Obeležena 182. godišnjica postojanja i rada Opšte bolnice u Subotici

Prigodnom svečanošću u bolničkoj velikoj sali za sastanke, danas je u Subotici obeležen Dan Opšte bolnice Subotica i 182. godišnjica postojanja i rada ove ustanove sekundarne zdravstvene zaštite koja pruža zdravstvene usluge najvišeg kvaliteta primenom savremenih dijagnostičkih i terapijskih procedura i metoda lečenja, u skladu sa nacionalnom zdravstvenom politikom. Ovoj svečanosti, u okviru koje su istaknutim pojedincima uručena priznanja za izuzetan doprinos u cilju unapređenja rada, razvoja i podizanja ugleda subotičke Opšte bolnice, prisustvovali su i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je današnja svečanost i prilika da, u ime Grada Subotice i lično ime, izrazima najvećeg poštovanja lekarima, medicinskim sestrama, tehničarima i nemedicinskom osoblju Opšte bolnice čestita ovaj značajan datum i zahvali na svemu što su uradili i rade da građanima pruže što je moguće kvalitetniju, efikasniju i bezbedniju zdravstvenu zaštitu.

- Iskoristio bih i ovu priliku da podsetim da su hrabrost i požrtvovanje medicinskog i nemedicinskog osoblja Bolnice posebno došli do izražaja tokom pandemije korona virusa. Često rizikujući svoje živote kako bi spasili živote drugih, bili su izuzetno angažovani, ulagali nadljudske napore i preduzimali sve da se sačuvaju životi i zdravlje naših sugrađana, kao i brojnih građana iz drugih opština koji su medicinsku pomoć potražili u subotičkoj bolnici - istakao je Bakić.

"Subotica je izdvojila 50 miliona dinara"

Podsetio je da je Opšta bolnica Subotica značajna, strateška ustanova sekundarne zdravstvene zaštite veoma važna za Grad Suboticu i kompletan region, i dodao je da je zbog toga neophodno da se u Bolnici što pre unaprede uslovi za rad zaposlenih, i uslovi za smeštaj i lečenje pacijenata.

- Od 21. avgusta 2020. godine, kada sam izabran za gradonačelnika Subotice, jedna od prvih stvari kojom sam se bavio bio je projekat rekonstrukcije Opšte bolnice. Kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić u jednom svom obraćanju vezanom za bolnice u našoj zemlji koje su pred rekonstrukcijom nije spomenuo subotičku Opštu bolnicu, to mi je bio prvi signal da nešto nije u redu. Zajedno sa gradskom menadžerkom Zagorkom Panić ubrzo sam, u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, saznao da projekat nije kod njih, da se nalazi u nekoliko kancelarija projektanta koji je za to bio zadužen i da bi ta dokumentacija trebalo da se kompletira. Problem je rešen, a da bi se krenulo u realizaciju te investicije Grad Subotica je za reviziju projekta rekonstrukcije Opšte bolnice obezbedio 50 miliona dinara - istakao je Bakić.

"Rekonstrukcija pomerena zbog nevremena"

Dodao je da je radna površina Opšte bolnice oko 35.000 kvadratnih metara i da će se njena rekonstrukcija raditi u dve faze.

- Projekat za građevinsku dozvolu za prvu fazu, koja obuhvata oko 32.000 kvadratnih metara, je završen, izdata je građevinska dozvola i projekat je u Ministarstvu za javna ulaganja, dok je za drugu fazu radova, koja obuhvata oko 3.000 kvadratnih metara, u toku ishodovanje građevinske dozvole. Po mojim informacijama, sve je u redu i čekamo odluku o početku rekonstrukcije. Rekonstrukcija Bolnice je, inače, trebalo da počne 1. septembra ove godine, međutim desilo se ono nevreme koje je, nažalost, razrušilo mnoge gradove i opštine u našoj zemlji gde je naša država morala interventno da deluje i sanira štetu nastalu usled tog nevremena - kazao je Bakić.

"Jedno od četiri stuba država je zdravstvo"

Naveo je da je jedan od prioriteta u njegovom radu naredne godine – početak radova na rekonstrukciji Opšte bolnice Subotica.

- Opšta bolnica Subotica je, poznato je, u svojoj istoriji imala dve velike građevinske investicije, a to je 1897. godine izgradnja starog dela paviljona bolnice u Austrougarskoj monarhiji i 1971. godine izgradnju najvećih centralnih objekata. Od tog vremena, pa do danas, rađene su određene rekonstrukcije pojedinih odeljenja, ali nije bilo značajnijih investicija. Savremena oprema i tehnika koja se kontinuirano ulaže u ovu ustanovu, kao što znate, zahteva odgovarajuće građevinske konstrukcije i instalacije koje su namenjene za ovu savremenu opremu - rekao je gradonačelnik Bakić.

On je naglasio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojim izlaganjima rekao da je jedan od četiri glavna stuba naše države – zdravstvo.

- Zahvaljujem se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za sve ono što radi na unapređenju zdravstva i zdravstvene zaštite, kao i Vladi Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić na svemu što čine i za našu zemlju, i za naš grad. Zahvaljujem se i Pokrajinskoj vladi, predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću na podršci koju su do sada pružili na osavremenjavanju opreme i poboljšanju uslova rada u Opštoj bolnici Subotica - istakao je gradonačelnik Stevan Bakić.

"Odnosi između zaposlenih su najbitniji"

On je zamolio medicinsko i nemedicinsko osoblje Opšte bolnice da svoj posao i dalje obavljaju savesno, profesionalno i posvećeno, a izrazio je i uverenje da će u Bolnici i dalje na prvom mestu biti pacijent i kvalitetno i pravovremeno pružena zdravstvena zaštita.

- Jako mi je važno da odnosi među zaposlenima u Opštoj bolnici budu kolegijalni, ljudski, kakvi, uostalom, i dolikuju zaposlenima u ovoj ustanovi. Verujem da ćete u skorijoj budućnosti imati još bolje uslove za rad i da će iz Bolnice i dalje stizati lepe vesti – poput one o prvoj bebi rođenoj kroz program Centra za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju Opšte bolnice u Subotici sredinom jula ove godine - zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Dodeljene dve zlatne plakete i više povelja

Prisutnima na današnjoj svečanosti obratili su se i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor i v.d. direktora Opšte Bolnice Subotica Saša Dželebdžić.

Uz kratak film o istorijatu i radu Opšte bolnice, na današnjoj svečanosti su zaslužnima za doprinos unapređenju rada, razvoja i podizanja ugleda Opšte bolnica Subotica dodeljene dve zlatne plakete i više povelja. Vršilac dužnosti direktora Opšte Bolnice Sada Dželebdžić uručio je zlatne plakete pokrajinskom sekretaru za zdravstvo Zoranu Gojkoviću i gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću.

Današnja svečanost u Opštoj bolnici Subotica počela je himnom Republike Srbije „Bože pravde“ koju je izvela ženska vokalna grupa „Mironosice“ iz Subotice.

22. januar 2024.

16,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

23. januar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Novi Sad - Potpisivanje ugovora povodom početka realizacije investicije u zgradi Mađar soa

24. januar 2024.

17,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizaciji SVM u Subotici

25. januar 2024.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture

28. januar 2024.

17,00 - Kanjiža - Ekumensko bogosluženje

31. januar 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Dan Grada Novog Sada, svečana manifestacija SVM-a

1. februar 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 43. sednica Skupštine Grada Subotice

15,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Mađar so" (Magyar Szó)

2. februar 2024.

14,00 - Subotica - Centralna kancelarija Fondacije Prosperitati – svečano otvaranje novog sedišta

18,00 - Novi Kneževac - Proslava povodom 17. godina od osnivanja Opštinske organizacije SVM

6. februar 2024.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

11,30 - Beograd - Sastanak sa Jožefom Mađarom, ambasadorom Mađarske u Beogradu

8. februar 2024.

16,30 - Čoka - obeležavanje 90. godišnjice od smrti Ferenca More

17. februar 2024.

13,30 - Budimpešta - Sastanak sa Palom Barnom Žigmondom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, direktorom Fides-a za poslove u regionu

15,00 - Budimpešta - Godišnji pregled minule godine - održava premijer Mađarske, Viktor Orban

19. februar 2024.

13,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

18,00 - Sombor - Dan Grada Sombora, svečana manifestacija SVM-a

20. februar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

15,30 - Subotica - Sastanak sa dr. Čabom Đuricom, rektorom Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

21. februar 2024.

10,00 - Senta - svečana dodela diploma Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

24. februar 2024.

10,30 - Palić - Konferencija pravnika u organizaciji Udruženja pravnika vojvođanskih Mađara 

26. februar 2024.

16,30 - Budimpešta, Parlament - Izbor i polaganje zakletve predsednika Republike Mađarske

27. februar 2024.

10,30 - Beograd - Razgovor sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem

1. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

2. mart 2024.

10,00 - Senta - Izborna skupština SVM

4. mart 2024.

13,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Politika”

5. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

6. mart 2024.

08,00 - Budimpešta - sastanak sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom 

09,00 - Budimpešta - održavanje predavanja na Sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Ministarstvu za spoljne poslove i trgovinu 

10,00 - Budimpešta - sastanak sa državnim sekretarom u parlamentu, zamenikom ministra za spoljne poslove Leventeom Mađarem

16,00 - Subotica - Intervju za dnevni list  "Magyar Szó“

7. mart 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 44. sednica Skupštine Grada Subotice

12,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

8. mart 2024.

14,00 - Budimpešta - Memorijalna svečanost i dodela nagrade „Esterházy János“ 

11. mart 2024.

17,00 - Bečej - Obeležavanje 125. godišnjce smrti Mora Tana

12. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" Subotičkog mađarskog radija

10,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Subotičke novine"

13. mart 2024.

13,30 - Subotica - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, poverenikom Vlade za ekonomski razvoj južne Mađarske, Gaborom Banjaijem

18,00 – Palić - svečani prijem u čast mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848/49 godine u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske

14. mart 2024.

11,00 - Bački Vinogradi - svečano otkrivanje biste Šandora Petefija

12,00 - Bački Vinogradi - Susret sa državnim sekretarom za nacionalnu politiku Mađarske, Janošom Arpadom Potapijem

15. mart 2024.

10,00 - Novi Itebej - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

15,00 - Stara Moravica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

17,00 - Subotica - sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Mađarske, dr Martonom Palom Nobilisom

18,00 - Subotica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

16. mart 2024.

16,00 - Ostojićevo - Svečani program i otkrivanje spomen ploče Ištvanu Pastoru

18,30 - Torda - Polaganje venaca i svečani program

18. mart 2024.

09,00 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet“

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko

18. april 2024.

09,30 - Subotica - Sastanak sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Mađarske, Laslom Saboom