Vajdaság csalafinta kirablása

Pásztor Bálint: Alkotmányellenes módon szűkítették a Vajdaságnak járó költségvetési eszközök számítási alapját

Szerdai ülésén a tartományi kormány alkotmányossági felülvizsgálatról határozott. A Bojan Pajtić vezette kormány a kedden módosított költségvetési rendszerről szóló törvény 3. szakaszának 2. bekezdése miatt fordul majd a Szerbiai Alkotmánybírósághoz. Szerdán – korábban – Dragoslav Petrović, a tartományi kormány alelnöke nyilatkozott a téma kapcsán, mondva, hogy a szóban forgó jogszabályban módosult az alap, amelyet a Vajdaságnak járó költségvetési eszközök kiszámításánál alkalmaznak, és a tartomány emiatt nem kapja majd meg az alkotmányban meghatározott hét százalékot. Petrović szerint a tartomány emiatt 9 milliárd dinárral fog kevesebbet kapni az állami költségvetésből. A tartományi kormány alelnöke hozzátette: a helyzetet egyedül még az menthetné meg, ha Tomislav Nikolić államfő nem írná alá a törvényt.

Vlajko Senić, a Pénzügyminisztérium államtitkára cáfolja a tartományi hatalom állítását, szerinte az idei költségvetés módosítása után Vajdaság ugyanannyi pénzt kap, mint amennyit a büdzsében eleve előirányoztak a tartománynak. Senić nem tett említést a módosított költségvetési rendszerről szóló törvényről.

A témához kapcsolódóan Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a Tartományi Képviselőház elnöke felszólította Ivica Dačić kormányfőt, hogy az vagy fogja vissza Mlađan Dinkić pénzügyminisztert, vagy váltsa le. Pásztor szerint Dinkić lépései egy időzített bombához hasonlíthatóak.

Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva támogatta a tartományi kormány alelnökének nyilatkozatát és a vajdasági kormány kezdeményezését, ugyanakkor hozzátette: a Vajdaságot megillető költségvetési eszközök tekintetében az elmúlt években sem volt jobb a helyzet, Petrović és Pajtić viszont akkor azt bizonygatták, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van.

Amikor a VMSZ két és fél évvel ezelőtt az akkori alkotmányellenes állami költségvetés ellen szavazott, a Demokrata Párt a szabadkai és a zentai önkormányzatokban büntette meg a pártot – emelte ki Pásztor, hozzátéve: Pajtić és Petrović akkor ugyanazokat a tisztségeket töltötték be a tartományban, mint most, de akkor nem álltak a VMSZ mellé, illetve nem védték Vajdaság költségvetését. Azóta sokat változott a világ, a DP a köztársaságban ellenzékbe szorult, és most már nekik is eszükbe jutottak Vajdaság érdekei – fogalmazott Pásztor, mondva: magától értetődik, hogy a VMSZ mindennek ellenére támogatja a tartományi kormányt a Vajdaság érdekeiért folytatott küzdelemben.

– Az alkotmány egyértelműen kimondja: abban az esetben, amikor a vajdasági polgárok tartományi autonómiához fűződő joga csorbul, a tartományi kormány az alkotmánybírósághoz fordulhat, indítványozván annak a törvénynek az alkotmányossági felülvizsgálatát, amely csorbítja a polgárok autonómiához való jogát. A módosított költségvetési rendszerről szóló törvényben nagy mértékben csökken az az alap, amelyből kiindulva a tartománynak járó 7 százalékot számítják. Arról persze lehet vitázni, hogy a köztársasági büdzsé bevételi vagy kiadási oldalának a 7 százaléka illeti-e meg Vajdaságot. 2010-ben már csökkentették a számítási alapot. A költségvetési rendszerről szóló törvény akkori módosításával azóta a bevételi oldalt vették alapul a tartománynak járó pénzek meghatározásához. Az államháztartási hiány miatt a bevételi oldal már akkor is kisebb volt, mint a kiadási oldal, és feltehetőleg a következő években is az lesz. Dinkić ötlete mentén a jövőben az adóbevételekből fedezett kiadásokat veszik majd alapul. A kiadásoknak egyébként három csoportját különböztethetjük meg: kiadásokat, ráfordításokat és a nemzetközi hitelek visszafizetési költségeit. A kiadásokat és a ráfordításokat nehéz megkülönböztetni egymástól, és ez visszaélésekre ad lehetőséget. Megtörténhet, hogy manipuláció szándékával a köztársasági illetékesek sokkal több adóbevételből fizetendő ráfordítást határoznak meg, mint kiadást, csökkentve így a Vajdaságnak járó pénz számításánál használt alapot. Magyarán: a tartományi költségvetést a jövőben az állami költségvetés egyik része egyik részének az egyik részéből számítják. Az is probléma, hogy az országban csak két-három olyan ember lesz, aki pontosan tudja majd, hogy mi a kiadás és mi a ráfordítás. Alkotmányellenes módon szűkítették a Vajdaságnak járó költségvetési eszközök számítási alapját – részletezte Pásztor.

Kérdésünkre, hogy mindez mennyire vetíti előre az új összetételű köztársasági hatalom viszonyulását a tartományhoz a következő parlamenti ciklusban, a VMSZ frakcióvezetője megjegyezte: Nagyon sokan próbálják szuggerálni, hogy Vajdaságnak befellegzett. Vajdaságnak valóban befellegezhet, viszont eddig sem volt jobb a helyzet, az elmúlt hat évben a köztársasági hatalom mintegy 70 milliárd dinárt vett ki a vajdasági emberek zsebéből – nyomatékosította Pásztor.

– Az újdonság az, hogy míg a szóban forgó hat év leforgása alatt egy költségvetési év kivételével mindig betervezték a 7 százalékot, csak később éppen nem utalták át, addig most hatalmas gondok merülnek majd fel a Vajdaságnak járó pénz betervezésével. Azt egyelőre még lehetetlen megmondani, hogy mennyivel lehet kisebb a tartománynak elkülönített összeg. Pillanatnyilag 829 milliárd dinárból számították a hét százalékot. Dinkić egyébként mindvégig azt állítja, hogy az adóbevételekből számítják majd ki a Vajdaságnak járó pénzt. Az adóbevételek 700 milliárd dinárt tesznek ki. Dinkić szerint az adóbevételeket jövőre 820 milliárd dinárban határozhatják meg. Már itt sem mond igazat, mert ha 820 milliárd dinárt is tesznek majd ki az adóbevételek, az már eleve kevesebb, mint a 829 milliárd dinár. De ismétlem: a költségvetési rendszerről szóló törvény értelmében azokból a kiadásokból fogják számítani a tartománynak járó költségvetési eszközöket, amelyeket adóbevételekből fedeznek. És itt van a kutya elásva: ezek a kiadások kitehetnek 300 millió vagy 500 millió dinárt. Annyi biztos, hogy sokkal kevesebb lesz, mint eddig – magyarázta Pásztor.

Kérdésünkre, hogy mindez azt jelenti-e, hogy Dinkić hazudik, Pásztor közölte: egyértelműen. Nem először hazudik, és feltehetőleg nem is utoljára – tette hozzá a VMSZ frakcióvezetője.

PESEVSZKI EVELYN

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként