U sektoru sa srpskim navijačima pevao je mađarsku himnu ali navija i za Srbiju

Intervju sa Balintom Pastorom

Balint Pastor (Pásztor Bálint,) predsednik poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara (SVM) u Narodnoj skupštini Republike Srbije mišljenja je da se budućnost ponekad može graditi sledeći uzore iz slavnih perioda prošlosti. Sa ovim političarem sam razgovarao između ostalog o položaju Mađara u Vojvodini, o situaciji na državnim granicama, o Višegradskoj četvorki i priključenju Srbije EU. O tim temama pričali smo u subotičkoj Gradskoj kući, u jednoj od remek-dela arhitekture u stilu mađarske secesije, izgrađenoj po projektima Marcela Komora i Dežea Jakaba, učenika Edena Lehnera.  

Koji Vam je političar uzor?

Nije nijedan. Nisam idolopoklonik. Nastojim da učim od svih, kako od onih iz prošlosti tako i od svojih savremenika, ali nikoga od njih ne smatram svojim uzorom.

Jedne novine su napale Balinta Pastora jer je predsednika Putina dočekao mirnim izrazom lica iako mu je izrazio poštovanje.

Vaš uzor se ne bi mogao sastaviti ni od dva ili čak više političara poput kentaura?

Nema takve smese. Na mene utiče više stvari. Pokušavam da učim od svih, često se krećem među različitim ljudima, ne samo među političarima, ali ni dvoje niti više njih ne utiču na mene u toj meri da bi ih mogao smatrati svojim političkim uzorima.

Za koju reprezentaciju navijate?

Bio sam na utakmici u Beogradu 1997. godine kada smo mi Mađari posle poraza u Budimpešti sa 1-7, u Beogradu izgubili sa 5-0 od reprezentacije tadašnje Jugoslavije.

PRE UTAKMICE SAM U SEKTORU SRPSKIH NAVIJAČA OTPEVAO MAĐARSKU HIMNU.

Treba da dodam da se nisam nalazio u sektoru srpskih navijača koji zapaljene baklje bacaju u lica policajaca, već među članovima miroljubivih navijača i odatle ohrabrivao mađarski tim, nažalost sa skromnim uspehom.

Istovremeno, moj lokal patriotizam je neograničen. Recimo

KADA BI SE RVAČ MAĐARSKE NACIONALNOSTI IZ VOJVODINE BORIO U SRPSKIM BOJAMA PROTIV SPORTISTE MAĐARSKE NACIONALNOSTI U BOJAMA MAĐARSKE, JA BIH NAVIJAO ZA SRBIJU. 

Da bih bliže objasnio ovo lokalno navijačko šarenilo: u Srbiji se sada već smatra prirodnim da će pripadnik zajednice vojvođanskih Mađara navijati za Mađarsku na utakmici između Srbije i Mađarske. Na kraju krajeva, Srbin iz Bosne ili Hrvatske će verovatno navijati za Srbiju na utakmici između Srbije i Bosne i Hercegovine ili Hrvatske.

Koje mogućnosti vidite za ubrzanje prelaska graničnih prelaza u putničkom saobraćaju između Srbije i Mađarske u periodu posle kovida? Nadamo se da će epidemija koronavirusa pre ili kasnije okončati. Dugi sati iscrpljujućeg čekanja na državnim granicama, veliki su problem. Mislim da vam to ne moram posebno naglašavati.

Slažemo se. To ni jednom Mađaru iz Vojvodine ne treba posebno naglašavati.

Ni Srbima.

Tako je, ni Srbima. Na ovu temu ima mnogo toga da se kaže. Broj drumskih graničnih prelaza je udvostručen poslednjih godina, a svedoci smo da su beskrajne kolone vozila ipak ostale.

Tu je kapija  Evropske unije i šengenske zone. Pola Evrope prolazi kroz Srbiju. Pored gastarbajtera iz Turske, Srbije, Bugarske, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i iz drugih zemalja koji rade u zapadnoj Evropi, u periodu od juna do kraja avgusta svake godine ovuda prolaze i turisti koji odlaze da letuju na južnim morima. To je velika masa ljudi. Mora se priznati da iako je odgovornost na mađarskoj strani veća, jer se čuvaju južna vrata Evropske unije, te oni kontrolišu putnike na ulazu u šengensku zonu, ipak je gorko iskustvo da su redovi na srpskoj strani gotovo uvek kraći.

Vi ste prvi mađarski političar na visokom položaju koji je i javno rekao kako u dugačkim kolonama vozila na državnoj granici između Srbije i Mađarske na žarkom suncu iz dana u dan ogorčeni putnici govore - svako u svom stilu - kako „Opet Mađari odugovlače!” A reč „odugovlačenje” se zamenjuje drugim rečima, u zavisnosti od dužine sati provedenih na usijalom asfaltu na ničijoj zemlji.  

Treba međutim reći i to da redovi ne nastaju baš uvek zbog policajaca i carinika sa mađarske strane, jer se dešava da oni rade brže, a da se na srpskoj strani granice radi sporije. 

Kolona na granici između Srbije i Mađarske Ponesite deci hranu, piće i igračke!

Upravo je to bio slučaj noćas kada sam dolazio autoputem M5 prema Subotici. Sa mađarske strane na prelazu Reske prešao sam za nekoliko minuta, a dosta dugo sam čekao na srpskoj strani, kod Horgoša. Prošli put sam čuo mladog informatičara koji živi u Subotici, a radi u Segedinu kako se žalio stojeći u koloni pored svog vozila na granici kada je zastoj na ulasku u Mađarsku nastao, jer se srušio šengenski sistem kontrole prelaza, te je bio onemogućen ulaz u tu državu ali i izlazak iz nje. Rekao je da nije moguće da se to dešava 2021. godine, u vremenu kada se može koristiti bezbroj razvijenih tehnoloških rešenja.

Na šta konkretno mislite?

Mislim na izgradnju skoro potpuno automatizovanog elektronskog sistema za kontrolu prelaska granice koja zahteva minimum ljudskih resursa. Uz računarsko prepoznavanje lica i upotrebu veštačke inteligencije, vozač i njegovi putnici takođe bi se mogli proveravati. I samo vozilo bi se moglo skenirati kako iznutra tako i spolja, kao prtljag na aerodromu. U rezoluciji koju je Evropska unija usvojila prošlog februara, kompjutersko prepoznavanje lica kao opšte pravilo je na neko vreme suspendovano, ali je odobreno zbog osnovnog javnog interesa. Da li imate saznanja o tome jesu li vlade Srbije ili Mađarske, odnosno da li su možda zajedno naručile takve studije?

Nemam, ali ne isključujem sasvim mogućnost da se rade takve studije. Informatička pitanja nisu moj fah. Rešenje vidim u nečem drugom. Budućnost se naime ponekad može graditi korišćenjem postignuća iz slavnih perioda prošlosti. Na primer razvijanjem železničke pruge. Jedno od zlatnih doba ove regije bilo je krajem 19. veka kada je izgrađena železnica. Železnička pruga Segedin-Subotica trenutno se obnavlja i modernizuje. Cilj je da se

VOZOM OD SEGEDINA DO SUBOTICE I OBRATNO STIGNE ZA 40 MINUTA.

Putnici u regionu, koji svakodnevno prelaze državne granice, ali čak i oni koji se kreću iz Budimpešte u Suboticu ili južnije, verovatno će putovanje automobilom masovno zameniti na putovanje vozom zahvaljujući vezi Budimpešta-Segedin koja saobraća na svakih sat vremena. Ne samo da je ovo ekološki prihvatljiviji način prevoza, već se time smanjuju i zastoji na drumskim graničnim prelazima.

Kontrola isprava i carinjenje odvijaće se u vozovima u pokretu?

Radimo na tome, jer bi to jedino imalo smisla. Malo bi značilo da se stigne za 40 minuta ako biste morali da čekate još pola sata ili više u vozu koji stoji. Takođe, smatramo dobrim rešenjem uvođenje automatizovanog sistema kontrole prelaska granice, sličnim koji se koriste na aerodromima. Voz naime staje u nekim naseljima između Segedina i Subotice.

Međutim, mislim da je ovo više od pitanja udobnosti prevoza. Šengenska granica će verovatno još dugo postojati. Međutim, sa kratkim i predvidivim vremenom putovanja, prostor će se proširiti za više građana Subotice i okolnih naselja, kao i za stanovnike Sente, Kanjiže, Ade, Novog Kneževca, Čoke, Kikinde i njihovih okolnih sela, pa i za druge Vojvođane koji žive relativno blizu mađarske granice. Zahvaljujući ovoj mobilnosti, mnogo će im biti lakše studiranje, zapošljavanje, jer će moći svakodnevno da putuju i neće morati da se sele iz rodnog kraja.

Vi niste samo političar, već ste i predavač na pravnom fakultetu. Zašto se i time bavite?

DA NE NESTANU MAĐARSKI PRAVNICI U VOJVODINI U roku od 15-20 GODINA.

Mnogi nastavljaju studije prava u Mađarskoj, a i Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu se već duže vreme neprijateljski odnosi prema svojim mađarskim studentima.

Znači li to neku vrstu neizrečene diskriminacije zbog jezičkih barijera?

U okviru Univerziteta u Novom Sadu, Pravni fakultet je jedini koji, uprkos pravnoj obavezi, više od deset godina odbija da organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku, mada ga pravosnažne sudske presude na to obavezuju.

Da li time novosadski pravni fakultet krši zakon?

Krši pravni propis pokrajinskog nivoa. Naime osnivač Univerziteta u Novom Sadu je Autonomna pokrajina Vojvodina.

Upravo jedan pravni fakultet čini tako tešku diskriminativnu povredu prava?

Tako je.

MI KOJI SMO u POLOŽAJU manjine navikli smo da se za skoro sve moramo izboriti.

A sa mudro izabranim saveznicima, možemo se radovati i delimičnim uspesima.

Kao rešenje za premošćavanje, Savez vojvođanskih Mađara je, uz podršku Ministarstva pravde Mađarske, postigao da se tu u Vojvodini dodele stipendije studentima prve godine prava mađarske nacionalnosti. Sedamnaest učenika koji su završili srednju školu na mađarskom nastavnom jeziku dobiće stipendiju kao studenti prava u Srbiji. Dvanaest njih studiraće će na akreditovanoj Visokoškolskoj jedinici u Subotici Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, na kojem i ja predajem, a sa studentima ću raditi u okviru mentorskog sistema.

Šta konkretno očekujete od obećanja koje vam je dala premijerka Ana Brnabić u vezi sa tesnijom saradnjom između Srbije i Višegradske četvorke?

Krajem maja sam postavio poslanička pitanja predsednici Vlade u Narodnoj skupštini Srbije. Između ostalog, pitao sam je da li Srbija namerava da uspostavi bližu političku i ekonomsku saradnju sa zemljama V4. Naime, V4 je politička formacija koja je donela mnoge koristi za sve četiri države članice.

To su zemlje sa kojima Srbija i pojedinačno ima odlične političke i ekonomske odnose. Srećom

I SRBI TVRDE DA SRBIJA OD MAĐARSKE NEMA EMOTIVNO BLIŽU SUSEDNU DRŽAVU.

Sa Republikom Češkom, pre svega zahvaljujući predsedniku Zemanu, Srbija ima dobru saradnju, dok se u vezi sa Slovačkom mora napomenuti da Srbija ima brojnu slovačku manjinu koja živi baš u Vojvodini. Takođe,

SLOVAČKA JE JEDNA OD DRŽAVA KOJA NIJE PRIZNALA NEZAVISNOST KOSOVA. U UNUTRAŠNJOJ POLITICI SRBIJE TO JE MERILO I 2021. GODINE.

Odnosi Srbije sa Poljskom takođe su izuzetno prijateljski.

U skorije vreme i Srbija više razmišlja o regionalnoj saradnji nego ranije. Na primer, u okviru saradnje koja se zove mini-Šengen, granice između Srbije, Severne Makedonije i Albanije postale su prohodnije, ali se razmišlja o bližoj saradnji i po drugim pitanjima.  Ovo me je podstaklo da postavim pitanje u vezi sa Višegradskom četvorkom. Viktor Orban je pre nekoliko godina spomenuo proširenje V4, uključujući i Srbiju.

U ovom trenutku je veoma teško reći kakve bi konkretne rezultate bliža saradnja donela Srbiji. Treba poći od činjenice da nema otvorenih, nerešenih političkih pitanja između Srbije i država članica V4. Prvenstveno Mađarska, ali i druge tri članice se zalažu za pristupanje Srbije EU.

Drugim rečima, može li se pristupanje Srbije EU ubrzati približavanjem V4?

Da, ali mislim da to nije najvažnije. Živimo u svetu koji se menja – mnogi to vide, iako mnogi to tako ne doživljavaju. To što ja primećujem jeste da regionalna saradnja dobija na značaju između stranaka sa sličnim političkim ubeđenjima. Pogotovo ako je to i geopolitički opravdano.

Vaš otac, Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, da li Vas je podržao ili Vas je odvratio od toga da se počnete baviti politikom slično njemu?

Nije pokušavao da utiče ni u jednom pravcu. On je od 1996. do 2000. bio je savezni poslanik u parlamentu Savezne Republike Jugoslavije. Verovatno da je na mene uticalo to što se devedesetih godina prošlog veka - kada odnos između većinskog srpskog naroda i manjinskih Mađara uopšte nije bio idiličan kao danas - on se i dalje borio za prava Mađara u Vojvodini. Međutim, i bez obzira na oca, rekao bih da je

SVAKI PRIPADNIK MANJINE UJEDNO I POLITIČAR KAD GOVORI O JAVNIM STVARIMA.

Bio sam student prava u Beogradu u drugoj polovini devedesetih, tokom demonstracija opozicije koje su na kraju srušile režim Slobodana Miloševića kao i za vreme NATO bombardovanja. A tada su svi u Srbiji postali i političari.

Autor: DOBÓ GÉZA

Link intervjua na mađarskom jeziku: https://index.hu/kulfold/2021/08/11/pasztor-balint-vajdasagi-magyarok-vajdasagi-magyar-szovetseg/

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko

18. april 2024.

09,30 - Subotica - Sastanak sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Mađarske, Laslom Saboom

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

19. april 2024.

10,00 - Subotica - Konferencija za medije u SVM-u

20. april 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa glavnim savetnikom premijera Mađarske, dr Katalin Sili

10,00 - Subotica - Gostovanje na društvenoj tribini Udruženja hrišćanskih intelektualaca

22. april 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizacije SVM u Subotici

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

23. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

24. april 2024.

09,00 - Subotica - sastanak sa predsednikom Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Belom Čorbom i predsednikom Stranke mađarskog jedinstva, Zoltanom Smieškom

11,30 - Subotica - Sastanak sa članovima Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

12,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

25. april 2024.

13,00 - Budimpešta - Učešće na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

17,30 - Budimpešta - Svečani prijem premijera Mađarske, Viktora Orbana, povodom Konferencije CPAC Hungary

18,30 - Budimpešta - sastanak sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom

19,00 - Budimpešta - Gala večera u organizaciji „Alapjogokért Központ“ i „New York Young Republican Club“ povodom Konferencije CPAC Hungary

26. april 2024.

09,00 - Budimpešta - Učešće na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

10,00 - Budimpešta - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, glavnim savetnikom premijera Viktora Orbana, Žoltom Njitraijem

15,50 - Budimpešta - Učešće u panel diskusiji „United We Stand“ na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

28. april 2024.

08,15 - Subotica - potpis podrške listi SVM 

29. april 2024.

09,00 - Subotica - Predaja gradske liste kandidata SVM-a

14,00 - Subotica - Svečanost povodom uručenja državnog priznanja povodom nacionalnog praznika Mađarske u Generalnom konzulatu Mađarske

18,00 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji „Közügyek” na TV Pannon (na mađarskom jeziku, uživo)

1. maj 2024.

12,00 - Beograd - Prva posebna sednica Narodne skupštine u XIV sazivu - Na dnevnom redu: Izbor Vlade

17,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Híradó Plusz" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. maj 2024.

09,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

16,50 - Beograd - Dan za glasanje (Prva posebna sednica Narodne skupštine u XIV sazivu - Izbor Vlade)

6. maj 2024.

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

7. maj 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító“ (na mađarskom jeziku uživo)

09,00 - Subotica - Razgovor sa polaznicima Mathias Corvinus Collegium-a (MCC)

18,00 - Senta - Sastanak kordinatora, aktivista i kandidata SVM-a

8. maj 2024.

10,00 - Subotica - Obilazak investicije na Vodozahvatu 1

10,45 - Subotica - Obilazak radova na asfaltiranju Cvetne ulice, MZ Mali Radanovac

12,00 - Majdan - Obilazak Vizitorskog centra

12,40 - Banatsko Aranđelovo - Obilazak Doma kulture

13,20 - Novi Kneževac - Obilazak obnovljene zgrade Narodne biblioteke i crkve

16,00 - Martonoš - Obilazak obnovljenih javnih objekata

17,00 - Male Pijace - Obilazak Doma kulture

19,30 - Palić - Sastanak sa građanima, projekcija filma

9. maj 2024.

11,00 - Pačir - Obilazak Eko česme i Termalne banje

12,00 - Stara Moravica - Obilazak sale za fizičko vaspitanje OŠ „Stari Kovač Đula“

12,40 - Stara Moravica - Obilazak radova na obnovi velike terase doma kulture

13,00 - Stara Moravica - Obilazak radova na obnovi ulice Grofa Ištvana Sečenjija

19,00 - Hajdukovo - Sastanak sa građanima, projekcija filma

10. maj 2024.

10,00 - Čoka - Obilazak Rkt. Crkve Svetog Trojstva

10,30 - Čoka - Obilazak pristupnog puta do reciklažnog dvorišta

11,15 - Ostojićevo - Obilazak pristupnog puta Ostojićevo-Jazovo

11,30 - Jazovo - Obilazak doma Udruženja za očuvanje mađarske nacionalne tradicije „Sent Ištvan Kiralj”

12,15 - Sajan - Obilazak Doma kulture

13,00 - Kikinda - Obilazak OŠ “Klara Feješ”

13,50 - Nova Crnja - Obilazak Doma kulture

16,20 - Torda - Poseta Domu Civilnih organizacija

17,20 - Zrenjanin - Obilazak Salona „Tina“ d.o.o.

17,45 - Zrenjanin - Obilazak Osnovne škole „Sonja Marinković“

18,20 - Mužlja - Obilazak Sportskog centra „Lehel“

19,00 - Mužlja - Sastanak sa građanima

11. maj 2024.

09,30 - Gunaroš - Proslava 100. godišnjice DVD u Gunarošu

10,15 - Bačka Topola - Uređenje obale jezera

11,15 - Subotica - Porodično prepodne u MZ Novo Selo

11,45 - Subotica - Sportski teren (Stipe Grgića 60.) - uređivanje okoline

12. maj 2024.

14,30 - Bačka Topola - Sastanak sa Žigmondom Barnom Palom, zamenikom ministra za poslove Evropske Unije, poslanikom u parlamentu Mađarske

17,30 - Bačko Petrovo Selo - Obilazak preduzeća Gemini-GM

18,10 - Bečej - Obilazak Rolometal d.o.o.

19,00 - Bečej – Sastanak sa građanima

13. maj 2024.

13,45 - Beograd - Sastanak sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske

17,30 - Bačka Topola - Obilazak bazena 

18,00 - Bačka Topola - Sastanak sa građanima

14. maj 2024.

11,00 - Bačka Topola - Otvaranje Mentorskog programa Fondacije „Prosperitati”

14,00 - Palić - Svečano potpisivanje ugovora o dodeljenim sredstvima ustanovama i udruženjima po konkursu NSMNM

17,00 - Subotica - Otvaranje izložbe Remek dela umetničke kolonije Nađbanja iz privatnih zbirki

18,00 - Subotica - Obilazak Sinagoge i sastanak sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje, Oliverom Varheljijem

15. maj 2024.

10,00 - Novi Sad - Gostovanje u političkoj emisiji „Hangadó Szerda” Drugog programa Radio Vojvodine (na mađarskom jeziku, uživo)

19,00 - Subotica - Koncert orkestra “Hot Jazz Band”-a u Subotičkoj sinagogi

16. maj 2024.

11,00 - Mol - Obilazak obnovljene zgrade sedišta Kulturnog društva “Čoboljo”

11,30 - Ada - Obilazak obnovljene zgrade sedišta Društva za negovanje tradicije “Vadvirag” i obilazak Biblioteke “Sarvaš Gabor“

12,45 - Senta - Hala sportova - Prezentacija projekta termalnog jezera

18,00 - Kanjiža - Sastanak sa građanima

17. maj 2024.

09,30 - Palić - Obilazak OŠ „Miroslav Antić“

10,15 - Palić - Obilazak radova na proširenju gasovodne mreže

10,45 - Palić - Obilazak Vikend naselja

11,20 - Šupljak - Obilazak Kostolanji kuće

11,40 - Obilazak puta Šupljak-Male Pijace

14,00 - Subotica - Sastanak sa Tamašom Dajčom, nosiocem liste Fides-KNDP na izborima u Mađarskoj za Evropski parlament

15,25 - Kanjiža - Obilazak Vojvođanske rvačke akademije

18,00 - Bačka Topola - Obilazak TSC Fudbalske akademije

19,30 - Palić - Sastanak sa građanima

18. maj 2024.

10,00 - Mali Iđoš - Prva vojvođanska medijska konferencija

12,30 - Hajdukovo - Obilazak uređenja teniskog terena, parka i sportskog centra

19. maj 2024.

09,00 - Šupljak - Sveta misa na praznik Pedesetnice, nakon toga sastanak sa građanima

16,00 - Bački Vinogradi - Svečani program povodom Dana majki

20. maj 2024.

09,30 - Palić - Obilazak tabli na šetalištu postavljene u čast Lajošu Vermešu

10,30 - Subotica - Obilazak konzervatorskih radova na Rajhlovoj palati, zgradi Savremene galerije

18,00 - Subotica - Sastanak sa građanima u MZ Zorka

19,00 - Kelebija – Obeležavanje Pedesetnice

21. maj 2024.

09,00 - Subotica - Šetnja ulicom Braće Radića od evangelističke crkve, konferencija za medije u ulici Matije Gupca ispred poslastičarnice „Daraboš” i poseta Pozorištu „Deže Kostolanji”

10,30 - Subotica - Poseta Zubotehničkoj laboratoriji „G-dent“

16,00 - Feketić - Doček Ištvana Holika, poslanika Fides-KDNP u Parlamentu Mađarske i obilazak radova na zgradi OŠ „Nikola Đuraković”

16,30 - Obilazak akumulacionog jezera „Potok” između Malog Iđoša i Lovćenca

17,15 - Mali Iđoš - Obilazak D.o.o. Wood and More

17,45 - Mali Iđoš - Obilazak Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor“

18,00 - Mali Iđoš - Sastanak sa građanima u sali Pozorišta

22. maj 2024.

10,30 - Subotica - Poseta Vojvodini Odbora nacionalnog jedinstva Parlamenta Mađarske

11,30 - Subotica - Konferencija za medije u sedištu SVM-a

14,00 - Senta - Obilazak atletske staze

16,15 - Senta - Otkrivanje biste Šandora Petefija u OŠ „Šandor Petefi”

17,20 - Kevi - Obilazak radova na asfaltiranju puta Kevi-Buranjšor

17,40 - Tornjoš – Obilazak OŠ „Temerkenj Ištvan“

18,10 - Čantavir - Oblizak završenih radova na objektu ogranka Gradske biblioteke

18,30 - Čantavir - Sastanak sa građanima, projekcija filma

23. maj 2024.

09,15 - Subotica - Sastanak sa Leventeom Mađarem, zamenikom ministra spoljnih i spoljnotrgovinskih poslova Mađarske

10,00 - Subotica - Obilazak HEPA projekta D.o.o. za industriju, građevinarstvo i trgovinu „Aktiv” i konferencija za medije

11,10 - Kanjiža - Svečano potpisivanje ugovora o dodeljenim sredstvima po konkursu Fondacije „Prosperitati” za kupovinu seoskih kuća, odnosno za preduzetništva

12,00 - Adorjan - Kontakt d.o.o., svečana predaja poljoprivrednog razvojnog projekta od velikog značaja

14,45 - Mol - Sastanak sa Balažem Đerfijem, predsednikom Nacionalne agrarne komore, kandidatom EP liste Fides-KDNP

15,00 - Mol - Obilazak poljoprivrednog gazdinstva

15,50 - Senta - Obilazak sedišta Saveza agrarnih udruženja Vojvodine, sastanak sa predstavnicima kancelarija domaćina sela

17,00 - Senta - Osnivačka sednica Udruženja mađarskih trenera Vojvodine

17,30 - Senta - Obilazak „Medica Netter” ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

18,00 - Senta - Sastanak sa građanima

24. maj 2024.

10,00 - Subotica - Intervju za dnevni list “Magyar Szó” i nedeljnik Hét Nap”

11,00 - Subotica - Intervju za „Informer TV“

13,00 - Nosa - Obilazak gazdinstva poljoprivrednog proizvođača Andraša Kiš Torme

13,30 - Nosa - Obilak Doma kulture

17,00 - Budimpešta - Svečana dodela nagrade „Mladi za građansku Mađarsku“, dobitnik je Studentski dom „Evropa” iz Novog Sada

25. maj 2024.

09,30 - Palić - Sastanak sa Silardom Nemetom, potpredsednikom Fidesa, poverenikom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, predsednikom Mađarskog rvačkog saveza

10,00 - Palić - Palićke Olimpijske igre i Memorijalni dani „Lajoš Vermeš” – polaganje venaca kod spomenika Lajoša Vermeša

10,15 - Palić - Otvaranje izložbe u Eko centru

12,00 - Subotica - Svečano otvaranje Vojvođanskog galopa

14,00 - Subotica (Veliki Radanovac) - Porodični dan u organizaciji „Radio Marija“, glavni predavač: msgr. Laslo Felfeldi, biskup pečujski

18,00 - Subotica - Finale Vojvođanskog galopa i uručenje nagrada

20,00 - Bezdan - Svečana skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bezdan, povodom 145. godišnjice od osnivanja

26. maj 2024.

16,00 - Palić - Svečano otvaranje festivala folklorne muzike “Folk Music Fest”

17,00 - Subotica - Sastanak sa građanima u MZ Peščara

20,00 - Palić - Koncert Zvonka Bogdana

27. maj 2024.

09,00 - Subotica (MZ Željezničko naselje) - Obilazak ulice Ernesta Kuna

10,00 - Subotica - Otkrivanje spomen ploče Karolju Birou

17,00 - Čoka - Razgovor o sportu osoba sa invaliditetom u Kulturno obrazovnom centru sa Palom Sekerešem olimpijcem i kandidatom sa liste Fides-KDNP u Mađarskoj za Evropski parlament

18,00 - Čoka - Prisustvo treningu Stonoteniskog kluba

19,00 - Ada - Obilazak obnovljene Hale sportova i sastanak sa rukovodstvom Rukometnog kluba

19,30 - Ada - Sastanak sa građanima

28. maj 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító” (na mađarskom jeziku, uživo)

10,00 - Sombor - Stručni sastanak sa rukovodiocima javnih obrazovnih ustanova

10,30 - Sombor - Obilazak radova na obnovi zgrade Doma zdravlja

11,30 - Telečka - Obilazak obnovljene zgrade Mesne zajednice i uvid u planove, obilazak crkve

13,20 - Bezdan - Svečani početak radova na zgradi doma kulture/pozorišta

16,00 - Kupusina - Obilazak radova na obnovi zgrade Rimokatoličke crkve Sv. Ana

17,00 - Sombor - Sastanak sa građanima

29. maj 2024.

09,00 - Subotica - Obilazak radova na obnovljenom igralištu u MZ Makova sedmica

10,00 - Bajmok - Svečanost povodom obnovljenog spomenika bitke kod Kaponje

10,30 - Bajmok - Obilazak Rimokatoličke crkve Svetog Petra i Pavla

11,00 - Bajmok - Sastanak sa građanima

12,00 - Subotica - Konferencija za medije u sedištu SVM-a

13,00 - Subotica - Snimanje intervjua za RTV YU ECO (na programu u četvrtak u 20,00)

17,00 - Novi Sad - Obilazak zgrade sedišta „Mađar soa”

17,40 - Novi Sad - Otkrivanje biste Petera Pazmanja u Studentskom domu „Evropa“

18,15 - Novi Sad - Sastanak sa građanima

30. maj 2024.

09,00 - Palić - Obilazak radova na Vodotornju 

09,20 - Palić - Sastanak sa Janošem Bokom, ministrom za evropske poslove u Vladi Mađarske

09,30 - Palić - Sastanak sa građanima na Velikoj terasi

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

12,30 - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet” iz Budimpešte

14,00 - Subotica - Sastanak sa Kingom Gal kandidatkinjom sa liste Fides-KDNP u Mađarskoj za Evropski parlament u sedištu SVM-a i šetnja centrom Subotice

15,10 - Subotica - Obilazak obnovljene zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

16,00 - Subotica - Predstavljanje rada institucija u okviru Mađarske medijske kuće

17,00 - Subotica - Sastanak sa građanima i završna manifestacija u izbornoj kampanji SVM-a

19,00 - Subotica - Koncert Zoltana Mage u Sinagogi

20,00 - Subotica - „Razgovor sa povodom“ na YU ECO TV

1. jun 2024.

11,00 - Zrenjanin - Biskupsko ređenje zrenjaninskog biskupa mons. Mirka Štefkovića

2. jun 2024.

07,30 - Subotica - Glasanje

20,00 - Subotica - Praćenje izbornih rezultata u SVM-u

3. jun 2024.

13,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

4. jun 2024.

11,00 - Gest (Mađarska) - Svečanost povodom Dana mađarskog nacionalnog jedinstva, predaja dvorca Tisa, govor premijera Mađarske, Viktora Orbana

16,00 - Bački Vinogradi - Svečanost povodom Dana mađarskog nacionalnog jedinstva

18,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

5. jun 2024.

10,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu Srpski telegraf

12,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Magyar Hangok“ mađarskom nacionalnom radiju Hír FM (na mađarskom jeziku; emitovanje u subotu u 8 časova)

17,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizacije SVM-a u Subotici

6. jun 2024.

12,00 - Segedin - Sastanak sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj i državnim sekretarom u Kabinetu premijera Mađarske za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama, Miklošem Šoltesom

7. jun 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za jutarnji dnevnik RTS-a (emitovanje 9. juna)

8. jun 2024.

11,00 - Ada - 60. folklorni festival „Gyöngyösbokréta”; svečano otvaranje u 12,40

9. jun 2024.

19,00 - Budimpešta - Praćenje izbornih rezultata koalicije Fides-KDNP za Evropski parlament

11. jun 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító” (na mađarskom jeziku, uživo)

08,00 - Subotica - Sastanak sa državnim sekretarom za oblast građevinarstva u Ministarstvu saobraćaja i građevinarstva Mađarske, Regeom Lanskijem i predstavnicima „ÉMI Nonprofit Kft.” (Neprofitno d.o.o. za kontrolu kvaliteta u građevinarstvu i inovacije) iz Mađarske, zatim obilazak Katedrale Sv. Terezije Avilske

12. jun 2024.

18,00 - Budimpešta - Sednica Stalnog komiteta Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena

13. jun 2024.

09,00 - Budimpešta - Sednica Foruma mađarskih poslanika Karpatskog basena

14. jun 2024.

10,00 - Senta - Svečano otvaranje nove prodavnice Manufakture Réel Chocolate

18,00 - Kula - Gala program poljoprivrednog priloga „Magvető” dnevnog lista na mađarskom jeziku „Magyar Szó” i program MKC „Nepker” iz Kule povodom zatvaranja sezone

15. jun 2024.

11,00 - Čantavir - Učešće na obeležavanju Dana naselja

16. jun 2024.

11,00 - Subotica - Komemoracija povodom godišnjice deportacije Jevreja

17. jun 2024.

10,00 - Beograd - Sastanak sa Aleksandrom Đurović, ambasadorkom Srbije u Mađarskoj

14,00 - Beograd - Intervju za Mađarsku nacionalnu agenciju MTI

18. jun 2024.

17,00 - Kanjiža - Obeležavanje 30. rođendana Saveza vojvođanskih Mađara