Élményfürdő a Tisza-parton

Magyarkanizsán a községnapi ünnepségsorozat keretében helyezték el az aquapark alapkövét

Mórahalom: sokunknak itt, a Vajdaságban első látásra a szívébe lopta magát ez az élményfürdő a határ túloldalán. Vágyunk rá. S ha alkalom adódik, meg is kérdezzük az illetékeseinktől: nálunk miért nem épül ,,Mórahalom''? Például a patinás üdülőhelyen, Palicson. Vagy a Tisza-partján. Magyarkanizsa önkormányzatának (a korábbinak meg a jelenleginek) is nemegyszer feltették már ugyanezt a kérdést a község polgárai. Miközben ,,nyitott ajtót döngettek”, hiszen a községi vezetés pontosan tudta, tudja: a gyógyfürdő városában szükség van egy élményfürdőre is, mely vonzóbbá teszi majd a Tisza-part turisztikai kínálatát. Az aquapark helyét is kijelölték, a kérdés már ,,csak'' ez volt: miből megépíteni, hogyan finanszírozni a hatalmas beruházást? A nagy kérdésre - minden jel szerint - megszületett a válasz. Az idei községnapi ünnepség keretében, 2009. október 19-én Magyarkanizsán, a Tisza-parton, a strandra vezető út mellett ünnepélyes keretek között elhelyezték az aquapark alapkövét. A majd három hektáros telken a község nevében Nyilas Mihály polgármester, a beruházó képviseletében pedig Balásdi-Szabó István, az Aquamania Kft. képviselője helyezte el az épülő park alapkövébe az Öröklevelet tartalmazó bronzhengert. Az Öröklevél szerint ,,Az önkormányzatnak, amelynek megbízatása a 2008-2012-es időszakra szól, elsődleges célja, hogy Magyarkanizsa regionális idegenforgalmi központtá, fürdővárossá váljon. Ennek érdekében már a mandátum elején megkezdte a tárgyalásokat a lehetséges, érdeklődő befektetőkkel egy aquapark kiépítéséről a város területén. Hiszen a kiaknázatlan turisztikai erőforrások más gazdasági ágazatok fejlődésének is kerékkötői. Az élményfürdők kiépítésével megvalósul egy rendezett szabadidő-központ kialakításának első fázisa a magyarkanizsai Tisza-parton, teret adva ezzel nemcsak új munkahelyek teremtésének és a helyi építőipar fellendítésének, hanem a lakosság és az idelátogató vendégek kikapcsolódásának, feltöltődésének, pihenésének egy kellemes, természetes környezetben. A tervek szerint az aquapark 10-12 különféle csúszdával, élménymedencékkel, egy különféle versenyekre alkalmas 33 méter hosszú úszómedencével, más sportlehetőségekkel, ajándék- és egyéb üzletekkel, valamint vendéglátóhelyekkel lesz felszerelve. A vízi vidámpark napi befogadóképességét 1500-2000 főre tervezték.”
   
A beruházó magyarországi Millers cég (szerbiai beruházásához hozta létre Horgoson az Aquamania Kft.-t) úgy tervezi, hogy 2010 májusában kezdi meg az építkezést, s a park várhatóan a 2011-es idény során nyitja meg kapuit a látogatók, az üdülni vágyók és az utánunk jövő nemzedék örömére.
   
Ajándékkoncert, koszorúzás, két avató
   
Az önkormányzat a községnapi ünnepségsorozatot is annak a hagyománynak az ápolásával kezdte, hogy ajándékkoncerttel kedveskedett a polgároknak. Óriási érdeklődés kísérte a színészházaspár, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán (a Budapesti Operettszínház társulatának tagjai) színvonalas, pazar műsorát, mely remek hangulatával felejthetetlen élményt nyújtott a nézőknek. S ha már ajándékot említettünk: az aquapark alapkő-elhelyezésére a Potisje Majolika részlege egy kerámia szökőkutat ajándékozott az élményfürdőnek, mely alkotás (az építkezés befejezéséig) a városháza előcsarnokában áll majd. És értékes ajándéknak számít a magyarkanizsai önkormányzat segítsége is, mely - az engedélyek, hivatalos papírok ügyintézésében közbenjárva - lehetővé tette, hogy egy új gyár ne 5, hanem mindössze 1 év alatt épüljön fel. Ezt a vállalkozásbarát segítséget a Rosan Kft. tulajdonosa és igazgatója, Romoda György külön megköszönte az október 19-ei avatón. A csaptelepgyár új telephelye 1600 négyzetméteren a Kisvasút utcában egy év alatt épült fel, s ezzel a beruházással újabb 25 személy foglalkoztatását teszi lehetővé. A másik avatón - a fogyatékkal élők bővített és felújított napközi otthonának átadásán - pedig az hangzott el, hogy az eddigi 17 helyett ezentúl 50 védenccel tudnak itt foglalkozni a szakemberek. Az illetékes minisztériumnál nyertes pályázat révén (az önrészt az önkormányzat fizette ki) nemcsak korszerűsíteni, akadálymentesíteni tudták az épületet, hanem kombit is vásárolhattak, mellyel heti öt alkalommal a község településeiről behozzák a fogyatékkal élőket az egyéni foglalkozásokra. A Petőfi Sándor utcai napközi és foglalkoztatóműhely egy új, községi alapítású intézmény, mely a fogyatékkal élőkről való gondoskodás mellett egyben 7 civil szervezet (vakok és gyengén látók, cukorbetegek, Csigabiga stb.) székháza lett.
   
Magyarkanizsa község napján, október 20-án - a hagyományokhoz híven - koszorúzás volt a Halász téren, a bronzkori földvár, az első település kezdetét jelentő színhelyen álló emléktáblánál. Oromhegyes határában pedig, a Bergel-dombon (a Csákó-halom keresztje körül kialakított emlékhelyen) az önkormányzat az idén is emléktáblát helyezett el. Ez a legújabb márvány a XVII. századra utaló sorokat hagy az utókorra ott, az I. Zentai csata színhelyén. Az ünnep alkalmából Magyarkanizsán a művészetkedvelők Andreas Kuhnlein, nagyhírű bajor fafaragó alkotásaiból és Verebes György (a zentai művész a szolnoki festőtelep vezetője) festményeiből láthattak kiállítást. A Városházán, a községi képviselő-testület díszülésén a vendégeket és az idei Pro Urbe-díjasokat Kis Pamela operaénekesnő kápráztatta elő csodálatos hangjával. Meglepetésként konferálták be, s valóban az volt.
   
Pro Urbe-díjak és testvérvárosi kapcsolatok
   
Magyarkanizsa polgármestere, Nyilas Mihály adta át a Pro Urbe Emlékplakettet s a vele járó pénzjutalmat Tóth Ágnes magyarkanizsai művelődésszervezőnek, a Tisza Néptáncegyesület alapítójának (1996) és számos hagyományőrző megmozdulás megálmodójának (néptánctábor, kukoricafesztivál stb.). Pro Urbe díszoklevélben részesült Czérna Miklós bácsi oromhegyesi mesemondó, aki 2005-ben a Magyar Köztársaságtól megkapta a Népművészet Mestere-díjat. Díszoklevelet vett át Ladányi Péter, a községi településrendezési közvállalat nyugalmazott igazgatója, és Bálint Frigyes, a horgosi Tisza menti Vízművek igazgatója, valamint két nyugalmazott pedagógus: a kispiaci Szabó Margit és a horgosi Szilágyi Mihály. Posztumusz Pro Urbe díszoklevéllel tisztelgett a község a nemrég elhunyt Kanyó Zoltán emlékének. A ,,nagy szív'' embere éveken át volt a magyarkanizsai helyi közösség elnöke, az írótábor szervezőbizottságának elnöke, a festőtáborozások támogatója, aki ugyanolyan otthonosan mozgott az irodalomban, zenében, képzőművészetben, mint a közéleti kérdésekben vagy a sportban. ,,Mi, kanizsaiak mindig késve vesszük észre a közöttünk levő kincseket. Kanyó Zoltán is emberi kincs volt közöttünk, akit most, megkésetten bár, de kitüntetéssel illetünk. Tisztelgünk személye, nagysága és életműve előtt'' - hangzott el a méltatásban.
   
A közösségi életműdíjak átadásának ünnepségén régen vett részt annyi neves vendég és annyi küldöttség (melyeket zömmel a polgármesterük vezetett), mint az idein. Ott ült a Városháza dísztermében Varga Imre, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete; Tápi Lajos, a szabadkai főkonzulátus vezető konzulja; a VMSZ három parlamenti képviselője: Pásztor Bálint, Varga László és Fremond Árpád; a VMSZ két alelnöke: Pál Károly és Juhász Bálint; Józsa László, az MNT elnöke; a testvér- és partnervárosok - Ferencváros, Röszke, Királyhelmec, Felsőzsolca, Nagykanizsa, Kiskunhalas, Gyopárosfürdő - küldöttségei; a szlovéniai Vodice, a szerbiai Svilajnac küldöttsége; a szomszédos községek - Ada, Zenta, Óbecse, Csóka, Törökkanizsa, Topolya, Szabadka - képviselői. Ünnepi köszöntőjében Nyilas Mihály, Magyarkanizsa község polgármestere arról beszélt: nincs az az ékesszólás, ami helyettesíthetné a tettet, ám ha a tettnek nem marad nyoma, akkor azt a történelem nem tudja másként, mint meg nem történtként kezelni. ,,Ezért egy rovást most is bevésünk abba a kőbe, amit az utókornak szánunk'' - mondta, s ez a rovás egy kisfilm volt, amely szóban és képben a tavalyi községnap óta elért fejlesztéseket mutatta be. Azt, hogy a községnek immár 51 ösztöndíjasa van (főiskolások, egyetemi hallgatók); épül az idősek otthona; tavaly decemberben átadták a Cnesa OMI és a Nagy József Regionális Műhely közös épületét, mely azóta Magyarkanizsa főterének a dísze...
   
A díszülés keretében a Tisza-parti község önkormányzata testvérvárosi szerződést írt alá a magyarországi Felsőzsolca és Nagykanizsa önkormányzatával: Felsőzsolca nevében a dokumentumot Fehér Attila polgármester, Nagykanizsa nevében pedig Marton István polgármester írta alá. A már korábbról testvérváros Svilajnac és Magyarkanizsa pedig egy olyan együttműködési szerződést írt alá a minőségirányítási rendszerek alkalmazásáról a közigazgatásban, melyek segítik az e-önkormányzati (elektronikus) munkát. A projektum részfinanszírozója a Magyar Köztársaság, melynek belgrádi nagykövete, Varga Imre elmondta: a két község közös projektumának támogatója a magyar állam, a magyar kormány, s ez egy újabb bizonyság arra, hogy Magyarország nemcsak szóban, hanem konkrét anyagi támogatással is segíti Szerbia és a vajdasági magyarság közös fejlődését, és mielőbbi integrációját az EU-ba. ,,Ez Magyarország önző nemzeti érdeke'' - fogalmazott a nagykövet, s reményét fejezte ki, hogy jövő év január 1-jétől Szerbia polgárai minden bizonnyal vízum nélkül utazhatnak Európába.

OROSZ IBOLYA

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként

2024. április 25.

13,00 - Budapest - Részvétel a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

17,30 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnöki fogadása a CPAC Hungary alkalmából

18,30 - Budapest - találkozó Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével

19,00 - Budapest - Az Alapjogokért Központ és a New York Young Republican Club közös gálavacsorája  a CPAC Hungary alkalmából

2024. április 26.

09,00 - Budapest - Részvétel a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

10,00 - Budapest - Találkozó Nyitrai Zsolt parlamenti képviselővel, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójával

15,50 - Budapest - Részvétel előadóként az United We Stand panel beszélgetésen a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

2024. április 28.

08,15 - Szabadka - a VMSZ szabadkai választási listájának aláírása

2024. április 29.

09,00 - Szabadka - a VMSZ városi választási listájának átadása

14,00 - Szabadka - Állami kitüntetés átadási ünnepsége Magyarország Főkonzulátusán, a magyar nemzeti ünnep alkalmából 

18,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Pannon RTV Közügyek c. műsorában (élő)

2024. május 1.

12,00 - Belgrád - A Parlament első alkalmi ülése a Tizennegyedik ciklusban - Napirenden: a Kormány megválasztása

17,30 - Belgrád - A Pannon TV Híradó Plusz c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. május 2.

09,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

16,50 - Belgrád - Szavazás (A Parlament első alkalmi ülése a XIV. ciklusban - a Kormány megválasztása)

2024. május 6.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. május 7.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

09,00 - Szabadka - Beszélgetés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hallgatóival

18,00 - Zenta - A VMSZ koordinátorainak, aktivistáinak és jelöltjeinek találkozója

2024. május 8.

10,00 - Szabadka - Beruházás megtekinése az 1-es vízgyárban

10,45 - Szabadka - Kisradanovác HK, a Virág utca aszfaltozási munkálatainak megtekintése

12,00 - Majdány - A Látogatóközpont megtekintése

12,40 - Oroszlámos - A Művelődési Ház megtekintése

13,20 - Törökkanizsa - A felújított Népkönyvtár épülete és a templom megtekintése

16,00 - Martonos - A felújított középületek megtekintése

17,00 - Kispiac - A Művelődési Ház megtekintése

19,30 - Palics - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 9.

11,00 - Pacsér - Az Öko-kút és a Gyógyfürdő megtekintése

12,00 - Bácskossuthfalva - Az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermének megtekintése 

12,40 - Bácskossuthfalva - A művelődési ház nagyterasza felújítási munkálatainak megtekintése

13,00 - Bácskossuthfalva - A Gróf Széchenyi István utca felújítási munkálatainak megtekintése

19,00 - Hajdújárás - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 10.

10,00 - Csóka - A Szentháromság templom megtekintése

10,30 - Csóka - A regionális hulladékudvar - bekötőút megtekintése

11,15 - Tiszaszentmiklós - A Tiszaszentmiklós-Hódegyháza út megtekintése

11,30 - Hódegyháza - A Szent István Király Hagyományőrző MME székházának megtekintése

12,15 - Szaján - A Művelődési Otthon megtekintése

13,00 - Nagykikinda - A Fejős Klára Általános Iskola megtekintése

13,50 - Magyarcsernye - A Kultúrotthon megtekintése

16,20 - Torda - Látogatás a Civil Szervezetek Otthonába

17,20 - Nagybecskerek - A Tina Szalon Kft. vállalkozás megtekintése

17,45 - Nagybecskerek - A Sonja Marinković Általános Iskola megtekintése

18,20 - Muzslya - A Lehel sportközpont megtekintése

19,00 - Muzslya - Közösségi találkozó

2024. május 11.

09,30 - Gunaras - A gunarasi ÖTT 100. évfordulójának ünnepsége

10,15 - Topolya - Tópartszépítő akció

11,15 - Szabadka - Családi délelőtt az Újfalu HK-ben

11,45 - Szabadka - Sportpálya (Stipe Grgić u. 60.) - környezetszépítő akció

2024. május 12.

14,30 - Topolya - Találkozó Zsigmond Barna Pál EU ügyekkel megbízott miniszterhelyettessel, országgyűlési képviselővel

17,30 - Péterréve - A Gemini-GM vállalkozás meglátogatása

18,10 - Óbecse - A Rolometal Kft. meglátogatása

19,00 - Óbecse - Közösségi találkozó

2024. május 13.

13,45 - Belgrád - Találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

17,30 - Topolya - A fürdő megtekintése

18,00 - Topolya - Közösségi találkozó

2024. május 14.

11,00 - Topolya - A Prosperitati Alapítvány Mentorprogramjának megnyitója

14,00 - Palics - Ünnepélyes szerződéskötés az MNT pályázatainak nyertes egyesületeivel és intézményeivel

17,00 - Szabadka - A Nagybányai remekművek magángyűjteményekből c. kiállítás megnyitója

18,00 - Szabadka - A zsinagóga megtekintése és találkozó Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosával

2024. május 15.

10,00 - Újvidék - Vendégszereplés az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda c. műsorában (élő)

19,00 - Szabadka - Hot Jazz Band koncert a Zsinagógában

2024. május 16.

11,00 - Mohol - A Csobolyó Művelődési Egyesület felújított székházának megtekintése

11,30 - Ada - A Vadvirág Hagyományápoló Kör felújított székháza és a Szarvas Gábor Könyvtár megtekintése

12,45 - Zenta - A termáltó projekt bemutatása a Sportcsarnokban

18,00 - Magyarkanizsa - Közösségi találkozó

2024. május 17.

09,30 - Palics - A Miroslav Antić Általános Iskola megtekintése

10,15 - Palics - A gázvezeték-hálózat bővítése - munkálatok megtekintése

10,45 - Palics - A Víkendtelep megtekintése

11,20 - Ludas - A Kosztolányi-ház megtekintése

11,40 - A Ludas-Kispiac út megtekintése

14,00 - Szabadka - Találkozó Deutsch Tamással, a Fidesz-KDNP Európa Parlamenti listavezetőjével

15,25 - Magyarkanizsa - A Vajdasági Birkózóakadémia megtekintése

18,00 - Topolya - A TSC Labdarugó Akadémia megtekintése

19,30 - Palics - Közösségi találkozó

2024. május 18.

10,00 - Kishegyes - I. Délvidéki Médiatalálkozó (konferencia)

12,30 - Hajdújárás - A teniszpálya építése, a park rendezése és a sportközpont megtekintése

2024. május 19.

09,00 - Ludas - Pünkösdi szentmise és közösségi találkozó

16,00 - Királyhalom - Anyák napi ünnepi műsor

2024. május 20.

09,30 - Palics – A Vermes Lajos táblák megtekintése a sétányon

10,30 - Szabadka - A Raichle-palota, a Kortárs Galéria épületén végzett állagmegőrző munkálatok megtekintése

18,00 - Szabadka - Lakossági fórum a Zorka HK épületében

19,00 - Kelebia - Pünkösdölés

2024. május 21.

09,00 - Szabadka - Séta a Rádity fivérek utcában az evangélikus templom elől, sajtótájékoztató a Darabos cukrászda előtt a Gubec Máté utcában és a Kosztolányi Dezső Színház megtekintése

10,30 - Szabadka - A G-dent fogtechnikai laboratórium megtekintése

16,00 - Bácsfeketehegy - Hollik István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjének fogadása és a Nikola Đurković Általános Iskola felújítási munkálatainak megtekintése

16,30 - A Potok víztározó megtekintése a kishegyesi és szikicsi határ között

17,15 - Kishegyes – A Wood and More kft. meglátogatása

17,45 - Kishegyes – A Petőfi Sándor Közösségi- és Magyar Művelődési Központ megtekintése

18,00 - Kishegyes - Közösségi találkozó a Színházteremben

2024. május 22.

10,30 - Szabadka - Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának vajdasági látogatása

11,30 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ székházában

14,00 - Zenta – Az atlétikapálya megtekintése

16,15 - Zenta – A Petőfi-mellszobor leleplezése a Petőfi Sándor Általános Iskolában

17,20 - Kevi – A Kevi-Buránysor út aszfaltozási munkálatainak megtekintése

17,40 - Tornyos - A Tömörkény István Általános Iskola megtekintése

18,10 - Csantavér - A Városi Könyvtár Csantavéri Fiókkönyvtára fejlesztéseinek megtekintése

18,30 - Csantavér - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 23.

09,15 - Szabadka - Találkozó Magyar Leventével, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettesével

10,00 - Szabadka - Az Aktív Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. HEPA projektjének megtekintése és sajtótájékoztató

11,10 - Magyarkanizsa - Ünnepélyes szerződéskötés a Prosperitati Alapítány falusi házvásárlás és vállalkozói pályázatainak nyertes pályázóival

12,00 - Adorján - A Kontakt Kft. kiemelt jelentőségű nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztés ünnepélyes átadása

14,45 - Mohol - Találkozó Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével, a Fidesz-KDNP EP lista jelöltjével

15,00 - Mohol - Mezőgazdasági vállalkozó gazdaságának megtekintése

15,50 - Zenta - A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége székházának megtekintése, találkozó a falugazdász irodák vezetőivel

17,00 - Zenta - A Vajdasági Magyar Edzők Egyesületének alakuló ülése

17,30 - Zenta - A Medica Netter orvosi és fizikoterápiás magánrendelő megtekintése

18,00 - Zenta - Közösségi találkozó

2024. május 24.

10,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak és interjú a Hét Nap hetilapnak

11,00 - Szabadka - Interjú az Informer TV-nek

13,00 - Nosza - Kis Torma András mezőgazdasági termelő gazdaságának megtekintése

13,30 - Nosza - A Művelődési Ház megtekintése

17,00 - Budapest - A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj átadó ünnepsége, a díjazott az újvidéki Európa Kollégium

2024. május 25.

09,30 - Palics - Találkozó Németh Szilárddal, a Fidesz alelnökével, kormánybiztossal, országgyűlési képviselővel, a Magyar Birkózó Szövetség elnökével

10,00 - Palics - A Palicsi Olimpiai Játékok és Vermes Lajos-emléknapok második napja - Vermes Lajos szobrának koszorúzása

10,15 - Palics - Kiállításmegnyitó az Öko-közpotban

12,00 - Szabadka - A Vajdasági Vágta ünnepélyes megnyitója

14,00 - Szabadka (Nagyradanovác) - Családi nap a Mária Rádió szervezésében, a rendezvény fő előadója: msgr. Felföldi László, pécsi megyéspüspök

18,00 - Szabadka - A Vajdasági Vágta döntője és díjátadó

20,00 - Bezdán - Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület díszközgyűlése, az egyesület fennállásának 145. évfordulója alkalmából

2024. május 26.

16,00 - Palics - A Folk Music Fest népzenei fesztivál megnyitó ünnepsége

17,00 - Szabadka - Utcafórum a Pescsara Helyi Közösségben

20,00 - Palics - Zvonko Bogdan koncert

2024. május 27.

09,00 - Szabadka (Vasutas HK) - A Kun Ernő utca megtekintése

10,00 - Szabadka - Bíró Károly emléktábla-avató ünnepség

17,00 - Csóka - Beszélgetés a parasportról a Művelődési és Oktatási Központban - Szekeres Pál, magyar olimpikon, a Fidesz-KDNP EP-lista jelöltjének részvétele a VMSZ kampányában 

18,00 - Csóka - A helyi Asztalitenisz Klub edzésének megtekintése

19,00 - Ada - A felújított Sportcsarnok épületének megtekintése és találkozó a Kézilabda Klub vezetőségével

19,30 - Ada - Közösségi találkozó

2024. május 28.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Zombor - Közoktatási intézmények vezetőinek szakmai találkozója

10,30 - Zombor - Az Egészségház felújítási munkálatainak megtekintése

11,30 - Bácsgyulafalva - A Helyi Közösség felújított épületének bemutatása, a tervek ismertetése, templom megtekintése

13,20 - Bezdán - A kultúrotthon/színházterem felújítási munkálatainak ünnepi kezdete

16,00 - Bácskertes - A Szent Anna Római Katolikus templom felújítási munkálatainak megtekintése

17,00 - Zombor - Közösségi találkozó

2024. május 29.

09,00 - Szabadka - Makkhetes HK - a felújított játszótér munkálatainak megtekintése

10,00 - Bajmok - A felújított Kaponyai emlékmű felavatása

10,30 - Bajmok - A Szent Péter és Pál Apostolok Római Katolikus templom felújításának megtekintése

11,00 - Bajmok - Utcafórum

12,00 - Szabadka - Kampányösszegző sajtótájékoztató a VMSZ székházban

13,00 - Szabadka - Interjú felvétele a YU ECO RTV-ben (adásban csütörtökön 20,00-kor)

17,00 - Újvidék - A Magyar Szó székházának megtekintése

17,40 - Újvidék - Pázmány Péter mellszobrának felavatása az Európa Kollégiumban

18,15 - Újvidék - Közösségi találkozó

2024. május 30.

09,00 - Palics - A Víztorony felújítási munkálatainak megtekintése 

09,20 - Palics - Találkozó Bóka Jánossal, Magyarország európai ügyekért felelős miniszterével

09,30 - Palics - Beszélgetés a polgárokkal a Vigadó nagyteraszán

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

12,30 - Interjú a budapesti Magyar Nemzet c. napilapnak

14,00 - Szabadka - Találkozó Gál Kingával, a Fidesz–KDNP EP-lista jelöltjével a VMSZ székházában és séta Szabadka belvárosában 

15,10 - Szabadka - A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított épületének megtekintése

16,00 - Szabadka - A Magyar Médiaház keretein belül működő intézmények munkájának bemutatása

17,00 - Szabadka - Közösségi találkozó és a VMSZ kampányzáró rendezvénye

19,00 - Szabadka - Mága Zoltán koncertje a Zsinagógában

20,00 - Szabadka - „Razgovor sa povodom“ c. műsor a YU ECO TV-n

2024. június 1.

11,00 - Nagybecskerek - Msgr. Štefković Mirko nagybecskereki megyéspüspök püspökszentelése

2024. június 2.

07,30 - Szabadka - Szavazás

20,00 - Szabadka - Eredményvárás a VMSZ-ben

2024. június 3.

13,00 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. június 4.

11,00 - Geszt (Magyarország) - Ünnepség a Nemzetei Összetartozás Napja alkalmából, a geszti Tisza-kastély átadója, Orbán Viktor miniszterelnök emlékbeszéde

16,00 - Királyhalom - Ünnepség a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. június 5.

10,30 - Szabadka - Interjú a Srpski telegraf c. napilapnak

12,00 - Szabadka - Interjú felvétele a Hír FM Magyar Hangok c. műsorába (adásban szombaton 8 órakor)

17,00 - Szabadka - A VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. június 6.

12,00 - Szeged - Találkozó a magyarországi Országos Szerb Önkormányzat vezetőségével és Soltész Miklóssal, Magyarország Miniszterelnöksége egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával

2024. június 7.

09,00 - Szabadka - Interjú az RTS reggeli híradójának (felvétel szerb nyelven; adásban június 9-én)

2024. június 8.

11,00 - Ada - 60. Gyöngyösbokréta fesztivál; ünnepi megnyitó 12,40

2024. június 9.

19,00 - Budapest - Az európai parlamenti választások Fidesz-KDNP eredményvárója

2024. június 11.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

08,00 - Szabadka - Találkozó Lánszki Regő magyar építészeti államtitkárral és az ÉMI Nonprofit Kft. képviselőivel, majd az Avilai Szent Teréz székesegyház bejárása

2024. június 12.

18,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottságának ülése

2024. június 13.

09,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) ülése

2024. június 14.

10,00 - Zenta - A Réel Chocolate Manufaktúra új boltjának ünnepélyes megnyitója

18,00 - Kúla - A Magyar Szó napilap Magvető mezőgazdasági mellékletének gálaműsora és a kúlai Népkör MMK évadzáró műsora

2024. június 15.

11,00 - Csantavér - Részvétel a falunapi programokon

2024. június 16.

11,00 - Szabadka - Megemlékezés a szabadkai zsidók deportálásának évfordulója alkalmából

2024. június 17.

10,00 - Belgrád - Találkozó Aleksandra Đurovićtyal, Szerbia magyarországi nagykövetével

14,00 - Belgrád - Interjú az MTI-nek

2024. június 18.

17,00 - Magyarkanizsa - A Vajdasági Magyar Szövetség 30. születésnapjának megünneplése