Leks specijalis za štednju u Skupštini

TRAGOM - Čelnici vladajuće koalicije, bez konsultacija unutar stranaka, dogovorili da plate budu smanjene i članovima parlamenta

* Članovi parlamenta iz medija obavešteni o odluci * Verica Kalanović morala da samu sebe demantuje * Šta sa visokim zaradama u Telekomu i NIS-u

Beograd - Narodnim poslanicima, predsedniku države, premijeru i ministrima, službenicima Narodne banke Srbije, zaposlenima u opštinama, organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, javnim preduzećima, državnim radijskim i TV stanicama, članovima upravnih odbora i privrednih komora privremeno će biti smanjene plate, naknade i druga primanja. To piše u Nacrtu zakona o privremenom smanjenju zarada koji je urađen u Vladi Srbije.

Vicepremijer i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada na sledećoj sednici usvojiti zakonske predloge koji se odnose na smanjenje plata u državnoj upravi, da će poslanicima ne samo biti smanjene plate veći ukinute dnevnice, što će biti regulisano leks specijalisom.

U Nacrtu zakona koji ima samo šest članova, koji bi trebalo da stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku i primenjuje se do 31. decembra 2009, navodi se da plate neće biti smanjivane sudijama, javnim tužiocima, zamenicima javnih tužilaca i zaposlenima u pravosudnim organima, zaposlenima u Vojsci Srbije, policiji, BIA, obrazovanju, zdravstvu, kulturi i socijalnoj i dečjoj zaštiti.

Vladinim merama predviđeno je da se plate veće od 40.000 dinara umanje za 10 odsto. Onima koji imaju platu od 100.000 dinara do šest prosečnih plata će biti umanjena za 10 odsto plus 15 odsto od razlike između 100.000 i šest prosečnih plata. Plate u državnom sektoru neće biti više od šest prosečnih plata u Srbiji, a onaj ko ne bude poštovao odredbe zakona biće kažnjen sa 300.000 do milion dinara ili zatvorom do jedne godine.

Ovim bi trebalo da bude stavljena tačka na višednevne spekulacije da li se na poslanike odnose najavljene mere štednje. Poslanici Skupštine Srbije različito su reagovali na moguće smanjenje svojih plata i tumačili najavljene mere vlade, a konfuziju je dodatno pojačala ministarka za NIP Verica Kalanović. Ona je u četvrtak u parlamentu novinarima izjavila da poslaničke plate neće biti smanjene jer „poslanici nisu državni službenici“. Brže-bolje ju je demantovao ministar ekonomije i lider njene stranke G17 plus Mlađan Dinkić. Uz primedbu da „ko radi, taj i greši“, Dinkić je u četvrtak uveče potvrdio ne samo da će poslanicima biti smanjene plate većće im biti ukinute i dnevnice dok traje kriza. To je, po njemu, dogovoreno na nedavnom sastanku čelnika vladajuće koalicije. Ministarka Kalanović je iste večeri, direktnim uključenjem u informativne emisije sebe demantovala, tvrdeći da su je mediji pogrešno shvatili.

Boško Ristić, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i poslanik DS-a, kaže za Danas da je iz novina saznao da se priprema Nacrt zakona o privremenom smanjenju zarada poslanicima, odnosno takozvani leks specijalis. On kaže da su „odredbe zakona dosta rigorozne i da će poprilično žuljati poslanike“.

O tom zakonu moraće da se izjasni i Skupština Srbije, ali i Administrativni odbor, budući da leks specijalis isključuje primenu većdonetih zakona, pre svega Zakona o narodnim poslanicima iz 1991, koji je do sada nekoliko puta menjan, a kojim su i uređena i primanja poslanika. Pored ovog, van snage će morati da budu stavljeni i neki drugi zakoni, koji će biti u suprotnosti s leks specijalisom.

- Plate poslanika će, prema propisima koje je pripremila Vlada Srbije i odluci koju je doneo skupštinski Administratrivni odbor, biti umanjivane na tri načina. Prvo umanjenje odnosi se na oporezivanje zarada poslanika sa 10, odnosno 15 odsto u zavisnosti od visine primanja. Druga mera koja će pogoditi poslanike jeste ukidanje dnevnica koje iznose 1.908 dinara i treća mera je ona po kojoj poslanici izdvajaju deo sredstava u Fond solidarnosti koji je osnovao Administrativni odbor - kaže Ristić.

Sagovornik Danasa dodaje da nije jasno iz predloženog zakona o smanjenju plata poslanika da li će država oporezivati osnovicu poslaničke plate ili i paušal.

- Pet godina poslanici sebi, iako su mogli, nisu povećavali plate, a sada će im biti smanjene. Teret Vladinih mera najviše će da pogodi poslanike koji dolaze iz unutrašnjosti, a najmanje one koji žive u Beogradu. Ukoliko poslaniku iz unutrašnjosti ukinete dnevnice, on će morati iz sopstvenog džepa da plaća ishranu, ali i da sam finansira sopstveni rad u parlamentu. Netačne su informacije da poslanicima iz unutrašnjosti Skupština plaća istovremeno hotelski smeštaj i daje sredstva za prevoz - kaže Ristić. On dodaje da mu nije najjasnije zašto će biti oporezivane zarade zaposlenih samo u firmama koje su stopostotno u državnom vlasništvu, a ne i zarade u firmama u kojima država ima većinski udeo, kao što je slučaj s Telekomom i NIS-om, gde su plate mnogo veće od zarada poslanika.

Balint Pastor, šef poslaničkog kluba manjina u Skupštini Srbije, kaže da se velika buka diže oko plata i dnevnica poslanika i da to pitanje pokreću oni koji na sednice parlamenta dolaze u džipovima od 70.000 evra, a imaju i druge izvore prihoda. Pastor smatra da treba stati na put jeftinoj demagogiji, jer „ako neko želi ozbiljno da se bavi politikom, onda za to treba da bude i plaćen“.

M. R. MILENKOVIĆ - S. BIŠEVAC

Plata, paušal i dnevnice
Prosečna plata poslanika iznosi oko 80.000 dinara. Na to dobijaju paušal od 30.000 dinara. Punu dnevnicu od skoro 2.000 dinara imaju poslanici koji su učestvovali u radu parlamenta celog dana, a polovinu dobijaju ako su prisustvovali samo jednom delu sednice. Od 250 poslanika njih 190 je na stalnom radu u parlamentu, a 60 radi na drugim mestima.

Konstantinović: Podrška odlukama Vlade
Nenad Konstantinović, predsednik skupštinskog Administrativnog odbora, kaže za Danas da sve ono što je Vlada Srbije najavila, kada je reč o smanjenju troškova zaposlenih u državnim institucijama, poslanici vladajuće koalicije i DS-a podržavaju. „Smatramo da isti teret krize snose i narodni poslanici, ministri i državni sekretari, odnosno svi zaposleni u državnim institucijama. Podržavamo predlog da se poslaničke plate koriguju, a predložićemo i načine ukidanja dnevnica, jer smatramo da su rešenja koja smo ranije čuli polovična, tako da bi jedina prava odluka bila njihovo potpuno ukidanje“, ističe Konstantinović.

I. T.

DSS: Ko plaća kampanju
DSS traži od Vlade Srbije da odgovori koliko koštaju i ko plaća emitovanje reklamnih spotova Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. „U vreme kada Vlada demagoški propagira štednju, na televizijama se prikazuju reklamni spotovi Ministarstva za ekonomiju. Svako u Srbiji zna koliko su visoke cene izrade TV spotova, kao i cene TV sekundi njihovog prikazivanja. Zbog toga pitamo republičku vladu: Ko plaća astronomsku cenu za reklamne spotove Mlađana Dinkića i njegovog ministarstva?’“, navodi se u pismenoj izjavi poslanika DSS-a Dragana Šormaza.

NBS će tražiti ocenu ustavnosti
Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da bi smanjivanje zarada u centralnoj banci posebnim zakonom bilo protivustavno rešenje, ali da će primeniti takav zakon ako on bude usvojen.Takvim zakonom bi se, kako ukazuje NBS, „narušila samostalnost i nezavisnost NBS, koja se ne finansira iz budžetskih prihoda i u koju nikada nije ušao nijedan dinar od naplaćenih poreza“.“Iz tih razloga guverner je rekao da neće smanjivati zarade u NBS, ali će one biti smanjene ukoliko se na predlog Vlade takav protivustavni zakon donese“, navodi se u saopštenju NBS. Centralna banka navodi da je leks specijalis zakon obavezujući za sve i da će ga se NBS pridržavati u obliku u kojem bude izglasan u parlamentu, ali će istovremeno zatražiti da Ustavni sud oceni ustavnost takvog zakona. Navodi se i da NBS smatra da bi bio opasan presedan da se posebnim zakonima nalaže centralnoj banci šta treba da radi. „Danas su to zarade, sutra može biti bilo koja druga aktivnost Narodne banke“, upozorila je NBS.

19. oktobar 2019.

16,30 - Beograd - Dvadeset sedma posebna sednica Narodne skupštine u Jedanaestom sazivu (obraćanje Narodnoj skupštini Dmitrija Medvedeva, predsednika Vlade Ruske Federacije)

20. oktobar 2019.

12,30 - Kanjiža - Svečana dodela javnih priznanja opštine

22. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

13,00 - Senta - Sastanak sa Brankom Ružićem, ministrom državne uprave i lokalne samouprave

23. oktobar 2019.

11,00 - Kanjiža - Svečano polaganje kamena temeljca Vojvođanske rvačke akademije

12,30 - Kanjiža - Sastanak sa Silardom Nemetom (Németh Szilárd), zamenikom ministra odbrane Mađarske

16,00 - Palić - Polaganje venaca povodom godišnjice izbijanja mađarske revolucije 1956.

18,00 - Subotica - Centralna manifestacija SVM-a povodom godišnjice izbijanja mađarske revolucije 1956.

24. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

25. oktobar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19,00 - Tornjoš - Manifestacija povodom godišnjice izbijanja mađarske revolucije 1956.

27. oktobar 2019.

14,00 - Čurog - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. i '45. godine

28. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

29. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

30. oktobar 2019.

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (IV sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

12,00 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

5. novembar 2019.

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva SVM-a

8. novembar 2019.

10,00 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM

9. novembar 2019.

11,00 - Subotica - Osnivačka skupština Udruženja lekara i stomatologa vojvođanskih Mađara

12. novembar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (V sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

11,15 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

12,15 - Beograd - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

13. novembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14. novembar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

18. novembar 2019.

11,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Dnevnik"

19. novembar 2019.

13,45 - Subotica - Intervju za emisiju "Oko Magazin" RTS-a (emituje se sutra u 18:25)

20. novembar 2019.

14,00 - Zagreb - Kongres Evropske narodne partije (EPP)

21. novembar 2019.

08,30 - Zagreb - Kongres Evropske narodne partije (EPP)

22. novembar 2019.

12,00 - Subotica - Svečano otvaranje Doo "Goodwill Pharma" 

13,15 - Palić - Svečano otvaranje Doo "Andex" 

16,30 - Šupljak - Sastanak predsednika, potpredsednika i članova izvršnog odbora SVM

23. novembar 2019.

15,30 - Palić - Sastanak sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Republike

25. novembar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

19,00 - Novi Sad - Akademija povodom 25. novembra

26. novembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

27. novembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15,00 - Stara Moravica - Komemoracija povodom godišnjice smrti Ferenca Čubele (Csubela Ferenc), prvog predsednika SVM-a

28. novembar 2019.

09,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (VI sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

29. novembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

30. novembar 2019.

09,00 - Novi Sad - Konferencija o položaju nacionalnih manjina u organizaciji Akademskog saveta vojvođanskih Mađara

2. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

3. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,30 - Beograd - Dvadeset osma posebna sednica Narodne skupštine u Jedanaestom sazivu (obraćanje Narodnoj skupštini Aleksandra Lukasenka, predsednika Republike Belorusije)

16,30 - Hajdukovo - Sednica Saveta SVM-a

 

4. decembar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

09,45 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,15 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

5. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

6. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (VII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

9. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (VIII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

18,00 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku, uživo)

10. decembar 2019.

16,00 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika i članova izvršnog odbora SVM

11. decembar 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

12. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10,15 - Beograd - Intervju za rubriku "Dan sa poslanikom" dnevnog lista "Danas"

13. decembar 2019.

11,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (VIII sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

18,00 - Beograd - Svečana tribina Beogradskog gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara

16. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (IX sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

18. decembar 2019.

10,00 - Subotica - Svečano otvaranje Doo "Sat-Trakt" 

12,00 - Bačka Topola - Svečano otvaranje Doo "Capriolo" 

19. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

20. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

13,00 - Novi Sad - Svečanost povodom 75 godina izlaženja dnevnog lista Magyar Szó

23. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (IX sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

24. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (X sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

26. decembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

27. decembar 2019.

12,00 - Subotica - Svečanost povodom završetka izgradnje Ipsilon kraka (obilaznica oko Subotice)

17,00 - Horgoš - Forum predsednika mesnih, opštinskih, okružnih odbora i drugih funkcionera SVM-a

28. decembar 2019.

11,00 - Subotica - Tradicionalni novogodišnji prijem SVM

30. decembar 2019.

13,00 - Kanjiža - Press konferencija SVM

2. januar 2020.

10,00 - Subotica - Intervju za dnevni list Magyar Szó

6. januar 2020.

10,00 - Čurog - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1942. godine

13. januar 2020.

11,00 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

15. januar 2020.

11,30 - Kanjiža - Snimanje političke emisije na Radio Panda (na mađarskom jeziku; na programu u četvrtak u 10:30)

17. januar 2020.

10,00 - Subotica - Sednica Foruma čelnika lokalnih samouprava SVM