Balint Pastor: Na izborima uvek idemo na pobedu

U programu Panon RTV-a dr Pastor, predsednik SVM-a i republički poslanik govorio je o političkim temama u Srbiji: očekivanjima za izbor Vlade, koalicionom sporazumu, te mogućem terminu lokalnih izbora.

Nije bilo previše opravdano, ali je u skladu sa dosadašnjom praksom da ovako dugo traje konstituisanje skupštine, a ono što je važno da  napredujemo ka formiranju Vlade, ocenio je dr Balint Pastor gostujući u jutarnjem programu na Subotičkom mađarskom radiju.

„Situaciju ne olakšava ni ponašanje opozicije, i ko je i na sekundu zavirio u prenos Skupštine, mogao je da vidi u kakvoj atmosferi se odvija rad. Nažalost, opozicija je izabrala taj put da svom svojom snagom pokušava da onemogući rad poslanika. I pored toga, uspeli smo da izaberemo predsednicu Skupštine, generalnog sekretara, članove delegacija, odnosno članove parlamentarnih odbora. Jedna od šet potpredsednika parlamenta je i Elvira Kovač, na osnovu broja poslanika Saveza vojvođanskih Mađara. Uvek se radi o brojkama, i na osnovu njih, među funkcionerima skupštine pripada nam i jedno predsedničko i jedno potpredsedničko mesto u odborima. Na čelu Odbora za integracije i dalje će biti Elvira Kovač, a Jožef Tobiaš, zamenik predsednika Odbora za poljoprivredu. Sada nam sledi formiranje Vlade za šta je po Ustavu rok početak maja”, naveo je dr Pastor.

Sagovornik jutarnjeg radijskog programa u okviru Panon RTV-a ponovio je da će u novoj vlasti SVM učestvovati na nivou državnih sekretara. Nije precizirao o kom broju funkcionera bi moglo biti reči, ali je naglasio da će biti u resorima koji su važni za očuvanje identiteta, poput obrazovanja, te u oblastima u kojima se realizuju potrebe vojvođanskih lokalnih samouprava za ulaganja i razvoj, ali i u onim koja se odnose na životna pitanja koja ne poznaju nacionalne granice, poput zdravstva.

„Savez vojvođanskih Mađara do sada je imao osam državnih sekretara. To ni u jednom slučaju nije bila borba za brojnost, dešavalo se da imamo i više poslanika, a manje državnih sekretara i obrnuto”, rekao je Pastor i dodao da pri tome treba uzeti u obzir i da je potrebno pronaći ljude spremne da se na neodređeno vreme ostave svoja zaposlenja i porodice i presele se u Beograd.

„Znam da u Srbiji nije moderno žaliti političare, ali to su sve okolnosti koje treba imati u vidu”.

Do sada nije došlo do napretka u koalicionim dogovorima u odnosu na prethodni period, mada je dr Balint Pastor rekao da je u Skupštini imao razgovore sa Milošem Vučevićem, predsednikom SNS-a i još aktuelnim ministrom odbrane, ali da to nisu bili zvanični dogovori. SVM-ov predlog koalicionog sporazuma sa SNS-om ima deset strana i tri stranice priloga, koje se odnose na infrastrukturna ulaganja, kazao je dr Pastor.

„Teško je sadržaj sažeti na nekoliko rečenica, ali prilozi se odnose isključivo na infrastrukturno-razvojne projekte, izgradnju mreže puteva i ulaganja. Isto tako sporazum se odnosi i na pitanja iz oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalnog staranja. Dakle, o svemu onome o čemu smo govorili tokom izborne kampanje. Ovaj dokument nikada nije bio tajna, nakon potpisivanja biće postavljen na internet stranicu SVM-a, ali dok se ne potpiše nekorektno je da ga objavljujemo”, rekao je sagovornik Panon RTV-a.

Po pitanju ovogodišnjih lokalnih izbora dr Balint Pastor kaže da je za sada poznato da će 2. juna biti održani ponovljeni izbori za Beograd, a da su lokalni izbori na nivou Srbije mogući krajem juna ili u julu.

„Nije bilo drugačije ni pre četiri godine, kada su izbori bili krajem juna, a 21. avgusta je u Subotici, kao i u drugim mestima u Vojvodini formirana lokalna vlast izborom gradonačelnika nakon što su konstituisane lokalne skupštine. Zbog toga je veoma važno bilo da se izabere predsednik republičkog parlamenta, jer on raspisuje lokalne izbore”, kaže dr Pastor.

Prema njegovim rečima izbori tokom leta ne smetaju onima koji imaju stabilno biračko telo, a SVM svakako spada u te stranke, ali je dodao i da je sigurno svim biračima u lokalnim samouprava važno ko će biti na čelu njihovog mesta.

„Naš cilj je uvek da pobedimo”, rekao je dr Pastor povodom najavljenih lokalnih izbora.

„I u Subotici i u svim drugim mestima. Tokom kampanje iznećemo šta je ono što smo u sada već protekle četiri godine ostvarili, a to su bila tri osnovna cilja, i ni sada neće biti drugačije”, rekao je predsednik SVM-a.

On je podsetio da su pre četiri godine izneli da će se zalagati za očuvanje i zaštitu gradskog jezgra, razvoj Palića, i ravnomerni razvoj prigradskih naselja i da su to sve oblasti na kojima su radili u proteklom periodu.

Dr Balint Pastor osvrnuo se i na prošlonedeljne događaje kada je na njegovu inicijativu ponovo produženo radno vreme graničnog prelaza Horgoš 2 – Reske. On je to pitanje povezao i sa početkom gradnje velike kineske investicije, pogona „BYD” u Segedinu. Tim povodom juče je razgovarao sa Miklošem Panjijem, zamenikom ministra i Laslom Šalgom, županom Čongradsko-čanadske županije.

„Te dve teme su povezane i o tome sam razgovarao sa mađarskom delegacijom. Ovo gigantsko ulaganje sa mađarske strane može da predstavlja prednost i za vojvođanske Mađare. Mi želimo u tome da vidimo prednost, iako može predstavljati i opasnost. Ukoliko omogućimo da svakodnevno mogu da se vrate kućama ljudi iz Subotice, Bačkih Vinograda, Hajdukova, iz kanjiške ili senćanske opštine, onda će to biti prednost. Zbog toga ćemo nastaviti da radimo na tome da prelaz Horgoš 2 bude ponovo otvoren 24 sata, ali isto tako i da prelazi Bački Vinogradi – Ašothalom, Đala – Tisasiget i Rabe – Kibekhaza rade produženo radno vreme. S obzirom da će segedinski pogon zaposliti više stotina, moguće i više od deset hiljada ljudi, jasno je da teritorija Segedina ne može da obezbedi toliko ljudi. Zbog toga je važno, važno i za vojvođanske Mađare, da prekogranični radnici nesmetano mogu svakodnevno da odlaze na posao, bilo vozom, bilo automobilom”, rekao je dr Balint Pastor i dodao da u novom pogonu neće biti potrebni samo radnici sa nižom stručnom spremom, već i inžinjeri, i ekonomisti, menadžeri.

DEJAN SPALOVIĆ

22. januar 2024.

16,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

23. januar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

10,00 - Novi Sad - Potpisivanje ugovora povodom početka realizacije investicije u zgradi Mađar soa

24. januar 2024.

17,00 - Subotica - Sednica Saveta Gradske organizaciji SVM u Subotici

25. januar 2024.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture

28. januar 2024.

17,00 - Kanjiža - Ekumensko bogosluženje

31. januar 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Dan Grada Novog Sada, svečana manifestacija SVM-a

1. februar 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 43. sednica Skupštine Grada Subotice

15,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Mađar so" (Magyar Szó)

2. februar 2024.

14,00 - Subotica - Centralna kancelarija Fondacije Prosperitati – svečano otvaranje novog sedišta

18,00 - Novi Kneževac - Proslava povodom 17. godina od osnivanja Opštinske organizacije SVM

6. februar 2024.

10,00 - Beograd - Prva, konstitutivna sednica Narodne skupštine u Četrnaestom sazivu

10,30 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

11,30 - Beograd - Sastanak sa Jožefom Mađarom, ambasadorom Mađarske u Beogradu

8. februar 2024.

16,30 - Čoka - obeležavanje 90. godišnjice od smrti Ferenca More

17. februar 2024.

13,30 - Budimpešta - Sastanak sa Palom Barnom Žigmondom, poslanikom u Parlamentu Mađarske, direktorom Fides-a za poslove u regionu

15,00 - Budimpešta - Godišnji pregled minule godine - održava premijer Mađarske, Viktor Orban

19. februar 2024.

13,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

18,00 - Sombor - Dan Grada Sombora, svečana manifestacija SVM-a

20. februar 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u političkoj emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

15,30 - Subotica - Sastanak sa dr. Čabom Đuricom, rektorom Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

21. februar 2024.

10,00 - Senta - svečana dodela diploma Univerziteta poljoprivrednih i prirodnih nauka (MATE)

24. februar 2024.

10,30 - Palić - Konferencija pravnika u organizaciji Udruženja pravnika vojvođanskih Mađara 

26. februar 2024.

16,30 - Budimpešta, Parlament - Izbor i polaganje zakletve predsednika Republike Mađarske

27. februar 2024.

10,30 - Beograd - Razgovor sa predsednikom Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem

1. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

2. mart 2024.

10,00 - Senta - Izborna skupština SVM

4. mart 2024.

13,30 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Politika”

16,00 - Senta - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

5. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

10,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

6. mart 2024.

08,00 - Budimpešta - sastanak sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom 

09,00 - Budimpešta - održavanje predavanja na Sastanku sa šefovima diplomatskih misija u Ministarstvu za spoljne poslove i trgovinu 

10,00 - Budimpešta - sastanak sa državnim sekretarom u parlamentu, zamenikom ministra za spoljne poslove Leventeom Mađarem

16,00 - Subotica - Intervju za dnevni list  "Magyar Szó“

7. mart 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 44. sednica Skupštine Grada Subotice

12,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

8. mart 2024.

14,00 - Budimpešta - Memorijalna svečanost i dodela nagrade „Esterházy János“ 

11. mart 2024.

17,00 - Bečej - Obeležavanje 125. godišnjce smrti Mora Tana

12. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" Subotičkog mađarskog radija

10,30 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Subotičke novine"

13. mart 2024.

13,30 - Subotica - Sastanak sa poslanikom u parlamentu Mađarske, poverenikom Vlade za ekonomski razvoj južne Mađarske, Gaborom Banjaijem

18,00 – Palić - svečani prijem u čast mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848/49 godine u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske

14. mart 2024.

11,00 - Bački Vinogradi - svečano otkrivanje biste Šandora Petefija

12,00 - Bački Vinogradi - Susret sa državnim sekretarom za nacionalnu politiku Mađarske, Janošom Arpadom Potapijem

15. mart 2024.

10,00 - Novi Itebej - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

15,00 - Stara Moravica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

17,00 - Subotica - sastanak sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede Mađarske, dr Martonom Palom Nobilisom

18,00 - Subotica - Centralna proslava mađarskog nacionalnog praznika u organizaciji Saveza vojvođanskih Mađara

16. mart 2024.

16,00 - Ostojićevo - Svečani program i otkrivanje spomen ploče Ištvanu Pastoru

18,30 - Torda - Polaganje venaca i svečani program

18. mart 2024.

09,00 - Subotica - Intervju dnevnom listu „Magyar Nemzet“

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

19. mart 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa čelnicima Srba iz Mađarske

20. mart 2024.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

17,25 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje

21. mart 2024.

17,00 - Palić - sastanak sa Filipom Rakaijem

18,00 - Palić - vojvođanska svečana premijera filma „Most vagy soha!“

25. mart 2024.

09,00 - Subotica - Sastanak sa potpredsednicima SVM-a

10,00 - Subotica - Sastanak sa zamenikom ministra u Kabinetu premijera Mađarske Miklošem Panjijem, županom Županije Čongrad-Čanad, Laslom Šalgo i zamenikom državnog sekretara za koordinaciju strateških pitanja, dr Adamom Čepetijem

 

26. mart 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

11,00 - Senta - Izborna skupština Saveza agrarnih udruženja Vojvodine

27. mart 2024.

12,00 - Subotica - Snimanje emisije „U sred srede“ na TV Subotica (na programu danas u 19,00 časova)

28. mart 2024.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Sastanak sa Kristoferm R. Hilom, ambasadorom SAD u Beogradu

13,30 - Subotica - Sastanak predsednika, potpredsednika, članova Izvršnog odbora, predsednika i zamenika predsednika Saveta SVM-a

2. april 2024.

10,00 - Subotica - Sastanak sa Čongorom Čakijem, predsednikom Saveza „Rakoci“

3. april 2024.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

18,00 - Temerin - poseta Andrašu Agoštonu

4. april 2024.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 45. sednica Skupštine Grada Subotice

13,00 - Bačka Topola - Sastanak sa poverenikom ministra u vladi Mađarske, Đulom Dalošem

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

9. april 2024.

07,30 - Subotica - Gostovanje u emisiji "Napindító" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; uživo)

18,00 - Sombor - Sastanak sa čelnicima mesnih organizacija i funkcionerima koji pripadaju Zapadnobačkoj okružnoj organizaciji SVM-a

13. april 2024.

10,00 - Beregovo (Ukrajina) - 34. Skupština Mađarskog kulturnog saveza u Ukrajini

15. april 2024.

09,00 - Subotica - Snimanje intervjua za emisiju „Délvidék ma” Televizije M1 (na mađarskom jeziku, na programu 16. aprila i u emisiji „Közügyek” TV Pannon 16. aprila, u 18,10 časova)

16. april 2024.

19,00 - Segedin - Univerzitet nauka u Segedinu, svečana večera u čast dobitnice Nobelove nagrade, dr Katalin Kariko

18. april 2024.

09,30 - Subotica - Sastanak sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Mađarske, Laslom Saboom

17,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

19. april 2024.

10,00 - Subotica - Konferencija za medije