Nebojša Stefanović a parlament elnöke

A demokraták és a haladók közötti perpatvar jellemezte a parlament tegnapi ülését – A megválasztott házelnök a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fekteti majd leginkább a hangsúlyt

Éles vitával indult a köztársasági képviselőház tegnapi ülése, melyen a parlament elnökét választották meg a képviselők. A Dragoljub Mićunović, a Demokrata Párt Politikai Tanácsának elnökeés Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt megbízott elnöke között kialakult kemény szóváltás jellemezte az ülés első részét, melybe a későbbiek során Aleksandra Jerkov, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselője és Mlađan Dinkić, a Szerbiai Egyesült Régiók vezetője is bekapcsolódott.

Dragoljub Mićunović megkérdőjelezte, hogy az új kormány változásokat hoz majd, mert mint mondta, annak felét a korábbi kormányok káderei képezik, s most egy nap leforgása alatt hirtelen valamiféle nagy fordulatról kezdtek beszélni. Hozzátette: az új hatalmi koalíció ne feledkezzen meg erről a tényről, amikor minden rosszért az előző kabinetet akarja majd megvádolni. Válaszában Aleksandar Vučić azt mondta, a demokraták frakcióvezetője most azokat igyekszik befeketíteni, akikkel húsz nappal korábban még a parlamenti többség kialakításáról tárgyalt. Mint fogalmazott, a demokratáknak köszönhető, hogy ma minden egyes politikai párt nem csupán gazdasági társaságra, hanem mágnások szervezetére hasonlít. Felszólította a DP-t, hogy hagyjon fel a sértegetéssel, s emlékeztetett, hogy 7,5 százalékos költségvetési hiánnyal zárja e párt hatalmi ténykedését.

Aleksandra Jerkov köszönetet mondott Vučićnak a „demokráciáról szóló leckéért” s bemutatta azt az évekkel ezelőtt készült fotót, melyen a haladó párti politikus jelenlegi koalíciós partnerének, Mlađan Dinkićnek tartogatta a képviselőházban a rabzubbonyt, minden idők legnagyobb lopójának nevezve őt. Jerkov emlékeztetett a Dačićról mondottakra is, s feltette a kérdést, mi lett a kofferrel, utalva a szocialisták vezetője kapcsán felmerült kétes ügyre, amire Vučić azt felelte: a koffer abban a reformban tűnt el, amelyet éppen az előző hatalom vezetett le. Jerkov azt mondta, arra várt, hogy Vučić bármelyik pillanatban kitűzi a „Ratko Mladić biztonságos háza” feliratot, Dinkićet pedig az ezereurós részvények sorsáról kérdezte.

A SZER vezetője válaszában közölte, amikor az ezer euróról beszélt, még nem tudta, hogy Boris Tadić akkori elnök a valós értékénél hatszor-hétszer kisebb áron beszélte meg az oroszokkal a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) eladását. A haladókkal létrehozott koalícióról szólva közölte, arról akkor kezdett csupán gondolkodni, amikor Tadić „megkísérelte szétverni a SZER-t”, s azt követelte, hogy nélküle lépjen be pártja a hatalmi koalícióba. A NIS eladása kapcsán közölt vádakat Dušan Petrović, a DP alelnöke későbbi felszólalásában cáfolta, s ízléstelennek minősítette.

Ivica Dačić kormányalakító, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke azt mondta, nem érzi szükségét annak, hogy pártja korábbi döntéseit magyarázza, s arra szólított fel, hogy hagyják abba a „ki kivel volt, s kivel nem lesz hatalmon” témára érkező hozzászólásokkal.

KÖZELÍTENI A POLGÁROKHOZ

Aleksandar Vučić a képviselőház elnöki posztjára Nebojša Stefanovićot, az SZHP főbizottságának alelnökét javasolta, akinek, mint mondta, a legfőbb feladata az lesz, hogy a tolerancia és az egység szellemét ápolja. Közölte, hogy az új hatalmi koalíció másféle Szerbiát kíván létrehozni: olyan országot, amelyik felelősségteljesen viselkedik, tiszteletben tartja a törvényeket, nem számol le politikai ellenfeleivel, s jobb életfeltételeket szavatol polgárainak.

Ivan Andrić, a Liberális Demokrata Párt képviselője bejelentette, hogy e párt nem támogatja Stefanović megválasztását, s arra szólította fel a nagy pártokat, hogy hagyjanak fel az egymás ellen intézett támadásokkal. A parlament legfontosabb feladatának ezentúl szerinte nem a törvényhozás számít majd, hanem a törvények alkalmazásának ellenőrzése. Helytelennek nevezte azt a javaslatot, mely szerint a parlamentnek, takarékossági okokból, csupán négy alelnöke lesz, mert mint mondta, az alelnököknek nincsenek kabinetjeik, így nem lehet szó nagy takarékoskodásról, arról viszont igen, hogy így az LDP tagja nem vehet majd részt alelnökként az ülések előkészítésében. A későbbiekben, az elmondottakkal összhangban, ötre bővítették az alelnökök számát. Mint mondta, az LDP kételkedve tekint a bejelentett korrupcióellenes harcra is, mert azok, akik e harcról ma beszélnek „igen nagy teret hagynak e kételkedésre”.

A Szerbiai Demokrata Párt képviselői közölték, hogy tartózkodni fognak a parlament elnökének megválasztásakor. A Vajdasági Magyar Szövetség ugyanakkor támogatásáról biztosította Stefanovićot. Felszólalásában Pásztor Bálint frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy a képviselőház elnöki posztja az állam egyik legfontosabb funkciójának számít, s feltette a kérdést: miért menekül mindenki ettől a pozíciótól. Pásztor közölte, hogy a VMSZ ugyan nem tagja a hatalmi többségnek, de kész támogatni minden egyes európai irányultságú, továbbá a demokratikus vagy a gazdasági fejlődést segítő törvényjavaslatot.

A 205 jelen lévő képviselő közül végül 142 támogatta Nebojša Stefanović megválasztását, 48 képviselő ellene voksolt, tizenöten pedig tartózkodtak az egyébként nyilvános, névsorolvasással lebonyolított szavazástól. Megválasztását követően Stefanović kijelentette: a parlament intézményes szerepének megszilárdításán fog dolgozni, s mindent megtesz majd azért, hogy összhangban az alkotmánnyal, hatékonyan ellenőrizze a végrehajtó hatalmat. Hozzátette, hogy a demokrácia és a parlamentarizmus előbbre vitelére törekszik majd mandátuma alatt, s a képviselőház munkáját közelebb kívánja hozni a polgárokhoz.

ÖT ALELNÖK, TIZENHÁROM FRAKCIÓ

A késő délutáni órákra vált bizonyossá, hogy a tervezett négy helyett mégis öt alelnöke lesz a képviselőháznak, s az LDP így erre a pozícióra Žarko Koraćot jelölte. A parlament alelnöki tisztségét látja rajta kívül el még Gordana Čomić (DP), Konstantin Arsenović (SZENYP), Nenad Popović (SZDP) és Vesna Kovač (SZER).

Ma délután a kormányról és a minisztériumokról szóló jogszabályok módosítása lesz napirenden, ami előfeltétele az új kabinet megválasztásának, melyre, Ivica Dačić szerint, csütörtökön vagy pénteken kerülhet sor. A kormányalakító közölte, hogy a köztársasági ombudsman személyéről a jövő hét folyamán döntenek a képviselők.

A parlament munkájában egyébként tizenhárom képviselőcsoport vesz részt. Aleksandar Vučić vezeti az SZHP frakcióját, helyettese Jorgovanka Tabaković lesz. A DP frakcióvezetője Dragoljub Mićunović, helyettese Balša Božović. Ivica Dačić áll majd az SZSZP frakciójának élén, őt Žarko Obradović fogja helyettesíteni. Az SZDP-frakció élén Slobodan Samardžić maradt, helyettese Jovan Palalić lesz. Čedomir Jovanović maradt az LDP képviselőcsoportjának élén, őt Nenad Milić helyettesíti. Mlađan Dinkić vezeti majd a SZER, Jovan Krkobabić a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának, Miodrag Mijatović a Szerbiai Szociáldemokrata Pártnak, Velimir Ilić az Új Szerbiának, Dragan Marković az Egységes Szerbiának a frakcióját. A Szerb Megújhodási Mozgalom és Szerbiai Kereszténydemokrata Párt alkotta koalíciót Aleksandar Jugović irányítja majd a parlamentben. A VSZL frakcióvezetője Nenad Čanak, helyettese Aleksandra Jerkov. A VMSZ képviselőcsoportját Pásztor Bálint vezeti, Varga László lesz a párt frakcióvezető-helyettese.

KI AZ ÚJ HÁZELNÖK?

Nebojša Stefanović az SZHP egyik alapítója, elnökségi tagja, a haladók belgrádi bizottságának vezetője. Belgrádban született 1976. november 20-án, a Megatrend Egyetem ügyviteli karán szerzett oklevelet. A közgazdaság-tudomány magisztere. Korábban számítógép-forgalmazó és reklámcégeknél dolgozott. A Szerb Radikális Párt képviselőjeként a parlament kereskedelmi és idegenforgalmi bizottságának az élére választották. A május 6-i választásokon már az SZHP tagjaként került a képviselőházba.

Angolul és oroszul is beszél. Nős, egy lánya van.

VIRÁG ÁRPÁD

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként