Obraćanje dr Balinta Pastora, predsednika Skupštine grada Subotice povodom Dana grada

Poštovane dame i gospodo,

Na dan svečanog otvaranja Gradske kuće 1912. godine, kako nas podseća profesorka Viktorija Aladžić, položen je zavet "... Čak i kada na ova prelepa vrata bude zakucao najskromniji građanin, ne treba to da čini drhtavom rukom već ispunjen sigurnim saznanjem da će iza njih uvek naći dobrog prijatelja...". Vođeni tim načelom, u proteklih godinu dana pokušali smo da budemo u svakom trenutku dostupni građanima, kako bismo zajednički, uvažavajući njihove sugestije, učinili Suboticu boljim mestom za život, gradom koji se razvija i živi u čast svih svojih građana.

Mada primerâ, da Grad nije uvek živeo u čast najzaslužnijih među zaslužnima, na žalost, ne manjka.

Podsetiću da je iz pamćenja grada bio izbrisan i dr Karolj Biro, dugogodišnji gradonačelnik na čiju inicijativu je izgrađena i Gradska kuća, arhitektonski dragulj ne samo Subotice već i Srednje Evrope, kao i Velika terasa, Muzički paviljon, Ženski štrand i Vodotoranj na Paliću.

Ni sedam decenija nakon njegove smrti, ne postoji spomen tabla na kući u kojoj je živeo, ni jedna ulica ne nosi ime gradonačelnika čijih se 16 godina na čelu Grada pamti kao period prosperiteta; iz mnoštva razloga, a jedan od najvažnijih je da od tog vremena, generacije Subotičana identitet grada doživljavaju ne samo kroz karakteristične secesijske konture već i kao kulturu građanskog poštovanja, uljudnosti i pristojnosti.

Učinili smo, da nakon decenija zaborava, dr Karolj Biro gradonačelnik koji je položio zavet da će poštovati svakog građanina, dobije dostojan spomenik u centru grada.

Uvažene dame i gospodo,

Subotica sigurno postoji najmanje 630 godina. Naime, pre okruglo 630 godina naš grad je prvi put spomenut u pisanom dokumentu pod nazivom Zabadka. Ta 1391. godina stoji na levom zidu Velike većnice Gradske kuće, a preko puta 1991., godina kada je ova velelepna prostorija obnovljena. Pored 1391. značajna je i 1779. godina jer je na današnji dan pre 242 godine kraljica Marija Terezija dodelila dotadašnjoj privilegovanoj komorskoj varoši Sent Marija status i privilegiju slobodnog, kraljevskog grada i kraljevsko ime - Maria Theresiopolis.  Subotičane različitih životopisa, zanimanja i porekla, koji su u identitet Subotice zauvek ugradili kulturu zajedničkog života upisanu u prve redove Povelje o dodeli statusa slobodnog i kraljevski privilegovanog grada iz već spomenute 1779. godine - da je “sloga zajedničkog građanskog življenja”.. “najčvršći oslonac sigurnosti u svakoj državi i omogućuje nadu u razvoj” – povezuje činjenica da su Suboticu upisali u, ne samo lokalne već istorijske registre Srednje Evrope pa i naše civilizacije.

Tako su to činili hroničar naše lokalne istorije Mirko Grlica i čuvar secesijskog nasleđa Bela Duranci, oba dobitnika priznanja Pro urbe, koji su nas napustili u godini između dva Dana grada.

I svi su oni svedočili da nema večnih državnih poredaka, da države nastaju i nestaju, da se ideologije menjaju, samo su njihova postignuća neuništiva. I da je Grad večan. Kao što i prvih 167 godina Narodnog pozorišta svedoči da nema večnih političkih ustrojstava - a pretrajalo je pozorište u 10 različitih državno-političkih oblika – i da su večni samo njegovi korintski stubovi.

Uvažene dame i gospodo,

Zašto, iz viševekovne istorije Subotice, posebno ističemo kraj XIX i početak XX veka? 

Dva su razloga:

Prvi, jer je na našoj generaciji političara odgovornost ne samo da obnovimo, već da prevashodno, unapredimo ono što je izgrađeno i započeto upravo u tom istorijskom periodu.  

U ovom trenutku to znači da pred nama stoje tri zadatka: zadatak zaštite gradskog jezgra, kao pitanje zaštite i očuvanja istorijskog graditeljskog nasleđa i identiteta grada; razvoj Palića i rad na razvoju infrastrukture mesnih zajednica, bez razlike da li gradskih ili prigradskih.

Naravno, o očuvanju identiteta grada ne možemo govoriti bez poštovanja svih koji ovde žive, a potvrda naših zalaganja jeste i uvođenje bunjevačkog jezika i pisma u ravnopravnu službenu upotrebu.

Vođeni načelom, da sami moramo da stvorimo uslove za život, pokušavamo da rešimo u najmanju ruku višedecenijske probleme, a nesporno, prioritet je investiranje u infrastrukturu.

Infrastrukturni razvoj je imperativ jer ne smemo dozvoliti da na 2 km od Gradske kuće ne postoji kanalizacija, a na nekoliko km vodovod. Pandemija je blokirala i usporila brojne aktivnosti, ali svakako ćemo nastaviti rad na saniranju lokalnih problema: u toku je izrada Plana razvoja kanalizacione mreže kojim će se napraviti istorijski iskorak u izgradnji mreže u Subotici, na Paliću, u Bajmoku i Čantaviru, dok se u potonja dva naselja planira i izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Nastaviće se radovi na odvođenju atmosferskih voda, popravci kolovoza, proširenju ulica i pripremljeni su projekti za nastavak izgradnje gasovoda u osam mesnih zajednica. 

Na Paliću se radi na ostvarenju dva cilja: očuvanju graditeljskog nasleđa i spomenika kulture, na njihovoj rekonstrukciji i namenskom korišćenju, kao i razvijanju turizma, kroz ulaganje u nove, dodatne sadržaje, poput letnjih koncerata u Muzičkom paviljonu i postavljanja panoâ u čast Palićkih olimpijskih igara koje je organizovao Lajoš Vermeš još davne 1880. godine. I kada smo kod sporta: činjenicu da je Subotica grad sportova možemo pripisati ne samo entuzijazmu Lajoša Vermeša već možda što je važnije, njegovoj spremnosti da prenese svoje znanje: njegov učenik je bio Gustav Šimoković, koji će kasnije postati trener Sretena Damjanovića, a on Davora Štefaneka.

130-tu godišnjicu Gradske biblioteke obeležili smo otvaranjem multifunkcionalne i multimedijalne čitaonice, u kojoj će u doglednoj budućnosti posetioci moći da pregledaju bibliotečki materijal i u digitalnom obliku.

Pred nama stoji obnova Katedrale Svete Terezije; obnova zgrade u kojoj se nalazi Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku – Subotičanima poznate kao Žuta kuća koja već otkriva svoju lepotu šetačima u Štrosmajerovoj ulici; obezbedili smo sredstva za obnovu fasade, balkona i atlasa Gradske biblioteke, a započeta je i rekonstrukcija rimokatoličke crkve Svetog Petra i Pavla u Bajmoku.

Uvek i u svim vremenima, bez železnice nema razvoja ni modernizacije, pa je nakon vek i po u junu ove godine, potpisan Ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica-Segedin, koja će kao i u vreme kada je građena preobraziti ne samo Suboticu već i region. Za stanovnike Palića, Bačkih Vinograda, pa i Horgoša od značaja je i činjenica da će biti renovirane i stanične zgrade, što ima ne samo praktičnu vrednost, već je i konkretan doprinos u zaštiti vrednog graditeljskog nasleđa. Da podsetim, zgrada železničke stanice na Paliću predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture. 

A drugi razlog, uvažene dame i gospodo,

zbog kojeg današnje aktivnosti cenimo kroz jednovekovnu perspektivu, tiče se političke vizije.

A vizija je uvek prostor stvaralačke slobode, razboritosti i odvažnosti: svest da se senka provincijalnog može preskočiti bez straha i predrasuda, uz životnu i naučnu radoznalost i nadasve, duboko uverenje da duh dobrog profesora matematike iz subotičke gimnazije Mihalja Vermeša, čuva svoje učenike gde god da ih odvede potraga za naučnim istinama, pa vodili ti putevi i u Oksford! 

Uvažene dame i gospodo,

Kako Dan grada Subotice obeležavamo i dodelom zvanja Počasni građanin i priznanja Pro Urbe dozvolite mi da čestitam dobitnicima i da im zahvalim što svojim radom afirmišu genius loci – dobri duh grada Subotice i doprinose promociji ugleda našeg grada u zemlji i inostranstvu.

Svim našim sugrađanima čestitam Dan grada!

13. novembar 2022.

07,30 - Subotica - Glasanje na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina

20,00 - Subotica - Praćenje izbornih rezultata u SVM-u

16. novembar 2022.

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list "Politika"

15,10 - Subotica - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

16,00 - Kanjiža - Sednica Saveta SVM-a

24. novembar 2022.

20,00 - Novi Sad - Gostovanje u političkoj emisiji "Fókuszban" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; uživo)

25. novembar 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

17,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

26. novembar 2022.

11,00 - Mali Iđoš - Svečana sednica Skupštine opštine povodom dana opštine

27. novembar 2022.

15,00 - Stara Moravica - Komemoracija povodom godišnjice smrti Ferenca Čubele (Csubela Ferenc), prvog predsednika SVM-a

28. novembar 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

30. novembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

1. decembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 29. sednica Skupštine Grada Subotice

2. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Sastanak sa Žoltom Sakalašom (Szakállas Zsolt), potpredsednikom Pokrajinske vlade, pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice 

12,00 - Subotica - Poseta OŠ „Majšanski put“

4. decembar 2022.

19,00 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

5. decembar 2022.

09,30 - Beograd - Sastanak Kolegijuma Narodne skupštine

11,10 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

6. decembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

16,00 - Subotica - Sastanak sa članovima liste "Mađarska sloga"

7. decembar 2022.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine 

11,15 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu sutra u 18 časova)

16,00 - Hajdukovo - Sednica Predsedništva i Saveta SVM-a

8. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Otvaranje Mađarsko-Srpsko-Austrijskog poslovnog foruma

9. decembar 2022.

11,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (III sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

14. decembar 2022.

10,00 - Subotica - Primopredaja audiovizuelne prezentacije sinagoge i puštanje u funkciju rampe za osobe s invaliditetom 

 

15. decembar 2022.

08,45 - Subotica - Poseta D.o.o. Cim Gas 

16. decembar 2022.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

10,00 - Subotica - Konstitutivna sednica Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

17. decembar 2022.

12,00 - Beograd - Kongres Socijalističke partije Srbije

20. decembar 2022.

11,00 - Subotica - Snimanje emisije "In medias res plus" na YU ECO TV (na programu u petak u 20 časova)

21. decembar 2022.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

12,00 - Subotica - Snimanje emisije "U sred srede" na TV Subotica (na programu večeras u 20 časova)

22. decembar 2022.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 30. sednica Skupštine Grada Subotice

23. decembar 2022.

09,30 - Subotica - Snimanje političke emisije "Mérleg" na Subotičkom mađarskom radiju (na mađarskom jeziku; na programu danas u 14 časova)

11,00 - Subotica - Snimanje političke emisije "Napjaink" na Drugom programu Televizije Vojvodine (na mađarskom jeziku; na programu u ponedeljak u 20 časova)

26. decembar 2022.

07,40 - Subotica - Uključenje u Jutarnji program RTV-a (uživo)

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

14,30 - Beograd - Sednica Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine

21,00 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (IV sednica Jesenjeg redovnog zasedanja)

28. decembar 2022.

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

29. decembar 2022.

08,45 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

09,00 - Subotica - Sednica Upravnog odbora Fondacije „Subotička Sinagoga“

11,00 - Subotica - Tradicionalni novogodišnji prijem za novinare, kamermane, fotografe, glavne i odgovorne urednike i direktore medijskih kuća

12,00 - Subotica - Intervju za dnevni list Mađar so (Magyar Szó)

30. decembar 2022.

13,15 - Hajdukovo - Sastanak sa članovima Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

10. januar 2023.

11,00 - Subotica - Intervju za nedeljnik "Het Nap" (Hét Nap)

13,30 - Subotica - Snimanje emisije "Subjektív" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 19:30)

12. januar 2023.

13,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

14,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

16. januar 2023.

10,00 - Beograd - Sastanak sa Goranom Vesićem, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi R. Srbije

17. januar 2023.

12,00 - Šupljak - Obilazak završenih radova na delu Kanjiškog puta (lokalni put br. 5) 

18. januar 2023.

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

19. januar 2023.

08,30 - Subotica - Sastanak odborničke grupe SVM u Skupštini Grada Subotice

09,00 - Subotica - 31. sednica Skupštine Grada Subotice

25. januar 2023.

10,00 - Subotica - Svečanost povodom dana Biskupijske klasične gimnazije "Paulinum"

26. januar 2023.

11,00 - Čantavir - Poseta OŠ „Janoš Hunjadi“

27. januar 2023.

08,00 - Subotica - Sednica Saveta za usaglašavanje Skupštine Grada Subotice

11,00 - Novi Sad - Sednica Saveta Univerziteta u Novom Sadu

13,30 - Beograd - Sastanak sa Majom Popović, ministarskom pravde u Vladi Republike Srbije

18,00 - Senta - Svečanost povodom Dana mađarske kulture

31. januar 2023.

18,00 - Dan Grada Novog Sada, svečana manifestacija SVM-a

1. februar 2023.

09,00 - Subotica - Sednica Komisije za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine grada

09,30 - Subotica - Sednica Komisije za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada

10,00 - Subotica - Press konferencija u svojstvu predsednika Skupštine Grada

2. februar 2023.

10,00 - Beograd - Treća posebna sednica Narodne skupštine u Trinaestom sazivu (Izveštaj o Kosovu i Metohiji)

3. februar 2023.

11,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

12,00 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu danas u 18 časova)

21,50 - Beograd - Narodna skupština - Dan za glasanje (Treća posebna sednica)

4. februar 2023.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine (I vanredna sednica)

13,00 - Beograd - Snimanje političke emisije "Közügyek" na TV Pannon (na mađarskom jeziku; na programu u ponedeljak u 18 časova)

5. februar 2023.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

6. februar 2023.

11,00 - Beograd - Sastanak sa Tomislavom Momirovićem, ministrom unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi R. Srbije

7. februar 2023.

10,00 - Beograd - Sednica Narodne skupštine

8. februar 2023.

10,30 - Beograd - Sastanak sa predsednikom izvršnog odbora Srpske napredne stranke, Darko Glišićem 

11,30 - Beograd - Sednica Narodne skupštine