Szijjártó Péter Palicson: A Szabadka-Szeged vasútvonal közelebb hozza egymáshoz a két várost

2022 tavaszáig felújítják a Szabadka és Szeged közti vasútvonalat, illetve a közbe eső vasúti állomásokat. Az elképzelésekről a palicsi vasútállomáson megtartott alkalmi sajtótájékoztatón számolt be szerda délután Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, illetve vendéglátói: dr. Pásztor Bálint szabadkai polgármester-jelölt és Pásztor István, a VMSZ elnöke.

- Magyarország és Szerbia között a térségfejlesztési elképzelések vonatkozásában is erőteljes az együttműködés, amiben a VMSZ-nek megkerülhetetlen szerepe van. A szerteágazó térségfejlesztési elképzelések között szerepel a Szeged-Szabadka vasútvonal felújítása is – mondta a sajtótájékoztató kezdetén Horvát Tímea szabadkai alpolgármester. - Ennek a szakasznak a jelentőségét mutatja, hogy Széchenyi István 1848. januári átfogó közlekedésfejlesztési munkájában is konkrétan szerepel. A felújítási projekt szimbolizálja a felzárkózási törekvést, a határon átívelő együttműködést, illetve a szerb és magyar jószomszédi viszonyt is, tehát mindazt, amit a VMSZ szlogenjében is megfogalmazott: a közösséget, a fejlődést, a jövőt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédét azzal kezdte, hogy ha Magyarországról dél felé tekintenek, akkor egy folyamatosan erősödő Szerbiát látnak. Büszkék arra, hogy ehhez a magyar fél is hozzá járult.

- Büszkék vagyunk a VMSZ teljesítményére is. Büszkék vagyunk arra, hogy a VMSZ az elmúlt esztendőkben a szerbiai kormánykoalíció részese lehetett, és büszkék vagyunk arra is, hogy ez a párt rendkívül fontos szerepet játszott a történelmi magyar-szerb megbékélésben és a két ország közti kapcsolatok sikertörténetté való alakításában.

Az együttműködés a járvány idején még tovább erősödött, hangsúlyozta Szijjártó Péter, rámutatott, hogy most Szerbia az egyetlen nem uniós tagállam, amelynek határa nyitott az EU irányába. Ez is azt mutatja, hogy Magyarország elkötelezetten támogatja Szerbia uniós integrációját. Az EU-nak is gazdasági, biztonsági és stratégiai érdeke fűződik Szerbia tagságához, mondta.

- A járványt követő gazdasági védekezés során a magyar-szerb együttműködés újabb sikertörténeteket vetít előre. Ezek a sikertörténetek nagymértékben fogják érinteni a Vajdaságot, legyenek azok infrastrukturális fejlesztések vagy vállalati beruházások. Megállapodtunk a szerb kormánnyal arról, hogy felújítjuk a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalat, annak érdekében, hogy a két várost közelebb hozzuk egymáshoz. Magyarországon megindult a közbeszerzés, s jól haladnak a szerb kormánnyal is a tárgyalások. A cél, hogy 2022 tavaszán ezen a vonalon már modern vonatok közlekedjenek.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program is jól működik, ezért folytatják azt.

- A mai naptól újabb pályázati kategóriákban válnak elérhetővé magyarországi költségvetési támogatások a vajdasági gazdálkodók, illetve vállalkozók számára. Pénteken magyarországi cégek számára nyílik meg egy lehetőség, hogy határon túli térségekben hajtsanak vége beruházásokat 25 milliárd forint értékű keretösszeg mellett. Ez is tovább fejlesztheti Vajdaságot. Az erős Vajdaság érdeke Szerbiának és Magyarországnak is, ugyanúgy érdeke mindenkinek az erős Szerbia.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a VMSZ nélkül ez a helyzet nem jöhetett volna létre.

- A VMSZ aktív közreműködésével alakult át a szerb-magyar viszony barátsággá, s a párt szerepvállalásával látható az ugrásszerű fejlődés is a Vajdaságban. Arra szeretném kérni tisztelettel a vajdasági magyarokat, hogy vegyenek részt a Szerbia jövőjéről szóló döntésben és tegyék lehetővé azt, hogy a VMSZ-en keresztül a szerbiai magyarságnak erős képviselete legyen Belgrádban és a vajdasági városokban is. Szurkolunk a VMSZ-nek a minél jobb eredményekért, s szurkolunk Pásztor Bálintnak, hogy Szabadka polgármestere legyen!

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, szabadkai polgármester-jelölt azt mondta, hogy Szerbia és Magyarország jó kapcsolatának legnagyobb haszonélvezői a vajdasági magyarok, de ennek haszonélvezője kellene, hogy legyen Szabadka is.

- Ehhez az szükséges, hogy Szabadka visszatérjen a szabadkaiság útjára. Újra közép-európai város legyen, olyan, amilyen az elmúlt évszázadokban volt. Ezt a közép-európai jelleget szimbolizálja ez a vasútállomás is. Ezt a dicső múltat kell visszahozni. Viszont nem a múltba nézünk csak, hanem egy modern várost építünk, amit az jellemez, hogy modern közlekedési kapcsolatokkal rendelkezik a szomszédos állam irányába is. Ezért is fontos ez a vasútfejlesztés, s azért is, mert gyökeresen megváltoztatja a környéken élők életét. Az elmúlt 100 év is azt bizonyította, hogy ahol a vasút áthalad, az a terület fejlődik, felvirágzik. Igyekeztünk eljutni a kampány során Szabadka mindegyik városrészébe és azt tapasztaltuk, hogy hatalmasak az infrastrukturális lemaradások. Azt szeretnénk, ha a városnak olyan vezetése lenne, amely ismeri a város értékeit, s fontosnak tartja azokat – mondta Pásztor Bálint, aki bízik abban, hogy a választók felhatalmazást adnak nekik, hogy ezt a munkát elvégezzék.

Pásztor István arról beszélt, hogy sok helyen tartottak már sajtótájékoztatót, de vasútállomáson még nem. Erre is csak úgy kerülhetett sor, hogy előtte 25 köbméter szemetet takarítottak el a VMSZ aktivistái a palicsi vasútállomásról.

- Ha ennek nincs szimbolikája, akkor nem tudom, hogy minek van? Ez a mondat pedig nem valaki ellen szól, hanem valami ellen szól. S amit meg tudtunk tenni itt a vasútállomáson, azt meg tudjuk tenni saját városainkban is.

Pásztor István köszönetet mondott Szijjártó Péternek, hogy meghatározó bástyája volt az elmúlt időszakban a szerb-magyar együttműködésnek. A Szabadka-Szeged vasút felújításáról szólva elmondta, hogy az korábban nem létezett a szerbiai fejlesztési dokumentumokban. A VMSZ vitte be ezt oda, jelentette ki.

- Ez egy olyan projekt, amivel mindannyian nyerni fogunk, hisz élhetőbbé, fejlődőképesebbé teszi ezt a vidéket. Ha valaki azt gondolja, hogy az időpontnak is van szimbolikája, amikor ez bekövetkezik, az jól gondolja, mert az az idei év. Mi ezért dolgoztunk és ezért örülünk neki. Egy intenzív kampány végén vagyunk. Azt gondoljuk, hogy az sikeres volt, mert sok felé jártunk és elmondtuk, hogy mit gondolunk az országról, amelyik a szülőföldünk, mit gondolunk önmagunkról a jövőnk vonatkozásában, mit gondolunk szűkebb pátriánkról, a vajdaságról, s mit gondolunk a városokról, amelyeknek polgárai vagyunk, beleértve Szabadkát is. Láttuk, hogy ez sokakban meglepetést váltott ki. Sokan személyes támadásként élték ezt meg, amit értetlenül néztünk. Azt gondoljuk, hogy nincs több jogunk megfogalmazni egy-egy városról, hogy miként látjuk, de nincs kevesebb se! Ezért fogalmaztuk meg fejlesztési elképzeléseinket, s ehhez kértük a legitimitást, hogy megvalósíthassuk terveinket.

Pásztor István elmondta, arra készülnek, hogy a 21-ei választás után megerősödve, új lapot nyitva, a VMSZ életében és érdekérvényesítő erejében együttműködnek másokkal. 22-étől már nem lesz kampány, hanem az együttműködés időszaka fog bekövetkezni. A VMSZ erre készül, s azt gondolják, hogy a legjobb erőkkel fognak részt venni abban az együttműködésben, ami Szabadkának és a környező településeknek a felemelkedését fogja eredményezni.

NÉMETH ERNŐ

2020. május 6.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (II. ülés a rendkívüli állapot ideje alatt)

20,45 - Belgrád - Parlament - szavazás (II. ülés a rendkívüli állapot ideje alatt)

2020. május 8.

09,15 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

09,30 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak II. ülése)

13,00 - Szabadka - A VMSZ elnökének, alelnökeinek és Intéző Bizottságának egyeztetése

2020. május 10.

09,30 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

09,45 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,30 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak II. ülése)

2020. május 12.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

19,30 - Hajdújárás - a VMSZ Tanácsának ülése

2020. május 14.

17,00 - Csóka - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 15.

17,00 - Topolya - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 16.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Elnökségének ülése

10,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

 

2020. május 18.

13,00 - Szabadka - a VMSZ városi választási listájának átadása

17,00 - Zenta - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 19.

15,15 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

17,00 - Kisorosz - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 20.

17,00 - Bácsfeketehegy - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 21.

17,00 - Horgos - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 22.

17,00 - Magyarkanizsa - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 23.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Elnökségének ülése

10,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2020. május 25.

17,00 - Óbecse - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 26.

17,00 - Bácskertes - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 27.

17,00 - Szabadka - Találkozó a VMSZ aktivistáival

 

2020. május 28.

17,00 - Hajdújárás - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 29.

17,00 - Szabadka - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 30.

10,00 - Palics - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2020. június 1.

17,00 - Temerin - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. június 2.

17,00 - Muzslya - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. június 3.

21,00 - Újvidék - Vendégszereplés a Vajdasági Televízió (RTV) Sučeljavanje c. műsorában (élő; szerb nyelven)

2020. június 4.

16,00 - Királyhalom - Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

2020. június 5.

10,00 - Szabadka - a VMSZ sajtótájékoztatója

2020. június 6.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Elnökségének ülése

10,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

13,00 - Szabadka - Találkozó a radanováci polgárokkal

2020. június 9.

10,00 - Óbecse - Látogatás helyi intézményekben

19,00 - Ludas - Találkozó a helyiekkel

19,30 - Ludas - a VMSZ lakossági fóruma

2020. június 10.

11,00 - Palics - Találkozó a helyiekkel

18,00 - Szabadka (Zorka HK) - a VMSZ lakossági fóruma

 

2020. június 11.

06,45 - Szabadka - Vendégszereplés a Kossuth Rádió reggeli műsorában (élő)

09,00 - Szabadka (Vasutas HK)  - Találkozó a helyiekkel

10,00 - Szabadka - Találkozó Kövér Lászlóval, Magyarország Országgyűlésének elnökével

17,20 - Belgrád - Vendégszereplés az RTV1 Pravi ugao c. műsorában (élő; szerb nyelven)

19,00 - Palics - a VMSZ lakossági fóruma

2020. június 12.

10,00 - Kelebia - Találkozó a helyiekkel

16,30 - Szabadka (Újfalu HK) - Találkozó a helyiekkel

19,00 - Királyhalom - a VMSZ lakossági fóruma

2020. június 13.

08,30 - Palics (piac) - Találkozó a helyiekkel

09,10 - Szabadka - Kisradanovác (piac) - Találkozó a helyiekkel

09,40 - Szabadka - Vasutas (piac) - Találkozó a helyiekkel

10,00 - Szabadka (Makkhetes) - Találkozó a helyiekkel

11,00 - Csantavér - Falunap

14,30 - Hajdújárás - Találkozó a helyiekkel

15,30 - Palics - Találkozó a helyiekkel

17,30 - Szabadka - Találkozó Illés Boglárkával, a Fidelitas elnökével

18,00 - Szabadka - Ifjúsági kerekasztal

2020. június 14.

09,00 - Szabadka - Zöldike Piac - Találkozó a helyiekkel

09,30 - Szabadka - Ócskapiac - Találkozó a helyiekkel

10,00 - Szabadka - Tejpiac - Találkozó a helyiekkel

11,00 - Szabadka (Bajnát) - Találkozó a helyiekkel

2020. június 15.

10,00 - Szabadka (Radanovác) - Találkozó a helyiekkel

11,00 - Hajdújárás - Találkozó a helyiekkel

18,30 - Szabadka (Kisradanovác) - a VMSZ lakossági fóruma

2020. június 16.

10,00 - Szabadka (Sétaerdő HK) - Találkozó a helyiekkel

11,00 - Szabadka - a Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény alapkövének ünnepélyes lehelyezése

13,00 - Csantavér - Találkozó a helyiekkel

19,00 - Bajmok - a VMSZ lakossági fóruma

2020. június 17.

09,00 - Szabadka - A Szabadkai Magyar Rádió politikai műsorának felvétele 

12,30 - Bácsfeketehegy - Találkozó Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével

13,05 - Bácsfeketehegy - az Aretol Kft. mezőgazdasági fejlesztés ünnepélyes átadása

13,55 - Bácsfeketehegy - a Prosperitati Alapítvány ünnepélyes szerződéskötési rendezvénye

14,55 - Palics - Megbeszélés Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével

15,35 - Palics - Sajtótájékoztató Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével

17,05 - Szabadka - Egyházi találkozó Szakály József plébánossal

18,00 - Szabadka (Pescsara) - Találkozó a helyiekkel

2020. június 18.

10.00 - Palics - a Palics -Ludas védősáv körüli munkálatok megtekintése

11,00 - Nosza - a művelődési ház megtekintése

20,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Yu Eco Televízióban (élő; szerb nyelven)

2020. június 19.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

18,00 - Szabadka (Zorka HK) - VIII. Buckai Lángos Fesztivál

2020. június 20.

11,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ Tanácsának ülése

2020. június 21.

10,00 - Szabadka - Szavazás

20,00 - Eredményvárás a VMSZ-ben

2020. június 22.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Tanácsának ülése

2020. június 24.

13,30 - Szabadka - a VMSZ sajtótájékoztatója

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2020. június 26.

10,00 - Szabadka - A VMSZ elnökének, alelnökeinek és Intéző Bizottságának egyeztetése

2020. június 28.

09,00 - Bajmok - Péter-Pál Napi Ünnepség

2020. július 3.

13,00 - Szabadka - a Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor)

 

 

2020. július 4.

10,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2020. július 7.

10,00 - Szabadka - Interjú a Szabad Európa Rádiónak

2020. július 15.

10,00 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel

2020. július 17.

13,00 - Kelebia - a Mélykúti úti felüljáró munkálatainak megtekintése

2020. július 21.

10,00 - Szabadka - Interjú a Hetek Országos Közéleti Hetilapnak 

2020. július 28.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Tanácsának ülése

2020. július 31.

14,30 - Szabadka - a VMSZ köztársasági képviselőcsoportjának ülése

2020. augusztus 3.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XII. ciklusban

12,00 - Belgrád - A Pannon TV Híradó Plusz c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)