Ostatak Srbije neka čita istoriju

POVODI - Opravdanje da se usvajanje statuta Vojvodine prolongira ne bi li se objasnilo zbog čega Pokrajina dobija veće nadležnosti od regiona, sagovornici Danasa ocenjuju nemuštim

JEŠIĆ: Ustav je najgori dokument koji je Srbija usvojila u skorijoj prošlosti * U stranci Zajedno za Šumadiju smatraju da ne treba sporiti autonomiju Vojvodine

Beograd - Razlog koji je po tumačenju čelnika Saveza vojvođanskih Mađara predsednik Srbije Boris Tadić naveo kao uzrok prolongiranja potvrde statuta i zakona o nadležnostima Vojvodine u republičkom parlamentu, nije dovoljan i razuman, ocenio je u izjavi za Danas Goran Ješić, funkcioner Demokratske stranke i gradonačelnik opštine Inđija.

On ističe da nema političkog opravdanja za neusvajanje statuta i ocenjuje odugovlačenje demagogijom. Mujo Muković, potpredsednik Sandžačke demokratske partije, naglašava da takva opravdanja govore o neozbiljnosti vladajuće koalicije. Potpredsednik stranke Zajedno za Šumadije Saša Milenić kaže da građani južno od Save i Dunava ne treba da spore autonomiju Vojvodine, već moraju da insistiraju da nedostatak prava ostvare u svojim regionima.

Kako je nedavno za Danas izjavio predsednik poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije i funkcioner SVM Balint Pastor, Boris Tadić je u razgovoru sa predsednikom SVM Ištvanom Pastorom, rekao da bi pre usvajanja statuta Pokrajine trebalo objasniti „ostatku Srbije“ zbog čega Vojvodina dobija veće nadležnosti, a drugi regioni ne. Međutim, da bi se regionima dalo pravo koje bi, ukoliko statut stupi na snagu imala Vojvodina, neophodno je promeniti Ustav.

- Aktivno sam učestvovao u antiustavnoj kampanji i na kraju se ispostavilo da je referendum na kojem je taj sramni dokument prošao, bio pokraden. Dakle, Ustav je donesen na pokradenom referendumu i to je činjenica. To je najgori dokument koji je Srbija usvojila u skorijoj prošlosti. Predsednik nije otkrio ništa novo time što je uputio na promenu najvišeg pravnog akta države, ocenjuje Ješić.

On osporava i navodne Tadićeve argumente koji bi trebalo da opravdaju kašnjenje za izglasavanje statuta Pokrajine više od osam meseci.

- Ako građanima koji ne žive u Vojvodini treba da se objasni zbog čega ona treba da ima autonomiju, treba im reći da čitaju istoriju i da se obrazuju u tom smislu, a ne da im političari objašnjavaju razloge. Ako je neko veći Srbin od mene zato što osporava prava koja proističu iz statuta Vojvodine, moram da kažem da sam kao građanin Vojvodine duboko svestan odakle je potekla sva pozitivna istorija države - iz Sremskih Karlovaca gde se nalazi najstarija obrazovna ustanova u Srbiji, kaže Goran Ješić.

Sličnog je mišljenja i Mujo Muković, potpredsednik Sandžačke demokratske partije koja je, takođe, član vladajuće koalicije okupljene oko DS. Muković naglašava da odugovlačenje donošenja statuta govori o neozbiljnosti vladajuće koalicije.

- Neozbiljno je ulaziti u projekte pa ih onda prolongirati. Vladajuća većina je ista na pokrajinskom kao i na republičkom nivou, tako da je nemoguće razumno objasniti kako je moguće da na jednom nivou ne bude problema u vezi sa tim dokumentom, a da se na drugom tako naglo stvori. Pretpostavljam da su svi učesnici u izglasavanju statuta u pokrajinskoj skupštini znali za šta glasaju, kaže Muković. Naš sagovornik ističe da SDP podržava najširi oblik autonomije Vojvodine kao i da je Ustav neophodno menjati.

- Podržavamo inicijativu predsednika Srbije za promenu Ustava, ali za to je potreban dug proces, a građani Vojvodine nemaju i ne bi trebalo da imaju razumevanja za to, jer je njihova skupština već izglasala dokument koji je usaglašen i sa ovakvim Ustavom. Ostatak Srbije ima pravo na regionalizaciju i na taj proces, iako je on stidljivo započet donošenjem Zakona o regionalnom razvoju. Decentralizacija vlasti je najbolja brana od separatizma, iako se to navodi kao strah onih koji se protive decentralizovanoj vlasti, ističe Muković.

On zaključuje da je bojazan od separatizma u Vojvodini neosnovana, budući da većinsko stanovništvo čine pripadnici srpske nacionalnosti, pa se to može tumačiti kao pokušaj odvajanja Srba od Srbije.

Potpredsednik stranke Zajedno za Šumadije Saša Milenić kaže da građani Srbije, južno od Save i Dunava, ne treba da spore autonomiju Vojvodine, već moraju da insistiraju da nedostatak prava u odnosu na Vojvođane, ostvare u svojim regionima.

- Tadićeva izjava pripada onom korpusu razmišljanja kojim se zagovara revizija Ustava kao osnovnog preduslova za regionalnu perspektivu politike i države u Srbiji. Čini mi se da se u ovom trenutku za promene Ustava koje bi omogućile regionalizaciju Srbije eksplicitno zalažu samo Zajedno za Šumadiju i predsednik Boris Tadić, koji potvrđuje da regionalni status koji imaju Vojvodina kroz Ustav i Statut, kao i grad Beograd, kroz Ustav i Zakon o glavnom gradu, predstavlja asimetriju u odnosu na ostatak Srbije, ističe Milenić.

On ističe da koncept stvarne regionalizacije znači formiranje političkih regiona, da oni budu srednji nivo vlasti, između lokalne samouprave i države. A da bi regioni bili deo sistema vlasti moraju da imaju i politički kapacitet, oličen u regionalnom parlamentu. Republička Skupština bi u tom slučaju bila dvodomna. Činili bi je dom građana i dom regiona, objašnjava Milenić koncept stranke Zajedno za Šumadiju.
 
DŽUDŽEVIĆ: Postići opšti konsenzus
Esad Džudžević čelnik Bošnjačke demokratske stranke, koja je u Skupštini u koaliciji sa Ugljaninovom SDA, smatra da je obrazloženje predsednika pravovremeno jer, kako u izjavi za Danas tvrdi, „Tadića poznajem lično 20 godina i uveren sam da je njegova ocena dobronamerna“. On ima razumevanja i za odugovlačenje donošenja statuta jer, kako kaže, potrebno je postići opšti društveni konsenzus. „Sandžak je kroz istoriju više puta potvrđen kao autonomna oblast. Glasovi naroda iz Sandžaka idu u pravcu neophodnosti što brže decentralizacije vlasti. Žao mi je što naši prijatelji iz Vojvodine moraju da budu strpljivi, ali smatram da je neophodno da svi građani razumeju i shvate zbog čega je regionalizacija dobra“, zaključuje Džudžević.

S. ČONGRADIN, Z. RADOVANOVIĆ

19. jun 2021.

12,00 - Subotica - IX Vojvođanski galop

20. jun 2021.

18,00 - Palić - Otvaranje serije muzičkih programa pod nazivom „Vraćamo tradiciju na Palić“ u Muzičkom paviljonu

19,00 - Subotica - Svečanost povodom 30 godina postojanja Baletske škole Raičević

21. jun 2021.

12,00 - Subotica - Obilazak radova na „Y kraku“, na natputnjaku na Pačirskom putu

22. jun 2021.

10,00 - Beograd - Peta posebna sednica Narodne skupštine u Dvanaestom sazivu (Izveštaj o Kosovu i Metohiji)

18,00 - Subotica - Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari

23. jun 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VI vanredna sednica)

12,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

24. jun 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

25. jun 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

18,00 - Subotica (MZ Zorka) - IX Festival mekike

27. jun 2021.

08,45 - Bajmok - Dani MKK Dózsa - Svečanost povodom praznika crkve Sv. Petar i Pavle

28. jun 2021.

14,30 - Subotica - Sastanak sa Prof. dr. Miklošem Kašlerom (Kásler Miklós), ministrom za ljudske resurse u Vladi Mađarske

29. jun 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

30. jun 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,30 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

1. jul 2021.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 11. sednica Skupštine Grada Subotice

18,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva SVM-a

19,00 - Hajdukovo - Sednica Saveta SVM-a

2. jul 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM

13,00 - Subotica - Radni sastanak u vezi 4. Subotičkog polumaratona 

3. jul 2021.

09,00 - Subotica - Komemorativna sednica u čast Bele Durancija

4. jul 2021.

12,45 - Bački vinogradi - I Festival krompira

5. jul 2021.

16,45 - Beograd - Sastanak sa Laslom Keverom (Kövér László), predsednikom Parlamenta Mađarske

6. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VII vanredna sednica)

7. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

8. jul 2021.

10,00 - Mórahalom (Mađarska) - Svečanost "Ključ Balkana"

10. jul 2021.

10,00  - Subotica - VIII Humanitarni dani lavande

13. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VIII vanredna sednica)

14. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

12,00 - Beograd - Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Španijom u Narodnoj skupštini Srbije sa Raúl Bartolomé Molina, ambasadorom Kraljevine Španije u Beogradu

16. jul 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM

15,00 - Subotica - Svečanost D Motors Group-a

18. jul 2021.

11,45 - Hajdukovo - V Festival Roža Šandora (Rózsa Sándor)

21. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (IX vanredna sednica)

15,00 - Subotica - Sednica Predsedništva Gradske organizaciji SVM u Subotici

22. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,00 - Kanjiža - Svečanost povodom predaje objekta Vojvođanske rvačke akademije

27. jul 2021.

10,00 - Subotica - Press konferencija Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

28. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (X vanredna sednica)

29. jul 2021.

11,00 - Palić - Predstavljanje tabli koje na šest jezika i fotografijama predstavljaju život Lajoša Vermeša i istorijat Palićkih olimpijskih igara

13,30 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

30. jul 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

11,00 - Subotica - Press konferencija sa predstavnicima Udruženja za borbu protiv akutnih leukemija - LEUKA

31. jul 2021.

20,00 - Šupljak - Dan sela i Festival belog luka

1. avgust 2021.

10,00 - Bečej - Svečana sednica Skupštine opštine povodom dana opštine

3. avgust 2021.

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Intervju za Index.hu

4. avgust 2021.

08,30 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Kanjiža - Sastanak sa Nenadom Popovićem, ministrom bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije

5. avgust 2021.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 12. sednica Skupštine Grada Subotice

6. avgust 2021.

10,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

18,00 - Palić - Akcija Udrženja LEUKA u cilju upisa u registar donora matičnih ćelija (izložba, tribina, koncert)

8. avgust 2021.

10,00 - Subotica - 111. Dužijanca

9. avgust 2021.

09,00 - Subotica - otvaranje 25. Subotičke letnje akademije u organizaciji Udruženja prosvetnih radnika Mađara Severne Bačke

13. avgust 2021.

10,00 - Subotica - Sednica Predsedništva Gradske organizaciji SVM u Subotici

14. avgust 2021.

16,00 - Subotica - Sastanak sa Katalinom Novak (Novák Katalin), ministarkom bez portfelja zaduženoj za porodice u Vladi Mađarske 

17,00 - Subotica i Palić - Manifestacija SVM-a u čast prvog mađarskog kralja Svetog Stefana (Szent István)

15. avgust 2021.

19,30 - Subotica - Dan Dužijance 2021 u organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

17. avgust 2021.

17,00 - Subotica - Sednica Predsedništva SVM-a

19. avgust 2021.

09,30 - Subotica - Intervju za mađarsku državnu televiziju M1

10,00 - Subotica - Sastanak sa Zoltanom Nogradijem (Nógrádi Zoltán), gradonačelnikom Grada Mórahalom

21. avgust 2021.

11,00 - Subotica - Press konferencija u SVM-u

26. avgust 2021.

16,00 - Subotica - poseta Judite Varga (Varga Judit), ministarke pravde Mađarske - svečanost povodom potpisivanja ugovora o stipendiranju studenata prava

17,30 - Szabadka - poseta Judite Varga (Varga Judit), ministarke pravde Mađarske - svečanost povodom predaje zgrade Predškolske ustanove "Vackor" 

28. avgust 2021.

12,00 - Subotica (Makova Sedmica) - 7. Dobrotvorni porodični dan

19,00 - Subotica (Peščara) - Dan suseda

29. avgust 2021.

10,00 - Subotica - IV Subotički polumaraton

31. avgust 2021.

10,00 - Palić -  Inputrans - otvarajuća konferencija 

1. septembar 2021.

09,30 - Subotica - Svečano podizanje zastave Subotice

10,00 - Subotica - Svečana sednica Skupštine grada povodom dana Grada

2. septembar 2021.

10,00 - Subotica - Poseta gradonačelnika i predsednika Skupštine bebama rođenim na Dan grada

20,30 - Subotica - Koncert Mikloša Fenjea (Fenyő Miklós)

3. septembar 2021.

08,30 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

13,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

6. septembar 2021.

11,00 - Subotica - obilazak radova na proširenju gasovodne mreže na području MZ „Novo Selo“ 

7. septembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XI vanredna sednica)

12,00 - Bačka Topola - Komemorativna sednica u čast Šandori Egerešija (Egeresi Sándor)

8. septembar 2021.

07,30 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

07,45 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

08,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,00 - Doroslovo - Proštenje na Vodici

9. septembar 2021.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 13. sednica Skupštine Grada Subotice

10. septembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XII vanredna sednica)

11. septembar 2021.

10,00 - Senta - Svečana sednica Skupštine opštine povodom dana Grada

13. septembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XIII vanredna sednica)

17,00 - Subotica - Sednica Predsedništva SVM-a

 

14. septembar 2021.

19,00 - Subotica - Koncert povodom obnovljenih orgulja u Subotičkoj sinagogi

15. septembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XIII vanredna sednica)

18,00 - Subotica - Svečanost povodom 30. godina rada Udruženja za pomoć učenika Kosztolányi Dezső

16. septembar 2021.

09,00 - Subotica - Sastanak sa Žoltom Sakalašem (Szakállas Zsolt), potpredsednikom Pokrajinske vlade, pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice 

10,00 - Hajdukovo - Poseta OŠ „Petefi Šandor“

10,30 - Palić - Obilazak novoizgrađene crpne stanice, finansirane sredstvima KfW u okviru projekta „Ecolacus“

17. septembar 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list Mađar so (Magyar Szó)