Ostatak Srbije neka čita istoriju

POVODI - Opravdanje da se usvajanje statuta Vojvodine prolongira ne bi li se objasnilo zbog čega Pokrajina dobija veće nadležnosti od regiona, sagovornici Danasa ocenjuju nemuštim

JEŠIĆ: Ustav je najgori dokument koji je Srbija usvojila u skorijoj prošlosti * U stranci Zajedno za Šumadiju smatraju da ne treba sporiti autonomiju Vojvodine

Beograd - Razlog koji je po tumačenju čelnika Saveza vojvođanskih Mađara predsednik Srbije Boris Tadić naveo kao uzrok prolongiranja potvrde statuta i zakona o nadležnostima Vojvodine u republičkom parlamentu, nije dovoljan i razuman, ocenio je u izjavi za Danas Goran Ješić, funkcioner Demokratske stranke i gradonačelnik opštine Inđija.

On ističe da nema političkog opravdanja za neusvajanje statuta i ocenjuje odugovlačenje demagogijom. Mujo Muković, potpredsednik Sandžačke demokratske partije, naglašava da takva opravdanja govore o neozbiljnosti vladajuće koalicije. Potpredsednik stranke Zajedno za Šumadije Saša Milenić kaže da građani južno od Save i Dunava ne treba da spore autonomiju Vojvodine, već moraju da insistiraju da nedostatak prava ostvare u svojim regionima.

Kako je nedavno za Danas izjavio predsednik poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije i funkcioner SVM Balint Pastor, Boris Tadić je u razgovoru sa predsednikom SVM Ištvanom Pastorom, rekao da bi pre usvajanja statuta Pokrajine trebalo objasniti „ostatku Srbije“ zbog čega Vojvodina dobija veće nadležnosti, a drugi regioni ne. Međutim, da bi se regionima dalo pravo koje bi, ukoliko statut stupi na snagu imala Vojvodina, neophodno je promeniti Ustav.

- Aktivno sam učestvovao u antiustavnoj kampanji i na kraju se ispostavilo da je referendum na kojem je taj sramni dokument prošao, bio pokraden. Dakle, Ustav je donesen na pokradenom referendumu i to je činjenica. To je najgori dokument koji je Srbija usvojila u skorijoj prošlosti. Predsednik nije otkrio ništa novo time što je uputio na promenu najvišeg pravnog akta države, ocenjuje Ješić.

On osporava i navodne Tadićeve argumente koji bi trebalo da opravdaju kašnjenje za izglasavanje statuta Pokrajine više od osam meseci.

- Ako građanima koji ne žive u Vojvodini treba da se objasni zbog čega ona treba da ima autonomiju, treba im reći da čitaju istoriju i da se obrazuju u tom smislu, a ne da im političari objašnjavaju razloge. Ako je neko veći Srbin od mene zato što osporava prava koja proističu iz statuta Vojvodine, moram da kažem da sam kao građanin Vojvodine duboko svestan odakle je potekla sva pozitivna istorija države - iz Sremskih Karlovaca gde se nalazi najstarija obrazovna ustanova u Srbiji, kaže Goran Ješić.

Sličnog je mišljenja i Mujo Muković, potpredsednik Sandžačke demokratske partije koja je, takođe, član vladajuće koalicije okupljene oko DS. Muković naglašava da odugovlačenje donošenja statuta govori o neozbiljnosti vladajuće koalicije.

- Neozbiljno je ulaziti u projekte pa ih onda prolongirati. Vladajuća većina je ista na pokrajinskom kao i na republičkom nivou, tako da je nemoguće razumno objasniti kako je moguće da na jednom nivou ne bude problema u vezi sa tim dokumentom, a da se na drugom tako naglo stvori. Pretpostavljam da su svi učesnici u izglasavanju statuta u pokrajinskoj skupštini znali za šta glasaju, kaže Muković. Naš sagovornik ističe da SDP podržava najširi oblik autonomije Vojvodine kao i da je Ustav neophodno menjati.

- Podržavamo inicijativu predsednika Srbije za promenu Ustava, ali za to je potreban dug proces, a građani Vojvodine nemaju i ne bi trebalo da imaju razumevanja za to, jer je njihova skupština već izglasala dokument koji je usaglašen i sa ovakvim Ustavom. Ostatak Srbije ima pravo na regionalizaciju i na taj proces, iako je on stidljivo započet donošenjem Zakona o regionalnom razvoju. Decentralizacija vlasti je najbolja brana od separatizma, iako se to navodi kao strah onih koji se protive decentralizovanoj vlasti, ističe Muković.

On zaključuje da je bojazan od separatizma u Vojvodini neosnovana, budući da većinsko stanovništvo čine pripadnici srpske nacionalnosti, pa se to može tumačiti kao pokušaj odvajanja Srba od Srbije.

Potpredsednik stranke Zajedno za Šumadije Saša Milenić kaže da građani Srbije, južno od Save i Dunava, ne treba da spore autonomiju Vojvodine, već moraju da insistiraju da nedostatak prava u odnosu na Vojvođane, ostvare u svojim regionima.

- Tadićeva izjava pripada onom korpusu razmišljanja kojim se zagovara revizija Ustava kao osnovnog preduslova za regionalnu perspektivu politike i države u Srbiji. Čini mi se da se u ovom trenutku za promene Ustava koje bi omogućile regionalizaciju Srbije eksplicitno zalažu samo Zajedno za Šumadiju i predsednik Boris Tadić, koji potvrđuje da regionalni status koji imaju Vojvodina kroz Ustav i Statut, kao i grad Beograd, kroz Ustav i Zakon o glavnom gradu, predstavlja asimetriju u odnosu na ostatak Srbije, ističe Milenić.

On ističe da koncept stvarne regionalizacije znači formiranje političkih regiona, da oni budu srednji nivo vlasti, između lokalne samouprave i države. A da bi regioni bili deo sistema vlasti moraju da imaju i politički kapacitet, oličen u regionalnom parlamentu. Republička Skupština bi u tom slučaju bila dvodomna. Činili bi je dom građana i dom regiona, objašnjava Milenić koncept stranke Zajedno za Šumadiju.
 
DŽUDŽEVIĆ: Postići opšti konsenzus
Esad Džudžević čelnik Bošnjačke demokratske stranke, koja je u Skupštini u koaliciji sa Ugljaninovom SDA, smatra da je obrazloženje predsednika pravovremeno jer, kako u izjavi za Danas tvrdi, „Tadića poznajem lično 20 godina i uveren sam da je njegova ocena dobronamerna“. On ima razumevanja i za odugovlačenje donošenja statuta jer, kako kaže, potrebno je postići opšti društveni konsenzus. „Sandžak je kroz istoriju više puta potvrđen kao autonomna oblast. Glasovi naroda iz Sandžaka idu u pravcu neophodnosti što brže decentralizacije vlasti. Žao mi je što naši prijatelji iz Vojvodine moraju da budu strpljivi, ali smatram da je neophodno da svi građani razumeju i shvate zbog čega je regionalizacija dobra“, zaključuje Džudžević.

S. ČONGRADIN, Z. RADOVANOVIĆ

30. oktobar 2020.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

2. novembar 2020.

12,00 - Bajmok - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. i '45. godine

15,00 - Subotica - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. i '45. godine

3. novembar 2020.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

18,00 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

4. novembar 2020.

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

5. novembar 2020.

09,00 - Subotica - 3. sednica Skupštine Grada Subotice

6. novembar 2020.

12,00 - Subotica - Press konferencija u Savezu vojvođanskih Mađara

9. novembar 2020.

12,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10. novembar 2020.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

12. novembar 2020.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

11,35 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

12,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

13. novembar 2020.

13,00 - Beograd - Potpisivanje koalicionog sporazuma između SVM i SNS

14. novembar 2020.

11,00 - Subotica - Proslava biskupskog ređenja novog subotičkog biskupa Rimokatoličke crkve, mon. Slavka Večerina 

16. novembar 2020.

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva SVM-a

17. novembar 2020.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

23. novembar 2020.

12,00 - Subotica - Sastanak sa delegacijom Caritas-a

24. novembar 2020.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (IV sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

26. novembar 2020.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

27. novembar 2020.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

30. novembar 2020.

12,00 - Subotica - Press konferencija u SVM-u

1. decembar 2020.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (V sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

2. decembar 2020.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

3. decembar 2020.

08,15 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 4. sednica Skupštine Grada Subotice

8. decembar 2020.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VI sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

10. decembar 2020.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

18,35 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (VI sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

11. decembar 2020.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Emeše Lalić Urban (Lálity Urbán Emese), državnom sekretarkom u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

15. decembar 2020.

09,30 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

13,00 - Subotica - Svečano potpisivanje zapisnika o primopredaji u okviru Projekta unapređenja vodnih sistema grada Subotice

16. decembar 2020.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije "U sred srede" na TV Subotica (na programu večeras u 20 časova)

17. decembar 2020.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

12,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (VII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

21. decembar 2020.

10,00 - Čantavir - Press konferencija sa Esterom Čalokezi (Csallóközi Eszter), generalnom konzulkom Mađarske u Subotici

22. decembar 2020.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

11,00 - Subotica - Svečani prijem ovogodišnjim dobitnicima zvanja Počasni građanin i priznanja Pro Urbe

12,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

14,00 - Subotica - Sednica Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“

23. decembar 2020.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 5. sednica Skupštine Grada Subotice

24. decembar 2020.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (VIII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

26. decembar 2020.

10,00 - Beograd - II posebna sednica Narodne skupštine u XII sazivu 

19,00 - Beograd - Dan za glasanje (II posebna sednica Narodne skupštine u XII sazivu)

27. decembar 2020.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (IX sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

28. decembar 2020.

10,00 - Subotica - Predaja nove čitaonice Gradske biblioteke

12,00 - Subotica - dodela priznanja "Sportista godine"

29. decembar 2020.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (IX sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

30. decembar 2020.

11,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; na programu u četvrtak u 9 sati)

5. januar 2021.

11,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

12. januar 2021.

11,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

19. januar 2021.

11,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

20. januar 2021.

10,00 - Subotica (MZ Željezničko naselje) - Susret sa meštanima

10,30 - Subotica (MZ Makova sedmica) - Susret sa meštanima

15,00 - Subotica - Sastanak članova Poslaničke grupe SVM u Narodnoj skupštini

21. januar 2021.

18,00 - Subotica - Svečano otvaranje Svetosavske nedelje

25. januar 2021.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2021.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (I vanredna sednica)

12,00 - Beograd - Sastanak sa državnim sekretarima Saveza vojvođanskih Mađara