Najavljena sedma sednica Skupštine grada Subotice

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor najavio je danas, u Medija-centru Gradske kuće, sedmu sednicu Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak, 4. mart 2021. godine. On je, tom prilikom, istakao da je održavanje sednica Skupštine grada svakog prvog četvrtak u mesecu sada već postala praksa koja je dobra zbog toga što je rad predvidiv, što sednice ne traju jako dugo i što sve može da se odvija planski,  normalnim demokratskim tokovima.

Sutrašnja, sedma redovna sednica Skupštine grada sazvana je sa 22 tačke dnevnog reda ali će, kako je naveo, imati jednu dopunu.

„Na početku mog rada u svojstvu predsednika Skupštine grada rekao sam da neće biti hitnih postupaka, vanrednih sednica i  dopuna dnevnog reda, ali nas život s vremena na vreme dovodi u situaciju da je opravdano odstupiti od ovog principa i da ne treba biti suviše krut. Dopuna je Odluka o davanju saglasnosti i usvajanje predloga projekta javno-privatnog partnerstva o obavljanju usluga dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na teritoriji grada Subotice. Da ne bismo čekali aprilsku sednicu, a tema je bitna zbog sprečavanja širenja zaraze, smatrao sam da je bitno da se ova tačka nađe na dnevnom redu sutrašnje sednice“, objasnio je dr Balint Pastor.

Donošenje odluke o pristupanju promeni statuta grada Subotice sigurno je najvažnija tačka dnevnog reda, jer se to ne dešava često, naprotiv, rekao je Pastor i dodao da je povod izmene statuta uvođenje bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu.

Kako građani ne bi stvorili pogrešnu sliku da će se bunjevački jezik od sutra uvesti u službenu upotrebu predsednik Skupštine grada objasnio je složenu proceduru koja će se odvijati u narednim mesecima.

„Statut je osnovni opšti pravni akt grada i menja se po otežanoj proceduri bez obzira na temu zbog koje se sam statut menja. Sutra ćemo obaviti prvu fazu izmene statuta, to znači da će se izabrati, imenovati jedna komisija koja će izraditi predlog o izmenama i dopunama Statuta grada Subotice. Kada komisija bude sastavila tekst izmena i dopuna statuta onda će se o tome Skupština ponovo izjašnjavati. Predlog za izmenu i dopunu statuta odnosno pristupanju promeni statuta smo kao Skupština dobili od Gradskog veća, a promenu statuta je u formalnom smislu inicirao Gradonačelnik“, objasnio je Pastor.

Podsećajući da je još 30. septembra prošle godine, odmah nakon stupanja na funkciju, imao sastanke sa čelniciima nacionalnih saveta koji imaju sedište na teritoriji naše grada, pa i sa predstavnicima Bunjevačkog nacionalnog saveta koji su izrazili želju da bunjevački jezik bude u ravnopravnoj službenoj upotrebi, Pastor je naglasio da je tada podržao njihov predlog.

„Razgovarali su sa gradonačelnikom i 10. februara je Skupština grada dobila jedan dopis, predmet usklađivanje Statuta grada Subotice i to je zvaničan zahtev, molba da se bunjevački jezik uvede u službenu upotrebu. Na osnovu zakona mogu da traže da se njihov jezik uvede u službenu upotrebu u naseljenim mestima u kojima srazmera Bunjevaca dostiže 15 odsto. Pošto to nije situacija na teritoriji čitavog grada gradonačelnik je odlučio da inicira da se bunjevački jezik uvede u službenu upotrebu na teritoriji čitavog grada. Mislim da je to apsolutno demokratski potez i kada budemo stigli na kraj ove komplikovane procedure onda će Subotica prema svemu sudeći biti grad u kojem će u službenoj upotrebi biti četiri jezika, znači pored srpskog, mađarskog i hrvatskog biće i bunjevački jezik“, naglasio je Balint Pastor.

Što se tiče ostalih tačaka predloženog dnevnog reda, izmeniće se i dopuniti deo Plana detaljne regulacije mesne zajednice Prozivka. Izgradiće se garaža na javnom građevinskom zemljištu između ulica Prvomajska, Blaška Rajića, Nade Dimić i Jo Lajoša i zdravstvena stanica, znači Dom zdravlja u Pazinskoj ulici na teritoriji mesne zajednice Prozivka. Za to se stvara pravna podloga izmenama i dopunama dela PDR-a Mesne zajednice „Prozivka“.

„Doneće se odluka o angažovanju revizora za eksternu reviziju završnog računa u saglasnost državne revizorske institucije. Grad Subotica može da poveri obavljanje revizije za to specijalizovanom licu i gradonačelnik je ovlašćen da angažuje revizora. Skupština grada će na sutrašnjoj sednici stvoriti pravne preduslove za to“, kazao je Pastor.

Na sedmoj sednici Skupštine grada usvojiće se godišnji izveštaj i program poslovanja tri fondacije „Danilo Kiš“, „Dr Rehak Laslo“ i „Expecto“ čime će se, kako je rekao dr Balint Pastor, zaokružiti usvajanje godišnjih izveštaja i programa poslovanja svih onih pravnih lica koji su u obavezi da Skupštini grada dostavljaju godišnji izveštaj i program poslovanja.

„Usvojiće se izveštaj o radu Saveta za zdravlje, a imamo nekoliko odluka personalnog karaktera. Imaćemo dva nova odbornika pošto su Zoltan Kudlik i Marko Marić podneli ostavku na odbornički mandate. Zoltan Kudlik je postao pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, a Marko Marić je postao pomoćnik gradonačelnika Subotice. Te funkcije nisu spojive sa funkcijom odbornika, zbog toga su oni podneli ostavke. Arpad Legradi i Ana Marjanušić će biti novi odbornici koji će sutra položiti zakletvu i preuzeti funkcije”, naveo je Pastor.

On je kazao da je direktor Javnog preduzeća za upravljenje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević podneo ostavku koja će se konstatovati i da će se Ognjen Golubović, master inženjera građevinarstva imenovati za v.d. direktora tog javnog preduzeća na mandatni period do godinu dana.

Imenovaće se, rekao je, i članovi Upravnog i Nadzornog odbora Fondacije „Subotička sinagoga“.

„Prethodnom sazivu je istekao mandat 27. februara i zbog toga će biti imenovani novi članovi. Isto se može reći za imenovanje članova Upravnog odbora i Nadzornog odbora Centra za socijalni rad. Imenovaćemo novu članicu izborne komisije. Imenovaće se Komisija za dodelu zvanja i priznanja time ćemo zaokružiti konstituisanje svih stalnih i povremenih odbora Skupštine grada. To je jedna specifična komisija pošto se njeni članovi biraju na mandatni period od dve godine i zbog toga sada imenujemo članove, predsednika, zamenika predsednika i članove komisije za dodelu zvanja i priznanja počasni građanin, Pro urbe i priznanje 'Dr Ferenc Bodrogvari'“, zaključio je dr Balint Pastor.

20. jun 2021.

18,00 - Palić - Otvaranje serije muzičkih programa pod nazivom „Vraćamo tradiciju na Palić“ u Muzičkom paviljonu

19,00 - Subotica - Svečanost povodom 30 godina postojanja Baletske škole Raičević

21. jun 2021.

12,00 - Subotica - Obilazak radova na „Y kraku“, na natputnjaku na Pačirskom putu

22. jun 2021.

10,00 - Beograd - Peta posebna sednica Narodne skupštine u Dvanaestom sazivu (Izveštaj o Kosovu i Metohiji)

18,00 - Subotica - Svečana dodela priznanja dr Ferenc Bodrogvari

23. jun 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VI vanredna sednica)

12,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

24. jun 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

25. jun 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

18,00 - Subotica (MZ Zorka) - IX Festival mekike

27. jun 2021.

08,45 - Bajmok - Dani MKK Dózsa - Svečanost povodom praznika crkve Sv. Petar i Pavle

28. jun 2021.

14,30 - Subotica - Sastanak sa Prof. dr. Miklošem Kašlerom (Kásler Miklós), ministrom za ljudske resurse u Vladi Mađarske

29. jun 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

30. jun 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,30 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

1. jul 2021.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 11. sednica Skupštine Grada Subotice

18,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva SVM-a

19,00 - Hajdukovo - Sednica Saveta SVM-a

2. jul 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM

13,00 - Subotica - Radni sastanak u vezi 4. Subotičkog polumaratona 

3. jul 2021.

09,00 - Subotica - Komemorativna sednica u čast Bele Durancija

4. jul 2021.

12,45 - Bački vinogradi - I Festival krompira

5. jul 2021.

16,45 - Beograd - Sastanak sa Laslom Keverom (Kövér László), predsednikom Parlamenta Mađarske

6. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VII vanredna sednica)

7. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

8. jul 2021.

10,00 - Mórahalom (Mađarska) - Svečanost "Ključ Balkana"

10. jul 2021.

10,00  - Subotica - VIII Humanitarni dani lavande

13. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VIII vanredna sednica)

14. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

12,00 - Beograd - Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Španijom u Narodnoj skupštini Srbije sa Raúl Bartolomé Molina, ambasadorom Kraljevine Španije u Beogradu

16. jul 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM

15,00 - Subotica - Svečanost D Motors Group-a

18. jul 2021.

11,45 - Hajdukovo - V Festival Roža Šandora (Rózsa Sándor)

21. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (IX vanredna sednica)

15,00 - Subotica - Sednica Predsedništva Gradske organizaciji SVM u Subotici

22. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,00 - Kanjiža - Svečanost povodom predaje objekta Vojvođanske rvačke akademije

27. jul 2021.

10,00 - Subotica - Press konferencija Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

28. jul 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (X vanredna sednica)

29. jul 2021.

11,00 - Palić - Predstavljanje tabli koje na šest jezika i fotografijama predstavljaju život Lajoša Vermeša i istorijat Palićkih olimpijskih igara

13,30 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

30. jul 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

11,00 - Subotica - Press konferencija sa predstavnicima Udruženja za borbu protiv akutnih leukemija - LEUKA

31. jul 2021.

20,00 - Šupljak - Dan sela i Festival belog luka

1. avgust 2021.

10,00 - Bečej - Svečana sednica Skupštine opštine povodom dana opštine

3. avgust 2021.

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Intervju za Index.hu

4. avgust 2021.

08,30 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Kanjiža - Sastanak sa Nenadom Popovićem, ministrom bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije

5. avgust 2021.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 12. sednica Skupštine Grada Subotice

6. avgust 2021.

10,00 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

18,00 - Palić - Akcija Udrženja LEUKA u cilju upisa u registar donora matičnih ćelija (izložba, tribina, koncert)

8. avgust 2021.

10,00 - Subotica - 111. Dužijanca

9. avgust 2021.

09,00 - Subotica - otvaranje 25. Subotičke letnje akademije u organizaciji Udruženja prosvetnih radnika Mađara Severne Bačke

13. avgust 2021.

10,00 - Subotica - Sednica Predsedništva Gradske organizaciji SVM u Subotici

14. avgust 2021.

16,00 - Subotica - Sastanak sa Katalinom Novak (Novák Katalin), ministarkom bez portfelja zaduženoj za porodice u Vladi Mađarske 

17,00 - Subotica i Palić - Manifestacija SVM-a u čast prvog mađarskog kralja Svetog Stefana (Szent István)

15. avgust 2021.

19,30 - Subotica - Dan Dužijance 2021 u organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

17. avgust 2021.

17,00 - Subotica - Sednica Predsedništva SVM-a

19. avgust 2021.

09,30 - Subotica - Intervju za mađarsku državnu televiziju M1

10,00 - Subotica - Sastanak sa Zoltanom Nogradijem (Nógrádi Zoltán), gradonačelnikom Grada Mórahalom

21. avgust 2021.

11,00 - Subotica - Press konferencija u SVM-u

26. avgust 2021.

16,00 - Subotica - poseta Judite Varga (Varga Judit), ministarke pravde Mađarske - svečanost povodom potpisivanja ugovora o stipendiranju studenata prava

17,30 - Szabadka - poseta Judite Varga (Varga Judit), ministarke pravde Mađarske - svečanost povodom predaje zgrade Predškolske ustanove "Vackor" 

28. avgust 2021.

12,00 - Subotica (Makova Sedmica) - 7. Dobrotvorni porodični dan

19,00 - Subotica (Peščara) - Dan suseda

29. avgust 2021.

10,00 - Subotica - IV Subotički polumaraton

31. avgust 2021.

10,00 - Palić -  Inputrans - otvarajuća konferencija 

1. septembar 2021.

09,30 - Subotica - Svečano podizanje zastave Subotice

10,00 - Subotica - Svečana sednica Skupštine grada povodom dana Grada

2. septembar 2021.

10,00 - Subotica - Poseta gradonačelnika i predsednika Skupštine bebama rođenim na Dan grada

20,30 - Subotica - Koncert Mikloša Fenjea (Fenyő Miklós)

3. septembar 2021.

08,30 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

13,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

6. septembar 2021.

11,00 - Subotica - obilazak radova na proširenju gasovodne mreže na području MZ „Novo Selo“ 

7. septembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XI vanredna sednica)

12,00 - Bačka Topola - Komemorativna sednica u čast Šandori Egerešija (Egeresi Sándor)

8. septembar 2021.

07,30 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

07,45 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

08,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,00 - Doroslovo - Proštenje na Vodici

9. septembar 2021.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 13. sednica Skupštine Grada Subotice

10. septembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XII vanredna sednica)

11. septembar 2021.

10,00 - Senta - Svečana sednica Skupštine opštine povodom dana Grada

13. septembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XIII vanredna sednica)

17,00 - Subotica - Sednica Predsedništva SVM-a

 

14. septembar 2021.

19,00 - Subotica - Koncert povodom obnovljenih orgulja u Subotičkoj sinagogi

15. septembar 2021.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XIII vanredna sednica)

18,00 - Subotica - Svečanost povodom 30. godina rada Udruženja za pomoć učenika Kosztolányi Dezső

16. septembar 2021.

09,00 - Subotica - Sastanak sa Žoltom Sakalašem (Szakállas Zsolt), potpredsednikom Pokrajinske vlade, pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice 

10,00 - Hajdukovo - Poseta OŠ „Petefi Šandor“

10,30 - Palić - Obilazak novoizgrađene crpne stanice, finansirane sredstvima KfW u okviru projekta „Ecolacus“

17. septembar 2021.

09,00 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list Mađar so (Magyar Szó)