Od Peconijevog lobističkog dima ne vide se Guzijan, Bisićka i Šaper

Dan posle zahteva predsednika Srbije Borisa Tadića da se hitno i ponovo glasa o  izmeni Zakona o akcizama, premijer Vlade Mirko Cvetković potvrdio je da će  Vlada ponovo usvojiti izmene i da će ovog puta koalicioni partneri biti složni. Afera o glasanju nastala je onog trenutka kada je javnost obaveštena da je Skupštinu posetila „osoba" za koju se navodi da je čovek od poverenja  biznismena Predraga Rankovića Peconija. Pričalo se da se skupštinskim hodnicima šetao i direktor Rankovićeve kompanije Stanko Tomović.
Velike duvanske kompanije u Srbiji odavno se bave lobiranjem za svoje interese,  pri čemu je teško odrediti koliko se oni i koji od njih se poklapaju sa  državnim. Tako su u kompaniji „Filip Moris" odnedavno zaposleni nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Guzijan, koji je pisao zakon o akcizama i Milica Bisić ranije zamenik ministra Božidara Đelića. Da sve bude  interesantnije, „Filip Moris" je klijent agencije „Meken Erikson PR" čiji je  vlasnik, Srđan Saper, član predsedništva Demokratske stranke i kabineta šefa države.

Vlada Srbije sledeće sedmice ponovo usvaja izmene Zakona o akcizama

Problemi u vladajućoj koaliciji izazvani nepostojanjem transparentnog  finansiranja stranaka i zakona o lobiranju

Premijer Vlade Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada ponovo usvojiti izmene  Zakona o akcizama i da će ovog puta svi koalicioni partneri glasati za te izmene. Ministarka finansija Diana Dragutinović očekuje da izmene Zakona o akcizama budu usvojene na sednici Vlade naredne sedmice, ali najavljuje da će izmene Zakona koje su u Skupštini usvojene 21. januara glasovima Socijalističke partije Srbije (SPS) početi da se рrimenjuju danas. Cvetkovićeva jučerašnja izjava usledila je samo dan nakon zahteva predsednika Srbije Borisa Tadića da se hitno i ponovo glasa o izmeni Zakona o akcizama. U međuvremenu, poslanik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović upozorio je da iz vladajućih stranaka poručuju koalicionom partneru da se ponaša disciplinovano i da glasa za izmene  jer u protivnom koalicije neće biti. Skupštinsko glasanje i usvajanje Zakona o  akcizama na cigarete suočili su vladajuću koaliciju s pitanjem opstanka. Glasanje Socijalista za amandmane koje je Vlada prethodno odbacila izazvalo je sumnju u regularnost takve odluke SPS-a. Kako se tvrdilo, ti amandmani, osim malim domaćim proizvođačima cigareta, ne pogoduju nikom.
Afera o glasanju nastala je onog trenutka kada je javnost obaveštena da je  Skupštinu posetila „osoba" za koju se navodi da je čovek od poverenja Predraga  Rankovića Peconija. O toj poseti Skupštini i nekim poslaničkim klubovima  govorila je i Suzana Grubješić, a priča se da se skupštinskim hodnicima šetao  direktor Rankovićeve kompaniju Stanko Tomović.
Povodom toga, s raznih strana jasno je javnosti sugerisario da je kontroverzna  poseta primer nedopustivog lobiranja i slabe „rezidentnosti" SPS-ovih poslanika. Nije, međutim, nimalo nepoznato da se velike duvanske kompanije u Srbiji odavno  i predano bave lobiranjem svojih interesa, pri čemu je teško precizno odrediti  koliko se oni i koji od njih uistinu poklapaju sa državnim.
Tako su u kompaniji „Filip Moris" odnedavno stalno zaposlena dva bivša visoka  funkcionerа Ministarstva finansija - negdašnji državni sekretar u Ministarstvu  Janko Guzijan i Milica Bisić, ranije zamenik ministra Božidara Đelića. Po svom  položaju bili su uključeni kako u zakonodavstvo koje se tiče duvanske  industrije, tako i u neke konkretne poslove. Da sve bude interesantnije, „Filip Moris" je klijent marketinške agencije „Meken Erikson" čiji je vlasnik  Srđan Šaper - član Predsedništva DS-a i član kabineta šefa države.
Za „Borbu" poslanica G17 plus Suzana Grubješić kaže: „Očekujem da ovoga puta,  na popravnom ispitu, Zakon bude usvojen. Odnosno, očekujem da poslanici  koalicije ovoga puta glasaju kako treba. Taj zakon su na Vladi podržali i ministri iz redova SPS-a, pa ne vidim zašto ga ne bi podržali poslanici SPS-a". Takva očekivanja, međutim, nisu nam potvrđena jer su telefoni funkcionera SPS  juče bili ili isključeni ili se na njih niko nije javljao.
U Kabinetu predsednika kažu da je Tadić izglasan zakon potpisao, jer svaki  zakon koji nije protivustavan a Skupština ga je usvojila, potpisuje po automatizmu. Predsednik ima pravo da odbije potpisivanje samo ukoliko proceni da je zakon protivustavan, a neslaganje s tekstom zakona ne može da bude razlog za nepotpisivanje.
Prema pravnim tumačenjima, kako Zakon upravo stupa na snagu, bilo kakve  nameravane izmene moguće su donošenjem novog zakona.
Tadić je, takođe, dobio procenu da će takav Zakon o akcizama smanjiti prihod u  budžetu Srbije za dve milijarde dinara i zato je tražio da se odmah donesu  izmene i dopune Zakona kojim će se osigurati srpski budžet. Zakon je izglasan, između ostalih, i glasovima opozicije i manjinskih stranaka. Glasanje poslanika Saveza vojvođanskih Mađara za dva amandmana Zakona Balint Pastor objašnjava  njihovom potrebom da pokažu koliko je loša komunikacija između članova  vladajuće koalicije. Istovremeno, kako Pastor kaže, želeli su i da ukažu na  činjenicu da Vlada ne poštuje Skupštinu.
„Na Odboru za finansije, čiji sam i ja član, uopšte nije bilo obrazloženja za  tvrdnju Vlade da amandmani štete državi. Mi smo otvoreni za razgovor i, ukoliko  taj zakon bude vraćen u Skupštinu očekujem bar obrazloženje razloga zbog kojih  je vraćen. Ja ne znam kako će glasati SPS. Nas niko nije lobirao, za zakon smo glasali zato što smo ga smatrali korisnim", navodi Pastor.
Situacija nastala oko glasanja o spornom amandmanu posledica je dva problema;  prvi je nepostojanje transparentnog finansiranja stranaka, a drugi nepostojanje  zakona o lobiranju. Finansiranje stranaka nije pod kontrolom, pa nedozvoljen  uticaj pojedinaca ili organizacija na stranke i partije nije moguće utvrditi. Isto se odnosi i na lobiranje.
„Mi kao društvo ne znamo da li neko tajno učestvuje u političkom životu zemlje.  Tako nastaje proizvodnja afera za aferom i prepričavanje ko je dolazio u  parlament i ko je s kim pio kafu", kaže predsednica Saveta za borbu protiv  korupcije Verica Barać.

Dan bez duvana

U Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Tim povodom  Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr  Milan Jovanović Batut" počelo je jednogodišnju kampanju o štetnosti pušenja. U  kampanji, koja se u prvoj polovini godine sprovodi pod sloganom „Duvanski dim  je serijski ubica", a u drugoj „Izbaci duvanski dim", najavljeno je uvođenje  postepene zabrane pušenja u restoranima i kafićima.
Prema podacima studije o opterećenju bolestima i povredama u Srbiji, u 2000.  godini od posledica pušenja umrlo je 10.187 ljudi, što je 9,8 odsto od ukupnog  broja smrtnih slučajeva.

NN

17. maj 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

20. maj 2022.

12,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; na programu u ponedeljak u 20 časova)

23. maj 2022.

17,30 - Subotica - Svečano otvaranje akademskih dana Evropskog protestantskog slobodnog univerziteta

24. maj 2022.

15,30 - Subotica - Panel diskusija u okviru akademskih dana Evropskog protestantskog slobodnog univerziteta

27. maj 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

19,00 - Palić - Pozdravni govor na VIII Muzičkom festivalu Folk Music Fest

28. maj 2022.

12,00 - Subotica - X Vojvođanski galop

30. maj 2022.

13,00 - Kanjiža - Sastanak sa Nenadom Popovićem, ministrom bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije

31. maj 2022.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

11,00 - Beograd - Jedanaesta posebna sednica Narodne skupštine u XII sazivu (polaganje zakletve predsednika Republike)

1. jun 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

2. jun 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 23. sednica Skupštine Grada Subotice

4. jun 2022.

16,00 - Bački Vinogradi - Obeležavanje Dana mađarskog zajedništva

7. jun 2022.

10,00 - Subotica - Press konferencija u Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine

8. jun 2022.

19,00 - Subotica - Manifestacija Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

10. jun 2022.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom 60 godina postojanja JKP "Vodovod i kanalizacija" 

16. jun 2022.

11,00 - Subotica - Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja

22. jun 2022.

18,00 - Subotica - Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari

24. jun 2022.

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

28. jun 2022.

18,00 - Beograd - Svečani prijem povodom stupanja na dužnost predsednika Republike u drugom mandatu

1. jul 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

09,00 - Subotica - Sastanak sa Ester Čalokezi (Csallóközi Eszter), generalnom konzulkom Mađarske u Subotici

10,00 - Subotica - Sastanak sa Gustavom Kurinom st. i ml. 

13,00 - Subotica - Radni sastanak u vezi 5. Subotičkog polumaratona 

4. jul 2022.

13,30 - Šupljak - Sastanak sa Peterom Sijartom (Szijjártó Péter), ministrom spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske

6. jul 2022.

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

7. jul 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 24. sednica Skupštine Grada Subotice

8. jul 2022.

12,00 - Mali Iđoš - Panel diskusija na 19. Vojvođanskom slobodnom univerzitetu Vojvođanskog omladinskog foruma (VIFO) sa Leventeom Mađarom, zamenikom ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske i Balintom Juhasom, direktorom Fondacije Prosperitati

12. jul 2022.

10,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

11,00 - Palić - Svečano otvaranje smeštajnog objekta Navigator koji je finansiran sredstvima Fondacije Prosperitati

15. jul 2022.

10,30 - Beograd - Sastanak sa predsednikom Republike, Aleksandrom Vučićem

29. jul 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

30. jul 2022.

09,30 - Beograd - Sastanak sa Pedrom Sančesom (Pedro Sánchez), predsednikom Vlade Španije

1. avgust 2022.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Trinaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Híradó Plusz" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. avgust 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,00 - Beograd - Konsultacije predsednika poslaničkih grupa

22,30 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

3. avgust 2022.

00,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,15 - Subotica - Intervju za Subotički mađarski radio

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,15 - Subotica - Intervju za političku emisiju "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku)

4. avgust 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 25. sednica Skupštine Grada Subotice

13. avgust 2022.

16,30 - Subotica i Palić - Manifestacija SVM-a u čast prvog mađarskog kralja Svetog Stefana (Szent István)