Megalakultak az első parlamenti bizottságok

A képviselőház megkezdte a kormányról és a minisztériumokról szóló törvényjavaslatok vitáját

Az új hatalmi koalíció 11, az ellenzéki pártok pedig nyolc parlamenti bizottságot vezetnek majd a következő ciklusban, erről állapodtak meg Nebojša Stefanovićtyal, a képviselőház elnökével folytatott egyeztetésen tegnap a képviselőcsoportok vezetői. Az információk szerint a hatalmi pártok képviselői lesznek majd a pénzügyi, a védelmi, a Koszovó-ügyi, az igazságügyi, a gazdasági, az alkotmányjogi és az emberi jogi és kisebbségügyi bizottságok élén. Az ellenzéki pártok vezetik majd az integrációs, a mezőgazdasági, a család- és egészségvédelmi, a tájékoztatási és művelődési, valamint a környezetvédelmi bizottságokat.

Az egyeztetéseket követően Jorgovanka Tabaković, a Szerb Haladó Párt frakcióvezető-helyettese rövid nyilatkozatában beszámolt a megegyezés létrejöttéről, hozzáfűzve: egyesek számára a mai napig sem vált világossá az, hogy a választások befejeződtek.

A hírügynökségi jelentések szerint a Szerbiai Szocialista Párt vezeti majd a védelmi bizottságot, a Szerb Haladó Párt a Koszovó-ügyit, az adminisztratív, a gazdasági és az alkotmányügyi bizottságot, a Szerbiai Egyesült Régiók a pénzügyi, az Egységes Szerbia az igazságügyi, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt pedig a kisebbségügyi bizottságot.

Ami az ellenzéki pártokat illeti, a megbeszéltek szerint a Demokrata Párt kapja az európai integrációs, a tudományos és oktatásügyi, a család- és egészségvédelmi, a tájékoztatási és művelődési bizottságot, a Szerbiai Demokrata Párt irányítja majd a környezetvédelmi bizottság munkáját.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője lapunknak arról számolt be, hogy a párt összesen hat bizottság munkájában vesz majd részt. Ismertette, Varga László, az európai integrációs bizottság korábbi vezetője ezentúl is részt vesz majd ennek, valamint az igazságügyi bizottságnak a munkájában.

Mint megtudtuk, Fremond Árpád a mezőgazdasági, Pék Zoltán a pénzügyi, Kovács Elvira az emberi-, kisebbségjogi és nemek közötti egyenjogúsággal foglalkozó, Pásztor Bálint pedig az alkotmányügyi és jogalkotási bizottságnak lesz a tagja a jövőben. Pásztor Bálint nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a bizottságok vezetőit és az alelnököket maguk e testületek határozzák majd meg üléseiken, ezért egyelőre még nem tekinthető száz százalékosan tisztázottnak az, melyik bizottság élére ki fog kerülni.

A nap folyamán öt bizottság tartotta meg az első ülését, s így választott elnököt is. Nebojša Stefanovićot (SZHP), a képviselőház elnökét választották meg az alkotmányügyi bizottság élére, helyettese Srđan Miković (DP) lesz. Az igazságügyi, közigazgatási és helyi önkormányzati bizottság élére Petar Petrović (ESZ) került, ellenzéki helyetteséről még nem döntöttek. Az adminisztratív-költségvetési és képviselői mentelmi joggal foglalkozó bizottságot Jorgovanka Tabaković (SZHP) vezeti, Nenad Konstantinović (DP) a bizottság elnökhelyettese. Jadranka Joksimović (SZHP) került az állambiztonsági szolgálatok ellenőrzésével foglalkozó bizottság élére, ami ellen erélyesen tiltakoztak a Demokrata Párt és a Liberális Demokrata Párt képviselői. Dragan Šutanovac, a bizottság tagja szerint nem számít politikailag korrekt megoldásnak, s a parlamenti gyakorlatban is példátlan, hogy hatalmi párt tagja vezesse ezt a fontos területet. Hasonló okok miatt kifogásolta Šutanovac, valamint Aleksandra Jerkov, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga bizottsági tagja Dušan Bajatovićnak (SZSZP) a kinevezését a védelmi és belügyi bizottság élére.

A képviselőházban új, állandó munkatestületként létre fogják hozni a gyermekjogvédelmi bizottságot is, melyet a parlament elnöke vezet majd.

LOGIKÁTLAN MINISZTÉRIUMOK

A köztársasági parlament tegnapi rendkívüli ülésén a kormányról és minisztériumokról szóló jogszabályok módosításáról, valamint az állambiztonsági szolgálatok felépítéséről szóló törvénymódosítási javaslatról nyitott vitát.

Az ülést megelőzően Jorgovanka Tabaković a kormányról szóló törvény módosításának egyik újdonságaként említette, hogy mostantól az állami ügynökségek költségei a kormány ellenőrzése alá kerülnek. Elmondta, hogy szeptemberre az is kiderül majd ennek a törvénymódosításnak köszönhetően, hogy hány felesleges állami szerv működik az országban. A minisztériumokról szóló törvénnyel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, annak köszönhetően elkerülhetővé válik majd a hatáskörök keveredése, s ezáltal hatékonyabbá válik a végrehajtó hatalom munkája. Egyetlen minisztérium sem viselkedhet azonban államként az államon belül – tette hozzá a frakciók képviselőinek tegnapi egyeztetését követően adott nyilatkozatában Tabaković.

Kovács Elvira, a VMSZ képviselője egyes újonnan létrehozott minisztériumokat hatalmasnak és logikátlanul felépítettnek minősített nyilatkozatában. Demagógiának nevezte a minisztériumok alacsonyabb számáról szóló kijelentéseket, mert, mint mondta, bármelyik kormány lehet ideális, ha jól végzi munkáját. Véleménye szerint semmi szükség sem volt arra, hogy külön tárcákra osszák fel a területrendezési és a környezetvédelmi kérdéseket, ahogyan a bányászati és energetikai kérdések szétválasztása sem számít célszerűnek. Logikátlannak nevezte azt a megoldást, amellyel a helyi önkormányzati minisztériumhoz hozzáadták a regionális fejlesztések ügyét is. A legrosszabbnak mégis azt tartja, hogy az emberi jogi és kisebbségi kérdések nem kaptak külön tárcát az új kormányban.

Az LDP módosítási indítvánnyal kívánja a biztonsági szolgálatokról szóló törvényben kikötni, hogy a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke csakis pártfüggetlen személy lehessen – jelentette be Bojan Đurić, a párt képviselője. Mint mondta, az LDP még mintegy tíz indítványt benyújtott a kormányról szóló törvény módosítási javaslatára is.

MÍNUSZ KETTŐ, PLUSZ EGY

A tegnapi ülést megelőzően a Szerbiai Egyesült Régiók frakciója egy képviselővel gazdagabb lett, Nenad Kitanović ugyanis, aki a Demokrata Párt által vezetett Választás a jobb életért listáján került be a parlamentbe, átigazolt Mlađan Dinkić pártjához. A SZER-nek ezzel 15 képviselője lett, továbbra is eggyel kevesebb a választásokon megszerzett mandátumok számánál, a Maja Gojković vezette Néppárt két képviselője ugyanis még korábban átlépett a SZER-ből a DP képviselőcsoportjába.

– A SZER tettekkel bizonyította, hogy minden egyénnek, minden régiónak egyforma esélyekkel kell rendelkeznie, Doljevacnak és Dél-Szerbiának pedig végre valódi fejlődési lehetőségekre, az állam támogatására van szüksége – fogalmazott a doljevaci politikus döntését indokolva.

VIRÁG ÁRPÁD

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként