Közelebb az unióhoz

Olli Rehn: Fontos szerepet játszik a parlament az európai uniós integrációban – Szerbia az év végén már a schengeni fehér listára kerülhet.

Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa tegnap Belgrádban tárgyalt a Szerbiai Képviselőház elnökével, valamint kilenc frakcióvezetővel Szerbia csatlakozási lehetőségeiről. A bővítési biztos képviselőknek elmondta, hogy kézzelfogható bizonyítékok kellenek az átmeneti kereskedelmi megállapodás, valamint a stabilizációs és társulási egyezmény bevezetéséről, a tagjelölti státus elnyeréséhez. Pásztor Bálint a regionalizáció fontosságáról tájékoztatta a biztost.

Olli Rehn, az Európai Unió bővítési biztosa tegnap Belgrádban vendégeskedett, ahol megbeszélést folytatott Slavica Đukić-Dejanovićtyal, a Szerbiai Képviselőház elnökével, valamint kilenc parlamenti frakcióvezetővel. Mint Pásztor Bálint, a Magyar Koalíció képviselője, a kisebbségi frakció vezetője lapunknak elmondta, a tizedik parlamenti frakció, a Szerb Radikális Párt bojkottálta a találkozót, így nem vett részt rajta. A kisebbségi pártok képviselője elmondta, a találkozó csupán egyórás volt, így nem sok idő jutott egy-egy frakcióvezetőre. A megbeszélés elején azonnal szóba került a Szerbiai Képviselőházban uralkodó szélsőséges helyzet, a parlamenti ügyrend módosításairól szóló vitával kapcsolatban, ahol a kisebbségi képviselő megjegyezte, frakciótársaival kiállnak az ügyrend módosítása mellett.

– Azokról a prioritásokról beszéltem Olli Rehnnel, az Európai Unió bővítési biztosával, amelyek nemcsak a VMSZ, hanem a vajdasági magyarság érdekei. Elsősorban a regionalizáció fontosságáról és Vajdaság statútuma mielőbbi elfogadásának elengedhetetlenségéről tájékoztattam a biztost, de szóltam a nemzeti tanácsokról szóló törvény meghozataláról, valamint elmondtam azt is, hogy egyesek az európai integráció eszméjével egy ideje visszaélnek, gondolok itt a bíróságokról szóló törvények meghozatalára – nyilatkozta lapunknak Pásztor Bálint.

A kisebbségi képviselő a bővítési biztosnak a tegnapi találkozón elmondta, hogy a bíróságok székhelyéről szóló törvény meghozatalát úgy állították be Szerbiában, mintha az európai uniós követelés lenne. Mint az MK parlamenti képviselője megjegyezte, emellett visszaélés történt, a törvény Európa-ellenes és kisebbségellenes, ezért javasolni fogják a törvény módosítását, hiszen egy ilyen jogszabállyal Szerbia nem csatlakozhat az Európai Unióhoz. Pásztor Bálint szavai szerint Olli Rehn is kiemelte a regionalizáció fontosságát, és azt mondta, hogy Szerbia számára igen fontos feltétel az Európai Unióba vezető úton.

– Mindezt nagyon diplomatikus úton közölte, és ugyanígy válaszolt az összes frakcióvezetőnek is, de én fontosnak tartom, hogy az Európai Unió egyik legbefolyásosabb politikusát Szerbia csatlakozásával kapcsolatban tájékoztatni tudtam ezekről a problémákról – mondta a kisebbségi frakcióvezető.

Szavai szerint amellett, hogy a találkozó során nagyon sokan beszéltek Koszovóról is, közösen kiemelték a vízumrendszer liberalizációját, de szerepelt az a kérdés is, mikor adhatja át Szerbia a kérelmét a tagjelölti státus elismeréséhez.

Olli Rehn a tárgyalás során megerősítette, amíg nem lép hatályba és nem kezdik el alkalmazni a tárgyalási egyezményt, az európai uniós tagjelölti státus nem realitás, de Szerbia az év végén már a schengeni fehér listán szerepelhet. Szerbia európai jövője mindenképpen attól függ, hogy az állam mennyire kész teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket mindegyik országtól elvárnak a régióban.

– Szerbia számára ismertek a feltételek: teljes körű együttműködés a hágai nemzetközi törvényszékkel, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harc, valamint az igazságszolgáltatás reformja. Ugyanakkor kézzelfogható bizonyítékok kellenek az átmeneti kereskedelmi megállapodás, valamint a stabilizációs és társulási egyezmény bevezetéséről. Ezek nélkül nem kaphat Szerbia pozitív értékelést a tagjelölti státus elnyeréséhez – nyilatkozta a bővítési biztos Belgrádban.

A biztos a tárgyalás során megjegyezte, hogy az Európai Bizottság szerbiai delegációja munkatársainak száma egy év alatt 20 főről 100 főre növekedett, ami azt jelenti, hogy Szerbia kiemelten fontos az unió számára. Ebből az alkalomból tegnap a szerb kormányfő, az államelnök és a bővítési biztos Belgrádban központot nyitott az ET delegációjának.

Boris Tadić államfő elégedettségét fejezte ki, hogy jelen lehetett a központ megnyitásakor, s ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy Szerbia európai jövője nemcsak Belgrádnak, hanem az Európai Uniónak is stratégiai célja.

Mirko Cvetković kormányfő megköszönte a bővítési biztosnak, hogy az ET támogatja Szerbia csatlakozását, majd kiemelte, hogy a kormány számára az európai integráció elsődleges fontossággal bír.

Az európai bővítési biztos Slavica Đukić-Dejanovićtyal folytatott beszélgetésében kiemelte, hogy a parlamentnek kulcsfontosságú szerepe van az európai integrációban. A képviselőház elnöke ugyanakkor leszögezte, hogy Szerbia uniós közeledése az egyik legfontosabb külpolitikai cél.

Miloš Aligrudić, a Szerbiai Demokrata Párt frakcióvezetője a bővítési biztossal az EU-nak Szerbia területi integritására vonatkozó álláspontjáról beszélgetett Koszovóval kapcsolatban. Suzana Grubješić, a G17 Plusz frakcióvezetője viszont a vízumrendszer liberalizációjáról tárgyalt.

Tomislav Nikolić, a Hajrá, Szerbia frakcióvezetője megkérte a bővítési biztost, hogy az EU írásban mellékelje a csatlakozási feltételeket, majd kiemelte, Szerbiával mindenről lehet tárgyalni, csak Koszovóról nem, míg Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt vezetője a stabilizációs és társulási egyezményről beszélgetett Olli Rehnnel.

Branko Ružić, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője üdvözölte az EU közeledését, majd rákérdezett, hogy Koszovó függetlenségének elismerése feltétele-e az európai integrációnak, míg Velimir Ilić, az Új Szerbia vezetője is Koszovót tartotta fontosnak beszélgetésük során. Nada Kolundžija, a Demokrata Párt frakcióvezetője viszont kiemelte, hogy Szerbia tiszteli az EU feltételeit Szerbia csatlakozásával kapcsolatban és mindent megtesznek annak betartása érdekében.

DIÓSI ÁRPÁD

2023. július 5.

10,00 - Belgrád - Találkozó Nikola Selakovićtyal, a szerbiai Kormány munkaügyi, foglalkoztatási, szociális és harcosügyi kérdésekkel megbízott miniszterével

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

14,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

14,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

14,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

18,00 - Szabadka - Központ - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,30 - Szabadka - Zorka - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 6.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 37. ülése

14,00 - Palics - II. Nyárhangoló Fesztivál

18,00 - Palics - Találkozó Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével

2023. július 7.

13,00 - Szabadka - Munkamegbeszélés az 6. Szabadkai Félmaratonnal kapcsolatban

18,00 - Szabadka - Vasutas - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

18,45 - Szabadka - Interjú a Politika napilap számára

19,00 - Szabadka - Makkhetes - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 10.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

19,00 - Kelebia - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 11.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

18,00 - Szabadka - Bajnát-Harcosok Sorakozója - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,00 - Nagyfény - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 13.

18,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának alakuló ülése

2023. július 14.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

15,00 - Szabadka - Interjú a Mandiner hetilapnak

19,00 - Szabadka (Zorka HK) - XI. Buckai Lángos Fesztivál

2023. július 15.

18,00 - Palics - A Nyári Koncertek a Zenepavilonban elnevezésű rendezvénysorozat megnyitója

2023. július 16.

11,30 - Hajdújárás - VII. Rózsa Sándor Fesztivál

2023. július 18.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

11,30 - Újvidék - A Gazdasági Akadémia Univerzitás ünnepsége

2023. július 19.

10,00 - Ludas - a gázvezeték-hálózat bővítési munkálatainak megtekintése 

11,00 - Szabadka - Interjú a politika napilapnak

13,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (IV. rendkívüli ülés)

2023. július 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 24.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 25.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

15,00 - Belgrád - Parlament - szavazás - az oktatási miniszter megválasztása

2023. július 26.

12,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 27.

10,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

2023. augusztus 2.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

16,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

2023. augusztus 3.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 38. ülése

15,40 - Palics - Vendégszereplés a Pannon Rádió Városépítők c. műsorában (élő)

2023. augusztus 19.

16,00 - Szabadka - Találkozó Tuzson Bencével, Magyarország igazságügyi miniszterével

17,00 - Szabadka és Palics - A VMSZ Szent István-napi rendezvénye

2023. augusztus 29.

09,30 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

2023. augusztus 31.

07,30 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

09,00 - Hajdújárás - A vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő központi ünnepsége

10,00 - Nosza - Ünnepség a Noszai Művelődési Ház és a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény noszai kihelyezett tagozata átadása alkalmából

2023. szeptember 1.

12,00 - Szabadka - Ünnepélyes zászlófelvonás

12,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület városnapi ünnepi ülése

2023. szeptember 4.

13,15 - Szabadka - Találkozó Tomislav Momirovićtyal, bel- és külkereskedelmi miniszterrel

2023. szeptember 5.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (V. rendkívüli ülés)

2023. szeptember 6.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

13,30 - Zenta - Találkozó dr. Aleksandar Martinović, szerbiai államigazgatási és önkormányzati miniszterrel 

2023. szeptember 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 39. ülése

10,00 - Palics - a Connect + Grow konferencia megnyitása

2023. szeptember 15.

16,00 - Topolya - Találkozó Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

16,30 - Topolya - A Gebi Kft. fennállása 40. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség és a kiemelt jelentőségű nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztése második ütemének ünnepélyes átadása

2023. szeptember 20.

11,00 - Szabadka - Találkozó Kádár Lara és Priboj István sportolókkal

16,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

2023. szeptember 26.

11,00 - Magyarkanizsa - Találkozó dr. Aleksandar Martinović, szerbiai államigazgatási és önkormányzati miniszterrel 

15,45 - Szabadka - Találkozó a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem küldöttségével

2023. szeptember 29.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

2023. október 1.

10,00 - Szabadka - Ferencvárosi (Budapest) küldöttség fogadása

12,00 - Szabadka - a Szabadkai Közkórház napja alkalmából szervezett ünnepség

2023. október 3.

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2023. október 5.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 40. ülése

2023. október 6.

11,00 - Elemér (Nagybecskerek város) - központi megemlékezés az aradi vértanúk kivégzésének évfordulóján (nemzeti gyásznap)