Obeležen Dan grada Subotice

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je, obraćajući se prisutnima u prepunoj Velikoj većnici, rekao da je današnja svečana sednica i prilika da se napravi osvrt na urađeno u proteklom periodu, da se, u kratkim crtama, navede deo učinjenog u proteklih godinu dana, ali i da se najave prioriteti za naredni period.

„U Privrednoj zoni ’Mali Bajmok’ u novembru 2021. godine svečano je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorena fabrika nemačke kompanije ’Bojsen’, a u maju ove godine zaključen je Memorandum o razumevanju između Grada Subotice i ugledne austrijske kompanije ’Feler–Njumajer grupa’. Kada govorimo o investicijama države i grada, jako je važno što su završeni najznačajniji radovi na obnovi i proširenju kapaciteta Doma za decu ometenu u razvoju ’Kolevka’. Kada je reč o energetskoj efikasnosti,  kroz Interreg IPA projekat sa Satnicom Đakovačkom grad je dobio  solarne panele na devet važnih javnih objekata i potpunu energetsku sanaciju dve škole. Ponosan sam i na činjenicu da smo puštanjem u rad pumpne stanice u MZ ’Gat’ konačno, nakon više decenija čekanja uspeli da rešimo problem katastrofalnih poplava i  ugrožavanja zdravlja stanovnika desetina ulica u ovom delu grada. Ponosan sam takođe i na novoizgrađenu, dugoočekivanu ambulantu u naselju ’Prozivka’, naveo je Stevan Bakić.

Prioritet u  radu, istakao je, bila je i obnova i izgradnja gradskih i prigradskih saobraćajnica kao i atarskih puteva, ulagalo se i u zdravstvo, socijalnu zaštitu,  poljoprivredu,  kulturu, sport i sportsku infrastrukturu, a značajna sredstva opredeljena su i za izgradnju vodovodne, kanalizacione i gasovodne mreže.

„U narednom periodu kao grad moramo da se postavimo veoma ozbiljno i odgovorno prema izazovima koje pred celu Evropu donosi predstojeća zima. Tu ćemo učiniti sve što je u našoj moći da podržimo i pomognemo državnu politiku u vezi sa energentima i hranom. Pored veoma teške situacije u svetu – investicije nisu stale. Pruga do Segedina sa naše strane gotovo je završena. Taj projekat, vredan sto miliona evra trebalo bi da donese mnogo kako nama, tako i našem bratskom gradu. Velika nada za naš suštinski ulazak u 21. vek je i brza železnička veza između Beograda i Budimpešte. To je najveće ulaganje u vezi sa Suboticom u njenoj istoriji. Samo radovi od Novog Sada do graničnog prelaza Kelebija koštaće 943 miliona evra. Mađarska je potvrdila svoju posvećenost ovom zajedničkom projektu, a  Grad Subotica će u svim tehničkim pitanjima uređenja pruge, koja prolazi gotovo kroz sam centar, imati veliku ulogu da koordinira, podrži i pomogne“, naglasio je Bakić.

On je naveo da je u planu da se tokom naredne godine mandata uđe u realizaciju projekta „Čista Srbija“, a očekuje se i završetak revizije projekta rekonstrukcije Opšte bolnice.

„Predstoji nam i rekonstrukcija Gradskog stadiona. Uložićemo maksimalan napor da se, i pored svih teškoća i problema proteklih godina, pre kraja mandata svi radujemo konačnom otvaranju i stavljanjem u funkciju zgrade Narodnog pozorišta i završetku spa i velnes centra sa akva parkom na Paliću“, rekao je Bakić.

Naglasio je da je unapređenje spomeničke baštine izuzetno značajno za grad Suboticu i sve njene građane i da su u skladu sa ranije donetom skupštinskom odlukom, koja je podrazumevala podizanje tri spomenika, od oktobra 2020. do novembra 2021. godine otkriveni spomenici biskupu Ivanu Antunoviću, Karolju Birou, bivšem gradonačelniku Subotice i kralju Petru Prvom Karađorđeviću, jednom od najznačajnijih srpskih vladara.

„Zaokružujući veliki projekat podizanja spomenika koji se u našem gradu odvijao tokom 2020. i 2021. godine, poslali smo i jednu lepu sliku – sliku bratske sloge, poštovanja i jedinstva, po čemu je Subotica uvek bila prepoznatljiva“, podvukao je Bakić

Naveo je i činjenicu da nisu zanemareni ni svakodnevne probleme građana. Tokom dve godine sa saradnicima gradonačelnik je sa svojim saradnicima saslušao 523 sugrađana i za oko 80 odsto je ishodovana neka vrsta rešenja.

„Mislim da je subotička lokalna samouprava i tokom ove godine bila odgovorna prema građanima Subotice i maksimalno posvećena stabilnosti gradskog sistema i razvoju grada, čak i u veome teškim uslovima najpre pandemije, a potom i ukrajinske krize. Najvažnije je da smo uspeli da održimo stabilnost budžeta i postavimo gradske finansije na zdrave i realne osnove. Rešavajući stare i nasleđene probleme, uspeli smo da otplatimo i dug za vojnu imovinu koji nije servisiran dugo. Sve je to dalo budžetu neopohodan manevarski prostor i omogućilo njegovo kvalitetno planiranje i povećanje u narednim godinama“, ocenio je Bakić.

Na svečanoj sednici Skupštine grada gradonačelnik Bakić je čestitao profesoru emeritusu dr Šandoru Šomođiju na dodeli zvanja Počasni građanin  i dobitnicima priznanja Pro urbe  dirigentu Maćašu Murenjiju, profesoru doktoru Josipu Ivanoviću i diplomiranom koreografu Miroslavu Vojnić Hajduk – Marači.

„Iskoristio bih i ovu priliku da izrazim zadovoljstvo što naša zemlja, pod vođstvom predsednika Vučića, ide putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka. Želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na velikoj podršci u realizaciji projekata izuzetno značajnih za naš grad, kao i na njegovom svakodnevnom radu na poboljšanju uslova života svih građana Srbije i jačanju imidža naše države u međunarodnim okvirima. Na punoj podršci zahvaljujem se, takođe, i Vladi Republike Srbije i  Pokrajinskoj vladi. I na kraju, svim sugrađanima čestitam 243. godišnjicu Grada Subotice, a vama, prisutnima u Velikoj većnici, još jednom se zahvaljujem što ste sa nama u ovom svečanom trenutku”, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na svečanoj sednici obratio se i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor. On je podsetio da je 1. septembra 1779. godine naselje koje je tada već postojalo vekovima,  postalo slobodan kraljevski grad.

 „Čini se da privilegovanom statusu teži svaki grad, ali se olako previđa jedan detalj: davalac privilegije može da je daruje ali i da je ukine. Iskusila je taj obrat i Subotica - nakon što je godinu dana uživala u svim povlasticama slobodnog kraljevskog grada, desila se za istoriju uobičajena epizoda: novi vladar je uveo reforme koje su između ostalog podrazumevale i ukidanje feudalnih privilegija. Proteći će 87 godina, da bi sa novim državnim ustrojstvom Subotici bili vraćeni status i privilegije pobrojane na 30 listova Povelje iz 1779. godine. Istine radi, u tih devet decenija bio je ukinut jedan broj povlastica - ne sve, ali su zato ostale sve preuzete obaveze, uključujući i isplatu duga za otkup statusa slobodnog kraljevskog grada“, naveo je dr Balint Pastor.

Poveljom utvrđeno pravo da Subotica kao deo četvrtog staleža učestvuje na zasedanjima Sabora “na kojima se donose zakoni kraljevstva” i pravo da predstavnici grada usvajaju zakone, omogućiće da glas Subotice bude uvažen u Ugarskom saboru počev od 1790/91. godine i prvih zastupnika Ivana Sučića i Ante Parčetića, pa u narednih 128 godina, podsetio je dr Balint Pastor.

„Lekcija koju smo naučili bila je jednostavna: samo ono što smo stvorili vlastitim znanjem i radom, nije moglo biti predmet darivanja, niti oduzimanja. Ne privilegije, već zakon, ne povlastice već sistemsko regulisanje prava i obaveza“, istakao je dr Balint Pastor.

Nakon vraćanja statusa slobodnog kraljevskog grada, rekao je dr Balint Pastor, bilo je potrebno svega dve godine da bi 11. septembra 1869. u subotičku železničku stanicu ušao voz iz Segedina. I tada kao i danas, svi putevi u Evropu su vodili preko Pešte i Beča, a Subotica je bila, kao što je i danas, na sredini trase Beograd-Budimpešta. Železnička pruga Subotica-Segedin je imala presudan uticaj na razvoj grada, omogućila je izvoz poljoprivrednih proizvoda, razvoj trgovine, preduzetništva i industrije, a priliv kapitala i porast broja stanovnika doveli su do ubrzane izgradnje i za manje od 50 godina promenjeno je lice grada – nastala je Subotica koju i danas volimo i čuvamo. Nakon četvrt veka zalaganja za rekonstrukciju i revitalizaciju, 1. avgusta ove godine u 18.00 časova prvi teretni voz je krenuo sa železničke stanice u Subotici za Segedin. Ne mislim da je konstatacija, da je to najbitnija investicija za naš grad možda i u poslednjih 100 godina – preterana - jer Subotica kao i svaki grad nadomak granice - budući geografski na rubu - prečesto tu i ostaje, skrajnut u svim, a najpre u budžetskim planovima“, istakao je između ostalog dr Balint Pastor.

Svakako da infrastrukturni razvoj predstavlja temelj, kazao je dr Balint Pastor, i u tom smislu se istovremeno radi na izgradnji i proširenju vodovodne i kanalizacione mreže, gasifikaciji, asfaltiranju ulica, kako u gradu tako i u svim mesnim zajednicama, ali i na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za buduće investicije.

„Na Paliću je proširena kanalizaciona mreža i izgrađena je crpna stanica kojom se otpadna voda preusmerava u gradsko postrojenje za prečišćavanje i poboljšava kvalitet vode jezera Palić i Ludoš, napravljene su biciklističke i pešačke staze na obali. Obezbeđena su sredstva za završetak radova na izgradnji velnes i spa centra i akva parka iz budžeta Republike Srbije, budžeta AP Vojvodine i budžeta Grada a nakon dve godine počeo je da se popunjava i građevinski dnevnik investicije Akva park Palić, nastavljeni su radovi na uređenju prostora i starog bazena, čime se stvaraju pretpostavke da Palić tokom cele godine nudi kvalitetne turističke sadržaje. Ne bismo mogli govoriti o kvalitetnim turističkim sadržajima bez prethodnog dovođenja u red vikend naselja, koje je propadalo u trodecenijskoj zapuštenosti, a sredstva je na našu molbu obezbedila Pokrajinska vlada“, rekao je dr Balint Pastor.

Prema njegovim rečima proširenje vodovodne i kanalizacione mreže se radi u mesnim zajednicama Železničko naselje, Zorka i Makova sedmica, u 213 ulica u Subotici će se graditi kanalizaciona mreža, kao i na Paliću, Bajmoku i Čantaviru. Gasovodna mreža će biti proširena za 14,2 km na području sedam mesnih zajednica. Struganim asfaltom su uređeni zemljani putevi u 18 ulica u 10 mesnih zajednica, asfaltirane su ulice u Hajdukovu i Čantaviru, prometne deonice u Subotici i u mesnoj zajednici Zorka, a uz podršku Pokrajinske vlade završena je rehabilitacija Novosadskog puta i osiguran alternativni pristup Paliću.

„Prethodne dve godine su potvrdile sve nevolje budu i prođu, ali da grad ostaje -  promenjen -  ali večan. Da grad opstaje i u vremenima prosperiteta kao i u vremenima nedaća, samo ako postoje ljudi koji rade za opšte dobro i u interesu grada - Pro Urbe -  spremni da prenesu svoje znanje, viziju i vrline na generacije koje dolaze. Da su teškoće prolazne, ali one menjaju život jedne generacije, a stvaralačke slobode pokreću promene koje će se osećati i u decenijama i vekovima pred nama. I da Subotici niko ne može ni darovati ni oduzeti građane čije su vrline, znanje, talenat, integritet i posvećenost jedan od razloga postojanja i opstanka našeg Grada.  Grad Subotica odaje priznanje ovogodišnjim dobitnicima: posebna mi je čast, i kao  jednom od predlagača, da se priznanje počasni građanin Subotice ove godine dodeljuje profesoru emeritusu dr Šandoru Šomođiju, koji uz impresivni poluvekovni naučni rad i višedecenijski javni angažman, na dobrobit zajednice pretače znanje u praksu, i koji je bio jedan od inicijatora brojnih projekata u našem regionu, a između ostalih i projekta obnove pruge Subotica-Segedin. Grad Subotica nagrađuje priznanjem Pro Urbe: prof. dr Josipa Ivanovića, dekana Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku, kod kojeg sam, ako smem da dodam ovu ličnu crtu, pre tačno 25 godina u Gimnaziji Svetozar Marković, odbranio maturski rad, Maćaša Murenjija, dirigenta i muzičkog pedagoga,  i koreografa Miroslava Vojnić Hajduk - Maraču. Čestitke nagrađenima, a građanima, kojima na ponos i čast Subotica pripada, čestitam Dan našeg grada”, zaključio je dr Balint Pastor.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio Šandor Šomođi koji je, između ostalog, kazao da su svi nagrađeni, u svom domenu, izvršavali svoje zadatke kako bi doprineli razvoju i svojih struka, i grada Subotice.

Svečana sednica Skupštine grada Subotice, u okviru koje je izveden i prigodn muzički program, počela je himnom „Bože pravde” koju je izveo Crkveni hor „Sveti Roman Melod”.

2. novembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,15 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Sastanak sa dr Laurom Đenei (dr. Gyeney Laura), direktorkom Instituta za zaštitu prava manjina iz Budimpešte

15,00 - Subotica - Komemoracija nevinim žrtvama iz 1944. i '45. godine

3. novembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 28. sednica Skupštine Grada Subotice

19,00 - Beograd - Tribina Beogradskog gradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara (gosti: Preuzvišeni Msgr. Stanislav Hočevar, Nadbiskup i Mertropolit Beogradski i Bálint Pásztor)

 

4. novembar 2022.

12,00 - Subotica - obilazak lokacije na raskrsnici Ulice Jasenovačke i Janka Čmelika u Subotici, gde je zamenjena pumpa za odvođenje atmosferskih voda

18,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM

7. novembar 2022.

09,00 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

11,00 - Beograd - Poseta Narodnoj skupštini liste "Mađarska sloga" i Ureda Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

12,00 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

 

8. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

9. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

10. novembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

15,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (II sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

17,00 - Subotica - Tribina liste "Mađarska sloga"

13. novembar 2022.

07,30 - Subotica - Glasanje na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina

20,00 - Subotica - Praćenje izbornih rezultata u SVM-u

16. novembar 2022.

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Politika"

15,10 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

16,00 - Kanjiža - Sednica Saveta SVM-a

24. novembar 2022.

20,00 - Novi Sad - Gostovanje u političkoj emisiji "Fókuszban" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; uživo)

25. novembar 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

17,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

26. novembar 2022.

11,00 - Mali Iđoš - Svečana sednica Skupštine opštine povodom dana opštine

27. novembar 2022.

15,00 - Stara Moravica - Komemoracija povodom godišnjice smrti Ferenca Čubele (Csubela Ferenc), prvog predsednika SVM-a

28. novembar 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

30. novembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

1. decembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 29. sednica Skupštine Grada Subotice

2. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Sastanak sa Žoltom Sakalašom (Szakállas Zsolt), potpredsednikom Pokrajinske vlade, pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice 

12,00 - Subotica - Poseta OŠ „Majšanski put“

4. decembar 2022.

19,00 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

5. decembar 2022.

09,30 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

11,10 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

6. decembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

16,00 - Subotica - Sastanak sa članovima liste "Mađarska sloga"

7. decembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

11,15 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu sutra u 18 časova)

16,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

8. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Otvaranje Mađarsko-Srpsko-Austrijskog poslovnog foruma

9. decembar 2022.

11,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

14. decembar 2022.

10,00 - Subotica - Primopredaja audiovizuelne prezentacije sinagoge i puštanje u funkciju rampe za osobe s invaliditetom 

 

15. decembar 2022.

08,45 - Subotica - Poseta D.o.o. Cim Gas 

16. decembar 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

17. decembar 2022.

12,00 - Beograd - Kongres Socijalističke partije Srbije

20. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Snimanje emisije "In medias res plus" na YU ECO TV (na programu u petak u 20 časova)

21. decembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Snimanje emisije "U sred srede" na TV Subotica (na programu večeras u 20 časova)

22. decembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 30. sednica Skupštine Grada Subotice

23. decembar 2022.

09,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Mérleg" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; na programu danas u 14 časova)

11,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; na programu u ponedeljak u 20 časova)

26. decembar 2022.

07,40 - Subotica - Uključenje u Jutarnji program RTV-a (uživo)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

21,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (IV sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

28. decembar 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

29. decembar 2022.

08,45 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,00 - Subotica - Sednica Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“

11,00 - Subotica - Tradicionalni novogodišnji prijem za novinare, kamermane, fotografe, glavne i odgovorne urednike i direktore medijskih kuća

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list Mađar so (Magyar Szó)

30. decembar 2022.

13,15 - Hajdukovo - Sastanak sa članovima Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

10. januar 2023.

11,00 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

13,30 - Subotica - Snimanje emisije "Subjektív" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 19:30)

12. januar 2023.

13,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

14,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

16. januar 2023.

10,00 - Beograd - Sastanak sa Goranom Vesićem, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi R. Srbije

17. januar 2023.

12,00 - Šupljak - Obilazak završenih radova na delu Kanjiškog puta (lokalni put br. 5) 

18. januar 2023.

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

19. januar 2023.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 31. sednica Skupštine Grada Subotice

25. januar 2023.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2023.

11,00 - Čantavir - Poseta OŠ „Janoš Hunjadi“

27. januar 2023.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

13,30 - Beograd - Sastanak sa Majom Popović, ministarskom pravde u Vladi Republike Srbije

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture