Magyarul diplomázni!

Beszélgetés Pásztor Bálinttal, a VMSZ parlamenti képviselőjével

* Képviselő úr, tevékenyen részt vett a nemzetitanács-választások kampányában. Mit gondol, mi volt a siker titka?


- Azt gondolom, hogy ennek az volt az oka, hogy a VMSZ az elmúlt időszakban minden szinten - az önkormányzatokban, a tartományban és köztársasági szinten is - következetesen és hitelesen politizált. Azok az emberek, akik a Magyar Összefogás listáján szerepeltek, nem egy vagy két évvel ezelőtt kezdtek el magyar ügyekkel foglalkozni, hanem évtizedek óta tevékenykednek az oktatás, a művelődés terén. A listán szereplő emberek elismertek, és teljesen logikus az, hogy a választók az olyan neveket tartalmazó listát választják, amelyeknek - a szó pozitív értelmében - van múltjuk.

* Akik azzal kampányoltak, hogy az új Magyar Nemzeti Tanácsban majd a kettős állampolgárság mellett szálnak síkra, csúfosan megbuktak. Az eredmények ismertek. A köztársasági parlamentben megnövekedett-e a VMSZ tekintélye, illetve más szemmel néznek-e önökre a képviselőtársaik?

   
- Ez a kampány bebizonyította: a vajdasági magyarság érett közösség, pontosan tudja, kinek mit lehet elhinni, és ki mire képes. Valóban nevetséges volt a Magyar Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás után azzal kampányolni, hogy majd a Demokrata Párt elintézi: a vajdasági magyarok megkapják a magyar állampolgárságot. Úgy tűnik, elmúltak azok az idők, amikor utak, hidak építésének teljesen megalapozatlan ígérgetésével lehetett nagy mennyiségű szavazatra szert tenni. Az intelligenciát sértő vérnyomás- és vércukorszint-mérési akciókról nem is beszélve. Az elmúlt időszakban egyértelműen megnövekedett a VMSZ politikai súlya, befolyása. Az elért eredmények azt bizonyítják, hogy pártunk egy megkérdőjelezhetetlen erejű politikai szervezet. A VMSZ azzal, hogy az ügy mellé tudta állítani a történelmi egyházakat, a civil szervezeteket, az értelmiséget, azt bizonyította, hogy komolyan gondolja a magyarság képviseletét.
   
* A köztársasági parlamentben a felsőoktatási törvény van napirenden, pontosabban tegnap (kedden) volt a szavazás. Az átnyújtott nyolc módosítási indítvány miről szólt?

   
- Ezek a módosítási indítványok három csoportba sorolhatók. Három indítvány az Országos Felsőoktatási Tanács munkájára vonatkozik, vagyis szavazati joggal részt vehetnek abban azon nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak képviselői, amelyek nyelvén felsőoktatás folyik az országban. A másik két indítvány azt irányozza elő, hogy a nemzeti tanácsnak legyen véleményezési hatásköre a dékánok és a kari tanácsok tagjainak kinevezési folyamatában azokon a karokon, amelyeken az adott nemzeti kisebbség nyelvén is folyik oktatás teljes egészében vagy legalább egy tantárgyból. Ezek a hatáskörök egyébként szerepelnek a nemzeti tanácsokról szóló törvényben, tehát ezekkel a módosítási indítványokkal azt szerettük volna elérni, hogy a felsőoktatási törvény ne legyen ellentétes a nemzeti tanácsokról szóló jogszabállyal, és hogy megőrizzük azokat a hatásköröket, amelyekkel a nemzeti tanácsok már rendelkeznek. Mindhárom módosítási indítványt támogatta Žarko Obradović oktatási miniszter. A másik csoportban két módosítási indítvány van - gyakorlati szempontból talán a legfontosabb: a 80-as évek gyakorlatát követően, 20-25 év után újra törvény adta lehetőség lesz az, hogy magyarul vizsgázhassanak az egyetemi hallgatók azokból a tantárgyakból, amelyek esetében magyar vagy magyarul is tudó munkatárs is van az adott katedrán. Továbbá hogy magyar nyelven is lehessen diplomamunkát, magiszteri és specializációs munkát írni és védeni. Ezeket az indítványokat is támogatta a miniszter. A harmadik csoportban az akkreditációra és tartományi hatáskörökre vonatkozó módosítások szerepeltek. A miniszter ezeket nem támogatta, az oktatási bizottság viszont igen. Azt gondolom, hogy nagyon fontos, gyakorlati szempontból is értékelhető indítványokat sikerült elfogadtatni. Megint sikerült megakadályoznunk azt, hogy egy később hozott törvénnyel megfosszák a nemzeti tanácsokat hatáskörüktől. A történethez hozzátartozik az is, hogy még 2005-ben az MNT ugyanezeket a módosítási indítványokat javasolta a Képviselőháznak, de akkor sajnos nem volt VMSZ-es képviselő a parlamentben, és nem lettek törvénybe foglalva, egyszerűen lesöpörték az asztalról.
   
* Az oktatási miniszter a Szerb Szocialista Párt alelnöke. A VMSZ elnöke néhány héttel korábban találkozott Ivica Dačićtyal, az SPS elnökével, belügyminiszterrel...
   
- A felsőoktatási törvényre vonatkozó módosítási indítványok elfogadása szempontjából jót tett az, hogy a VMSZ tárgyalt a szocialista pártvezetéssel, hiszen például az adai és zentai rendszámtáblákon kívül a másik konkrét beszélgetési téma az említett törvény volt.
   
* A parlament gyakran figyelmen kívül hagyja a saját maga alkotta törvényeket akkor, amikor újakat hoz. A jogszabályok alkalmazásának üteme is döcögős. Gőzerővel folyik a ,,törvénygyártás'', és az embernek néha az a benyomása, mintha a Képviselőház fejetlenül dolgozna. Mi erről a véleménye?
   
- 2008-óta a szerb parlament 414 törvény fogadott el. Ez azt bizonyítja, hogy nem felelnek meg a valóságnak azok a vádak, amelyekkel az elmúlt hónapokban illették a parlamentet. Nevezetesen a Képviselőház nem fékezi az ország EU-s integrációját. Az már más kérdés, hogy a kormány nem tudja követni a parlament jogalkotási tempóját. Sokkal figyelmesebben kellene érvényesíteni a már elfogadott jogszabályokat. Ugyanakkor minden egyes olyan törvény napirendre kerülése, amely az oktatáshoz vagy a művelődéshez kapcsolódik, potenciális veszélyforrás, legalábbis abból a szempontból, hogy mindig figyelmen kívül hagyják a nemzeti tanácsokról szóló törvényt, illetve azt, hogy ebben az országban nemzeti kisebbségek élnek, és a szerb alkotmány elismeri a kisebbségi kollektív jogokat. Eddig minden egyes alkalommal sikerült megőriznünk a nemzeti tanácsok hatásköreit. Akik a nemzetitanács-választásokon más listákon indultak, és parlamenti képviselőként tehettek volna valamit annak érdekében, hogy ez a küzdelem egyszerűbb legyen, azok mindig hallgattak. Azt gondolom, hogy nemtörődömségük sok mindenről árulkodik.

Ha a parlamentben magyar nemzeti érdekekről van szó, akkor szinte minden egyes alkalommal magunkra vagyunk utalva, ennek ellenére ez ideig minden esetben sikerült jobb belátásra bírnunk a kormány képviselőit.

TOMEK VIKTOR

2022. december 20.

11,00 - Szabadka - A YU ECO TV In medias res plus c. műsorának felvétele (szerb nyelven; adásban pénteken 20 órakor)

2022. december 21.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

12,00 - Szabadka - A TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (szerb nyelven; adásban ma 20 órakor)

2022. december 22.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 30. ülése

2022. december 23.

09,30 - Szabadka - a Szabadkai Magyar Rádió Mérleg c. műsorának felvétele (adásban ma 14 órakor) 

11,00 - Szabadka - A Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor)

2022. december 26.

07,40 - Szabadka - Vendégszereplés az RTV Reggeli Műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

14,30 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

21,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Őszi Ülésszak IV. ülése)

2022. december 28.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

 

2022. december 29.

08,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

09,00 - Szabadka - a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának ülése

11,00 - Szabadka - Hagyományos önkormányzati újévi sajtófogadás

12,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó számára

2022. december 30.

13,15 - Hajdújárás - Találkozó a Magyar Nemzeti Tanács tagjaival

2023. január 10.

11,00 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

13,30 - Szabadka - A Pannon TV Szubjektív c. műsorának felvétele (adásban ma 19:30-kor)

2023. január 12.

13,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

14,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2023. január 16.

10,00 - Belgrád - Találkozó Goran Vesić, épitésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési miniszterrel

2023. január 17.

12,00 - Ludas - a Magyarkanizsai út (5-ös számú helyi jellegű út) Szabadka Város Önkormányzatának területén található szakaszán elvégzett felújítási munkálatok megtekintése

2023. január 18.

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2023. január 19.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 31. ülése

2023. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2023. január 26.

11,00 - Csantavér - Látogatás a Hunyadi János Általános Iskolában

2023. január 27.

08,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

13,30 - Belgrád - Találkozó Maja Popovićtyal, Szerbia igazságügyi miniszterével

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2023. január 31.

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2023. február 1.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2023. február 2.

10,00 - Belgrád - A Parlament harmadik alkalmi ülése a Tizenharmadik ciklusban (Koszovói jelentés)

 

 

2023. február 3.

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

12,00 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

21,50 - Belgrád - Parlament - szavazás (Harmadik alkalmi ülés)

2023. február 4.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (I. rendkívüli ülés)

13,00 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 18 órakor)

2023. február 5.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés 

2023. február 6.

11,00 - Belgrád - Találkozó Tomislav Momirovićtyal, bel- és külkereskedelmi miniszterrel

2023. február 7.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés 

2023. február 8.

10,30 - Belgrád - Találkozó a Szerb Haladó Párt végrehajtó bizottságának elnökével, Darko Glišićtyel 

11,30 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. február 9.

11,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (I. rendkívüli ülés)

 

2023. február 14.

10,00 - Belgrád - Találkozó Maja Gojković kormányalelnökkel, művelődési miniszterrel 

14,00 - Palics - Találkozó Lázár Jánossal, Magyarország építési és közlekedési miniszterével 

2023. február 21.

15,00 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2023. február 24.

07,30 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (II. rendkívüli ülés)

 

 

2023. február 25.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. február 27.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

12,00 - Belgrád - a szerbiai Parlament Spanyol Baráti Tagozatának találkozója Raúl Bartolomé Molinaval, Spanyolország belgrádi nagykövetével és Josep Maria de Sagarra Àngellel, a belgrádi Cervantes Intézet igazgatójával

14,00 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Martinović, szerbiai államigazgatási és önkormányzati miniszterrel 

15,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (II. rendkívüli ülés)

2023. február 28.

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2023. március 1.

18,00 - Szabadka - Találkozó Goran Vesić, épitésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési miniszterrel

2023. március 2.

08,15 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 33. ülése

14,00 - Szabadka - Találkozó dr. Gyeney Laurával, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójával

2023. március 3.

12,00 - Szabadka - A Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor)

2023. március 5.

14,00 - Bajmoknál - 1848/49-es szabadságharc és forradalom alatt lezajlott kaponyai csata tiszteletére rendezett megemlékezés

2023. március 6.

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

14,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

2023. március 9.

14,00 - Palics - Látogatás a Miroslav Antić Általános Iskolában

2023. március 10.

11,00 - Szabadka - Lányi Ernő halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés

2023. március 11.

09,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

2023. március 15.

15,00 - Bácskossuthfalva - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

17,00 - Szabadka - Találkozó Nagy Jánossal, Magyarország Miniszterelnöki Irodáját vezető államtitkárával

18,00 - Szabadka - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2023. március 16.

14,00 - Szabadka - a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának ülése

2023. március 18.

11,00 - Szabadka - Dr. Trócsányi László előadása az ösztöndíjas joghallgatóknak

2023. március 21.

09,00 - Szabadka - Találkozó a Magyar Nemzeti Tanács vezetésével