Önálló frakció köztársasági és tartományi szinten

A VMSZ vezető tisztségviselői elégedettek a párt választási eredményével

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) pénteken este hirdette ki a december 17-én megtartott, előrehozott parlamenti választás végeredményét, azaz közzétette a választás eredményéről szóló összesített jelentést. A Tartományi Választási Bizottság (PIK) vasárnap tette meg ugyanezt a vajdasági parlamenti választás vonatkozásában. A kihirdetett eredmények értelmében a Vajdasági Magyar Szövetségnek a szerbiai képviselőházban hat képviselője, illetve saját frakciója lesz, míg a tartományi képviselőházban kilenc parlamenti képviselő alakíthat majd önálló frakciót.

A köztársasági parlamenti választáson 64 747 választópolgár voksolt a Vajdasági Magyar Szövetség – Elnökünkért, Közösségünkért, a Jövőért! jelöltlistára, a tartományi parlamenti választáson pedig 63 721 polgár. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke és köztársasági listavezetője Facebook-bejegyzésben reagált az országos szintű választás eredményének kihirdetésére, rámutatva, hogy a 2022 áprilisában megtartott választáshoz képest a párt 4434 szavazattal kapott többet, ennek köszönhetően pedig nem 5, hanem 6 képviselővel vehet részt a köztársasági parlament munkájában.

– A választók Kovács Elvira nagybecskereki okleves közgazdászt, Bájity Borisz újvidéki mester jogászt, Tóbiás József adai vállalkozót, dr. Úri Emese zombori szakorvost, mgr. Újhelyi Ákos szabadkai okleves közgazdászt és engem juttattak a VMSZ színeiben parlamenti mandátumhoz – fogalmazott Pásztor Bálint. „Köszönöm a Vajdasági Magyar Szövetség nevében az egyértelmű választói felhatalmazást, a legitimitást a munka folytatásához” – írta a politikus.

A tartományi választás eredményének kihirdetése után Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke és tartományi listavezetője ekképpen fogalmazott közösségi oldalán: „Kilenc képviselői mandátummal a Vajdasági Magyar Szövetség a harmadik politikai erő Vajdaságban. Köszönöm mind a 63 721 szavazatot. (…) Nem csak megőriztük, növeltük is a vajdasági magyar közösség politikai érdekérvényesítő erejét. Köszönjük a hatalmas támogatást!

Együtt folytatjuk!”

A VMSZ MAJDANI TARTOMÁNYI KÉPVISELŐI

A tartományi képviselőházban a VMSZ következő jelöltjei jutnak mandátumhoz: Juhász Bálint mester közgazdász, dr. Bagi Boján szakorvos, Burány Hajnalka magyar nyelv és irodalom szakos tanár, dr. Molnár Viktor állatorvos, Pintér Anna-Mária okleveles közgazdász, Hugyik Karolina magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Dobó István okleveles közgazdász, Kónya Róbert okleveles gépészmérnök- mester, dr. Stojšić Milosavljević Anasztázia kardiológus, egyetemi tanár.

MÁR ÉV VÉGÉN ELKEZDTÉK ÍRNI A KOALÍCIÓS SZERZŐDÉST

Tavaly év végén a választások részeredményének ismeretében Pásztor Bálint ekképpen értékelt lapunknak nyilatkozva: „A vajdasági magyar közösség továbbra is jelentős politikai tényező a szerbiai belpolitikában. Ez azért van, mert a vajdasági magyarok azt tették, amire a kampányban kértük őket: egy személyként álltak a VMSZ mellé. Az emberek méltányolják a VMSZ-nek az elmúlt években és évtizedekben a közösség érdekében végzett munkáját.”

Pásztor Bálint ekkor azt is megerősítette, hogy a Szerb Haladó Párttal folytatnánk a 2014 óta töretlen koalíciós együttműködést, a majdani koalíciós szerződés tervezetét már a múlt év végén elkezdték írni a VMSZ illetékesei.

TÍZ, ILLETVE HAT LISTA JUTOTT MANDÁTUMHOZ

A 250 képviselőt számláló szerbiai képviselőházba a választáson jelölt 18 lista közül 10 jutott mandátumhoz. A Szerb Haladó Párt köré tömörülő választási koalíció Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg elnevezésű listája 129 mandátumot szerzett, a Szerbia az erőszak ellen – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić lista 65 képviselővel vesz részt a parlament munkájában, az Ivica Dačić – Szerbia miniszterelnöke lista 18 képviselővel jutott be a parlamentbe, a Dr. Miloš Jovanović – Szerbia reménye – NADA Szerb koalíció – Nemzeti demokratikus alternatíva – Új Szerbiai Demokrata Párt (Novi DSS) – Szerb Királyság Megújhodási Mozgalom (POKS) – Vojislav Mihailović és a MI – A nép hangja, Prof. Dr. Branimir Nestorović listáknak 13-13 képviselője lesz, az Usame Zukorlić – Együtt az igazságosságért – Igazságosság és Megbékélés Pártja – Sandžaki bosnyákok, Tomislav Žigmanov – Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége és az SDA Sandžak – dr. Sulejman Ugljanin listáknak 2-2, Az albánok politikai harca folytatódik – Shaip Kamberi és az Orosz Párt – Slobodan Nikolić listáknak pedig 1-1.

A tartományi képviselőházba a 13 jelöltlistából hat jutott be. Az Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg lista 66 képviselővel vesz részt a 120 képviselővel működő parlament munkájában, a Szerbia az erőszak ellen listának 30 képviselője lesz, a NADA koalíciónak és az Ivica Dačić nevével fémjelzett listának 7-7, az Orosz Pártnak pedig 1.

ALAKULÓ ÜLÉS TÖRVÉNYES HATÁRIDŐN BELÜL

A választások végeredményének közzétételét követő 72 órában lehet panaszt benyújtani az összesített jelentésre. Ez a határidő köztársasági szinten hétfőn este lejárt, tartományi szinten pedig tegnap. Amennyiben a felhatalmazottak jogorvoslattal élnek – a Szerbia az erőszak ellen ezt köztársasági szinten állítólag megtette –, az illetékes választási bizottság legfeljebb 72 órán belül köteles elbírálni a panaszt. Utóbbi határozat tekintetében a Közigazgatási Bírósághoz lehet fordulni jogorvoslattal, szintén 72 órás határidőben. Az említett jogorvoslati lehetőségek nem befolyásolják az új összetételű parlamentek megalakításával kapcsolatos határidőket. Az alakuló ülést a végeredmény kihirdetésétől számított 30 napon belül kell megtartani.

Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt elnöke a napokban úgy nyilatkozott, hogy a köztársasági parlament következő összetétele a törvényes határidőn belül, február közepéig megalakul, azaz megtartja alakuló ülését. Ekkor azt is megerősítette, hogy a párt mindenképpen számít a VMSZ koalíciós együttműködésére. Vučević nem ejtett szót a vajdasági parlament új összetételének alakuló üléséről, ám feltételezhető, hogy erre is február közepén kerül sor.

P.E.

2024. január 22.

16,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. január 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Újvidék - Szerződésaláírás a Magyar Szó épületében tervezett felújítési munkálatokkal kapcsolatban

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán