objekta Navigator koji je finansiran sredstvima Fondacije Prosperitati

15. jul 2022.

10,30 - Beograd - Sastanak sa predsednikom Republike, Aleksandrom Vučićem

29. jul 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

30. jul 2022.

09,30 - Beograd - Sastanak sa Pedrom Sančesom (Pedro Sánchez), predsednikom Vlade Španije

1. avgust 2022.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Trinaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Híradó Plusz" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. avgust 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,00 - Beograd - Konsultacije predsednika poslaničkih grupa

22,30 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

3. avgust 2022.

00,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,15 - Subotica - Intervju za Subotički mađarski radio

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,15 - Subotica - Intervju za političku emisiju "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku)

4. avgust 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 25. sednica Skupštine Grada Subotice

13. avgust 2022.

16,30 - Subotica i Palić - Manifestacija SVM-a u čast prvog mađarskog kralja Svetog Stefana (Szent István)

1. septembar 2022.

09,30 - Subotica - Svečano podizanje zastave Subotice

10,00 - Subotica - Svečana sednica Skupštine grada povodom dana Grada

2. septembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

7. septembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Sastanak sa Atilom Pinter (Pintér Attila), ambasadorom Mađarske u Beogradu

8. septembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 26. sednica Skupštine Grada Subotice

9. septembar 2022.

16,00 - Subotica - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

18,30 - Subotica - Poseta Katalin Novak (Novák Katalin), predsednika Republike Mađarske - predaja obnovljene zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku Univerziteta u Novom Sadu

19,30 - Subotica - Sastanak a Katalin Novak (Novák Katalin), predsednikom Republike Mađarske

12. septembar 2022.

14,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Predaja izborne liste kandidata Mađarske sloge za izbore za nacionalni savet mađarske nacionalne manjine

13. septembar 2022.

10,00 - Beograd - Prva posebna sednica Narodne skupštine u Trinaestom sazivu (Izveštaj o Kosovu i Metohiji)

14. septembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15. septembar 2022.

14,30 - Subotica - Intervju za dnevni list Mađar so (Magyar Szó)

16,00 - Subotica - Svečanost povodom potpisivanja ugovora o stipendiranju studenata prava i sastanak sa Robertom Repašijem (Répássy Róbert), državnim sekretarom i zamenikom ministra pravde Mađarske

19. septembar 2022.

11,00 - Subotica - Sastanak sa polaznicima i predavačima Škole za društvene i istorijske nauke „Mathias Corvinus Collegium” iz Budimpešte 

22. septembar 2022.

10,00 - Subotica - Intervju za TV Yu Eco

11,00 - Subotica - Svečanost povodom otvaranja Hotela Artist, investicije u oblasti turizma od istaknutog značaja

23. septembar 2022.

11,00 - Subotica - Svečanost povodom 75 godina rada JKP "Čistoća i zelenilo" 

29. septembar 2022.

10,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu sutra u 18 časova)

30. septembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

19,00 - Subotica - Koncert na orguljama u čast 120 godina subotičke sinagoge 

5. oktobar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,10 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,15 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva SVM-a

6. oktobar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 27. sednica Skupštine Grada Subotice