Növekszik a költségvetési hiány

Megkezdte a szerbiai parlament a költségvetés módosításáról szóló vitát

A közfogyasztás csökkentésére irányuló állami politikát igazolja a költségvetés képviselők elé terjesztett módosítása – állapította meg annak ismertetése során Mirko Cvetković kormányfő, aki a pénzügyi tárca vezetője is egyben. Az ellenzék bírálta a javaslatot, melyet egy újabb politikai huzavona részének, a realitást mellőző megoldásnak titulált. A VMSZ csak akkor támogatja azt, ha a kormány elfogadja a Vajdaság pénzelésére vonatkozó indítványukat.

A módosítás által felölelt változásokról szólva a miniszterelnök ismertette, amíg tavaly a bruttó hazai termék 45,5 százalékát tette ki a közfogyasztás, az idén ez 43,8 százalékra csökkent. A Nemzetközi Valutaalappal is összehangolt változások értelmében 22,2 milliárd dinárral növekszik a költségvetési hiány, s így eléri a 142,7 milliárdot. A bevétel 726,4 milliárdról 707,35 milliárdra csökken, miközben a kiadások 846,9 milliárdról 850,9 milliárd dinárra emelkednek az év végéig. A hiány növekedéséről szólva Cvetković elmondta, az teljes mértékben összhangban áll a fiskális szabályokkal, melyek további betartása, szerinte, a következő években a deficit csökkenését vonja majd maga után.

A költségvetés módosítását a miniszterelnök szerint mindenekelőtt az tette indokolttá, hogy növekedett a bérekre kirótt adók azon része, mely ezentúl a helyi önkormányzatok kasszájába kerül az állami költségvetés helyett, s ezzel csökkentek az államkassza bevételei. Másrészt, a GDP növekedésére vonatkozó jóslatok is romlottak, háromról két százalékra estek vissza, amit a gazdasági világválság esetleges második hulláma begyűrűzésének veszélye idézett elő.
A kiadásokat a leginkább a szociális juttatások, valamint a nyugdíjak és a közszféra bérnövekedései emelik. A pénz 39,4 százaléka szociális juttatásokra, 17,6 százaléka a védelmi rendszerre, 15,3 százaléka az oktatásra és a tudományra, 11,8 százaléka a munkahelyteremtési programok pénzelésére, 3,7 százaléka pedig adminisztrációs költségek fedezésére megy el – ismertette a részleteket a képviselők előtt Cvetković. Közölte, a kormány olyan intézkedésekkel kíván a közeljövőben javítani a fiskális helyzeten, mint amilyen például az állami fejlesztési bank létrehozása, a vagyonügyi- és adótörvények módosítása, illetve a törvénytelen foglalkoztatás leküzdése.

A VMSZ GARANCIÁT AKAR

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői kizárólag abban az esetben támogatják a költségvetés módosítását, ha a kormány elfogadja az általuk beterjesztett módosítási indítványt, mely pontosítaná, hogyan fizetnék ki Vajdaságnak a még át nem utalt pénzt.

– A tavaly decemberben elfogadott költségvetés értelmében a Tartományi Nagyberuházási Alapot kilencmilliárd dinár illeti meg a köztársasági költségvetésből. Néhány hónappal ezelőtt már figyelmeztettük a kormányt arra, hogy végső ideje lenne törleszteni az adósságokat a tartomány felé, hiszen a pénzátutalási adatok lesújtóak. A kilencmilliárd dinárból eddig összesen egymilliárdot utalt át ugyanis a köztársaság: 500 milliót márciusban és további 500 milliót júniusban. Emiatt, olyan jelentős projektumok szünetelnek, mint amilyen az újvidéki Európa Kollégium és Klinikai Központ, a szabadkai Népszínház, vagy a horgosi művelődési ház. Az építési vállalatok a csőd szélére sodródtak Vajdaság-szerte, hiszen az építkezések haladása érdekében hiteleket vettek fel, saját eszközeiket fektették be. A nagyberuházási alap némely kivitelezőknek 300 millió dinárral is tartozik. A VMSZ indítványának a lényege az, hogy megszabja: a köztársaság utalja át három részletben a fennmaradó nyolcmilliárd dinárt, november elsejéig, 15-éig és december elsejéig – foglalta össze lapunknak Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője, majd hozzátette, vélhetően pénteken vitatja meg a kormány, elfogadhatónak tartja-e a VMSZ indítványát.

„NEM A MI DOLGUNK”

Kisebb vita is kialakult a pénzügyminiszterrel a parlament pénzügyi bizottságának ülésén, mivel Cvetković azt állította: az alkotmányban sehol sem szerepel, hogy kizárólag a köztársaságnak a kötelessége ezen pénzösszegek átutalása – tudtuk meg a frakcióvezetőtől.

– Erre azt az egyszerű választ lehetett adni, hogy amíg a tartomány önálló bevételeiről szóló törvény meg nem születik, addig teljesen komolytalannak számít arról beszélni, hogy a tartomány egyéb forrásokból is biztosíthatja ezeknek az összegeknek a meglétét, hiszen teljes mértékben a köztársaságnak, s a mindenkori köztársasági kormány jóindulatának van kiszolgáltatva – mondta Pásztor Bálint.

A VMSZ indítványáról szólva Mirko Cvetković elmondta, semmi kifogása sincs annak elfogadása ellen, de azt előbb át kell tanulmányoznia a kormány szakszolgálatának is. Arra szólította fel a vajdaságiakat, konkrét adatokkal álljanak elő a köztársaság tartozása kapcsán, hogy elkerülhetővé váljanak a különféle spekulációk.

Aleksandra Jerkov, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője újságíróknak nyilatkozva bejelentette, a párt képviselői támogatják a VMSZ indítványát.

A TEHETETLENSÉG TÜKRÉBEN

A költségvetés módosításának kérdése is a hatalmi koalíción belüli bolhapiaccá vált – közölte a parlamenti vita során Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke. A kérdésben fellelhető a vezetés minden gyengesége, s az a szakadatlan folytonossággal űzött politika, mely rossz fényt vet mindannyiunk jövőjére – fogalmazott a pártelnök.

– Tényeket akarunk látni. Ez a módosítás, éppen úgy, ahogyan az állam gazdasági képe is, a hatalom politikai éretlenségének, tehetetlenségének és felelőtlenségének a következménye – közölte Jovanović.

Bírálta a vezetést a nyugdíjreform halogatása miatt, továbbá amiatt, hogy a köztartozást a GDP 33 százalékáról annak 44 százalékára emelte fel.

Radojko Obradović, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője szerint a költségvetés módosítása arról tanúskodik, hogy a vezetés szemet hunyt a realitások felett, s a megengedhetőnél jóval többet költ. Úgy értékelte, ennek komoly kihatása lesz majd az előttünk álló évekre. Velimir Ilić, az Új Szerbia elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a szóban forgó módosítást már a kormány átalakítása után el kellett volna fogadni. Szerinte a kormány most hathavi törvényszegést próbál legalizálni a jogszabály elfogadása révén.

VIRÁG ÁRPÁD

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként