Poslanici narodni, interesi privatni

Predstavnici vlasti i opozicije slažu se da ima glasanja koja „mirišu” na interes nekog tajkuna ili grupe privrednika

Ima glasanja, koja „mirišu” na interes nekog tajkuna, ili grupe privrednika,  slažu se, sudeći po izjavama, predstavnici vlasti i opozicije u Narodnoj  skupštini Srbije. Niko, međutim, nije spreman da navede neki primer i neko  konkretno ime u čijem interesu je parlament doneo neku odluku, mada su se sa  skupštinske govornice mogle čuti raznorazne optužbe.
Poslednji slučaj usvajanja SPS-ovih amandmana na „duvanske akcize”, uz  poslanike iz vladajućih stranaka LSV-a i SVM-a i, gotovo celokupne opozicije,  ne razlikuje se od drugih situacija. Svi koji su za ovaj predlog glasali tvrde  da im je primarni motiv bio taj da jevtine cigarete poskupe manje, a skupe  više, jer je to u interesu građana. I svi tvrde da njihovo glasanje nema  nikakve veze sa lobijima, ili, kako se nezvanično pričalo, sa interesima  Predraga Rankovića Peconija, vlasnika domaće fabrike „Monus” koja proizvodi  jevtine cigarete.
U srpskom parlamentu bilo je nekoliko oštrih debata sa međusobnim optužbama za  lobiranje u korist ovog ili onog. Takve optužbe mogle su se čuti u slučaju  gasnog sporazuma sa Rusijom, pa kad je odbijen predlog LDP-a da se formira  anketni odbor koji bi ispitao ima li „Delta” monopolski položaj na tržištu, pa  u slučaju koncesije za autoput Horgoš–Požega.
Gasni sporazum je poseban slučaj. Za njegovu ratifikaciju u parlamentu glasalo  je 214 poslanika, uključujući G17 plus, čiji je lider Mlađan Dinkić, ministar  ekonomije i regionalnog razvoja, bio oštar kritičar ovog sporazuma. Protiv su  glasali poslanici iz skupštinske većine LSV, ali i opozicioni LDP. Svi  kritičari su optuživani da rade za interese „naftnih i gasnih lobija, koji žele  samo da kupe NIS, a protiv interesa države”.

Sa prve strane

Niko nije ponudio neki opipljiv dokaz za to, ili za neki drugi slučaj koji  „miriše” na lobiranje za nečiji račun.
Vlajko Senić, zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus, kaže da ne zna da li je u  parlamentu bilo nekog lobiranja, a ako ga je bilo „i ako ima lobiranja, trebalo  bi da bude javno”. On ističe da je G17 plus na sve argumente zašto nije dobar  gasni sporazum sa Rusijom dobijao besmislene optužbe da lobira za druge  kompanije.
Radikali često umeju da kažu kako neke poslaničke grupe rade u interesu  tajkuna, ipak, Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a, kaže da „teško  neko može da izađe sa čvrstim dokazima da je neko glasao za nešto zato što je  sebi obezbedio političku, ili neku drugu korist”. On, kaže, ne sumnja da  postoji uticaj tajkuna, koji „finansiraju neke stranke, ili pojedince, ali  opasnije je što oni utiču na vladu”.
Prema njegovim rečima, baš Zakon o akcizama svedoči da se „vlada dogovorila  prilikom prodaje duvanske industrije da obezbedi povlašćen položaj firmama koje  su kupile naše duvanske fabrike tako što je izjednačila akcize za jevtine i  skupe cigarete”. Iako radikali često znaju da kažu kako je „Miroslav Mišković  jedina vlast u Srbiji”, oni, ipak, nisu glasali za formiranje anketnog odbora  koji bi se bavio „Miškovićevim monopolom”, zato što „sa nekim strankama ne  sarađujemo, a to je predložio LDP”.
Optužbe je iznosio i Tomislav Nikolić, sada lider naprednjaka. Međutim, Nikolić  kaže da nema neke čvrste dokaze da je neko radio pod uticajem nekog lobija, ali  da su mu „bile sumnjive neke odluke koje su donošene, najverovatnije, pod  uticajem ili zapadnih sila, ili velikog kapitala”. Njemu su sumnjive, kaže, sve  privatizacije, kao i zakoni o privatizaciji, preduzećima.
Velimir Ilić, lider Nove Srbije, veruje da lobiji postoje, ali on, kaže, nije  nikada radio nešto zbog nekog lobija, ali neki jesu. Ilić navodi kako su „Čanak  i Dinkić rušili koncesiju, kao što su rušili i gasni sporazum, to su dobri  projekti, znači oni su radili u nečijem tuđem interesu”. Poslanici Nove Srbije  jedini su glasali za LDP-ov predlog za formiranje anketnog odbora, a Ilić kaže  da treba pitati one koji su bili protiv, zašto su bili protiv: „Sumnjivo je to”. Ni Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a, ne bi mogla da kaže da zna za  neki slučaj lobiranja u parlamentu, „čovek može na osnovu nekih činjenica da  pretpostavi neke stvari, ali ne bih se bavila pretpostavkama”.
Bojan Kostreš (LSV) kaže da svaka odluka koja se donese ide u korist jednoga, a  na štetu drugoga. Kostreš odbacuje sve optužbe da je LSV imao neki drugi razlog  što je glasao protiv gasnog sporazuma, osim zato što je štetan za građane.  Isto, kaže, važi i za koncesiju.

SVM i LSV spremni da preispitaju stav, socijalisti ćute

Na najavu vlade da bi mogla da pošalje predlog akciza na cigare na „popravni” u  parlament, različite su reakcije.
Dragan Marković Palma, lider JS-a, kaže da će koalicija SPS–JS „ostati pri  stavu da najjevtinije cigarete treba najmanje da poskupe”. Marković je ubeđen  da će i po drugi put poslanici njegove koalicije glasati isto. 
Bojan Kostreš (LSV) kaže da će poslanici LSV-a, ukoliko vlada bude imala jake  argumente da akcize treba da budu povećane, razmisliti o tome kad i ako takav  predlog bude stigao u parlament. Ukoliko takvog objašnjenja ne bude, kaže  Kostreš, mi ćemo ostati pri ranijem stavu.
Balint Pastor (SVM), najavio je  mogućnost i da poslanici iz poslaničke grupe manjina promene stav o akcizama,  ali „očekujemo, ako takav predlog stigne, da predstavnik Ministarstva finansija  obrazloži razloge ’za’ i ’protiv’ tog amandmana i posledice po budžet”. Branko  Rušić, šef poslaničke grupe SPS–JS, nije želeo da daje izjave o ovom pitanju.

Vujadinović: Nisam lobista

Opozicioni poslanici optuživali su Dragana Vujadinovića (DS) da je zastupnik  „izvozničkog lobija” u parlamentu zbog njegovog upornog isticanja da je dinar  precenjen u odnosu na evro. Vujadinović, međutim, kaže da je njegovo lobiranje  za slabiji dinar bilo isključivo iz ugla ekonomskog analitičara: „Bio sam i  sada sam uveren da smo propustili mnogo prilika da naš spoljnotrgovinski  deficit i deficit tekućih plaćanja smanjimo i da imamo povoljniju strukturu  privrede kroz realniji kurs dinara.” Vujadinoviću su, međutim, sumnjivi, kako  kaže, „duvanski amandmani”: „To nekako miriše na određeni lobi”.

M. ČEKEREVAC

17. maj 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

20. maj 2022.

12,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; na programu u ponedeljak u 20 časova)

23. maj 2022.

17,30 - Subotica - Svečano otvaranje akademskih dana Evropskog protestantskog slobodnog univerziteta

24. maj 2022.

15,30 - Subotica - Panel diskusija u okviru akademskih dana Evropskog protestantskog slobodnog univerziteta

27. maj 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

19,00 - Palić - Pozdravni govor na VIII Muzičkom festivalu Folk Music Fest

28. maj 2022.

12,00 - Subotica - X Vojvođanski galop

30. maj 2022.

13,00 - Kanjiža - Sastanak sa Nenadom Popovićem, ministrom bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije

31. maj 2022.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

11,00 - Beograd - Jedanaesta posebna sednica Narodne skupštine u XII sazivu (polaganje zakletve predsednika Republike)

1. jun 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

2. jun 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 23. sednica Skupštine Grada Subotice

4. jun 2022.

16,00 - Bački Vinogradi - Obeležavanje Dana mađarskog zajedništva

7. jun 2022.

10,00 - Subotica - Press konferencija u Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine

8. jun 2022.

19,00 - Subotica - Manifestacija Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

10. jun 2022.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom 60 godina postojanja JKP "Vodovod i kanalizacija" 

16. jun 2022.

11,00 - Subotica - Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja

22. jun 2022.

18,00 - Subotica - Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari

24. jun 2022.

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

28. jun 2022.

18,00 - Beograd - Svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu

1. jul 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

09,00 - Subotica - Sastanak sa Ester Čalokezi (Csallóközi Eszter), generalnom konzulkom Mađarske u Subotici

10,00 - Subotica - Sastanak sa Gustavom Kurinom st. i ml. 

13,00 - Subotica - Radni sastanak u vezi 5. Subotičkog polumaratona 

4. jul 2022.

13,30 - Šupljak - Sastanak sa Peterom Sijartom (Szijjártó Péter), ministrom spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske

6. jul 2022.

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

7. jul 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 24. sednica Skupštine Grada Subotice

8. jul 2022.

12,00 - Mali Iđoš - Panel diskusija na 19. Vojvođanskom slobodnom univerzitetu Vojvođanskog omladinskog foruma (VIFO) sa Leventeom Mađarom, zamenikom ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske i Balintom Juhasom, direktorom Fondacije Prosperitati

12. jul 2022.

10,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

11,00 - Palić - Svečano otvaranje smeštajnog objekta Navigator koji je finansiran sredstvima Fondacije Prosperitati

15. jul 2022.

10,30 - Beograd - Sastanak sa predsednikom Republike, Aleksandrom Vučićem

29. jul 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

30. jul 2022.

09,30 - Beograd - Sastanak sa Pedrom Sančesom (Pedro Sánchez), predsednikom Vlade Španije

1. avgust 2022.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Trinaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Híradó Plusz" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. avgust 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,00 - Beograd - Konsultacije predsednika poslaničkih grupa

22,30 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

3. avgust 2022.

00,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,15 - Subotica - Intervju za Subotički mađarski radio

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,15 - Subotica - Intervju za političku emisiju "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku)

4. avgust 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 25. sednica Skupštine Grada Subotice

13. avgust 2022.

16,30 - Subotica i Palić - Manifestacija SVM-a u čast prvog mađarskog kralja Svetog Stefana (Szent István)