Népirtás vagy gaztett?

Pásztor Bálint: Srebrenica kérdését a sajtó tartja életben

Lapértesülések szerint elkészült a Srebrenicáról szóló parlamenti határozat szövege, amely az 1995 júliusában történteket nem minősíti népirtásnak, hanem gaztettnek. Sem a hatalmi sem az ellenzéki oldal nem tud e tervezet létezéséről így a határozattal kapcsolatos álláspontjukról kérdeztük őket.

A belgrádi Blic napilap közölte, hogy a határozattervezetet elsőként a Szerbiai Szocialista Pártnak és az ellenzéki Szerb Haladó Pártnak mutatják be. A napilap szerint készül a határozat második változata is, amelyet a Külügyminisztérium szakértői állítanak össze. A Blicnek nyilatkozó, magát megnevezni nem akaró személy szerint mindkét változat esetében az a legfontosabb, hogy azokat egyrészt a népirtás meghatározáshoz ragaszkodó pártok, másrészt pedig az enyhébb, a gaztett kifejezéshez ragaszkodó pártok is támogassák. A szöveg szerint Srebrenicán 1995-ben súlyos gaztetteket követtek el bosnyák nemzetiségűek ellen, amelyet a Nemzetközi Igazságügyi Bíróság és a hágai nemzetközi törvényszék népirtásként határozott meg.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője lapunknak kijelentette, hogy ő is annyit tud a határozatról, amennyi a Blic napilapban megjelent. A témát illetően eddig semmilyen egyeztetésre nem került sor a képviselőházban, közölte Pásztor, a folytatásban pedig elmondta, hogy a VMSZ azt szeretné, ha a határozatban nevükön neveznék a történteket.

– Nem kétséges, hogy Srebrenicán népirtást követtek el, ezt mondja ki a Nemzetközi Igazságügyi Bíróság ítélete is. Olyan szöveget biztosan nem támogatnánk, amely akár a legburkoltabb módon is megpróbálná relativizálni a 15 évvel ezelőtt elkövetett népirtás jelentőségét – szögezte le a VMSZ parlamenti képviselője, majd kérdésünkre, hogy pillanatnyilag milyen a hangulat a képviselőházban a Srebrenicáról szóló határozatot illetően, Pásztor kijelentette, hogy a témát a sajtó tartja életben. Semmilyen hivatalos egyeztetéseken, még a frakcióvezetői egyeztetéseken sem téma már hetek óta a határozat, számolt be Pásztor, valamint megállapította: nem tapasztalják, hogy a parlamentben bárki is komolyan foglalkozna ezzel a kérdéssel.

Pásztor Bálint szerint Belgrádban úgy próbálják meg beállítani, mintha a parlamentben íródna a határozat, de ez nem így van.

– Egyébként saját tapasztalatom szerint, amit a Blicben megírnak, az általában igaz szokott lenni. Ez nem azért van, mert ők olyan jól tudnak mindent, hanem mert a Blicnek szoktak tervszerűen kiszivárogtatni dolgokat. Így lehet ellenőrizni, hogy hogyan reagál a közvélemény, majd ennek a reakciónak a függvényében döntenek a következő lépésekről – tette hozzá.

Tóth Tamás, az Európai Szerbiáért képviselői csoport tagja szintén nem tud róla, hogy elkészült volna a határozat, de nem is cáfolta, mert mint lapunknak elmondta, tegnap nem járt az irodájában.

– Ezzel kapcsolatban ebben a pillanatban nem nyilatkoznék, először szeretném megvárni a határozat elkészültét, mert csak szövegének áttanulmányozása után nyilatkozhatok érdemben. Azt azonban leszögezném, hogy ha Szerbia továbbra is azt a jelet szeretné küldeni szomszédai, illetve Európa irányába, hogy nem ért egyet a múlt század kilencvenes éveinek politikájával, és egy polgári jogállamot szeretne kiépíteni, akkor mindenféleképpen szükség van egy ilyen határozat elfogadására – hangsúlyozta Tóth.

Aleksandra Jerkov, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga parlamenti képviselője kijelentette, hogy a Blicben lehozott szöveg számukra is újdonság volt, és a hatalmi koalíción belül sem került sor egyeztetésre. A VSZL szerint sokkal fontosabb követelni az igazság feltüntetését a határozatban, mintsem továbbra is a pártok közötti széleskörű egyetértésért küzdeni.

– A VSZL mindenféleképpen elítéli a Srebrenicán elkövetett népirtást. Állásfoglalásunk szerint a határozat szövegében ragaszkodni kell a népirtás kifejezéshez – szögezte le Jerkov.

Popović Judit, a Liberális Demokrata Párt képviselője szintén nem tud a határozat elkészültéről, a sajtóból viszont ő is értesült a hírről. Popović kifejtette, hogy ha a határozat szövege valóban úgy néz ki, mint ahogyan az a Blic napilapban olvasható, akkor az az LDP számára nem fogadható el.

– Pártunk számára nagyon fontos, hogy milyen kifejezéssel határozzák meg a Srebrenicán elkövetett bűntetteket. A terminus az, ami tulajdonképpen determinálja az egész szöveget. Tudjuk, hogy mi a népirtás, és tudjuk, hogy mi a közönséges bűncselekmény. Amikor 7 ezer embert csak azért lőnek le, mert egy bizonyos népcsoporthoz tartozik, akkor az nem lehet más, mint népirtás. Mi nem tudunk olyasmire szavazni, ami nem alkalmazza a megfelelő kifejezést. Már csak azért sem, mert a Nemzetközi Igazságügyi Bíróság jogerős ítéletében is az áll, hogy Srebrenicán népirtást követtek el. Ha Szerbia Koszovóval kapcsolatban bizonyos dolgokat kér ugyanettől a bíróságtól, amiből következik, hogy része a nemzetközi jogrendszernek, akkor el kell ismernie ennek a bíróságnak az ítéleteit. Ezzel a kérdéssel nem szabad játszani, az áldozatoknak meg kell adni a kellő tiszteletet – összegezte az LDP képviselője.

Az SZHP-nek eddig a pillanatig szintén nem mutatta be senki a Srebrenicáról szóló határozatot, számolt be Gojko Radić, a párt képviselője, aki a pártnak a határozattal kapcsolatban kifejtett állásfoglalásáról nem akart nyilatkozni, mert – mint mondta – komoly pártként nem elmélkednek egy nem létező dokumentumról.

Slavica Đukić-Dejanović, a Szerbiai Képviselőház elnöke a B92 RTV-nek szerda este kijelentette, hogy a Srebrenicáról szóló határozat még nem készült el, és senki sem tudja, hogyan fog kinézni a végleges formája. A parlament elnöke szerint sokkal előnyösebb lenne, ha a szövegben nem az elkövetett tettek besorolására törekednének, hanem megállapítanák, hogy Srebrenicán valóban megtörtént a gaztett. Így a legtöbb képviselő számára elfogadható lenne a határozat, állította Đukić-Dejanović.

A Szerbiai Demokrata Párt nevében Vojislav Koštunica tegnap közleményben a következőket hangsúlyozta: „Mi vagyunk az egyetlen nép, amely ellen népirtást követtek el, és amelynek parlamentje erőszakkal megpróbálja kihirdetni, hogy népirtást követett el. Az egyetlen jó megoldás az, ha a boszniai Szerb Köztársasággal közösen elfogadunk egy határozatot, amelyben az összes háborús gaztettet elítéljük”.

PESEVSZKI EVELYN

2021. június 20.

18,00 - Palics - Az Újjáélesztett palicsi hagyomány néven indított zenei programsorozat megnyitója a Zenepavilonban

19,00 - Szabadka - a Raičević Balettiskola fennálása 30. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség

2021. június 21.

12,00 - Szabadka - Munkálatok megtekintése az Y elágazás Pacséri úti felüljáróján

2021. június 22.

10,00 - Belgrád - A Parlament ötödik alkalmi ülése a Tizenkettedik ciklusban (Koszovói jelentés)

18,00 - Szabadka - A Dr. Bodrogvári Ferenc-díj ünnepélyes átadása

2021. június 23.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (VI. rendkívüli ülés)

12,30 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

 

2021. június 24.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2021. június 25.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Szabadka (Zorka HK) - IX. Buckai Lángos Fesztivál

2021. június 27.

08,45 - Bajmok - Dózsa-Napok - Péter-Pál Napi Ünnepség

2021. június 28.

14,30 - Szabadka - Találkozó prof. dr. Kásler Miklóssal, Magyarország emberi erőforrások miniszterével

2021. június 29.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2021. június 30.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

12,30 - Belgrád - Parlamenti ülés

2021. július 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 11. ülése

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

19,00 - Hajdújárás - a VMSZ Tanácsának ülése

2021. július 2.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Tömb Önkormányzati Fórumának ülése

13,00 - Szabadka - Munkamegbeszélés a 4. Szabadkai Félmaratonnal kapcsolatban

2021. július 3.

09,00 - Szabadka - Gyászülés Bela Duranci tiszteletére

2021. július 4.

12,45 - Királyhalom - I. Burgonyafesztivál

2021. július 5.

16,45 - Belgrád - Találkozó Kövér Lászlóval Magyarország Országgyűlésének elnökével

2021. július 6.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (VII. rendkívüli ülés)

2021. július 7.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2021. július 8.

10,00 - Mórahalom (Magyarország) - A Balkán Kulcsa Gála

2021. július 10.

10,00 - Szabadka - VIII. Jótékonysági Levendulanapok

2021. július 13.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (VIII. rendkívüli ülés)

2021. július 14.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

12,00 - Belgrád - a szerbiai Parlament Spanyol Baráti Tagozatának találkozója Raúl Bartolomé Molinaval, Spanyolország belgrádi nagykövetével

 

2021. július 16.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Tömb Önkormányzati Fórumának ülése

15,00 - Szabadka - a D Motors Group ünnepsége

2021. július 18.

11,45 - Hajdújárás - V. Rózsa Sándor Fesztivál

2021. július 21.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (IX. rendkívüli ülés)

15,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Elnökségének ülése

 

2021. július 22.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,00 - Magyarkanizsa - a Vajdasági Birkózóakadémia épületének ünnepélyes átadása

2021. július 27.

10,00 - Szabadka - a Magyar Nemzeti Tanács sajtótájékoztatója

2021. július 28.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (X. rendkívüli ülés)

2021. július 29.

11,00 - Palics - A Vermes Lajos életét és a Palicsi Olimpiai Játokok történetét hat nyelven bemutató, fényképeket is tartalmazó táblák bemutatása

13,30 - Belgrád - Parlamenti ülés

2021. július 30.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a LEUKA Egyesület képviselőivel

2021. július 31.

20,00 - Ludas - Falunap és Fokhagymafesztivál

2021. augusztus 1.

10,00 - Óbecse - a Községi Képviselő-testület községnapi díszülése

2021. augusztus 3.

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

12,00 - Szabadka - Interjú az Index.hu számára

2021. augusztus 4.

08,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Magyarkanizsa - Találkozó Nenad Popovićtyal, a szerbiai Kormány innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterével 

2021. augusztus 5.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 12. ülése

2021. augusztus 6.

10,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

18,00 - Palics - a LEUKA Egyesület őssejtdonor regisztációra irányuló akciója (kiállítás, előadás, koncert)

2021. augusztus 8.

10,00 - Szabadka - 111. Dužijanca aratóünnepség

2021. augusztus 9.

09,00 - Szabadka - az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett 25. Szabadkai Nyári Akadémia megnyitója

2021. augusztus 13.

10,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Elnökségének ülése

2021. augusztus 14.

16,00 - Szabadka - Találkozó Novák Katalinnal, Magyarország családokért felelős tárca nélküli miniszterével

17,00 - Szabadka és Palics - A VMSZ Szent István-napi rendezvénye

2021. augusztus 15.

19,30 - Szabadka - A Dužijanca napja 2021. - rendezvény a Bunyevác Nemzeti Tanács szervezésében

2021. augusztus 17.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

2021. augusztus 19.

09,30 - Szabadka - Interjú az M1 számára

10,00 - Szabadka - Találkozó Nógrádi Zoltánnal, Mórahalom Város polgármesterével

2021. augusztus 21.

11,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2021. augusztus 26.

16,00 - Szabadka - Varga Judit, Magyarország igazságügyi miniszterének látogatsa - a jogászösztöndíj-szerződések ünnepélyes aláírására

17,30 - Szabadka - Varga Judit, Magyarország igazságügyi miniszterének látogatsa - a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény avatóünnepélye

2021. augusztus 28.

12,00 - Szabadka (Makkhetes) - 7. Jótékonysági Családi Nap

19,00 - Szabadka (Pescsara) - Szomszédok Napja

2021. augusztus 29.

10,00 - Szabadka - IV. Szabadkai Félmaraton

2021. augusztus 31.

10,00 - Palics - Inputrans nyitókonferencia

2021. szeptember 1.

09,30 - Szabadka - Ünnepélyes zászlófelvonás

10,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület városnapi ünnepi ülése

2021. szeptember 2.

10,00 - Szabadka - a város napján született babák meglátogatása a polgármester és a képviselő-testület elnöke által

20,30 - Szabadka - Fenyő Miklós-koncert

2021. szeptember 3.

08,30 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

13,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

 

2021. szeptember 6.

11,00 - Szabadka - a gázvezeték-hálózat bővítési munkálatainak megtekintése Újfalu Helyi Közösségben

2021. szeptember 7.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (XI. rendkívüli ülés)

12,00 - Topolya - Gyászülés Egeresi Sándor tiszteletére

2021. szeptember 8.

07,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

07,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

08,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,00 - Doroszló - a Szentkút kisboldogasszonyi főbúcsúja

2021. szeptember 9.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 13. ülése

2021. szeptember 10.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (XII. rendkívüli ülés)

2021. szeptember 11.

10,00 - Zenta - a Községi Képviselő-testület városnapi díszülése

2021. szeptember 13.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (XIII. rendkívüli ülés)

17,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

2021. szeptember 14.

19,00 - Szabadka - Orgonaavató koncert a Szabadkai Zsinagógában

2021. szeptember 15.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

15,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (XIII. rendkívüli ülés)

18,00 - Szabadka - Ünnepség a  Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület fennállásának 30. évfordulója alkalmából

 

2021. szeptember 16.

09,00 - Szabadka - Találkozó Szakállas Zsolt, tartományi kormányalelnökkel, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárral

10,00 - Hajdújárás - Látogatás a Petőfi Sándor Általános Iskolában 

10,30 - Palics - a KfW által támogatott Ecolacus projektum keretében kiépített szivattyúállomás megtekintése

2021. szeptember 17.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Tömb Önkormányzati Fórumának ülése

12,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak