Minél több képviselővel az érdekképviseletért

Pásztor Bálint: A munkanélküliség problémáját is hathatósan a gazdaság támogatásával lehet megoldani

2014-ben eljutottunk odáig, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség az egyetlen párt, amely közzétette a választási programját. Mi 6-7 oldalban és 9 pontban fogalmaztuk meg, mi az, amit meg szeretnénk valósítani, melyek azok a folyamatok, amikben részt szeretnénk venni. Hogy azokat meg tudjuk valósítani, kérjük a polgárok támogatását és bizalmát – emelte ki Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője tegnap a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben megtartott lakossági fórumon, miután többek között Bunford Tivadarral, a VMSZ szabadkai szervezetének elnökével és Jánosi Elvira maratonfutóval kisvállalkozóknál és családoknál tettek látogatást.

Pásztor Bálint elmondta, azt szeretnék, ha minél több személyt meg tudnának szólítani, ezt segítik a médiumok is, mégis a személyes találkozókat tartja a VMSZ a legfontosabbnak. Kiemelte, ezt több másik párt már nem engedhetné meg magának, ugyanis a múlt tevékenységei miatt nem biztos, hogy az emberek szívesen fogadnák őket. Pásztor Bálint rámutatott, a VMSZ sem tökéletes, de igyekszik betartani azt, amit ígér és a közösség érdekeit becsületesen képviselni és szolgálni önkormányzati, tartományi és országos szinten.

– Most múlt hét éve, hogy a VMSZ parlamenti párt és ez a csapat képviseli a vajdasági magyarság érdekeit a szerbiai képviselőházban. Hárman kezdtük 2007 februárjában, majd 2008-ban bővültünk egy taggal, 2012-ben még eggyel. Ezt a tendenciát szeretnénk folytatni, nem csak azért, mert akkor még valaki ülhetne a képviselőházban, hanem két oknál fogva: a képviselőcsoportban elég kemény munkamegosztás van és mindannyian legalább egy területet lefedünk. Úgy érezzük, hogy a szociális kérdések olyan témává váltak az elmúlt időszakban, amelyek hangsúlyosabb képviseletet igényelnek, hogy nagyobb mértékben vegyünk részt a szociális kérdések megoldásában. És amennyiben sikerülne növelni a frakció létszámát, akkor Vicsek Annamária Újvidékről az elkövetkező négy évben foglalkozna ezzel. Másrészről pedig Belgrádban a számokból értenek. És nagyon jó lenne a szavazatok számát növelni, mert akkor tudnánk ténylegesen érvényt szerezni az elképzeléseinknek, ha van mögöttünk támogatás. Ha azt mondhatjuk, hogy ez, amit mi javasolunk, a vajdasági magyarság elvárása, és az a sok tízezer ember, aki ránk szavazott, áll az elképzelésrendszer mögött – emelte ki Pásztor Bálint.

Részletezve az említett elképzelésrendszert, kiemelte, a VMSZ választási programja felöleli az élet számos területét, így a szociális védelmet, a közbiztonságot, az infrastruktúrát, az egészségügyet és a gazdaságot is.

A két vállalkozónál tett látogatásuk is arra irányult, hogy elbeszélgessenek a választási program újszerű elemeiről, a gazdasági és térségfejlesztési programról, amin lassan egy éve már több mint 30 szakember dolgozik a VMSZ-ben. Mint kiemelte, a gazdasági kérdésekkel hangsúlyosabban kellene foglalkozni, ami számos problémára megoldást jelentene, egyrészt a fejlesztési programon keresztül, ami magában foglalja a térségfejlesztést a közlekedési viszonyok javításával, ugyanakkor a kis- és középvállalkozásokat támogató alap létrehozását, aminek eredményeképpen a vajdasági magyar vállalkozók versenyképesebbek lehetnek itthon és külföldön. Amennyiben a március 16-ai választás, illetve a magyarországi választás is kedvezően alakul, a magyar miniszterelnökkel kötött megállapodás alapján Magyarország is támogatná azt az alapot, amivel pályázatokon keresztül támogatást kapnának a kezdő vállalkozók, a kisiparosok és középvállalatok. Mint mondta, azzal, hogy ezek a vállalatok fejlődhetnek, munkahelyek létesülhetnek, így a fiatalok is megtalálhatnák a boldogulási lehetőséget, és meg lehetne fékezni az elvándorlást. Mint rámutatott, a gazdaság támogatása a szociális problémák megoldását is segíti.

Pásztor Bálint kitért arra is, hogy a választások eredményét előre tudni lehet, nagy a valószínűsége, hogy a szavazatok legnagyobb hányadát a Szerb Haladó Párt fogja begyűjteni, és a miniszterelnököt Aleksandar Vučićnak fogják hívni. Éppen ezért tisztában vannak azzal, hogy nem a VMSZ fogja megváltani a világot, de minél több szavazatot tudnak begyűjteni, a követeléseik is nagyobb hangsúlyt kapnak. Mindenképpen részt kell vállalniuk az elkövetkező négyéves időszakban, amikor az EU-csatlakozási tárgyalások a tét, amikor az élet számos területén, az egészségügy, a nyugdíjrendszer, a mezőgazdasági támogatás terén rendszerbeli változásokra lehet számítani, és módosulhat az alkotmány is. Hiszen ez az az ügykezelési mód, ami lehetőséget ad arra, hogy a vajdasági magyarság fejlődni tudjon, és ne szakadjon le. Ellenzékből ezt nem lehet elérni.

Bunford Tivadar is vállalkozó révén is a kis és középvállalatok támogatásának jelentőségére mutatott rá. Kiemelte, végre a VMSZ-nek is van gazdaságpolitikája, hiszen a gazdaság fejlődésével, munkahelyek létrehozásával számos más terület, a művelődés és az oktatás is könnyebben fejlődhet. Rámutatott: a mezőgazdasági termelőknek is vállalkozóként kell most már gondolkodniuk, ugyanis kisebb befektetéssel, a nyersanyag feldolgozásával már jelentősen nagyobb összegért tudják eladni a termésüket.

Majd azt is kiemelte, hogy miután Szabadkának újra magyar a polgármestere, valamint a legutóbbi városi képviselő-testület után, miután bizonyos vállalatok élére VMSZ-es igazgatók kerültek, neki tudnak látni a hatékonyabb munkának, persze, amennyiben állami szintről is érkezik a támogatás, ehhez viszont az kell, hogy a VMSZ minél több képviselővel vegyen részt a parlament munkájában.

mh

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként