Rasim Ljajić za Danas: Prvo razgovori sa SNS o učešću u vlasti, pa tek onda o ministrima

Ana Brnabić za nedelju dana počinje razgovore o personalnim rešenjima u novoj Vladi Srbije

Ana Brnabić, mandatarka za sastav nove vlade Srbije, za nedelju dana počeće razgovore sa koalicionim partnerima, ali i kandidatima za ministarske funkcije.

Poznato je da su fotelje za sada osigurane Milošu Vučeviću, Siniši Malom i Ivici Dačiću, ali je gotovo izvesno i da će Savez Vojvođanskih Mađara zadržati sedam mesta državnih sekretara. Velika verovatnoća je i da će se, nakon kraćeg izbivanja iz izvršne vlasti u Nemanjinu vratiti Rasim Ljajić, lider SDPS.

“Očekujemo razgovore sa Srpskom naprednom strankom oko našeg učešća u izvršnoj vlasti. I tek nakon tih razgovora možemo da pričamo o mogućim personalnim rešenjima”, kaže za Danas Ljajić, ne želeći niti da potvrdi, ali ni da demantuje spekulacije o svom povratku u izvršnu vlast.

On nije želeo ni da odgovori na pitanje da li je je SDPS i dalje zainteresovan za ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, ponavljajući da razgovori sa mandatarkom tek treba da uslede.

Da podsetimo, Ljajić je političar sa najdužim ministarskim stažom u kontinuitetu od dvadeset godina, a iz izvršne vlasti izašao je 2020. godine, ali kako je sam tvrdio iz politike nikada nije izašao.

U jednom intervjuu nakon napuštanja Vlade objasnio je da pravi pauzu da bi se vratio u nekoj budućoj vladi. Da li je sada došlo vreme za njegov povratak znaće se najdalje do kraja septembra, za kada je Ana Brnabić najavila izbor nove vlade.

Pozicije u novoj vladi, čini se da su zagarantovane, Savezu vojvođanskih Mađara koji, kao i ranijih godina, ne traži ministarska mesta, već samo funkcije državnih sekretara. Da je njihovo prisustvo u Nemanjinoj neupitno više puta je ponovio i predsednik Srbje Aleksandar Vučić, ali i predstavnici SVM. I jedni i drugi imaju samo reči hvale za dosadašnju saradnju.

“Očekujemo ista mesta državnih sekretara koja smo imali i u aktuelnoj vladi. Tačnije mesta državnih sekretara u ministastvima finansija, infrastrukture, poljoprivrede, prosvete, pravde, zdravlja i ekologije”, kaže Balint Pastor, potpredsednik SVM, za Danas. Dodaje da se uskoro očekuje i potpisivanje koalicionog sporazuma sa Srpskom naprednom strankom, koji potpisuju od 2014. godine.

Mestima državnih sekretara bio bio bi zadovoljan i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Tomislava Žigmanova, iako bi prava mera bilo mesto potpredsednika vlade.

Načelno su, kako kažu, zainteresovani za ona ministarstva koja pripadaju identitetskim područjima. Žigmanov navodi da do sada nije bilo nikakvih razgovora DSHV sa Srpskom naprednom strankom, uprkos najavama.

“Vidjeli ste da je nekoliko puta do sada od strane predsjednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića bila eksplicite navedena mogućnost sudjelovanja u izvršnoj vlasti Republike Srbije i predstavnika hrvatske zajednice. Istu smo poruku vrlo ozbiljno razumjeli te iskazali spremnost da o tome i razgovaramo, no konkretnijih razgovora još uvijek nije bilo. No kako su upravo započeli razgovori o novoj vladi, vjerujemo da će do toga i doći”, ističe Žigmanov za Danas.

On podseća da je DSHV u javnosti više puta iznosila svoje stavove i očekivanja kada je reč o programskoj profilaciji buduće Vlade Srbije.

“Mi hoćemo biti dionici u politikama koje će voditi Srbiju u europske integracije, osnaživati vladavinu prava, pridonositi radu nezavisnih institucija, izgrađivati uključujuće politike prema nacionalnim manjinama, omogućiti integriranje pripadnika hrvatske zajednice u srbijansko društvo na ravnopravan način. Hoćemo pozitivni pristup normaliziranju i razvoju hrvatsko-srpskih odnosa. Načelno smo zainteresirani za ona ministarstva koja pripadaju identitetskim područjima”, ističe Žigmanov za Danas.

On podseća da politika pozitivnog priznanja i afirmativni odnos hrvatske Vlade premijera Plenkovića spram predstavnika srpske zajednice, odnosno Samostalne demokratske srpske stranke, za posledicu ima mjesto potpredsednika Vlade za područje društvene djelatnosti

“Dužnost koju nakon Borisa Miloševića obavlja Anja Šimpraga, te četiri državna tajnika. Ukoliko očekujemo uključiv odnos i spram političkih predstavnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, onda je to, čini se, prava mjera”, poručuje Žigmanov….

Iz Stranka pravde i pomirenja ponavljaju da žele suštinsko učešće u Vladi Srbije, da su u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom i da žele da nastave započeto u proteklom mandatu i počnu nove projekte u Sandžaku. Napominju da postoje brojna ministarstva koja su im zanimljiva, a ne samo ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Neizvestan ostanak Nenada Popovića u Vladi

Da li će u novom timu Ane Brnabićbiti mesta za Nenada Popovića, dosadašnjeg ministra bez portfelja u dva mandata za sada nije poznato, obzirom da mandatarka još nije ni započela razgovore o budućim personalnim rešenjima. Ima mišljenja da će Popović ispasti iz kombinacije, upravo zato što se na početku rata u Ukrajini ovoreno stavio na stranu Rusije, ali ne i zato što što je bio praktično nevidlji u dosadašnjem radu.

“Nažalost nemamo informaciju da li će Nenad Popović biti deo nove Vlade Srbije. Ni zvaničnu, ni nezvaničnu informaciju”, kaže za Danas Dušan Žarković, blizak Popovićev saradnik.

Socijalisti traže mesto u Srbijagasu

Socijalista Novica Tončev, ministar bez portfelja u Vladi Srbije kaže za Danas da ne zna da li će biti ponovo član Brnabićkinog kabineta. Ističe da niko ne zna da ko će, osim Ivice Dačića, biti član vlade iz redova SPS.

“U naše ime pregovara Dačić. Mi imamo odluku da želimo da učestvujemo u Vladi Srbije, ali nismo precizirali koliko ministarstava tražimo“, kaže Tončev za Danas i dodaje da mu nije poznato ni da se Aleksandar Antić, bivši ministar energetike vraća u izvršnu vlast. To nije poznato ni naprednjacima. Oni tvrde da razgovori Ane Brnabić tek slede i da o personalnim rešenjima nije bilo reči.

„Jedino što je Socijalistička partija Srbije tražila je mesto direktora u Srbijagasu“, ističu u SNS-u.

M.R.MILENKOVIĆ

2. novembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,15 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Sastanak sa dr Laurom Đenei (dr. Gyeney Laura), direktorkom Instituta za zaštitu prava manjina iz Budimpešte

15,00 - Subotica - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. i '45. godine

3. novembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 28. sednica Skupštine Grada Subotice

19,00 - Beograd - Tribina Beogradskog gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara (gosti: Preuzvišeni Msgr. Stanislav Hočevar, Nadbiskup i Mertropolit Beogradski i Bálint Pásztor)

 

4. novembar 2022.

12,00 - Subotica - obilazak lokacije na raskrsnici Ulice Jasenovačke i Janka Čmelika u Subotici, gde je zamenjena pumpa za odvođenje atmosferskih voda

18,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM

7. novembar 2022.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

11,00 - Beograd - Poseta Narodnoj skupštini liste "Mađarska sloga" i Ureda Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

12,00 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

 

8. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

9. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

17,00 - Subotica - Tribina liste "Mađarska sloga"

13. novembar 2022.

07,30 - Subotica - Glasanje na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina

20,00 - Subotica - Praćenje izbornih rezultata u SVM-u

16. novembar 2022.

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Politika"

15,10 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

16,00 - Kanjiža - Sednica Saveta SVM-a

24. novembar 2022.

20,00 - Novi Sad - Gostovanje u političkoj emisiji "Fókuszban" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; uživo)

25. novembar 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

17,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

26. novembar 2022.

11,00 - Mali Iđoš - Svečana sednica Skupštine opštine povodom dana opštine

27. novembar 2022.

15,00 - Stara Moravica - Komemoracija povodom godišnjice smrti Ferenca Čubele (Csubela Ferenc), prvog predsednika SVM-a

28. novembar 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

30. novembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

1. decembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 29. sednica Skupštine Grada Subotice

2. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Sastanak sa Žoltom Sakalašom (Szakállas Zsolt), potpredsednikom Pokrajinske vlade, pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice 

12,00 - Subotica - Poseta OŠ „Majšanski put“

4. decembar 2022.

19,00 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

5. decembar 2022.

09,30 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

11,10 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

6. decembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

16,00 - Subotica - Sastanak sa članovima liste "Mađarska sloga"

7. decembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

11,15 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu sutra u 18 časova)

16,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

8. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Otvaranje Mađarsko-Srpsko-Austrijskog poslovnog foruma

9. decembar 2022.

11,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

14. decembar 2022.

10,00 - Subotica - Primopredaja audiovizuelne prezentacije sinagoge i puštanje u funkciju rampe za osobe s invaliditetom 

 

15. decembar 2022.

08,45 - Subotica - Poseta D.o.o. Cim Gas 

16. decembar 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

17. decembar 2022.

12,00 - Beograd - Kongres Socijalističke partije Srbije

20. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Snimanje emisije "In medias res plus" na YU ECO TV (na programu u petak u 20 časova)

21. decembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Snimanje emisije "U sred srede" na TV Subotica (na programu večeras u 20 časova)

22. decembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 30. sednica Skupštine Grada Subotice

23. decembar 2022.

09,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Mérleg" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; na programu danas u 14 časova)

11,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; na programu u ponedeljak u 20 časova)

26. decembar 2022.

07,40 - Subotica - Uključenje u Jutarnji program RTV-a (uživo)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

21,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (IV sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

28. decembar 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

29. decembar 2022.

08,45 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,00 - Subotica - Sednica Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“

11,00 - Subotica - Tradicionalni novogodišnji prijem za novinare, kamermane, fotografe, glavne i odgovorne urednike i direktore medijskih kuća

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list Mađar so (Magyar Szó)

30. decembar 2022.

13,15 - Hajdukovo - Sastanak sa članovima Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

10. januar 2023.

11,00 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

13,30 - Subotica - Snimanje emisije "Subjektív" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 19:30)

12. januar 2023.

13,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

14,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

16. januar 2023.

10,00 - Beograd - Sastanak sa Goranom Vesićem, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi R. Srbije

17. januar 2023.

12,00 - Šupljak - Obilazak završenih radova na delu Kanjiškog puta (lokalni put br. 5) 

18. januar 2023.

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

19. januar 2023.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 31. sednica Skupštine Grada Subotice

25. januar 2023.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2023.

11,00 - Čantavir - Poseta OŠ „Janoš Hunjadi“

27. januar 2023.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

13,30 - Beograd - Sastanak sa Majom Popović, ministarskom pravde u Vladi Republike Srbije

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture