Vežbaju na leđima nacionalnih zajednica

NOVI SAD – Nakon što je republička vlada usvojila Predlog zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, ponovo se otvorila tema o tome mogu li i nacionalni saveti biti osnivači i vlasnici javnih glasila na jezicima nacionalnih manjina, kako to predviđa član 18 predloga zakona koji je sačinilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Razlog za diskusiju daju zakoni o javnom informisanju i radio-difuziji, koji su u suprotnosti s pomenutom odredbom Predloga zakona o nacionalnim savetima jer nalažu da se svi mediji moraju privatizovati, ali da vlasnik i osnivač medija ne može biti država. Iz tih razloga Ministarstvo za kulturu i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) nisu dali povoljnu ocenu za to da i nacionalni saveti mogu biti osnivači javnih glasila. ANEM smatra da bi takvo rešenje samo dodatno urušavalo pravni okvir za delovanje medija u Srbiji.

"Predloženo zakonsko rešenje u direktnoj je suprotnosti s odredbama Zakona o javnom informisanju i Zakona o radio-difuziji. Predlogom se takođe predviđa da republika, pokrajina ili lokalne samouprave mogu preneti osnivačka prava nad postojećim javnim medijima na nacionalne savete, uz garancije nastavka njihovog budžetskog finansiranja", ističe se u saopštenju ANEM-a.

Da pišu projekte

– Reagovali smo čim smo saznali da je republička vlada podržala zakonsko rešenje koje predviđa da i nacionalni saveti mogu biti osnivači medija na jezicima nacionalnih manjina. Mislimo da na ovakav način ne može nikako da se reguliše vlasnička struktura u medijima. Zato ANEM želi iskreno da utiče na to da se za ovo pitanje zainteresuje javnost, jer smatramo da predloženo rešenje neće doprineti kompromisu, već će dodatno zakomplikovati priču – kaže za GL predsednik ANEM-a Saša Mirković.

On ističe da je pitanje kako treba da funkcionišu mediji nacionalnih manjina osetljivo pitanje, ali ANEM smatra da ni opstanak niti uređivački koncept tih medija ni na koji način neće biti ugroženi time što će biti promenjeno vlasništvo i što država više neće biti osnivač tih medija.

– Ti mediji treba da pišu projekte na osnovu kojih će dobiti možda i više para nego što im daju opštine, gradovi ili nacionalni saveti. Ti projekti služe kvalitetnijim i sadržajnim programima, pa će se mediji takmičiti međusobno, a ne da funkcionišu tako što čekaju novac iz budžeta – objašnjava on.

"Nek nas ostave na miru"

S druge strane, predstavnici nacionalnih saveta, osim rumunskog i mađarskog, izbegavaju razgovor o ovoj temi, s obrazloženjem da o tome treba da zauzmu zajednički stav.

Koordinator Odbora za informacije u Nacionalnom savetu Rumuna Niku Čobanu ne slaže se s takvim stavom, uz obrazloženje da ili neko ima ili nema stav prema tome, ali se ne slaže ni s tim što se ANEM sada "meša u pitanja koje se tiču nacionalnih manjina"

– Kad smo se svojevremeno žalili Ustavnom sudu da prenošenje osnivačkih prava sa Skupštine Vojvodine na nacionalne savete nije dobro rešenje, onda su svi ćutali. Samo su tri manjine – Rumuni, Rusini i, delimično, Slovaci – podigle glas protiv takvog rešenja, ali smo ostali usamljeni. Sad, nakon četiri ili pet godina, videli su da nije dobro preneti osnivačka prava na nacionalne savete. E, nama je sad dobro, nek nas ostave na miru! Svi se vežbaju na leđima nacionalnih zajednica. Zašto sad iz Beograda treba da se pozabave manjinskim pitanjima ako već to nisu učinili kad nam je trebala podrška – prokomentarisao je kratko Niku Čobanu.

Pastor: ANEM nije u pravu

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu Balint Pastor, koji je juče dao ostavku na funkciju predsednika Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Mađara zbog toga što smatra da ta funkcija, pogotovo kad se usvoji zakon o nacionalnim savetima, traži celog čoveka, rekao je za "Građanski list" da ANEM nije u pravu. On to obrazlaže time da mu nije jasno kako ANEM zamišlja da funkcionišu mediji na manjinskim jezicima po zakonima tržišta.

– U Srbiji, prema Ustavu, postoje ne samo pojedinačna nego i kolektivna manjinska prava. Izbor nacionalnih saveta koji bi vodili računa o važnim institucijama manjina i manjinskim medijama jeste ostvarenje kolektivnih prava manjina. Kome je najviše u interesu da mediji na jezicima manjina funkcionišu dobro i da se ne ugase nego nacionalnim savetima. Ti nacionalni saveti čine zemaljsku samoupravu određene manjinske zajednice. Nacionalni saveti su već četiri godine osnivači pisanih medija na manjinskim jezicima i vode računa o tome da ti mediji dobro funkcionišu i da se ne ugase. Ne znam kojem bi privatniku bilo u interesu da isto to uradi po zakonima tržišta, kad je reč o medijima koji imaju ograničeno tržište – navodi Pastor.

Ana Tomanova-Makanova: Šta su nacionalni saveti?

Ana Tomanova-Makanova, pokrajinska sekretarka za informacije, koja je i predsednica Nacionalnog saveta Slovaka, kaže za GL da su nacionalni saveti, prema rešenju o delatnosti, udruženja građana, dakle, nisu organi države, kao što su lokalne samouprave, iako dobijaju novac iz državne kase. "Naravno da država treba da obezbedi dugogodišnji kontinuitet medija na jezicima manjina. Pitanje je po kom principu? Ukoliko se uzme u obzir da su nacionalni saveti udruženja građana, oni po Zakonu o radiodifuznoj agenciji mogu da osnuju medije civilnog sektora. Međutim, pitanje je kako će zakon o nacionalnim savetima definisati nacionalne savete", navodi ona.

E. MARJANOV

22. januar 2024.

16,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

23. januar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Novi Sad - Potpisivanje ugovora povodom početka realizacije investicije u zgradi Mađar soa

24. januar 2024.

17,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizaciji SVM u Subotici

25. januar 2024.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture

28. januar 2024.

17,00 - Kanjiža - Ekumensko bogosluženje

31. januar 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Dan Grada Novog Sada, svečana manifestacija SVM-a

1. februar 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 43. sednica Skupštine Grada Subotice

15,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Mađar so" (Magyar Szó)

2. februar 2024.

14,00 - Subotica - Centralna kancelarija Fondacije Prosperitati – svečano otvaranje novog sedišta

18,00 - Novi Kneževac - Proslava povodom 17. godina od osnivanja Opštinske organizacije SVM

6. februar 2024.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

11,30 - Beograd - Sastanak sa Jožefom Mađarom, ambasadorom Mađarske u Beogradu

8. februar 2024.

16,30 - Čoka - obeležavanje 90. godišnjice od smrti Ferenca More

17. februar 2024.

13,30 - Budimpešta - Sastanak sa Palom Barnom Žigmondom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, direktorom Fides-a za poslove u regionu

15,00 - Budimpešta - Godišnji pregled minule godine - održava premijer Mađarske, Viktor Orban

19. februar 2024.

13,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

18,00 - Sombor - Dan Grada Sombora, svečana manifestacija SVM-a

20. februar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

15,30 - Subotica - Sastanak sa dr. Čabom Đuricom, rektorom Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

21. februar 2024.

10,00 - Senta - svečana dodela diploma Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

24. februar 2024.

10,30 - Palić - Konferencija pravnika u organizaciji Udruženja pravnika vojvođanskih Mađara 

26. februar 2024.

16,30 - Budimpešta, Parlament - Izbor i polaganje zakletve predsednika Republike Mađarske

27. februar 2024.

10,30 - Beograd - Razgovor sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem

1. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

2. mart 2024.

10,00 - Senta - Izborna skupština SVM

4. mart 2024.

13,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Politika”

16,00 - Senta - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

5. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

6. mart 2024.

08,00 - Budimpešta - sastanak sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom 

09,00 - Budimpešta - održavanje predavanja na Sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Ministarstvu za spoljne poslove i trgovinu 

10,00 - Budimpešta - sastanak sa državnim sekretarom u parlamentu, zamenikom ministra za spoljne poslove Leventeom Mađarem

16,00 - Subotica - Intervju za dnevni list  "Magyar Szó“

7. mart 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 44. sednica Skupštine Grada Subotice

12,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

8. mart 2024.

14,00 - Budimpešta - Memorijalna svečanost i dodela nagrade „Esterházy János“ 

11. mart 2024.

17,00 - Bečej - Obeležavanje 125. godišnjce smrti Mora Tana

12. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" Subotičkog mađarskog radija

10,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Subotičke novine"

13. mart 2024.

13,30 - Subotica - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, poverenikom Vlade za ekonomski razvoj južne Mađarske, Gaborom Banjaijem

18,00 – Palić - svečani prijem u čast mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848/49 godine u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske

14. mart 2024.

11,00 - Bački Vinogradi - svečano otkrivanje biste Šandora Petefija

12,00 - Bački Vinogradi - Susret sa državnim sekretarom za nacionalnu politiku Mađarske, Janošom Arpadom Potapijem

15. mart 2024.

10,00 - Novi Itebej - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

15,00 - Stara Moravica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

17,00 - Subotica - sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Mađarske, dr Martonom Palom Nobilisom

18,00 - Subotica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

16. mart 2024.

16,00 - Ostojićevo - Svečani program i otkrivanje spomen ploče Ištvanu Pastoru

18,30 - Torda - Polaganje venaca i svečani program

18. mart 2024.

09,00 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet“

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko

18. april 2024.

09,30 - Subotica - Sastanak sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Mađarske, Laslom Saboom

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

19. april 2024.

10,00 - Subotica - Konferencija za medije u SVM-u

20. april 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa glavnim savetnikom premijera Mađarske, dr Katalin Sili

10,00 - Subotica - Gostovanje na društvenoj tribini Udruženja hrišćanskih intelektualaca