Keresik a kiskapukat

Belgrád szerint a tartomány megkapta a kért 7 százalékot – Pásztor Bálint: Az alkotmány megszegése kétségbe vonja a demokrácia létét
 
Az állami költségvetés kiigazításáról ma vitáznak a Szerbiai Képviselőházban. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője tegnap megerősítette lapunknak, hogy ragaszkodnak az alkotmány által szavatolt költségvetés 7 százalékához, ezért nem fogják megszavazni a tervezetet. Ugyanakkor a szerb pénzügyminiszter szerint nem történik alkotmánysértés, míg a kormányfő azt mondja, értelmezés kérdése, ugyanis ha az állami költségvetés bevételeit vesszük figyelembe, megkapta a tartomány a neki ígért részt.

Pásztor Bálint szerint az állami költségvetés körül kialakult vitában mindenképpen figyelembe kell venni a realitást, miszerint hatalmas gazdasági válság „tombol” Szerbiában is. Ebből következően a költségvetés nem felelhet meg az igényeinknek, viszont jelen pillanatban nincs más mozgástér. Mindezek mellett a Nemzetközi Valutaalap jelentős megtakarítást kér a szerb kormánytól a kölcsönbe kért 3 milliárd euróért.
– Senkinek sem felel meg a kiigazítás – mondta lapunknak a frakcióvezető.
Mint megjegyezte, a költségvetési kérdés kiigazításának tervezetében elégedetlenek a mezőgazdasági kérdés kezelésével, a nemzeti tanácsok pénzelésének mértékével, amely 200 millió dinárról 141,6 millió dinárra csökken, emellett az emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium költségvetése is nagy mértékben csökken, az európai integrációs irodának pedig 120 millióról 96,5 millióra csökkentik a költségvetését.
-- Ezek az intézkedések károsak is lehetnek. De tiszteletben kell tartani őket, hiszen nélkülük becsődölhetne az ország költségvetése. Éppen ezért nem nyújtottunk be módosítási indítványt, de nem is látok rá esélyt, hogy a kormány elfogadna bármilyen javaslatot – szögezte le a kisebbségi frakcióvezető.
Jelen esetben a legfontosabb probléma a tartománynak járó 7 százalék kérdése, figyelmeztet Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője. Mint azt tegnap leszögezte, csak abban az esetben tudnak szavazni az állami költségvetés kiigazításáról szóló törvénytervezetre, ha Vajdaság megkapja az alkotmány által szavatolt részt az állami költségvetésből.
– Felháborítónak tartom, hogy újra csak a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga állnak ki a tartomány érdekei mellett – mondta lapunknak a kisebbségi frakcióvezető.
A parlamenti képviselő szerint nem csupán Vajdaság érdekei sérülnek, hanem egy olyan ország, amely az Európai Unióba tart, egyszerűen nem engedheti meg magának azt a fényűzést, hogy nem tartja tiszteletben saját alkotmányát.
– Az alkotmányosság tiszteletben tartása az egyik legfontosabb politikai alapelv, amelyet az Európai Unió minden csatlakozni vágyó országtól elvár – fűzte hozzá a parlamenti képviselő.
Reményei szerint a szavazás napjáig a szerb kormány megtalálja a módját annak, hogy a tervezetet összhangba hozza az alkotmánnyal.
– Nem fogunk olyan törvényre szavazni, amely ellentétes minden civilizált, európai állam működésének az alapelvével. Kétségbe vonja a demokrácia létét Szerbiában, ha nem tartják tiszteletben az alkotmányt – zárta szavait Pásztor Bálint.

VMDP: támogatja a VMSZ-t
„A Vajdasági Magyar Demokrata Párt intézőbizottsága támogatja a Vajdasági Magyar Szövetség álláspontját, hogy amennyiben a szerb kormány a parlamenti vita lezárásáig nem változtat a köztársasági költségvetés Vajdaság számára hátrányos módosítási javaslatán, a Magyar Koalíció négy képviselője tartózkodni fog az állami költségvetés módosítási törvénytervezetének elfogadásától. A VMDP egyetért azzal a bejelentéssel is, hogy a VMSZ az esetleges kedvezőtlen parlamenti döntés esetén az Alkotmánybírósághoz fordul”, olvasható a VMDP tegnapi közleményében.

„Értelmezés kérdése”
Diana Dragutinović pénzügyminiszter viszont nem tartja alkotmányellenesnek a kiigazítási tervezetet, ugyanis véleménye szerint nincs meghatározva, hogy csupán az állami költségvetésből kell biztosítani a tartomány költségvetését.
– Többféleképpen biztosíthatják a szóban forgó 7 százalékot. Abban az esetben, ha a költségvetésből szeretnék, akkor a megszorító intézkedések a Vajdasági Autonóm Tartományra ugyanúgy érvényesek, mint a Szerb Köztársaságra – vetette fel tegnap a pénzügyminiszter.
Dragutinović emellett még azt is kiemelte, hogy a 2008 végén elfogadott eredeti költségvetés értelmében a Vajdaságnak járó 7 százaléknak akkor tesznek eleget, miután a tartományra átruháznak bizonyos hatásköröket. Ez viszont még nem történt meg, fűzte hozzá a pénzügyminiszter.
– Ha csak a bevételeket veszik át és a kiadásokat nem, akkor Szerbia polgárainak adóterhelését másfél százalékkal meg kellene emelnünk – érvelt Dragutinović.
Mirko Cvetković kormányfő tegnap reményét fejezte ki, hogy elfogadják a költségvetés kiigazítását, függetlenül attól, hogy egyes pártok nemtetszésüknek adtak hangot. Szavai szerint ez fontos lenne, hiszen így lehetővé válna túljutni a gazdasági válságon.
– Mindig megtaláltuk a közös hangot – mondta a kormányfő.
Véleménye szerint a tartomány által igényelt 7 százalék biztosítva van, ugyanis az alkotmány szerint nem az állami költségvetés kiadásait kell figyelembe venni, hanem a bevételeit. Ha a bevételek 7 százalékát vesszük számításba, a tartomány a megfelelő összeget kapja, fűzte hozzá Cvetković.

Elbocsátások nélkül
A szerb kormány elállt attól a tervétől, hogy csökkentse a helyi önkormányzatokban foglalkoztatottak számát, ugyanis az állami költségvetés kiigazításának tervezete nem biztosította a hozzá szükséges 1,1 milliárd dinárt, jelentette be tegnap Milan Marković közigazgatási és önkormányzati miniszter. Mint megjegyezte, így a foglalkoztatási törvény szerint előírt végkielégítések csak jobban leterhelnék a költségvetést.
Pillanatnyilag 63 önkormányzat jelentette be, hogy csökkentené a taglétszámát.

Decentralizáció, mint megoldás
Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke szerint Vajdaság statútuma és a tartomány hatásköreiről szóló törvénytervezet nem csupán Vajdaság, hanem egész Szerbia érdekeit szolgálja. Mint azt tegnap megjegyezte, senkinek sincs oka, hogy féljen a vajdasági autonómiától, annál is inkább, mert az egész országot decentralizálni kellene. Ennek ellenére Szerbiában bizonyos politikai szervezetek a 19. századi gondolkodást sem tudhatják magukénak, fűzte hozzá a TVT elnöke.
Véleménye szerint az ország decentralizációjával hatékonyabb lenne a fejlődés, valamint az adminisztráció működése, de több munkahelyet is lehetne teremteni, és magasabb fokúak lehetnének a befektetések is.

DIÓSI ÁRPÁD

2022. február 26.

09,00 - Ada - Találkozó a VMSZ Ifjúsági Fórumának tagjaival

2022. február 28.

17,00 - Bácsfeketehegy - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 1.

10,05 - Belgrád - Vendégszereplés az RTS Reggeli Műsorában (élő)

 

2022. március 2.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

17,00 - Tiszakálmánfalva - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 3.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 20. ülése

18,30 - Muzslya - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 4.

10,00 - Szabadka - a CMH megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából megszervezésre kerülő ünnepi tanácskozás

14,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

17,00 - Hajdújárás - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 5.

10,00 - Zenta - Előadás megtartása a Vajdasági Magyar Jogász Egylet Az igazságügy reformja elnevezésű konferenciáján

2022. március 6.

15,00 - Bajmoknál - 1848/49-es szabadságharc és forradalom alatt lezajlott kaponyai csata tiszteletére rendezett megemlékezés

2022. március 7.

13,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilap számára

17,00 - Magyarkanizsa - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 8.

17,00 - Nemesmilitics - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 9.

19,00 - Bácskossuthfalva - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 10.

19,00 - Kelebia - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 11.

14,00 - Horgos - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett koszorúzás

18,00 - Csóka - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2022. március 12.

11,00 - Magyarcsernye - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett koszorúzás

17,00 - Palics - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2022. március 13.

10,00 - Szenttamás - Petőfi Sándor mellszobrának leleplezése

2022. március 14.

12,00 - Szabadka - A Vermes Lajos-érem ünnepélyes átadása

19,00 - Topolya - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2022. március 15.

15,00 - Bácskossuthfalva - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

19,00 - Szabadka - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

21,00 - Szabadka - Találkozó Varga Judittal, Magyarország igazságügyi miniszterével

2022. március 16.

18,00 - Csantavér - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 17.

11,00 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

18,00 - Törökkanizsa - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 18.

18,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 19.

19,00 - Temerin - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

 

2022. március 20.

16,00 - Nosza - Szentmise, valamint a Művelődési Ház kiépítése munkálatainak megtekintése

18,00 - Palics - Kerekasztal-beszélgetés a vasútépítés és a helyi fejlesztések kapcsán

2022. március 21.

18,00 - Szabadka (Makkhetes) - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 22.

10,00 - Szabadka -  Az épített örökség megóvásának perspektívái Szabadka belvárosában elnevezésű nemzetközi konferencia, a Bíró Károly Alapítvány szervezésében

17,00 - Óbecse - Találkozó a VMSZ aktivistáival

19,30 - Zenta - a VMSZ lakossági fóruma

 

2022. március 23.

07,35 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

16,00 - Belgrád - Vendégszereplés a Tanjug TV-ben (adásban ma 19 órakor; szerb nyelven)

19,00 - Belgrád - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 24.

11,00 - Szabadka - Fiatal szabadkai matematikusok diplomaosztó ünnepsége 

12,00 - Szabadka - A YU ECO TV In medias res plus c. műsorának felvétele (szerb nyelven; adásban pénteken 20 órakor)

19,00 - Bajmok - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 25.

19,00 - Ludas - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 26.

15,00 - Nagykikinda - Beszélgetés a polgárokkal és budapesti művészek előadása

19,00 - Hertelendyfalva - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 27.

19,00 - Újvidék - Beszélgetés a polgárokkal és a Sors-kanyar c. színházi előadás 

2022. március 28.

12,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilap számára

15,45 - Törökkanizsa, Rábé, Majdány - a fejlesztések, valamint a határátkelő megtekintése, a migrációs nyomás alatt lévő térség meglátogatása

18,00 - Királyhalom - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 29.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

11,00 - Zentaörs - A Budlinka pálinkalepárló és a Zsebi Kids gyermek játszóház kezdő vállalkozások megtekintése, Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

12,20 - Szabadka - a Micro-pak Kft. nagyléptékű gazdasági fejlesztés megtekintése, Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

13,30 Szabadka- a Digital Hive Kft. – közepes és nagyléptékű gazdasági fejlesztés megtekintése, Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

16,00 - Szabadka - az SNS és a VMSZ nagygyűlése

18,00 - Szabadka - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 30.

12,45 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

19,00 - Szentmihály - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 31.

07,35 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

13,15 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

19,00 - Óbecse - a VMSZ kampányrendezvénye

2022. április 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Hajdújárás - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. április 3.

09,15 - Szabadka - Szavazás

20,00 - Eredményvárás a VMSZ-ben

2022. április 4.

18,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ Tanácsának ülése

2022. április 6.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2022. április 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 21. ülése

2022. április 12.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

14,00 - Szabadka - a Városi Könyvtár épületén végzett munkálatok befejezésének megtekintése

2022. április 20.

10,30 - Csantavér - a II. Szőlősor utca aszfaltozásán elvégzett munkálatok megtekintése

2022. április 26.

10,00 - Szabadka - Találkozó Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével

2022. április 29.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Királyhalom - Sajtótájékoztató az ivóvízkezelő létesítménynél

2022. május 4.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,15 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,00 - Szabadka - A Gyűlöletbeszéd c. konferencia megnyitása, amelynek szervezői a tartományi ombudsman és a belgrádi Kriminológiai és Szociológiai Kutatások Intézete 

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

2022. május 5.

08,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

08,40 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 22. ülése

2022. május 12.

12,00 - Szabadka - Találkozó prof. dr. Szórád Györggyel, Szabadka korábbi polgármesterével

2022. május 17.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

2022. május 20.

12,00 - Szabadka - A Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor)

2022. május 23.

17,30 - Szabadka - az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Akadémiai Napjainak ünnepélyes megnyitója

2022. május 24.

15,30 - Szabadka - Panelbeszélgetés az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Akadémiai Napjainak keretein belül

2022. május 27.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

19,00 - Palics - Üdvözlőbeszéd megtartása a VIII. Folk Music Fest népzenei fesztiválon

2022. május 28.

12,00 - Szabadka - X. Vajdasági Vágta

2022. május 30.

13,00 - Magyarkanizsa - Találkozó Nenad Popovićtyal, a szerbiai Kormány innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterével 

2022. május 31.

10,00 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

11,00 - Belgrád - A Parlament tizenegyedik alkalmi ülése a XII. ciklusban (a köztársasági elnök eskütétele)