Ismét meghirdették a jogászösztöndíjat

Húsz elsőéves hallgató kaphat havi nettó 100 ezer forint dinár ellenértékének megfelelő ösztöndíjat

Másodszor hirdette meg a Magyar Nemzeti Tanács Magyarország igazságügyi minisztériumának támogatásával a jogászösztöndíjat. A pályázat részleteiről mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője és egyetemi docens, valamint Lulić Emil, az MNT hivatalvezetője és a pályázati bizottság elnöke számoltak be.

A Vajdasági Jogászösztöndíj Program 2022–2023. évi ösztöndíjainak odaítélésére vonatkozó pályázaton az a személy pályázhat, aki az alábbi feltételek mindegyikének eleget tesz: nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, és első ízben felvételizik a Szerb Köztársaság területén megvalósuló akkreditált jogászképzés első évfolyamára (függetlenül attól, hogy a jogászképzés állami, vagy magán alapítású karon valósul meg); magyar nyelven végezte általános és/vagy középiskolai tanulmányait; vállalja, hogy a diploma megszerzését követő öt évben legalább három évig Szerbia területén gyakorolja jogászi hivatását.

Az ösztöndíj havi összege nettó 100 ezer forint dinár ellenértéke. A jogászösztöndíjat idén 20 hallgató számára hirdették meg. A pályázatokat június 30-a 14 óráig lehet benyújtani. A részletekről az érdeklődők a https://www.mnt.org.rs/osztondijprogram/palyazat linken tájékozódhatnak.

Az MNT felsőoktatási ösztöndíj-rendszere tavaly gazdagodott az említett ösztöndíjjal, amelynek célja választ adni a magyar ajkú jogászok hiányával kapcsolatos problémára, illetve hozzájárulni a részarányos foglalkoztatás elvének minél hatékonyabb gyakorlati megvalósításához, azaz ahhoz, hogy a gyakorlatban is magyarul lehessen ügyeket intézni, vagy érvényesíteni a jogokat. A tavaly meghirdetett pályázat tíz elsőéves joghallgatót szólított meg, ám végül 17-en jelentkeztek, és az elbírálás alapján mindannyian ösztöndíjban részesültek, így az MNT elnöke és Magyarország igazságügyi minisztere augusztus végén mindannyijukkal támogatási szerződést írt alá ünnepélyes keretek között.

Gyakorlatilag nem létezik magyar ajkú munkanélküli jogász, jegyezte meg lapunk kérdésére válaszolva a sajtótájékoztatón Pásztor Bálint. Mint hozzátette, nincsen olyan jogi szakképesítést, illetve jogi munkát igénylő terület, amelyiken kielégítő lenne a magyarok részaránya. Amikor elkezd terjedni a hír, hogy a munkaerőpiacon megjelent egy magyar ajkú, jogvégzett személy, szinte napokon belül eltűnik a munkaerőpiacról, emelte ki Pásztor Bálint, rámutatván, hogy sok helyen a jogász szakma nem számít hiányszakmának, ám a vajdasági magyarság szempontjából továbbra is annak minősül. Mindebből kiindulva nemcsak az ösztöndíj miatt éri meg a jogot választani, hanem amiatt is, hogy a magyar ajkú jogászok biztosan nem maradnak munka nélkül, nyomatékosította.

Lulić Emilt a jelenlegi ösztöndíjasok előmeneteléről kérdeztük, szavai szerint elégedettek eddigi sikereikkel. Az MNT hivatalának értesülései szerint a 17 hallgatóból eddig egy döntött úgy, hogy a jogász szakma mégsem neki való, mondta a folytatásban, hozzátéve, hogy amikor ő volt joghallgató, az ilyen jellegű lemorzsolódás sokkal kifejezettebb volt. Ez is a jogászösztöndíj létjogosultságát bizonyítja, hiszen nemcsak a szakma kiválasztásában segíthet a fiataloknak, hanem kitartásra is ösztönözheti őket, hangsúlyozta Lulić Emil.

2022. április 7.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 21. ülése

2022. április 12.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése