Obeležen Dan grada Subotice

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se prisutnima u prepunoj Velikoj većnici, rekao da je današnja svečana sednica i prilika da se napravi osvrt na urađeno u proteklom periodu, da se, u kratkim crtama, navede deo učinjenog u proteklih godinu dana, ali i da se najave prioriteti za naredni period.

„U Privrednoj zoni ’Mali Bajmok’ u novembru 2021. godine svečano je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorena fabrika nemačke kompanije ’Bojsen’, a u maju ove godine zaključen je Memorandum o razumevanju između Grada Subotice i ugledne austrijske kompanije ’Feler–Njumajer grupa’. Kada govorimo o investicijama države i grada, jako je važno što su završeni najznačajniji radovi na obnovi i proširenju kapaciteta Doma za decu ometenu u razvoju ’Kolevka’. Kada je reč o energetskoj efikasnosti,  kroz Interreg IPA projekat sa Satnicom Đakovačkom grad je dobio  solarne panele na devet važnih javnih objekata i potpunu energetsku sanaciju dve škole. Ponosan sam i na činjenicu da smo puštanjem u rad pumpne stanice u MZ ’Gat’ konačno, nakon više decenija čekanja uspeli da rešimo problem katastrofalnih poplava i  ugrožavanja zdravlja stanovnika desetina ulica u ovom delu grada. Ponosan sam takođe i na novoizgrađenu, dugoočekivanu ambulantu u naselju ’Prozivka’, naveo je Stevan Bakić.

Prioritet u  radu, istakao je, bila je i obnova i izgradnja gradskih i prigradskih saobraćajnica kao i atarskih puteva, ulagalo se i u zdravstvo, socijalnu zaštitu,  poljoprivredu,  kulturu, sport i sportsku infrastrukturu, a značajna sredstva opredeljena su i za izgradnju vodovodne, kanalizacione i gasovodne mreže.

„U narednom periodu kao grad moramo da se postavimo veoma ozbiljno i odgovorno prema izazovima koje pred celu Evropu donosi predstojeća zima. Tu ćemo učiniti sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo državnu politiku u vezi sa energentima i hranom. Pored veoma teške situacije u svetu – investicije nisu stale. Pruga do Segedina sa naše strane gotovo je završena. Taj projekat, vredan sto miliona evra trebalo bi da donese mnogo kako nama, tako i našem bratskom gradu. Velika nada za naš suštinski ulazak u 21. vek je i brza železnička veza između Beograda i Budimpešte. To je najveće ulaganje u vezi sa Suboticom u njenoj istoriji. Samo radovi od Novog Sada do graničnog prelaza Kelebija koštaće 943 miliona evra. Mađarska je potvrdila svoju posvećenost ovom zajedničkom projektu, a  Grad Subotica će u svim tehničkim pitanjima uređenja pruge, koja prolazi gotovo kroz sam centar, imati veliku ulogu da koordinira, podrži i pomogne“, naglasio je Bakić.

On je naveo da je u planu da se tokom naredne godine mandata uđe u realizaciju projekta „Čista Srbija“, a očekuje se i završetak revizije projekta rekonstrukcije Opšte bolnice.

„Predstoji nam i rekonstrukcija Gradskog stadiona. Uložićemo maksimalan napor da se, i pored svih teškoća i problema proteklih godina, pre kraja mandata svi radujemo konačnom otvaranju i stavljanjem u funkciju zgrade Narodnog pozorišta i završetku spa i velnes centra sa akva parkom na Paliću“, rekao je Bakić.

Naglasio je da je unapređenje spomeničke baštine izuzetno značajno za grad Suboticu i sve njene građane i da su u skladu sa ranije donetom skupštinskom odlukom, koja je podrazumevala podizanje tri spomenika, od oktobra 2020. do novembra 2021. godine otkriveni spomenici biskupu Ivanu Antunoviću, Karolju Birou, bivšem gradonačelniku Subotice i kralju Petru Prvom Karađorđeviću, jednom od najznačajnijih srpskih vladara.

„Zaokružujući veliki projekat podizanja spomenika koji se u našem gradu odvijao tokom 2020. i 2021. godine, poslali smo i jednu lepu sliku – sliku bratske sloge, poštovanja i jedinstva, po čemu je Subotica uvek bila prepoznatljiva“, podvukao je Bakić

Naveo je i činjenicu da nisu zanemareni ni svakodnevne probleme građana. Tokom dve godine sa saradnicima gradonačelnik je sa svojim saradnicima saslušao 523 sugrađana i za oko 80 odsto je ishodovana neka vrsta rešenja.

„Mislim da je subotička lokalna samouprava i tokom ove godine bila odgovorna prema građanima Subotice i maksimalno posvećena stabilnosti gradskog sistema i razvoju grada, čak i u veome teškim uslovima najpre pandemije, a potom i ukrajinske krize. Najvažnije je da smo uspeli da održimo stabilnost budžeta i postavimo gradske finansije na zdrave i realne osnove. Rešavajući stare i nasleđene probleme, uspeli smo da otplatimo i dug za vojnu imovinu koji nije servisiran dugo. Sve je to dalo budžetu neopohodan manevarski prostor i omogućilo njegovo kvalitetno planiranje i povećanje u narednim godinama“, ocenio je Bakić.

Na svečanoj sednici Skupštine grada gradonačelnik Bakić je čestitao profesoru emeritusu dr Šandoru Šomođiju na dodeli zvanja Počasni građanin  i dobitnicima priznanja Pro urbe  dirigentu Maćašu Murenjiju, profesoru doktoru Josipu Ivanoviću i diplomiranom koreografu Miroslavu Vojnić Hajduk – Marači.

„Iskoristio bih i ovu priliku da izrazim zadovoljstvo što naša zemlja, pod vođstvom predsednika Vučića, ide putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka. Želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na velikoj podršci u realizaciji projekata izuzetno značajnih za naš grad, kao i na njegovom svakodnevnom radu na poboljšanju uslova života svih građana Srbije i jačanju imidža naše države u međunarodnim okvirima. Na punoj podršci zahvaljujem se, takođe, i Vladi Republike Srbije i  Pokrajinskoj vladi. I na kraju, svim sugrađanima čestitam 243. godišnjicu Grada Subotice, a vama, prisutnima u Velikoj većnici, još jednom se zahvaljujem što ste sa nama u ovom svečanom trenutku”, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na svečanoj sednici obratio se i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor. On je podsetio da je 1. septembra 1779. godine naselje koje je tada već postojalo vekovima,  postalo slobodan kraljevski grad.

 „Čini se da privilegovanom statusu teži svaki grad, ali se olako previđa jedan detalj: davalac privilegije može da je daruje ali i da je ukine. Iskusila je taj obrat i Subotica - nakon što je godinu dana uživala u svim povlasticama slobodnog kraljevskog grada, desila se za istoriju uobičajena epizoda: novi vladar je uveo reforme koje su između ostalog podrazumevale i ukidanje feudalnih privilegija. Proteći će 87 godina, da bi sa novim državnim ustrojstvom Subotici bili vraćeni status i privilegije pobrojane na 30 listova Povelje iz 1779. godine. Istine radi, u tih devet decenija bio je ukinut jedan broj povlastica - ne sve, ali su zato ostale sve preuzete obaveze, uključujući i isplatu duga za otkup statusa slobodnog kraljevskog grada“, naveo je dr Balint Pastor.

Poveljom utvrđeno pravo da Subotica kao deo četvrtog staleža učestvuje na zasedanjima Sabora “na kojima se donose zakoni kraljevstva” i pravo da predstavnici grada usvajaju zakone, omogućiće da glas Subotice bude uvažen u Ugarskom saboru počev od 1790/91. godine i prvih zastupnika Ivana Sučića i Ante Parčetića, pa u narednih 128 godina, podsetio je dr Balint Pastor.

„Lekcija koju smo naučili bila je jednostavna: samo ono što smo stvorili vlastitim znanjem i radom, nije moglo biti predmet darivanja, niti oduzimanja. Ne privilegije, već zakon, ne povlastice već sistemsko regulisanje prava i obaveza“, istakao je dr Balint Pastor.

Nakon vraćanja statusa slobodnog kraljevskog grada, rekao je dr Balint Pastor, bilo je potrebno svega dve godine da bi 11. septembra 1869. u subotičku železničku stanicu ušao voz iz Segedina. I tada kao i danas, svi putevi u Evropu su vodili preko Pešte i Beča, a Subotica je bila, kao što je i danas, na sredini trase Beograd-Budimpešta. Železnička pruga Subotica-Segedin je imala presudan uticaj na razvoj grada, omogućila je izvoz poljoprivrednih proizvoda, razvoj trgovine, preduzetništva i industrije, a priliv kapitala i porast broja stanovnika doveli su do ubrzane izgradnje i za manje od 50 godina promenjeno je lice grada – nastala je Subotica koju i danas volimo i čuvamo. Nakon četvrt veka zalaganja za rekonstrukciju i revitalizaciju, 1. avgusta ove godine u 18.00 časova prvi teretni voz je krenuo sa železničke stanice u Subotici za Segedin. Ne mislim da je konstatacija, da je to najbitnija investicija za naš grad možda i u poslednjih 100 godina – preterana - jer Subotica kao i svaki grad nadomak granice - budući geografski na rubu - prečesto tu i ostaje, skrajnut u svim, a najpre u budžetskim planovima“, istakao je između ostalog dr Balint Pastor.

Svakako da infrastrukturni razvoj predstavlja temelj, kazao je dr Balint Pastor, i u tom smislu se istovremeno radi na izgradnji i proširenju vodovodne i kanalizacione mreže, gasifikaciji, asfaltiranju ulica, kako u gradu tako i u svim mesnim zajednicama, ali i na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za buduće investicije.

„Na Paliću je proširena kanalizaciona mreža i izgrađena je crpna stanica kojom se otpadna voda preusmerava u gradsko postrojenje za prečišćavanje i poboljšava kvalitet vode jezera Palić i Ludoš, napravljene su biciklističke i pešačke staze na obali. Obezbeđena su sredstva za završetak radova na izgradnji velnes i spa centra i akva parka iz budžeta Republike Srbije, budžeta AP Vojvodine i budžeta Grada a nakon dve godine počeo je da se popunjava i građevinski dnevnik investicije Akva park Palić, nastavljeni su radovi na uređenju prostora i starog bazena, čime se stvaraju pretpostavke da Palić tokom cele godine nudi kvalitetne turističke sadržaje. Ne bismo mogli govoriti o kvalitetnim turističkim sadržajima bez prethodnog dovođenja u red vikend naselja, koje je propadalo u trodecenijskoj zapuštenosti, a sredstva je na našu molbu obezbedila Pokrajinska vlada“, rekao je dr Balint Pastor.

Prema njegovim rečima proširenje vodovodne i kanalizacione mreže se radi u mesnim zajednicama Železničko naselje, Zorka i Makova sedmica, u 213 ulica u Subotici će se graditi kanalizaciona mreža, kao i na Paliću, Bajmoku i Čantaviru. Gasovodna mreža će biti proširena za 14,2 km na području sedam mesnih zajednica. Struganim asfaltom su uređeni zemljani putevi u 18 ulica u 10 mesnih zajednica, asfaltirane su ulice u Hajdukovu i Čantaviru, prometne deonice u Subotici i u mesnoj zajednici Zorka, a uz podršku Pokrajinske vlade završena je rehabilitacija Novosadskog puta i osiguran alternativni pristup Paliću.

„Prethodne dve godine su potvrdile sve nevolje budu i prođu, ali da grad ostaje -  promenjen -  ali večan. Da grad opstaje i u vremenima prosperiteta kao i u vremenima nedaća, samo ako postoje ljudi koji rade za opšte dobro i u interesu grada - Pro Urbe -  spremni da prenesu svoje znanje, viziju i vrline na generacije koje dolaze. Da su teškoće prolazne, ali one menjaju život jedne generacije, a stvaralačke slobode pokreću promene koje će se osećati i u decenijama i vekovima pred nama. I da Subotici niko ne može ni darovati ni oduzeti građane čije su vrline, znanje, talenat, integritet i posvećenost jedan od razloga postojanja i opstanka našeg Grada.  Grad Subotica odaje priznanje ovogodišnjim dobitnicima: posebna mi je čast, i kao  jednom od predlagača, da se priznanje počasni građanin Subotice ove godine dodeljuje profesoru emeritusu dr Šandoru Šomođiju, koji uz impresivni poluvekovni naučni rad i višedecenijski javni angažman, na dobrobit zajednice pretače znanje u praksu, i koji je bio jedan od inicijatora brojnih projekata u našem regionu, a između ostalih i projekta obnove pruge Subotica-Segedin. Grad Subotica nagrađuje priznanjem Pro Urbe: prof. dr Josipa Ivanovića, dekana Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku, kod kojeg sam, ako smem da dodam ovu ličnu crtu, pre tačno 25 godina u Gimnaziji Svetozar Marković, odbranio maturski rad, Maćaša Murenjija, dirigenta i muzičkog pedagoga,  i koreografa Miroslava Vojnić Hajduk - Maraču. Čestitke nagrađenima, a građanima, kojima na ponos i čast Subotica pripada, čestitam Dan našeg grada”, zaključio je dr Balint Pastor.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio Šandor Šomođi koji je, između ostalog, kazao da su svi nagrađeni, u svom domenu, izvršavali svoje zadatke kako bi doprineli razvoju i svojih struka, i grada Subotice.

Svečana sednica Skupštine grada Subotice, u okviru koje je izveden i prigodn muzički program, počela je himnom „Bože pravde” koju je izveo Crkveni hor „Sveti Roman Melod”.

26. februar 2024.

16,30 - Budimpešta, Parlament - Izbor i polaganje zakletve predsednika Republike Mađarske

27. februar 2024.

10,30 - Beograd - Razgovor sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem

1. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

2. mart 2024.

10,00 - Senta - Izborna skupština SVM

4. mart 2024.

13,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Politika”

16,00 - Senta - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

5. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

6. mart 2024.

08,00 - Budimpešta - sastanak sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom 

09,00 - Budimpešta - održavanje predavanja na Sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Ministarstvu za spoljne poslove i trgovinu 

10,00 - Budimpešta - sastanak sa državnim sekretarom u parlamentu, zamenikom ministra za spoljne poslove Leventeom Mađarem

16,00 - Subotica - Intervju za dnevni list  "Magyar Szó“

7. mart 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 44. sednica Skupštine Grada Subotice

12,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

8. mart 2024.

14,00 - Budimpešta - Memorijalna svečanost i dodela nagrade „Esterházy János“ 

11. mart 2024.

17,00 - Bečej - Obeležavanje 125. godišnjce smrti Mora Tana

12. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" Subotičkog mađarskog radija

10,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Subotičke novine"

13. mart 2024.

13,30 - Subotica - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, poverenikom Vlade za ekonomski razvoj južne Mađarske, Gaborom Banjaijem

18,00 – Palić - svečani prijem u čast mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848/49 godine u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske

14. mart 2024.

11,00 - Bački Vinogradi - svečano otkrivanje biste Šandora Petefija

12,00 - Bački Vinogradi - Susret sa državnim sekretarom za nacionalnu politiku Mađarske, Janošom Arpadom Potapijem

15. mart 2024.

10,00 - Novi Itebej - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

15,00 - Stara Moravica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

17,00 - Subotica - sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Mađarske, dr Martonom Palom Nobilisom

18,00 - Subotica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

16. mart 2024.

16,00 - Ostojićevo - Svečani program i otkrivanje spomen ploče Ištvanu Pastoru

18,30 - Torda - Polaganje venaca i svečani program

18. mart 2024.

09,00 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet“

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko

18. april 2024.

09,30 - Subotica - Sastanak sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Mađarske, Laslom Saboom

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

19. april 2024.

10,00 - Subotica - Konferencija za medije u SVM-u

20. april 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa glavnim savetnikom premijera Mađarske, dr Katalin Sili

10,00 - Subotica - Gostovanje na društvenoj tribini Udruženja hrišćanskih intelektualaca

22. april 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizacije SVM u Subotici

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

23. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (I sednica Prolećnog redovnog zasedanja)

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

24. april 2024.

09,00 - Subotica - sastanak sa predsednikom Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Belom Čorbom i predsednikom Stranke mađarskog jedinstva, Zoltanom Smieškom

11,30 - Subotica - Sastanak sa članovima Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

12,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

25. april 2024.

13,00 - Budimpešta - Učešće na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

17,30 - Budimpešta - Svečani prijem premijera Mađarske, Viktora Orbana, povodom Konferencije CPAC Hungary

18,30 - Budimpešta - sastanak sa premijerom Mađarske, Viktorom Orbanom

19,00 - Budimpešta - Gala večera u organizaciji „Alapjogokért Központ“ i „New York Young Republican Club“ povodom Konferencije CPAC Hungary

26. april 2024.

09,00 - Budimpešta - Učešće na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

10,00 - Budimpešta - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, glavnim savetnikom premijera Viktora Orbana, Žoltom Njitraijem

15,50 - Budimpešta - Učešće u panel diskusiji „United We Stand“ na 3. evropskoj Konferenciji konzervativne političke akcije - CPAC Hungary

28. april 2024.

08,15 - Subotica - potpis podrške listi SVM 

29. april 2024.

09,00 - Subotica - Predaja gradske liste kandidata SVM-a

14,00 - Subotica - Svečanost povodom uručenja državnog priznanja povodom nacionalnog praznika Mađarske u Generalnom konzulatu Mađarske

18,00 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji „Közügyek” na TV Pannon (na mađarskom jeziku, uživo)

1. maj 2024.

12,00 - Beograd - Prva posebna sednica Narodne skupštine u XIV sazivu - Na dnevnom redu: Izbor Vlade

17,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Híradó Plusz" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

2. maj 2024.

09,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

16,50 - Beograd - Dan za glasanje (Prva posebna sednica Narodne skupštine u XIV sazivu - Izbor Vlade)

6. maj 2024.

17,00 - Hajdukovo - sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

7. maj 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija „Napindító“ (na mađarskom jeziku uživo)

09,00 - Subotica - Razgovor sa polaznicima Mathias Corvinus Collegium-a (MCC)

18,00 - Senta - Sastanak kordinatora, aktivista i kandidata SVM-a

8. maj 2024.

10,00 - Subotica - Obilazak investicije na Vodozahvatu 1

10,45 - Subotica - Obilazak radova na asfaltiranju Cvetne ulice, MZ Mali Radanovac

12,00 - Majdan - Obilazak Vizitorskog centra

12,40 - Banatsko Aranđelovo - Obilazak Doma kulture

13,20 - Novi Kneževac - Obilazak obnovljene zgrade Narodne biblioteke i crkve

16,00 - Martonoš - Obilazak obnovljenih javnih objekata

17,00 - Male Pijace - Obilazak Doma kulture

19,30 - Palić - Sastanak sa građanima, projekcija filma

9. maj 2024.

11,00 - Pačir - Obilazak Eko česme i Termalne banje

12,00 - Stara Moravica - Obilazak sale za fizičko vaspitanje OŠ „Stari Kovač Đula“

12,40 - Stara Moravica - Obilazak radova na obnovi velike terase doma kulture

13,00 - Stara Moravica - Obilazak radova na obnovi ulice Grofa Ištvana Sečenjija

19,00 - Hajdukovo - Sastanak sa građanima, projekcija filma

10. maj 2024.

10,00 - Čoka - Obilazak Rkt. Crkve Svetog Trojstva

10,30 - Čoka - Obilazak pristupnog puta do reciklažnog dvorišta

11,15 - Ostojićevo - Obilazak pristupnog puta Ostojićevo-Jazovo

11,30 - Jazovo - Obilazak doma Udruženja za očuvanje mađarske nacionalne tradicije „Sent Ištvan Kiralj”

12,15 - Sajan - Obilazak Doma kulture

13,00 - Kikinda - Obilazak OŠ “Klara Feješ”

13,50 - Nova Crnja - Obilazak Doma kulture

16,20 - Torda - Poseta Domu Civilnih organizacija

17,20 - Zrenjanin - Obilazak Salona „Tina“ d.o.o.

17,45 - Zrenjanin - Obilazak Osnovne škole „Sonja Marinković“

18,20 - Mužlja - Obilazak Sportskog centra „Lehel“

19,00 - Mužlja - Sastanak sa građanima

11. maj 2024.

09,30 - Gunaroš - Proslava 100. godišnjice DVD u Gunarošu

10,15 - Bačka Topola - Uređenje obale jezera

11,15 - Subotica - Porodično prepodne u MZ Novo Selo

11,45 - Subotica - Sportski teren (Stipe Grgića 60.) - uređivanje okoline

12. maj 2024.

14,30 - Bačka Topola - Sastanak sa Žigmondom Barnom Palom, zamenikom ministra za poslove Evropske Unije, poslanikom u parlamentu Mađarske

17,30 - Bačko Petrovo Selo - Obilazak preduzeća Gemini-GM

18,10 - Bečej - Obilazak Rolometal d.o.o.

19,00 - Bečej – Sastanak sa građanima

13. maj 2024.

13,45 - Beograd - Sastanak sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske

17,30 - Bačka Topola - Obilazak bazena 

18,00 - Bačka Topola - Sastanak sa građanima

14. maj 2024.

11,00 - Bačka Topola - Otvaranje Mentorskog programa Fondacije „Prosperitati”

14,00 - Palić - Svečano potpisivanje ugovora o dodeljenim sredstvima ustanovama i udruženjima po konkursu NSMNM

17,00 - Subotica - Otvaranje izložbe Remek dela umetničke kolonije Nađbanja iz privatnih zbirki

18,00 - Subotica - Obilazak Sinagoge i sastanak sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje, Oliverom Varheljijem

15. maj 2024.

10,00 - Novi Sad - Gostovanje u političkoj emisiji „Hangadó Szerda” Drugog programa Radio Vojvodine (na mađarskom jeziku, uživo)

19,00 - Subotica - Koncert orkestra “Hot Jazz Band”-a u Subotičkoj sinagogi

16. maj 2024.

11,00 - Mol - Obilazak obnovljene zgrade sedišta Kulturnog društva “Čoboljo”

11,30 - Ada - Obilazak obnovljene zgrade sedišta Društva za negovanje tradicije “Vadvirag” i obilazak Biblioteke “Sarvaš Gabor“

12,45 - Senta - Hala sportova - Prezentacija projekta termalnog jezera

18,00 - Kanjiža - Sastanak sa građanima

17. maj 2024.

09,30 - Palić - Obilazak OŠ „Miroslav Antić“

10,15 - Palić - Obilazak radova na proširenju gasovodne mreže

10,45 - Palić - Obilazak Vikend naselja

11,20 - Šupljak - Obilazak Kostolanji kuće

11,40 - Obilazak puta Šupljak-Male Pijace

14,00 - Subotica - Sastanak sa Tamašom Dajčom, nosiocem liste Fides-KNDP na izborima u Mađarskoj za Evropski parlament

15,25 - Kanjiža - Obilazak Vojvođanske rvačke akademije

18,00 - Bačka Topola - Obilazak TSC Fudbalske akademije

19,30 - Palić - Sastanak sa građanima

18. maj 2024.

10,00 - Mali Iđoš - Prva vojvođanska medijska konferencija

12,30 - Hajdukovo - Obilazak uređenja teniskog terena, parka i sportskog centra

19. maj 2024.

09,00 - Šupljak - Sveta misa na praznik Pedesetnice, nakon toga sastanak sa građanima

16,00 - Bački Vinogradi - Svečani program povodom Dana majki

20. maj 2024.

09,30 - Palić - Obilazak tabli na šetalištu postavljene u čast Lajošu Vermešu

10,30 - Subotica - Obilazak konzervatorskih radova na Rajhlovoj palati, zgradi Savremene galerije

18,00 - Subotica - Sastanak sa građanima u MZ Zorka

19,00 - Kelebija – Obeležavanje Pedesetnice

21. maj 2024.

09,00 - Subotica - Šetnja ulicom Braće Radića od evangelističke crkve, konferencija za medije u ulici Matije Gupca ispred poslastičarnice „Daraboš” i poseta Pozorištu „Deže Kostolanji”

10,30 - Subotica - Poseta Zubotehničkoj laboratoriji „G-dent“

16,00 - Feketić - Doček Ištvana Holika, poslanika Fides-KDNP u Parlamentu Mađarske i obilazak radova na zgradi OŠ „Nikola Đuraković”

16,30 - Obilazak akumulacionog jezera „Potok” između Malog Iđoša i Lovćenca

17,15 - Mali Iđoš - Obilazak D.o.o. Wood and More

17,45 - Mali Iđoš - Obilazak Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor“

18,00 - Mali Iđoš - Sastanak sa građanima u sali Pozorišta

22. maj 2024.

10,30 - Subotica - Poseta Vojvodini Odbora nacionalnog jedinstva Parlamenta Mađarske

11,30 - Subotica - Konferencija za medije u sedištu SVM-a

14,00 - Senta - Obilazak atletske staze

16,15 - Senta - Otkrivanje biste Šandora Petefija u OŠ „Šandor Petefi”

17,20 - Kevi - Obilazak radova na asfaltiranju puta Kevi-Buranjšor

17,40 - Tornjoš – Obilazak OŠ „Temerkenj Ištvan“

18,10 - Čantavir - Oblizak završenih radova na objektu ogranka Gradske biblioteke

18,30 - Čantavir - Sastanak sa građanima, projekcija filma

23. maj 2024.

09,15 - Subotica - Sastanak sa Leventeom Mađarem, zamenikom ministra spoljnih i spoljnotrgovinskih poslova Mađarske

10,00 - Subotica - Obilazak HEPA projekta D.o.o. za industriju, građevinarstvo i trgovinu „Aktiv” i konferencija za medije

11,10 - Kanjiža - Svečano potpisivanje ugovora o dodeljenim sredstvima po konkursu Fondacije „Prosperitati” za kupovinu seoskih kuća, odnosno za preduzetništva

12,00 - Adorjan - Kontakt d.o.o., svečana predaja poljoprivrednog razvojnog projekta od velikog značaja

14,45 - Mol - Sastanak sa Balažem Đerfijem, predsednikom Nacionalne agrarne komore, kandidatom EP liste Fides-KDNP

15,00 - Mol - Obilazak poljoprivrednog gazdinstva

15,50 - Senta - Obilazak sedišta Saveza agrarnih udruženja Vojvodine, sastanak sa predstavnicima kancelarija domaćina sela

17,00 - Senta - Osnivačka sednica Udruženja mađarskih trenera Vojvodine

17,30 - Senta - Obilazak „Medica Netter” ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

18,00 - Senta - Sastanak sa građanima

24. maj 2024.

10,00 - Subotica - Intervju za dnevni list “Magyar Szó” i nedeljnik Hét Nap”

11,00 - Subotica - Intervju za „Informer TV“

13,00 - Nosa - Obilazak gazdinstva poljoprivrednog proizvođača Andraša Kiš Torme

13,30 - Nosa - Obilak Doma kulture

17,00 - Budimpešta - Svečana dodela nagrade „Mladi za građansku Mađarsku“, dobitnik je Studentski dom „Evropa” iz Novog Sada

25. maj 2024.

09,30 - Palić - Sastanak sa Silardom Nemetom, potpredsednikom Fidesa, poverenikom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, predsednikom Mađarskog rvačkog saveza

10,00 - Palić - Palićke Olimpijske igre i Memorijalni dani „Lajoš Vermeš” – polaganje venaca kod spomenika Lajoša Vermeša

10,15 - Palić - Otvaranje izložbe u Eko centru

12,00 - Subotica - Svečano otvaranje Vojvođanskog galopa

14,00 - Subotica (Veliki Radanovac) - Porodični dan u organizaciji „Radio Marija“, glavni predavač: msgr. Laslo Felfeldi, biskup pečujski

18,00 - Subotica - Finale Vojvođanskog galopa i uručenje nagrada

20,00 - Bezdan - Svečana skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bezdan, povodom 145. godišnjice od osnivanja

26. maj 2024.

16,00 - Palić - Svečano otvaranje festivala folklorne muzike “Folk Music Fest”

17,00 - Subotica - Sastanak sa građanima u MZ Peščara

20,00 - Palić - Koncert Zvonka Bogdana