Vanredna sednica trajala 12 sati

Beograd -- Rasprava u Skupštini o Vladinom predlogu Rezolucije o Kosovu trajala 12 sati. Prihvaćena tri amandmana SNS, pa je Tomislav Nikolić najavio podršku Rezoluciji.

Srbija će nastaviti borbu za Kosovo, ali neće odustati od članstva u Evropskoj uniji, poručio je ranije popodne u Skupštini Srbije predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je novinarima u Skupštini Srbije, u pauzi sednice o Kosovu, rekao da je to "jedina politika kojoj su građani dali pun legitimitet".

"Nastavićemo borbu, ali to ne znači da nećemo primenjivati nove diplomatske postupke i kreirati nove političke ideje tako da će i rezolucija (pred Generalnom skupštinom UN) koja se u ovom trenutku piše sadržati nove mogućnosti za odbranu našeg integriteta", rekao je on.

Tadić je naveo da borba za Kosovo i Metohiju neće dovesti u pitanje niti evropske integracije Srbije, niti njenu mirovnu politiku u regionu.

Predsednik Srbije ocenio je da je današnja skupštinska rasprava o Kosovu “konstruktivna i demokratska, kakva nije bila u poslednjih 15 godina“.

Tadić je rekao da diskusija doprinosi državnim institucijama u odbrani integriteta zemlje nakon mišljenja MSP-a.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u Skupštini da je 55 država "na korak" od priznavanja Kosova, ali da Vlada Srbije čini sve da to predupredi.

Zadatak državnih organa će biti i da Srbija ostvari većinu u Generalnoj skupštini UN i omogući usvajanje rezolucije, posle koje će biti jasno da Međunarodni sud pravde Albancima nije dao pravo za otcepljenje od Srbije, istakao je ministar Jeremić, obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije.

Prema mišljenju Jeremića, ovo je, bez sumnje, težak trenutak za Srbiju i potrebno je da se sačuva i staloženost, ali i odlučnost.

"Danas su oči sveta uprte u Srbiju, u ovu skupštinsku raspravu. Danas svet gleda koja je reakcija Srbije i kojim putem Srbija odlučuje da krene", rekao je Jeremić.

Zbog toga je, naglasio je Jeremić, od presudne važnosti da se postigne jedinstvo i u parlamentu dođe do zaključka sa zajedničkim stavom.

"Što budemo jedinstveniji, poslaćemo snažniju poruku svetu da idemo dalje", ocenio je Jeremić.

On je ukazao da se Srbija nalazi pred odlukom da li u daljoj borbi za Kosovo nastaviti sa politikom striktnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, korišćenjem svih pravnih, političkih i diplomatskih sredstava.

Kako je istakao, Vlada predlaže da se usvoji deklaracija koja bi potvrdila tu politiku, kako bi se pregovorima došlo do mirnog, trajnog i održivog rešenja, u skladu sa Ustavom Srbije, koje će omogućiti "istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda i mir i stabilnost u regionu".

Šef pravnog tima Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Dušan Bataković izjavio je da je taj sud, u savetodavnom mišljenju o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, "nije zatvorio vrata" za dalje političke i diplomatske aktivnosti Srbije čiji je cilj očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Podnoseći poslanicima Skupštine Srbije na vanrednoj sednici parlamenta izveštaj o MSP, Bataković je istakao da je taj sud načinom na koji je formulisao savetodavno mišljenje pokušao da pronađe izlaz iz neprijatne političke situacije, pa je tretirao pitanje deklaracije kao pravnog instrumenta, a ne pitanje prava na otcepljenje i posledica tog čina.

Time je suštinski deo postavljenog pitanja - da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom - vraćen Generalnoj skupštini UN.

"Ovakav ishod predstavlja pravni neuspeh za Republiku Srbiju jer od MSP nismo dobili pomoć u situaciji u kojoj je međunarodno pravo prekršeno na njenu štetu", ocenio je Bataković.

On je, međutim, istakao da je vođenje postupka pred MSP bilo od značaja za Srbiju zato što je zaustavilo talas priznavanja nezavisnosti Kosova.

Bataković je podsetio da je pravni tim Srbije izneo stav da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom zato što: opšti princip teritorijalnog integriteta zabranjuje secesiju dela teritorija države bez njene saglasnosti, Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije, i zato što je proglašenjem nezavisnosti prekinut pregovarački proces koji je za cilj imao određivanje statusa Kosova i Metohije.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje da u Skupštini Srbije bude postignut konsensus oko predloga odluke o Kosovu, ali ni da "svako ostane ukopan u svom političkom rovu".

"Mi živimo u Srbiji i nikada u istoriji nije postignut konsenzus. Da je postojao konsenzus u vekovima iza nas, verovatno danas i ne bismo raspravljali o ovoj temi", rekao je Dačić novinarima u parlamentu.

Ministar je, međutim, rekao da ne očekuje ni da svako ostane "ukopan u svom političkom rovu", jer je, kako je naveo, pitanje Kosova iznad svake partijske politike.

"Srbija mora najozbiljnije da razgovara sa najmoćnijim svetskim faktorima o tome šta se to od nje traži i očekuje", naveo je Dačić i ukazao da bi Srbija trebalo da bude svesna realnosti u kojoj se nalazi, ali i njenih državnih interesa.

Prema njegovim rečima, Srbija je do sada pokušala sve - od vojnih, političkih do pravnih akcija.

Dačić je rekao da Srbija, kada je reč o Kosovu, ne treba da šalje poruku međunarodnoj zajednici, već da sa njom postigne odgovarajući dogovor.

On je dodao da u međunarodnim odnosima nema "simpatija i antipatija", već samo interesa, i da je nemoguće da nekome nisu važni dobri odnosi sa najvećom zemljom na Blakanu.

Nikolić kao izaslanik

Ministar Jeremić izjavio je da bi Tomislav Nikolić bio izvanredan izaslanik Srbije u borbi za Kosovo.

Kao šef najveće opozicione stranke, rekao je Jeremić, Nikolić bi bio odličan izaslanik i kada bi odneo pismo predsednika Srbije nekoj državi i tražio da ne prizna nezavisnost Kosova, to bi ovome dalo ozbiljnu težinu.

Nikolić je rekao da javno prihvata da ga Srbija pošalje kao izaslanika da ubeđuje države koje poštuju politiku SNS, a koje su u dilemi da li da priznaju nezavisnost Kosova.
Nismo spremni da glasamo tek tako da ste bili u pravu, a ostali smo bez Kosova i Metohije. Mi smo zabrinuti i svesni da ne ide kako treba, naveo je Nikolić.

Danas je dan kad odgovorni ljudi podnose ostavku, da bi Srbija krenula napred, ali nije vreme za svađe među nama, ocenio je Nikolić.

Citirajući ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da odluka Međunarodnog suda pravde "nije mnogo bitna", Nikolić je upitao: "Što smo je onda tražili, da je bila pozitivna bila bi bitna?"

"Dobili smo šta smo tražili, svi ispaštamo, i sve će u Srbiji da se promeni, osim Vlade. Svi smo posramljeni, osim Vlade, koja nam predlaže da je podržimo da izdrži. Ko je sa njom učestvovao u marifetlucima, neka izdrži", rekao je Nikolić.

Opozicija kritikuje politiku Vlade prema Kosovu

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ocenio je da mišljenje suda u Hagu nije pravni neuspeh, već neuspeh Srbije. On je pozvao Skupštinu Srbije da glasa za amandmane koje je SNS podnela na predlog odluke Vlade Srbije, jer ne bi voleo da Srbija bude razjedinjena posle ove sednice.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da ta partija ne može da prihvati Vladin predlog jer smatra da se njome nastavlja politika vlade prema Kosovu koja je doživela "totalni poraz" pred sudom u Hagu.

Samardžić je na vanrednoj sednici parlamenta kazao da predlog Vlade da Srbija sa rezolucijom o Kosovu izađe pred Generalnu skupštinu UN jeste "samoubilačka akcija" u koju izvršna vlast pokušava da uvuče parlament.

On je ocenio da je gotovo nerealno da Generalna skupština donese zaključak o Kosovu koji bi bio suprotan mišljenju MSP-a.

Samardžić je ponovio zahtev te partije da se skupština aktivno uključi u vođenje politike prema Kosovu i da se podnese tužba protiv države ili grupe država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Predsednik Liberalno demokratske-partije Čedomira Jovanovića poručio je da njegova stranka neće podržati Vladin predlog deklaracije i zatražio je novu politiku prema Kosovu i Metohiji.

Na izlaganje lidera LDP-a reagovao je ministar Jeremić koji je upitao Jovanovića da li je spreman da, u ime Srbije, glasa za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Jovanović je rekao da od Srbije niko nije tražio da prizna nezavisnost Kosova i istakao da je način vođenja spoljne politike naneo štetu Srbiji pred Međunarodnim sudom pravde.

Jeremić je rekao da prihvata odgovornost za vođenje politike i da bi, ljudski i politički, bilo nepošteno da se krije iza bilo čijeg autoriteta, ličnog ili institucinalnog.

Imam puno poverenje u demokratske institucije i ako one zaključe da je spoljna politika prema Kosovu i Metohiji ili drugim pitanjima bila pogrešna, spreman sam da podnesem sve lične konsekvence takvog zaključka, poručio je Jeremić.

Jovanović se javio za reč i ponovio stav da bi u ovom trenutku bilo vulgarno da se razgovara o bilo čijoj pojedinačnoj odgovornosti.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić smatra da se moraju raspisati izbori ako Srbija, kako kaže, izgubi bitku u Generalnoj skupštini UN.

"Gospodo iz vlasti, vi ste obećali politiku i Evropska unija i Kosovo. Kosova nema, Evrope nema", rekao je Ilić.

Ilić je ukazao da su Kosovo gubile mnoge Vlade i predsednici, ali je ovoj Vladi Srbije "zapao finiš".

Očekivao sam da moj zemljak Vuk Jeremić podnese ostavku posle mišljenja Suda, rekao je Ilić i istakao da ministar spoljnih poslova ne bi trebalo da ubeđuje poslanike ni u šta, jer ni sudije Međunarodnog suda pravde nije uspeo da ubedi u argumente Srbije.

On je izneo stav da je trebalo tužiti neku od država koja je priznala nezavisnost Kosova, jer bi to nekog podstaklo da razmišlja da je prekršena rezolucija 1244 Saveta bezbednosti.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da je jačanje saradnje Srbije sa Rusijom i Kinom jedan od puteva koji, kako je rekao, Srbiji garantuje mogućnost da smanji pritiske Sjedinjenih Američkih Država i EU.

"To što vi želite u EU, to je vaša stvar, ali vodeće zemlje EU ne žele ovakvu Srbiju u EU. Možda kad je bude svela na beogradski pašaluk", istakao je Todorović na vanrednoj sednici Skupštine Srbije.

Prema rečima Todorovića, blizu je trenutak kada ćemo da shvatimo da Amerikanci definitivno hoće da nam otmu Kosovo i Metohiju i da proglasimo okupaciju dela teritorije Srbije od strane NATO-a, jer u situaciji okupacije nikakvi akti ne mogu biti priznati.

Todorović smatra da bi u sledećoj rezoluciji koja će biti ponuđena Ujedinjenim nacijama trebalo da se traži poštovanje rezolucije 1244 i to taksativno sve ono na šta su se obavezale UN.

On je rekao i da bi Srbija trebalo da zahteva da Euleks ode sa Kosova i Metohije, jer je ta misija svojim delovanjem pokazala da deluje protiv interesa građana Srbije i građana na Kosovu.

Poslanici vladajuće koalicije pozvali su, s druge strane, da Skupština Srbije podrži Vladinu politiku prema Kosovu.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocenila je da bi eventualna tužba Srbije Međunarodnom sudu pravde protiv država koje su priznale nezavisnost Kosova zemlju udaljila od puta u EU i "stavila u konfrontirajući položaj" sa zemljama regiona i sveta.

Kolundžija je istakla da građani veruju da je EU interes i potreba i da bi takva tužba dovela u rizik da se Srbija okrene od jedinog puta koji znači bolji život građana.

Ona je ocenila da je od posebne važnosti da se u Skupštini sa što više glasova usvoji predlog odluke Vlade Srbije o daljoj politici prema Kosovu, jer je važno da se pokaže da u parlamentu postoji svest da ta borba neće biti laka.

"Možemo menjati taktike i sredstva u toj borbi, ali ne možemo da prestanemo da se borimo za svoj teritorijalni integritet i odustanemo od prava koje imamo na Kosovu", rekla je Kolundžija.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da će njena stranka podržati Vladin predlog jer mišljenje MSP-a ne obavezuje Generalnu skupštinu UN i zato treba učiniti diplomatske napore kako bi rezolucija bila usvojena.

Rezolucija UN koju bi podnela Srbija, istakla je ona u raspravi u Skupštini, otvorila bi put ka traženju kompromisnog rešenja za Kosovo, koje bi podrazumevalo da Srbija ni eksplicitno ni implicitno ne prizna njegovu nezavisnost.

"Za to su nam potrebni saveznici - Evropska unija i SAD", rekla je Grubješićeva.

Kako je objasnila, uz usaglašavanje sa EU, u traženju rešenja za Kosovo moglo bi se doći do rezultata u korist Srba koji žive na Kosovu i države Srbije.

Grubješićeva je ocenila da je pitanje koje se postavlja danas šta činiti dalje, koliko parlament interesuju Srbi koji su ostali da žive na Kosovu, i šta može da im se ponudi "osim parola i stranačkih stavova".

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković ocenio je da je Vlada, na čelu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, na dobrom je putu kada je reč o Kosovu i Metohiji i pozvao je poslanike da podrže Predlog odluke Vlade Srbije o politici prema Kosovu.

Nikada se neću složiti sa nekim ko kaže da Vlada Srbije prema pitanju Kosova i Metohije loše radi, rekao je Marković i istakao da bi trebalo nastaviti diplomatsku borbu.

On je pozvao poslanike da usvoje predlog odluke Vlade i pošalju u svet sliku jedinstva, a ne, kako je rekao, svađe među Srbima.

Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković ocenio je da samo nastavkom borbe u UN može doći do ostvarivanja interesa Srbije na Kosovu i da se ta borba mora voditi do kraja.

"Kosovo je deo Srbije i treba tako da ostane", rekao je Čolaković i poručio da bi parlament trebalo da dođe to teksta koji bi bio prihvatljiv za većinu poslaničkih grupa i poslanika.

Kako je naglasio, Srbija se nalazi u teškoj situaciji i parlament je toga svestan, pa PUPS zato poziva sve partije i poslanike da ostvare jedinstvo po pitanju Kosova.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da će SVM podržati Vladin predlog odluke o nastavku politike prema Kosovu, iako se poslanici te stranke ne slažu sa svim formulacijama.

"Mi podržavamo napore da se mirnim, diplomatskim i političkim sredstvima reše pitanja koja su za sada nerešena. Za to od nas Vlada Srbije ima podršku", rekao je Pastor, ali je dodao i da je stav SVM-a da bi Vlada Srbije o svim narednim koracima po pitanju Kosova trebalo da razgovara sa državama članicama EU.

Poslanik Parije za demokratsko delovanje Riza Halimi kritikovao je, s druge strane, politiku Vlade prema Kosovu i dodao da je osnovni problem tog pristupa nepostovanje realnosti i odsustvo želje za rešavanje konkretnih problema.

Halimi je pozvao vlasti u Srbiji da se okrenu rešavanju svakodnevnih problema ljudi na Kosovu i jugu Srbije.

Bogdanović: Jedinstvo potrebnije nego ikad

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da je, nakon odluke Međunarodnog suda pravde, više nego ikada potrebno postići jedinstvo po pitanju odbrane Kosova kako bi preostali Srbi na tom području osetili da iza njih stoji država.

"Oči kosovskih Srba uprte su u Skupštinu i mi im moramo dati snage da istraju. Oni su prošli kroz mnoga iskušenja i moraju da znaju da iza njih stoji država Srbija. Nikada nije bilo važnije da se složimo nego sada. Na to nas obavezuje naša prošlost ali i budućnost naše dece", rekao je Bogdanović na sednici skupštine Srbije.

On je ocenio da je MSP doneo političko a ne pravno mišljenje ali da, ipak, nije priznao Albancima pravo na samoopredeljenje, što znači da Srbija nije doživela poraz na pravnom planu.

Ministar je rekao da će mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu "dati vetar u leđa" Albancima da pokušaju da uspostave vlast na teritoriji cele pokrajine.

Šta je navedeno u Vladinom predlogu


Dokument, u kom Vlada Srbije ističe da je jedino pregovorima sa Albancima moguće doći do pomirenja između dve strane, jedina je tačka dnevnog reda. U predlogu odluke navodi se da Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca.

"Skupština Srbije ocenjuje da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova. MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca", navodi se u predlogu odluke.

Vlada poziva na nacionalno jedinstvo i najavljuje korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Skupštinska odluka definiše i naredni korak srpske spoljne politike.

"Narodna skupština izražava podršku vladi u procesu podnošenja rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju", piše u dokumentu koji je Vlada prosledila parlamentu.

U Demokratskoj stranci veruju da će sednica pokazati da li postoji svest o odgovornosti i vlasti i opozicije u sadašnjoj situaciji. Opozicija je još ranije zahtevala da se održi sednica o Kosovu.

Srpska napredna stranka najavila je da će poslanici te stranke učestvovati u raspravi. Liberali su protiv vladinog predloga, jer se njime, kako navode, podržava i produžava pogrešna politika.

26. oktobar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (IV sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

27. oktobar 2021.

10,00 - Senta - Sastanak sa Brankom Ružićem, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 

28. oktobar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,00 - Subotica - obilazak radova na proširenju gasovodne mreže na području MZ „Zorka“ 

29. oktobar 2021.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

1. novembar 2021.

13,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

2. novembar 2021.

12,00 - Bajmok - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. i '45. godine

15,00 - Subotica - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. i '45. godine

3. novembar 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

13,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

4. novembar 2021.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 15. sednica Skupštine Grada Subotice

6. novembar 2021.

11,00 - Subotica - Predavanje akademika dr Tibora Varadija (Várady Tibor) stipendiranim studentima prava 

8. novembar 2021.

13,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

9. novembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VI sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

10. novembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

12. novembar 2021.

09,00 - Bajmok - Obilazak radova obnove na objektu rimokatoličke crkve Sv. Petar i Pavle

12,00 - Subotica - Sastanak sa Zoltanom Kudlikom (Kudlik Zoltán) pomoćnikom pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama

14. novembar 2021.

10,00 - Budimpešta - Izborna skupština Fidesa (Fidesz)

17. novembar 2021.

16,00 - Budimpešta -  Prijem u Ambasadi Austrije u Budimpešti na kojem Jene Radecki (Radetzky Jenő), predsednik Trgovinske i industrijske komore županije Fejer u Mađarskoj prima Zlatni orden zasluga za službu Republici Austriji

18. novembar 2021.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Aronom Šutušem (Sutus Áron), predsednikom Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara

18,00 - Hajdukovo - Sednica Saveta SVM-a

19,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva SVM-a

19. novembar 2021.

12,00 - Subotica - Svečanom otvaranje fabrike BAS Boysen Abgassysteme

 

22. novembar 2021.

13,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

17,00 - Hajdukovo - Sastanak sa predstavnicima kompanije NIS a.d i odbornicima Skupštine grada Subotice sa teritorije MZ Palić, Hajdukovo i Šupljak kao i sa sekretarima ovih mesnih zajednica i članovima saveta MZ

23. novembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

12,00 - Beograd - Otvaranje izložbe pod nazivom Velike ljubavi poznatih Srba i Mađara u organizaciji Beogradskog gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara

24. novembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

25. novembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VIII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

26. novembar 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

12,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

27. novembar 2021.

15,00 - Stara Moravica - Komemoracija i otkrivanje spomen ploče povodom godišnjice smrti Ferenca Čubele (Csubela Ferenc), prvog predsednika SVM-a

29. novembar 2021.

09,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

11,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

12,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (X sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

30. novembar 2021.

12,00 - Subotica - Svečano otkrivanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću

15,00 - Beograd - Osma posebna sednica Narodne skupštine u XII sazivu (Akt o promeni Ustava)

18,30 - Beograd - Dan za glasanje (VIII posebna sednica Narodne skupštine u XII sazivu)

1. decembar 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

13,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. decembar 2021.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 16. sednica Skupštine Grada Subotice

3. decembar 2021.

12,00 - Subotica - Svečanost povodom 16 godina postojanja Javnog preduzeća Suboticagas 

13,00 - Subotica - Sastanak sa g. Rašid Hasan Pur Baei, ambasadorom Islamske Republike Iran u Beogradu

4. decembar 2021.

11,00 - Palić - Svečano otvaranje VIII Zimskog festivala tradicija

6. decembar 2021.

14,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

7. decembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XI sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

8. decembar 2021.

11,00 - Palić - Sastanak sa Tatjanom Matić, ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije 

17,30 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XI sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

18,00 - Beograd - Svečani prijem povodom 10 godina rada Beogradskog gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara

11. decembar 2021.

15:30 - Šupljak - Misa zahvalnica povodom 200 godina od izgradnje crkve posvećene Svetoj Katarini Aleksandrijskoj

12. decembar 2021.

16,00 - Hajdukovo - Advent u našem selu

13. decembar 2021.

14,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

14. decembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

 

15. decembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,15 - Subotica - primanje Plamena mira iz Vitlejema

17. decembar 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

09,30 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM

20. decembar 2021.

14,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

17,00 - Šupljak - Sastanak sa gradskim funkcionerima SVM-a u Subotici

21. decembar 2021.

10,00 - Beograd - Sastanak sa Atilom Pinter (Pintér Attila), ambasadorom Mađarske u Beogradu

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XIV sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

22. decembar 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Snimanje emisije "U sred srede" na TV Subotica (na programu večeras u 20 časova)

23. decembar 2021.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 17. sednica Skupštine Grada Subotice

27. decembar 2021.

10,00 - Subotica - Snimanje emisije "In medias res" na YU ECO TV (na programu u utorak u 20 časova)

14,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

17,00 - Ada - Forum predsednika mesnih, opštinskih, okružnih odbora i drugih funkcionera SVM-a

28. decembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XVI sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

11,00 - Begrad - Komemorativna sednica u čast Branka Marinkovića, zamenika generalnog sekretara Narodne skupštine

14,00 - Subotica - Sednica Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“

14,30 - Subotica - Intervju za dnevni list "Mađar so" i nedeljnik "Het nap"

29. decembar 2021.

10,00 - Beograd - Deveta posebna sednica Narodne skupštine u XII sazivu 

14,30 - Novi Sad - Novogodišnja proslava za zaposlene Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

17,00 - Šupljak - Sastanak republičkih i pokrajinskih funkcionera SVM

30. decembar 2021.

09,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Mérleg" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; na programu u petak u 15 časova)

10. januar 2022.

10:30 - Subotica - Sastanak sa Jožefom Mackom (Maczkó József), gradonačelnikom Kelebie iz Mađarske

11. januar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XV vanredna sednica)

12. januar 2022.

14,30 - Subotica - Snimanje emisije "Subjektív" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu u četvrtak u 19:30)

14. januar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

16. januar 2022.

09,00 - Subotica - Ustavotvorni referendum - glasanje

19. januar 2022.

08,45 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Határvédelem" Televizije M1 (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Subotičke novine"

20. januar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 18. sednica Skupštine Grada Subotice

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

21. januar 2022.

12,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; na programu u ponedeljak u 20 časova)

19,00 - Subotica - Svečano otvaranje Svetosavske nedelje