Hazugság, hogy az EU követeli a médiaprivatizációt

A köztársasági hatalmi pártok képviselői sem támogatják a médiatörvény tervezetének minden rendelkezését

A Szerbiai Képviselőház Művelődésügyi és Tájékoztatási Bizottsága pénteken közmeghallgatást szervezett a köztájékoztatási és médiatörvény tervezetéről. Ezen a tájékoztatási miniszter és munkatársai, a törvénytervezetet kidolgozó munkacsoport, a parlament képviselői, valamint egyes médiumok vezetői vettek részt.

A négyórás vitában Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője egyebek mellett a törvénytervezetben előirányzott médiaprivatizáció kedvezőtlen következményeiről beszélt. Lapunknak nyilatkozva Pásztor felfoghatatlannak nevezte a tényt, hogy egyesek immár egy évtizede kívánják európai uniós követelményként feltüntetni a médiaprivatizációt. Számtalanszor sikerült bebizonyítani, hogy ez nem így van, hangsúlyozta Pásztor, aki szerint az is megkérdőjelezhető, hogy tíz éve folyamatosan ugyanazok az emberek írják a médiateret szabályozó törvényeket.

– Az is felháborító, hogy szintén tíz éve próbálják meg elhitetni: a helyi önkormányzatok és a nemzeti tanácsok alapította médiumokban érvényesül a legkevésbé a független és pártatlan újságírás. Elmondtam: a VMSZ továbbra is azért száll síkra, hogy az önkormányzatok alapítói maradhassanak a nemzeti közösségek nyelvén is, sugárzó elektronikus médiumoknak. A magyar közösség esetében elsősorban a Szabadkai Rádió és a Topolyai Tájékoztatási Közvállalat fontos ilyen szempontból. Felszólalásomban emlékeztettem a 2007-es médiaprivatizáció végzetes következményeire. Az szintén támogathatatlan megoldás, hogy a nemzeti tanácsok ne lehessenek közvetlenül médiumok alapítói. Ez szöges ellentétben áll a szerb alkotmány vonatkozó rendelkezéseivel, sőt, a 2001-ben elfogadott médiastratégia sem zárja ki a nemzeti tanácsok alapítói jogát. Elmondtam, hogy a magyarországi szerb közösség hetilapjának a magyarországi szerbek országos önkormányzata az alapítója, és az állami költségvetésből jut támogatáshoz. Ilyen példa mellett nehéz azt állítani, hogy az EU elvárja a kötelező médiaprivatizációt – magyarázta Pásztor.
           
A beszélgetés folyamán kiderült, hogy a közmeghallgatáson felszólaló hatalmi politikusok közül szinte senki sem támogatta a kötelező médiaprivatizáció ötletét. Mindannyian megengedhetetlennek tartják a magánosítást, szerintük a Szerbia különböző részén élő polgároknak igenis joguk van saját regionális közszolgálati médiumokból is tájékozódni, tudtuk meg Pásztortól, aki szerint ez jó jel, hiszen arra utalhat, hogy ez a rendelkezés kikerül a médiatörvény tervezetéből.
           
A tájékoztatási minisztérium illetékes államtitkára pedig arról biztosította Pásztort, hogy a nemzeti tanácsok alapította médiumokkal kapcsolatos rendelkezés módosulni fog, nem kell aggódni a szerzett jogok csökkentése miatt. Az államtitkár nem pontosított, hogy milyen irányban módosul, bár Pásztor szinte biztos benne: ez egyedül azt jelentheti, hogy továbbra is lehetővé kívánják tenni a nemzeti tanácsoknak alapítói jogaik közvetlen gyakorlását. Ellenkező esetben a nemzeti közösségek szerzett jogai csorbulnának – emelte ki Pásztor.
         
Varga László, a VMSZ integrációs kérdésekkel megbízott képviselője felszólalásában az integráció szempontjából fontos részletekre igyekezett felhívni a hallgatóság figyelmét. Varga szerint a médiatörvény tervezetével kapcsolatos folyamatok kísértetiesen hasonlítanak a z igazságügy reformjához kapcsolódó történésekre.
          
– Akkor is létezett a minisztériumon belül egy munkacsoport, amely kigondolt egy koncepciót, amelyet ráerőszakoltak a parlamentre. Ennek az lett a vége, hogy a koszovói kérdés után az igazságügy reformja lett a második legnagyobb probléma az integráció tekintetében. Félő, hogy ugyanez fog történni ezúttal is. Az egyik fő gond az, hogy egyesek nem értik, mi is pontosan az EU. Ezek a személyek azt hangoztatják, hogy az EU támogatja a médiatörvény tervezetét. Az igaz, hogy az EU egyik intézménye, az Európai Bizottság, támogatja a törvénytervezetet. Az persze még nem világos, hogy minden egyes pontjával egyetért-e az EB. Ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy az EU nemcsak a bizottságból, hanem az Európai Parlamentből és a tagállamokból is áll. Az EP nagyjából tíz nap múlva szavaz az idei szerbiai állásfoglalásról, és ebben pont arra szólítja fel Szerbiát, hogy hagyja meg a regionális közszolgálati médiumok fennmaradási lehetőségét. Az EP gyakorlatilag a kötelező médiaprivatizációval szemben fogalmaz meg állásfoglalást, sőt, azt is kimondja, hogy a médiastratégiában előirányzott hat regionális közszolgálati médium mellett Vajdaságban is alakulhassanak ilyenek. Arra is fontos emlékeztetni, hogy amikor Szerbia megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat, akkor a tárgyalóasztal egyik oldalán Szerbia, másik oldalán pedig a tagállamok képviselői fognak ülni. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ezen a szinten elfogadható lenne a nemzeti közösségek szerzett jogait sértő médiatörvény. Emiatt szerintem legalább két tárgyalási fejezet lezárása válna lehetetlenné. Jelenlegi formájában a törvénytervezet sérti a nemzeti közösségek szerzett jogait. Ne felejtsük el, hogy amikor Szerbiában a nemzeti közösségek szempontjából káros törvényeket fogadtak el korábban, akkor az országnak az EU azon fórumán kellett a következményekkel szembesülnie, ahol a tagállamok konszenzussal hozzák meg a döntéseket. A csatlakozási tárgyalások folyamán pedig minden lépésnél szükség van a tagállamok egységes álláspontjára – nyilatkozta lapunknak Varga.
     
A folytatásban Varga a törvénytervezet médiafinanszírozásával kapcsolatos rossz rendelkezésről beszélt, vagyis arról, hogy a normatív helyett projektalapú támogatási rendszer lépne hatályba. Biztos, hogy emiatt veszélybe kerülne a nemzeti közösségek tájékoztatási eszközeinek fennmaradása – emelte ki Varga.
        
Azzal kapcsolatba, hogy ha a törvénytervezetből esetleg valóban kikerülne a kötelező magánosítás, akkor a normatív támogatási rendszer továbbra is hatályban maradhatna-e, Varga elmondta: ezt egyenlőre nehéz lenne ilyen módon előrevetíteni. Ugyanakkor ha a szék egyik lába, a kötelező privatizáció, kilökődne, akkor a másik láb, a normatív támogatás megszüntetése, szintén kilökődne, fogalmazott Varga, hozzátéve: „Persze jogtechnikailag még ebben az esetben is több megoldás lehetséges. Ezért korai nyilatkozni erről.”

P.E.

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként