Veszélyben a Vajdaságnak járó hét százalék

Ha ilyen formában fogadják el a költségvetési törvényt, senki sem tudja majd kiszámolni, mennyi pénz jár a tartománynak – A parlament megkezdte a büdzsé módosításáról szóló vitát

Az állam pénzügyeit érintő jogszabályokról, így a költségvetés módosítását előirányzó javaslatról indítottak vitát kedden a parlamentben. Napirenden szerepelnek az áruforgalmi adó kétszázalékos növeléséről, valamint 138 illetéknek és hét állami ügynökségnek a megszüntetéséről szóló kormányjavaslatok is. A kilencedik rendkívüli ülés összehívását 123 képviselő kezdeményezte, a napirenden 36 pont szerepel. A tervezettekkel ellentétben mégsem esik majd szó a Szerbiai Nemzeti Bank tanácsának megválasztásáról, mert ebben a kérdésben egyelőre nem hozott döntést a képviselőház pénzügyi bizottsága. Az említett témákat érintő vita minden bizonnyal eltart majd néhány napig, Nebojša Stefanović házelnök számításai szerint pénteken vagy hétfőn kerülhet sor a szavazásra.

A házelnök egyik keddi nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a pénzügyeket érintő jogszabályokról szóló vita kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a képviselők elmondják, szerintük milyen anyagi helyzetben van az ország. Mint mondta, nem kapott hivatalos felkérést a Liberális Demokrata Párttól egy, az állam gazdasági helyzetével foglalkozó rendkívüli parlamenti ülés összehívására, de mint megismételte, véleménye szerint a következő napok megfelelőek lesznek ahhoz, hogy mindenki kifejtse a véleményét ezzel a témával kapcsolatban. Úgy fogalmazott, hogy a költségvetés módosítási javaslatának mielőbb parlamenti eljárásba kellett kerülnie, hiszen az állam a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások és számos pénzügyi reform előtt áll.

A szerb kormány által szeptember 10-én elfogadott változtatás értelmében az állam az idén 203,6 milliárd dináros hiánnyal zárja majd az évet. Ez a bruttó hazai termék 6,2 százalékát teszi ki. A költségvetés módosítása miatt 829,6 milliárd dinárt tesznek ki az idei bevételek, ebből 700,6 milliárd származik az adókból, ami a bevételek 84,5 százalékát jelenti. A támogatások 1,6 milliárd dinárosak, ami a bevételek 0,2 százalékát teszi ki. A módosítás révén az adóból származó bevételek 3,3 százalékkal lettek nagyobbak, az adóbevételeket nem tartalmazó hozadék ugyanakkor 16,5 százalékkal csökkent. Az állam kiadásai az idén 1 033,2 milliárd dinárt tesznek ki.

Nebojša Stefanović szerint a polgárok számára most az a legfontosabb, hogy a parlament meg fogja szavazni számos illeték eltörlését, emellett olyan ügynökségek szűnnek majd meg, amelyek főként a pártkáderek foglalkoztatására szolgáltak. A képviselőház ezzel is azt kívánja üzenni a polgároknak, hogy az eddigiektől eltérő módon akarja vezetni az országot, s ugyanerről tanúskodnak a kormány döntései is. Sokkal nagyobb figyelmet kapnak majd az egyszerű polgárok érdekei, s kevesebbet a politikai elit és a párttagok érdekei – tette hozzá Stefanović. Megállapította, hogy ilyen módon teljesítik a választási kampány során elhangzott ígéreteiket a hatalmon lévő politikusok.

ELKERÜLHETETLEN VOLT AZ ÁFANÖVELÉS

A parlament megvitatja majd a közszféra legmagasabb béreit korlátozó javaslatot is, továbbá a költségvetési rendszer átalakításáról, a nyugdíjbiztosításról, a köztársasági adminisztrációs illetékekről, az adókezelésről, a jövedéki adókról (akcízákról), a pénztárgépekről, a helyi önkormányzatok finanszírozásáról és a bérekre kirótt illetékekről szóló törvények módosítási indítványait is.

A kormány által szorgalmazott intézkedéseket bemutatva Mlađan Dinkić pénzügyminiszter elmondta, hogy a költségvetés módosításánál sokkal fontosabbak az azt kísérő törvények, melyek a jövőben megakadályozzák a közadósság további növekedését. A készülő 2013-as büdzsé még egy kisebb intézkedéscsomagot tartalmaz majd az ország pénzügyi helyzetének rendezése érdekében – tette hozzá. A tervek szerint csökkenteni fogják a kevésbé lényeges támogatásokra fordított összeget és a minisztériumok kiadásait is. Dinkić elkerülhetetlen lépésnek nevezte az áfa növelését. A jövő évi költségvetési hiány nem haladhatja meg a GDP 3,5 százalékát, s ennek az aránynak a következő években folyamatosan csökkennie kell.

Dragoljub Mićunović, a Demokrata Párt frakcióvezetője még kedden bejelentette, hogy pártja nem fogja támogatni a kormány által előterjesztett javaslatokat, s bírálta a vezetést amiatt, hogy túl későn juttatta el a napirendi pontokat tartalmazó dokumentumot az ellenzékhez, ezzel is rövidítve azt az időt, ami a pártok rendelkezésére áll az ülésekre való felkészüléshez. A költségvetés módosításával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy mivel az növeli a bevételeket és a kiadásokat is, az eredmény ugyanaz marad: deficit. A polgárok legnagyobb gondja az infláció – állapította meg Mićunović.

A kormány javaslatait legélesebben bíráló Liberális Demokrata Párt szóvivője közölte, hogy nem támogatják a költségvetés módosítását és az áfa növelését előirányzó javaslatokat. Bojan Đurić, a párt képviselője ugyanakkor kijelentette, hogy az LDP meg fogja szavazni az illetékek megszüntetését előirányzó indítványokat.

(MAJDNEM) HÉT SZÁZALÉK

A költségvetési rendszer átalakításáról szóló kormányjavaslattal veszélybe került a Vajdaságot megillető hétszázalékos rész kiszámíthatósága – mondta el a Magyar Szónak Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője.

– A költségvetés ellen fogunk szavazni, hiszen leszámítva azt, hogy a mezőgazdaságnak több pénz jut majd, más pozitívumot nem igen lehet találni benne. Nem a büdzsé módosítása a legnagyobb probléma, hiszen az csupán további három hónapig lesz érvényben, hanem a költségvetési rendszer átalakítására vonatkozó javaslat, melyre egy módosítási indítványt is benyújtottunk. Ez a javaslat ugyanis ellehetetleníti annak kiszámítását, hogy mekkora összeget jelent ténylegesen a Vajdaságot megillető hét százalék. Az indítványunk lényege az, hogy ennek a hét százaléknak a kiszámítási módszere maradjon a régi. Ha elutasítják, akkor a jövőben a mindenkori pénzügyminiszter kénye-kedve szerint tervezik majd be az államkasszába a vajdasági pénzeket – húzta alá Pásztor.

Mint pontosította, a költségvetési rendszer átalakításával terminológiailag és gyakorlatilag is megkülönböztetnék egymástól a költségeket, az úgynevezett ráfordításokat és az államadósság miatti tartozásokat. A módosítási javaslat azt irányozza elő, hogy a Vajdaságnak járó hét százalékot a ráfordításokra szánt adóbevételek alapján számolják ki, vagyis a költségvetés egyik olyan eleme alapján, amely ellentétben áll az alkotmánnyal, mely a költségvetés egészének hét százalékát határozza meg kifizetendő összegét.

VIRÁG ÁRPÁD

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként