Egy megmagyarázhatatlan döntés

NOBEL-BÉKEDÍJ

A szerb kormány nem vitatta meg a kérdést, hogy Szerbia külügyi képviselője részt vegyen-e pénteken Oslóban, Norvégia fővárosában a Nobel-békedíj átadásán, közölte tegnap Milivoje Mihajlović, a kormány sajtóirodájának igazgatója. Ugyanezt erősítették meg az államfő kabinetjében is. Vuk Jeremić külügyminiszter szerda este sokadszorra ismét azt nyilatkozta, hogy hosszú mérlegelés után született meg a döntés Szerbia távolmaradásáról. Emlékeztetésképpen: kedden derült ki, hogy tizenkilencedmagával Szerbia külügyi képviselője nem vesz részt a Nobel-békedíj átadásán. A Nobel-békedíj bizottsága az idén Liu Hsziao-po kínai irodalomtörténésznek, esztétának, emberi jogi aktivistának ítélte oda a díjat. A díjazottat tavaly decemberben szülőföldjén államellenes felforgatás vádjával tizenegy év börtönbüntetésre ítélték. A szerb külügy döntéséről, illetve annak lehetséges következményeiről, üzenetéről Pásztor Bálinttal, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselőjével, Fehér Kálmán nyugalmazott diplomatával és Végel László Kossuth-díjas íróval beszélgettünk.

„SZÉGYENTELJES DÖNTÉS”
Pásztor Bálint: Tegnap a képviselőházban kérdést intéztem Vuk Jeremićhez, hogy milyen értékek kötik össze országunkat a másik tizennyolc országgal, amelyek bojkottálják az idei Nobel-békedíj átadását. Ezeknek az országoknak a listáján van példának okáért Irak, Irán, Szaúd-Arábia és Afganisztán. Nem hiszem, hogy van olyan érdek, ami miatt jóban kellene lennünk azzal a 18 országgal, amely nem éppen az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartásáról híres a világban. Szerintem egyetlen érv sem szól amellett, hogy Szerbia képviselője ne jelenjen meg pénteken Oslóban a díjátadáson. Elfogadhatatlan a miniszter magyarázkodása, hogy az ország érdekei miatt marad távol a rendezvényről. A VMSZ-ben nem tudjuk, melyek lehetnének ezek az érdekek. A hivatalos kormányprogram szerint Szerbia elsődleges célja az európai uniós csatlakozás.

Tudjuk, hogy az EU mind a 27 tagországának a képviselője ott lesz a díjátadáson. Az Európai Parlament jelentéstevője, a Délkelet-európai Bizottság elnöke, valamint az Európai Bizottság is csalódottságuknak adtak hangot Szerbia döntése miatt. Ha Jeremić esetleg valamilyen gazdasági érdekekre gondolt, akkor érdemes tudni, hogy a Zimony és Borča közötti híd valóban Kína részvételével épül, pontosabban kínai hitelből. Ezt a hitelt évi 3 százalékos kamattal kell az országnak visszatérítenie, valamint évi 1,75 százalékos kezelési költséget is fizetnie kell. A két ország közötti szerződésben az áll, hogy az elkészült híd ára 255 millió dollár, ennek egy részét bocsátja Kína Szerbia rendelkezésére hitel formájában. Ehhez képest az unióból az elmúlt tíz évben 1,8 milliárd euró vissza nem térítendő segély érkezett az országba, Norvégia pedig az elmúlt tíz évben 140 millió eurónyi vissza nem térítendő támogatást juttatott Szerbiának. Norvégia legutóbb néhány nappal ezelőtt 30 ezer euró támogatást küldött a kraljevói földrengés károsultjainak. A számok és a gazdasági érdekek is arról tanúskodnak, hogy az EU és Norvégia vissza nem térítendő támogatásokkal segíti Szerbiát, a „baráti” Kína pedig nem gondolkodik túl kedvező hitelkonstrukciókban országunkat illetően. A Külügyminisztérium vagy a kormány szégyenteljes döntést hozott a Nobel-békedíj átadása kapcsán. Azt persze nem állítja senki sem, hogy emiatt leáll az ország uniós csatlakozása, ugyanakkor az ország megítélésének az unión és a civilizált világon belül mindez nem tesz jót. Ehhez képest, ha Szerbia képviseltette volna magát, vagy esetleg mégis képviseltetné magát a békedíj átadásán, az szerintem nem befolyásolná negatívan a Kína és Szerbia közötti kapcsolatot.

„NEGATÍV KÖVETKEZMÉNY NÉLKÜL”
Fehér Kálmán: Minden díjhoz, legyen az a legkisebb vagy a legnagyobb, bizonyos érdekek fűződnek. Ezek lehetnek politikai, ideológiai, nemzeti, avagy nagyobb csoport érdekei is. Általában nem az a lényeg, hogy ki és mit ért el, hanem az, hogy miért éppen ő kapta a díjat. A közvélemény is tudatában van annak, hogy leggyakrabban a miért a fontos.

Amikor Ahtisaari kapta a Nobel-békedíjat, akkor Kína is szolidaritást vállalt Szerbiával, és bojkottálta az átadást. Legbefolyásosabb oppozíciós pártelnökünk, Tomislav Nikolić a napokban járt Kínában. A szerb államhatalom így hogyan is tehette volna meg, hogy a díjátadáson való részvétel mellett dönt? Itt már kettős érdeket is látok. Gondoljunk csak arra, hogy Kína immár gazdasági és politikai nagyhatalom is. Szerbia egyre több szállal kötődik az országhoz. Azt se felejtsük el, hogy Kína és az EU viszonya nemigazán rendezett. Hasonlót mondhatnánk az EU és Szerbia viszonyáról is. Miután Oroszország legyöngült, Kína országunk számára is egyre befolyásosabb gazdasági és politikai erőt jelent. Személyes tapasztalatom alapján jelentem ki, hogy a kínai diplomácia és politika mindig bőségesen viszonozza az iránta megnyilvánuló legkisebb pozitív gesztust is. Szerbia döntésének semmilyen negatív hozadéka sem lesz. Három napig beszélnek a dologról, majd megfeledkeznek róla. A szerbiai civil szervezetek természetesen háborognak, de néhány nap múlva ők is megnyugszanak.

„ROSSZ ÜZENET EURÓPÁNAK”
Végel László: Mindezt szinte lehetetlen megmagyarázni, értékelni. Szerbia képviselőjének ott kellene lennie pénteken Oslóban. A szerb külügy nem engedhette volna meg magának ezt a lépést. A díjátadás bojkottálásával nagyon rossz üzenetet küldünk Európa és a világ felé. Itt alapelvekről van szó. A Nobel-békedíj idei díjazottja egy emberi jogi aktivista, aki a szólásszabadság sárba tiprása miatt van börtönben. Szerbia most jelképesen a szólásszabadság elnyomását, az emberi jogok eltiprását támogatja.

Persze nem ez az ország valós politikája, de a Nobel-békedíj átadásának bojkottja ezt szimbolizálja. Ezek a döntések nagyon fontosak minden ország életében, és néha áldozatok is szükségesek a helyes döntés meghozatalához. Hiszem, hogy ez a téves döntés meghosszabbíthatja Szerbia várakozását az EU kapuja előtt. Az európai közvélemény ezután nagyon kritikusan tekint országunkra, és ez befolyásolja majd az unió politikusait is. Rossz fény vetődik minden szerbiai polgárra, a kormányra és a Külügyminisztériumra is. Bár hivatalosan az unió felé tartunk, Szerbia most az EU ellen fordult. Nem azt az utat választotta, mint Európa, hanem ellentétes irányba indult. Hiányoznak a szavak a történtek körülírásához. Lealacsonyító, megalázó helyzet állt fel. A szerb kormány mindvégig ambivalens, főleg ami az uniós csatlakozást illeti. Az integrációhoz szükséges legfontosabb törvények még mindig nem készültek el. Ezeket a dolgokat esetleg még meg lehet magyarázni, de azt, hogy távol maradunk a díjátadástól, már nem.

PESEVSZKI EVELYN

2024. január 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Újvidék - Szerződésaláírás a Magyar Szó épületében tervezett felújítési munkálatokkal kapcsolatban

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)