Neplaćeno odsustvo za rijaliti šou

Lider LSV-a Nenad Čanak u kući Velikog brata

* Tokom odsustva, Čanku će mirovati i staž * Novac u humanitarne svrhe

Beograd - Iako je pre samo nedelju dana rekao da je „lud svako ko uopšte pomisli da bi on mogao da bude jedan od stanara kuće Velikog brata“, lider LSV Nenad Čanak je demantovao sebe i u nedelju uveče postao prvi srpski političar koji je ušao u kuću Velikog brata. Ulazak vojvođanskog političara u VIP Veliki brat Ol stars, koji se prikazuje na TV Pink, sa još 13 manje-više poznatih likova s ovdašanje estrade izazvao je buru reagovanja u javnosti, a u Skupštini Srbije juče se vodila i rasprava o postupku njihovog poslanika.

Veljko Odalović, sekretar Skupštine Srbije, rekao je juče za naš list da je Nenad Čanak, na stalnom radu u Parlamentu i da je od Administrativnog odbora blagovremeno zatražio neplaćeno odsustvo. Za vreme boravka u Kući Velikog brata, Čanku će mirovati i staž.

Poslanica LSV-a Aleksandra Jerkov rekla je za Danas da je ulazak u kuću bila Čankova privatna odluka i da će on ukoliko bude bio potreban u Skupštini napustiti rijaliti šou.

- Sav novac koji Čanak bude zaradio otići će u humanitarne svrhe, za Dečju bolnicu u Novom Sadu - rekla je Jerkov.

Čanak je u kuću na Košutnjaku, za razliku od svih ostalih, ušao kroz ispovedaonicu, a za nedelju dana provedenih u njoj lider LSV-a bi trebalo da dobije 2.000 evra, dok mediji spekulišu da je najvećoj „zvezdi“ ovog serijala Jeleni Karleuši ponuđeno 5.000 evra za samo dva dana.

Aleksandra Jerkov kaže za naš list da Čanak u kući neće biti izolovan od aktuelnih političkih dešavanja.

- Jedan od osnovnih uslova Nenada Čanka bio je da sve vreme biva obaveštavan o tome šta se događa i ne treba uopšte imati dilemu da li će on biti upućen u sve. Naravno, ni mesec dana nije dug period, ali je pitanje koliko će zbog svojih obaveza moći da provede u kući - ističe Jerkov.

Marinela Kvapil, portparolka Emoušna, kaže za Danas da su pravila u kući VIP Velikog brata nepromenjena i da u njoj kao što je to bilo i ranije neće biti priče o politici.

- To se nije promenilo, ali postoji i ono pravilo koje kaže da svaki Veliki brat zadržava pravo promene pravila. Ono što je sigurno je da nema nasilja, niti bilo kakvog psihičkog ili fizičkog maltretiranja i to je nešto što se neće tolerisati. Kada je ulazio u kuću Nenad Čanak je, kao i ostali, prihvatio postojeća pravila - napominje portparolka ove produkcijske kuće.

Kvapil kaže da ne može da priča o detaljima pregovora sa ukućanima, ali napominje da su svi došli da ostanu do kraja - 30 dana.

- Publika je ta koja izbacuje i samo ona odlučuje ko kad napušta kuću - napominje Kvapil.

Ona naglašava da ne zna da li su i neki drugi političari bili u igri za ulazak u kuću, kao i da je to posao producenata.

- Činjenica je da je Čanak jedini od političara imao hrabrosti da uđe u kuću. On nije jedinstven primer, jer su političari sličnog kova ulazili u kuće Velikog brata i u nekim drugim zemljama - kaže Marinela Kvapil.

REAKCIJE

Lidija Vukićević (SRS): Prošle godine sam odbila ponudu Emoušna da uđem u kuću, jer tamo ne bih mogla da budem iskrena, a ne bih mogla ni da glumim. Zašto bih prodala nešto što mi je najvažnije u životu, a to je privatnost. Čanak verovatno ima neke svoje razloge zbog kojih se odlučio na ovakav postupak, a verovatno je smislio i način kako će pravdati odsustvo u skupštinskoj sali. Verujem da će njegovo obrazloženje biti - politički rad na terenu. Moguće je i da je namera Čanka da gostovanjem u VIP-u animira biračko telo.

Miroslav Markićević (NS): Moj komentar o ulasku Nenada Čanka u Kuću VB mogao bi da se svede na naslov iz jednih dnevnih novina - dvorska luda. Mnogi poslanici odsustvuju ili su bolesni ili imaju neke druge obaveze, ali Čankovo odsustvo je očigledno i neće trajati kratko. On će 24 sata biti posvećen ludom bratu, a na stalnom radu je u parlamentu. Uostalom, ovim postupkom Čanak je konačno ogolio i definisao i sebe i svoju politiku. Nikada ne bih ušao u kuću Velikog brata, jer se takvim emisijama promoviše život koji je stran mom kućnom i patrijarhalnom vaspitanju i društvenom moralu.

Balint Pastor (SVM): Nikada ne bih postupio poput Čanka. Njegova je odluka u kojim emisijama će učestvovati, ali mislim da političari ne treba da budu estradne zvezde. Danas je bilo uredno prijavljeno da će odsustvovati, ali je pitanje koliko to može da traje i kako će pravdati odsustvo. Uostalom, sada čitava zemlja zna gde je i zato nema laži, nema prevare.

Željko Ivanji (G17 plus): Nikada ne bih učestvovao u takvim emisijama, jer se ta vrsta egzibicionizma emituje na Pinku, televiziji koja je estradnog karaktera. Mi jesmo javne ličnosti, ali je jasno da ne možemo da budemo ozbiljni političari u društvu estradnih pevačica. Čanak ima mnogo više posla u Skupštini da bi traćio vreme u TV šou.

Jelena Trivan (DS): Ne verujem da će Čankovo učestvovanje u rijaliti šou uticati na glasanje o zakonskim predlozima u Skupštini. Nećemo dovesti u pitanje glasanje o zakonu zbog nečijih medijskih akrobacija.

Dragan Marković Palma (JS): Nisam mogao da verujem kada sam video Čanka u kući Velikog brata. Čanak ima višegodišnje političko iskustvo, elokventan je i pametan, ali će sve što je uradio u politici pasti ovim potezom u vodu, jer simpatizeri „ligaša“ i birači Srbije neće imati razumevanja. Šta je 50.000 evra nagrade kada neko izgubi autoritet, pa mi nije jasno šta je Čankov motiv za ulazak u kuću. Možda ga je neko pritisnuo da uđe. Ne znam ko - Boris Tadić sigurno nije.

Dragan Šormaz (DSS): Ovo je još jedan potez kojim vladajuća većina nipodaštava Skupštinu. Opoziciji ovakav Čankov potez odgovara, jer još jednom pokazuje neozbiljnost vlasti.

Tomislav Nikolić (SNS): Ne odobravam Čankov potez. Ima mnogo načina da čovek postane popularan, a popularnost koju donosi taj šou meni nije potrebna.

Branko Ružić(SPS): Želim mu uspešan boravak. Ako pobedi, nadam se da će počastiti kolege poslanike. Verujem da će šarmirati sve ukućane. Ne verujem da će ovaj njegov potez uticati na vladajuću koaliciju. To je lični izbor i pravo i šteta može biti lična.

Lj. BUKVIĆ, M. R. M. - S. B.

15. septembar 2019.

15,00 - Bačko Petrovo Selo - Jesenji festival u organizaciji mesnog odbora SVM

17. septembar 2019.

09,45 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XVI vanredna sednica)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XVIII vanredna sednica)

18. septembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19. septembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XVIII vanredna sednica)

24. septembar 2019.

12,00 - Beograd - Sastanak sa Dr Janošom Bokom (Dr. Bóka János), državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Mađarske

16,00 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika i članova izvršnog odbora SVM

27. septembar 2019.

14,00 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM

19,00 - Mali Iđoš - Sastanak sa aktivistima SVM

28. septembar 2019.

15,30 - Horgoš - XXX Berbanski dani

29. septembar 2019.

10,00 - Budimpešta - Izborna skupština Fidesa

30. septembar 2019.

12,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

18,00 - Subotica - Sastanak sa predsednicima opštinskih/okružnih/gradskih odbora SVM

1. oktobar 2019.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (I sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

2. oktobar 2019.

09,45 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (I sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

11,00 - Beograd - Dvadeset šesta posebna sednica Narodne skupštine u Jedanaestom sazivu (obraćanje Narodnoj skupštini Radeka Vondračeka, predsednika Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike)

17,30 - Subotica - Sastanak sa članovima Omladinskog foruma SVM

3. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

12,30 - Novi Sad - Sastanak sa Dr Žoltom Šemjenom (Dr. Semjén Zsolt), zamenikom predsednika Vlade Mađarske

4. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

5. oktobar 2019.

10,30 - Senta - Skupština Foruma žena SVM

6. oktobar 2019.

11,00 - Elemir (grad Zrenjanin) - centralna manifestacija povodom obeležavanja godišnjice pogubljenja mađarskih generala u Aradu 1849. godine (nacionalni dan žalosti)

7. oktobar 2019.

09,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

 

8. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

9. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10. oktobar 2019.

11,15 - Beograd - Narodna skupština - nastavak glasanja (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

11. oktobar 2019.

14,00 - otvaranje graničnog prelaza Kübekháza - Rabe

17,00 - Senta - Svečanost Fondacije Prosperitati povodom potpisivanja ugovora sa 2165 poljoprivrednih proizvođača i preduzetnika

14. oktobar 2019.

17,00 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika i članova izvršnog odbora SVM

18,00 - Subotica - Sednica Predsedništva SVM

16. oktobar 2019.

10,00 - Budimpešta - Sednica Odbora za privredu, digitalizaciju, pravo, odbranu i bezbednost Mađarske stalne konferencije

17. oktobar 2019.

12,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu sutra u 18 časova)

18. oktobar 2019.

18,00 - Subotica - Izborna skupština Omladinskog foruma SVM-a

19. oktobar 2019.

16,30 - Beograd - Dvadeset sedma posebna sednica Narodne skupštine u Jedanaestom sazivu (obraćanje Narodnoj skupštini Dmitrija Medvedeva, predsednika Vlade Ruske Federacije)

20. oktobar 2019.

12,30 - Kanjiža - Svečana dodela javnih priznanja opštine

22. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

13,00 - Senta - Sastanak sa Brankom Ružićem, ministrom državne uprave i lokalne samouprave

23. oktobar 2019.

11,00 - Kanjiža - Svečano polaganje kamena temeljca Vojvođanske rvačke akademije

12,30 - Kanjiža - Sastanak sa Silardom Nemetom (Németh Szilárd), zamenikom ministra odbrane Mađarske

16,00 - Palić - Polaganje venaca povodom godišnjice izbijanja mađarske revolucije 1956.

18,00 - Subotica - Centralna manifestacija SVM-a povodom godišnjice izbijanja mađarske revolucije 1956.

24. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

25. oktobar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19,00 - Tornjoš - Manifestacija povodom godišnjice izbijanja mađarske revolucije 1956.

27. oktobar 2019.

14,00 - Čurog - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. i '45. godine

28. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

29. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

30. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (IV sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

12,00 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

5. novembar 2019.

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva SVM-a

8. novembar 2019.

10,00 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM

9. novembar 2019.

11,00 - Subotica - Osnivačka skupština Udruženja lekara i stomatologa vojvođanskih Mađara

12. novembar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (V sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

11,15 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

12,15 - Beograd - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

13. novembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14. novembar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

18. novembar 2019.

11,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Dnevnik"

19. novembar 2019.

13,45 - Subotica - Intervju za emisiju "Oko Magazin" RTS-a (emituje se sutra u 18:25)

20. novembar 2019.

14,00 - Zagreb - Kongres Evropske narodne partije (EPP)

21. novembar 2019.

08,30 - Zagreb - Kongres Evropske narodne partije (EPP)

22. novembar 2019.

12,00 - Subotica - Svečano otvaranje Doo "Goodwill Pharma" 

13,15 - Palić - Svečano otvaranje Doo "Andex" 

16,30 - Šupljak - Sastanak predsednika, potpredsednika i članova izvršnog odbora SVM

23. novembar 2019.

15,30 - Palić - Sastanak sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Republike

25. novembar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

19,00 - Novi Sad - Akademija povodom 25. novembra

26. novembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

27. novembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15,00 - Stara Moravica - Komemoracija povodom godišnjice smrti Ferenca Čubele (Csubela Ferenc), prvog predsednika SVM-a

28. novembar 2019.

09,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (VI sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

29. novembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

30. novembar 2019.

09,00 - Novi Sad - Konferencija o položaju nacionalnih manjina u organizaciji Akademskog saveta vojvođanskih Mađara

2. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

3. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,30 - Beograd - Dvadeset osma posebna sednica Narodne skupštine u Jedanaestom sazivu (obraćanje Narodnoj skupštini Aleksandra Lukasenka, predsednika Republike Belorusije)

16,30 - Hajdukovo - Sednica Saveta SVM-a

 

4. decembar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

09,45 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,15 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

5. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

6. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (VII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

9. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VIII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

18,00 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku, uživo)

10. decembar 2019.

16,00 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika i članova izvršnog odbora SVM

11. decembar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

12. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10,15 - Beograd - Intervju za rubriku "Dan sa poslanikom" dnevnog lista "Danas"

13. decembar 2019.

11,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (VIII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

18,00 - Beograd - Svečana tribina Beogradskog gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara

16. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (IX sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

16,00 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika i članova izvršnog odbora SVM

18. decembar 2019.

10,00 - Subotica - Svečano otvaranje Doo "Sat-Trakt" 

12,00 - Bačka Topola - Svečano otvaranje Doo "Capriolo" 

24. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (X sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)