Leks specijalis za štednju u Skupštini

TRAGOM - Čelnici vladajuće koalicije, bez konsultacija unutar stranaka, dogovorili da plate budu smanjene i članovima parlamenta

* Članovi parlamenta iz medija obavešteni o odluci * Verica Kalanović morala da samu sebe demantuje * Šta sa visokim zaradama u Telekomu i NIS-u

Beograd - Narodnim poslanicima, predsedniku države, premijeru i ministrima, službenicima Narodne banke Srbije, zaposlenima u opštinama, organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, javnim preduzećima, državnim radijskim i TV stanicama, članovima upravnih odbora i privrednih komora privremeno će biti smanjene plate, naknade i druga primanja. To piše u Nacrtu zakona o privremenom smanjenju zarada koji je urađen u Vladi Srbije.

Vicepremijer i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada na sledećoj sednici usvojiti zakonske predloge koji se odnose na smanjenje plata u državnoj upravi, da će poslanicima ne samo biti smanjene plate veći ukinute dnevnice, što će biti regulisano leks specijalisom.

U Nacrtu zakona koji ima samo šest članova, koji bi trebalo da stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku i primenjuje se do 31. decembra 2009, navodi se da plate neće biti smanjivane sudijama, javnim tužiocima, zamenicima javnih tužilaca i zaposlenima u pravosudnim organima, zaposlenima u Vojsci Srbije, policiji, BIA, obrazovanju, zdravstvu, kulturi i socijalnoj i dečjoj zaštiti.

Vladinim merama predviđeno je da se plate veće od 40.000 dinara umanje za 10 odsto. Onima koji imaju platu od 100.000 dinara do šest prosečnih plata će biti umanjena za 10 odsto plus 15 odsto od razlike između 100.000 i šest prosečnih plata. Plate u državnom sektoru neće biti više od šest prosečnih plata u Srbiji, a onaj ko ne bude poštovao odredbe zakona biće kažnjen sa 300.000 do milion dinara ili zatvorom do jedne godine.

Ovim bi trebalo da bude stavljena tačka na višednevne spekulacije da li se na poslanike odnose najavljene mere štednje. Poslanici Skupštine Srbije različito su reagovali na moguće smanjenje svojih plata i tumačili najavljene mere vlade, a konfuziju je dodatno pojačala ministarka za NIP Verica Kalanović. Ona je u četvrtak u parlamentu novinarima izjavila da poslaničke plate neće biti smanjene jer „poslanici nisu državni službenici“. Brže-bolje ju je demantovao ministar ekonomije i lider njene stranke G17 plus Mlađan Dinkić. Uz primedbu da „ko radi, taj i greši“, Dinkić je u četvrtak uveče potvrdio ne samo da će poslanicima biti smanjene plate većće im biti ukinute i dnevnice dok traje kriza. To je, po njemu, dogovoreno na nedavnom sastanku čelnika vladajuće koalicije. Ministarka Kalanović je iste večeri, direktnim uključenjem u informativne emisije sebe demantovala, tvrdeći da su je mediji pogrešno shvatili.

Boško Ristić, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe i poslanik DS-a, kaže za Danas da je iz novina saznao da se priprema Nacrt zakona o privremenom smanjenju zarada poslanicima, odnosno takozvani leks specijalis. On kaže da su „odredbe zakona dosta rigorozne i da će poprilično žuljati poslanike“.

O tom zakonu moraće da se izjasni i Skupština Srbije, ali i Administrativni odbor, budući da leks specijalis isključuje primenu većdonetih zakona, pre svega Zakona o narodnim poslanicima iz 1991, koji je do sada nekoliko puta menjan, a kojim su i uređena i primanja poslanika. Pored ovog, van snage će morati da budu stavljeni i neki drugi zakoni, koji će biti u suprotnosti s leks specijalisom.

- Plate poslanika će, prema propisima koje je pripremila Vlada Srbije i odluci koju je doneo skupštinski Administratrivni odbor, biti umanjivane na tri načina. Prvo umanjenje odnosi se na oporezivanje zarada poslanika sa 10, odnosno 15 odsto u zavisnosti od visine primanja. Druga mera koja će pogoditi poslanike jeste ukidanje dnevnica koje iznose 1.908 dinara i treća mera je ona po kojoj poslanici izdvajaju deo sredstava u Fond solidarnosti koji je osnovao Administrativni odbor - kaže Ristić.

Sagovornik Danasa dodaje da nije jasno iz predloženog zakona o smanjenju plata poslanika da li će država oporezivati osnovicu poslaničke plate ili i paušal.

- Pet godina poslanici sebi, iako su mogli, nisu povećavali plate, a sada će im biti smanjene. Teret Vladinih mera najviše će da pogodi poslanike koji dolaze iz unutrašnjosti, a najmanje one koji žive u Beogradu. Ukoliko poslaniku iz unutrašnjosti ukinete dnevnice, on će morati iz sopstvenog džepa da plaća ishranu, ali i da sam finansira sopstveni rad u parlamentu. Netačne su informacije da poslanicima iz unutrašnjosti Skupština plaća istovremeno hotelski smeštaj i daje sredstva za prevoz - kaže Ristić. On dodaje da mu nije najjasnije zašto će biti oporezivane zarade zaposlenih samo u firmama koje su stopostotno u državnom vlasništvu, a ne i zarade u firmama u kojima država ima većinski udeo, kao što je slučaj s Telekomom i NIS-om, gde su plate mnogo veće od zarada poslanika.

Balint Pastor, šef poslaničkog kluba manjina u Skupštini Srbije, kaže da se velika buka diže oko plata i dnevnica poslanika i da to pitanje pokreću oni koji na sednice parlamenta dolaze u džipovima od 70.000 evra, a imaju i druge izvore prihoda. Pastor smatra da treba stati na put jeftinoj demagogiji, jer „ako neko želi ozbiljno da se bavi politikom, onda za to treba da bude i plaćen“.

M. R. MILENKOVIĆ - S. BIŠEVAC

Plata, paušal i dnevnice
Prosečna plata poslanika iznosi oko 80.000 dinara. Na to dobijaju paušal od 30.000 dinara. Punu dnevnicu od skoro 2.000 dinara imaju poslanici koji su učestvovali u radu parlamenta celog dana, a polovinu dobijaju ako su prisustvovali samo jednom delu sednice. Od 250 poslanika njih 190 je na stalnom radu u parlamentu, a 60 radi na drugim mestima.

Konstantinović: Podrška odlukama Vlade
Nenad Konstantinović, predsednik skupštinskog Administrativnog odbora, kaže za Danas da sve ono što je Vlada Srbije najavila, kada je reč o smanjenju troškova zaposlenih u državnim institucijama, poslanici vladajuće koalicije i DS-a podržavaju. „Smatramo da isti teret krize snose i narodni poslanici, ministri i državni sekretari, odnosno svi zaposleni u državnim institucijama. Podržavamo predlog da se poslaničke plate koriguju, a predložićemo i načine ukidanja dnevnica, jer smatramo da su rešenja koja smo ranije čuli polovična, tako da bi jedina prava odluka bila njihovo potpuno ukidanje“, ističe Konstantinović.

I. T.

DSS: Ko plaća kampanju
DSS traži od Vlade Srbije da odgovori koliko koštaju i ko plaća emitovanje reklamnih spotova Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. „U vreme kada Vlada demagoški propagira štednju, na televizijama se prikazuju reklamni spotovi Ministarstva za ekonomiju. Svako u Srbiji zna koliko su visoke cene izrade TV spotova, kao i cene TV sekundi njihovog prikazivanja. Zbog toga pitamo republičku vladu: Ko plaća astronomsku cenu za reklamne spotove Mlađana Dinkića i njegovog ministarstva?’“, navodi se u pismenoj izjavi poslanika DSS-a Dragana Šormaza.

NBS će tražiti ocenu ustavnosti
Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da bi smanjivanje zarada u centralnoj banci posebnim zakonom bilo protivustavno rešenje, ali da će primeniti takav zakon ako on bude usvojen.Takvim zakonom bi se, kako ukazuje NBS, „narušila samostalnost i nezavisnost NBS, koja se ne finansira iz budžetskih prihoda i u koju nikada nije ušao nijedan dinar od naplaćenih poreza“.“Iz tih razloga guverner je rekao da neće smanjivati zarade u NBS, ali će one biti smanjene ukoliko se na predlog Vlade takav protivustavni zakon donese“, navodi se u saopštenju NBS. Centralna banka navodi da je leks specijalis zakon obavezujući za sve i da će ga se NBS pridržavati u obliku u kojem bude izglasan u parlamentu, ali će istovremeno zatražiti da Ustavni sud oceni ustavnost takvog zakona. Navodi se i da NBS smatra da bi bio opasan presedan da se posebnim zakonima nalaže centralnoj banci šta treba da radi. „Danas su to zarade, sutra može biti bilo koja druga aktivnost Narodne banke“, upozorila je NBS.

21. jun 2019.

19,00 - Subotica - Novo Selo - Izborna sednica mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara

24. jun 2019.

12,00 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

13,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

25. jun 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XII vanredna sednica)

16,00 - Utrine - Izborna sednica mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara

17,30 - Mol - Izborna sednica mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara

18,30 - Ada - Izborna sednica mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara

19,30 - Ada - Izborna sednica opštinske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara

26. jun 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19,00 - Bajmok - Izborna sednica mesne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara

27. jun 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

28. jun 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

16,30 - Subotica - Konstitutivna sednica Saveta Gradske organizaciji SVM u Subotici

18,00 - Subotica (MZ Zorka) - VII Festival mekike

1. jul 2019.

12,00 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

17,00 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika i članova izvršnog odbora SVM

18,30 - Subotica - Sednica Predsedništva SVM

19,45 - Subotica - Sednica Saveta SVM

2. jul 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

20,00 - Senta - Tribina Fondacije Prosperitati

3. jul 2019.

08,00 - Subotica - Press konferencija SVM-a

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,00 - Subotica - MZ Mali Radanovac - Tribina SVM i SNS o komunalnim pitanjima

19,00 - Subotica - Tribina Fondacije Prosperitati

4. jul 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19,00 - Ada - Tribina Fondacije Prosperitati

5. jul 2019.

11,00 - Subotica - Otvaranje konferencije "Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni – planiranje i izgradnja biciklističkih staza - OPTI-BIKE"

 

7. jul 2019.

12,00 - Subotica - Glasanje na izborima za savete mesnih zajednica

20,00 - Subotica - Iščekivanje rezultata izbora u SVM-u

8. jul 2019.

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XII vanredna sednica)

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XIII vanredna sednica)

17,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizaciji SVM u Subotici

9. jul 2019.

19,00 - Brisel - Svečanost delegacije mađarskih poslanika u Evropskom parlamentu povodom konstituisanja EP

 

10. jul 2019.

12,00 - Brisel - Sastanak sa delegacijom mađarskih poslanika u Evropskom parlamentu 

14,30 - Brisel - Sastanak sa Andrašom Đirkom (Gyürk András) i Balažem Hidvegijem (Hídvéghi Balázs), poslanicima u Evropskom parlamentu

16,15 - Brisel - Sastanak sa Laslom Tročanjijem (Trócsányi László), poslanikom u Evropskom parlamentu

18,00 - Brisel - Intervju za RTV

11. jul 2019.

10,00 - Brisel - Sastanak sa Anom Hrustanović, šefom Misije Srbije pri EU 

11,30 - Brisel - Intervju za Pannon Televiziju (na mađarskom jeziku)

12. jul 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

15,30 - Subotica - Komemorativna sednica u znak sećanja na Martu Feldi (Földi Márta)

13. jul 2019.

10,00 - Subotica - MZ Željezničko naselje - VI Humanitarni dani lavande

14. jul 2019.

12,00 - Hajdukovo - IV Festival Roža Šandora (Rózsa Sándor)

15. jul 2019.

09,45 - Beograd - Dan za glasanje (XXV posebna sednica Narodne skupštine u XI sazivu)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XIV vanredna sednica)

16,00 - Beograd - Snimanje političke emisije "In medias res" na TV Yu Eco (na programu sutra u 20 časova)

 

 

16. jul 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

13,00 - Beograd - Sastanak članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Španijom u Narodnoj skupštini Srbije sa Raúl Bartolomé Molina, ambasadorom Kraljevine Španije u Beogradu

16,00 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika i članova izvršnog odbora SVM

 

17. jul 2019.

09,45 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

18. jul 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

19. jul 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

18,00 - Hajdukovo - Forum predsednika mesnih, opštinskih, okružnih odbora i drugih funkcionera SVM-a

20. jul 2019.

15,30 - Bačko Petrovo Selo - pokušaj obaranja mađarskog rekorda najvećeg broja tamburaša na jednom mestu - otvaranje

22. jul 2019.

09,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XIV vanredna sednica)

09,15 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XV vanredna sednica)

11,00 - Zemun - Svečano otkrivanje biste Janka Sibinjanina (Hunyadi János)

23. jul 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

24. jul 2019.

09,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

09,45 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

25. jul 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

26. jul 2019.

09,45 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

18,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XV vanredna sednica)

28. jul 2019.

16,00 - Kod Novog Miloševa - Manifestacija kod benediktinske opatije Arač (iz XIII veka)

1. avgust 2019.

12,00 - Bečej - Svečana sednica Skupštine opštine povodom proslave Praznika opštine Bečej

14. avgust 2019.

16,00 - Orom - Predavanje na letnjem univerzitetu Udruženja pravnika vojvođanskih Mađara

16. avgust 2019.

11,00 - Subotica - Konferencija za štampu u vezi 3. Subotičkog polumaratona

18,00 - Bečej - Manifestacija u čast prvog mađarskog kralja Svetog Stefana (Szent István)

17. avgust 2019.

16,00 - Subotica - Sastanak sa Mateom Kočišom (Kocsis Máté), predsednikom Poslaničke grupe Fides u Parlamentu Mađarske

17,00 - Subotica i Palić - Manifestacija SVM-a u čast prvog mađarskog kralja Svetog Stefana (Szent István)

20. avgust 2019.

10,05 - Subotica - Uključenje u Jutarnji program RTS-a (uživo)

18,00 - Novi Sad - Manifestacija Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u čast prvog mađarskog kralja Svetog Stefana (Szent István)

25. avgust 2019.

12,00 - Subotica (Makova Sedmica) - 6. Porodični dan

17,30 - Novo Orahovo  - XVIII Praznik novog hleba

28. avgust 2019.

08,30 - Subotica - Gostovanje u u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija (na mađarskom jeziku; uživo)

18,45 - Subotica - Uključenje u "Novosadske razglednice" Prvog programa Televizije Vojvodine (uživo)

29. avgust 2019.

08,30 - Subotica - Uključenje u jutarnji program Drugog programa Radio Vojvodine (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Subotica - Sastanak sa članovima mesnog odbora Željezničko naselje Saveza vojvođanskih Mađara

30. avgust 2019.

11,00 - Subotica - Ceremonija predaje u upotrebu Sale Hunjadi Župe Isusa Radnika

31. avgust 2019.

11,30 - Subotica - Uključenje u emisiju "Šarenica" RTS-a (uživo)

12,00 - Subotica - Svečana sednica Skupštine grada povodom dana Grada

1. septembar 2019.

10,00 - Subotica - III Subotički polumaraton

4. septembar 2019.

09,00 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

09,15 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XVII vanredna sednica)

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XVII vanredna sednica)

6. septembar 2019.

13,00 - Bačka Topola - Svečano otvaranje Sajma poljoprivrede i privrede EXPO 2019 Bačka Topola

9. septembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XVI vanredna sednica)

16,00 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika i članova izvršnog odbora SVM

10. septembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,00 - Hajdukovo - Sednica Saveta SVM

11. septembar 2019.

10,00 - Senta - Svečana sednica Skupštine opštine povodom dana Grada

12. septembar 2019.

09,45 - Beograd - Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

13. septembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15. septembar 2019.

15,00 - Bačko Petrovo Selo - Jesenji festival u organizaciji mesnog odbora SVM

17. septembar 2019.

09,45 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XVI vanredna sednica)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (XVIII vanredna sednica)

18. septembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19. septembar 2019.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

- Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (XVIII vanredna sednica)