Cirkusz az ingyenrészvények körül

,,Itt éltem le az életem''

Nemrégiben olyan információk láttak napvilágot, hogy az ingyenrészvények igénylői közül több százezer polgár kapott értesítést: nem felelnek meg a feltételeknek, mert nem tudják bizonyítani szerb állampolgárságukat. A híresztelések Szabadkán és környékén is igaznak bizonyultak. Neve elhallgatását kérő, nyolcvankét éves beszélgetőtársunk elmondta, hogy annak idején rendben és idejében beadta a kérelmét. Körülbelül egy év elteltével kapott értesítést arról, hogy kérelmét elutasították, mert nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani az állampolgárságát. ''Mivel elég szabadidőm van, összeszedtem a papírjaimat és a fénymásolatukat postán eljuttattam az illetékeseknek. Nemsokára kiküldték még egyszer ugyanazt a levelet, miszerint nem tudom hitelt érdemlően igazolni az állampolgárságomat. Nem értem én ezt az egészet. Hogyan lehetséges az, hogy nem vagyok állampolgár? Hiszen, a választásokon idejében megkapom az értesítést a szavazásra, igazolványom is van, az egész életemet itt éltem le” - mondja nyugdíjas riportalanyunk.
   
A Politikában megjelent tájékoztató füzet alapján időközben az is kiderült, hogy nem egyedül van - az elutasítottak között nagy számban szerepelnek magyar nemzetiségű személyek is. Ez ügyben kerestük meg Pásztor Bálintot, a Szerb Köztársaság VMSZ-es parlamenti képviselőjét.
   
,,Az állam nem károsíthatja meg a polgárait''
   
Pásztor Bálint elmondta, hogy a fentihez hasonló levelet több százezren kaptak Szerbia-szerte. Ennek oka elsősorban az, hogy nem szerepelnek az állampolgárok jegyzékében. A képviselő hangsúlyozza: ,,Habár kétségtelenül sok magyar nemzetiségű polgár is érintett ebben az ügyben, a rendelkezésünkre álló információk alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem a magyar kisebbség elleni akcióról van szó. Az általános érvényű, az ország minden területére kiterjed, etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül.'' Pásztor azonban hozzátette, hogy ettől függetlenül az is tény, hogy az utóbbi időben több ezer vajdasági magyar polgár kapott ilyen tartalmú értesítést. Az is tény, hogy a Privatizációs Ügynökség által a Politikában közzétett névsoron is sok magyar nemzetiségű polgár szerepel. ''Néhány nappal ezelőtt telefonon megkerestem a gazdasági miniszter segédjét - Mišel Nikolić asszonyt, aki a gazdasági minisztérium azon osztályának a vezetője, amely az ingyenrészvényekről szóló törvény végrehajtásával foglalkozik. Jeleztem neki, hogy nem tartjuk természetesnek azt, hogy olyanokat utasítanak el, akik rendelkeznek érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel, szavazati joggal, sőt a katonaságot is leszolgálták. Elfogadhatatlannak tartjuk az arra való hivatkozást, hogy ezek az emberek nem rendelkeznek állampolgársággal. Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy nagy részüknek igenis megvan a szerb állampolgársága. Természetesen az elképzelhető, hogy az állami nyilvántartásban nem szerepelnek állampolgárként. Erről viszont nem ők tehetnek. Időközben az is egyértelművé lett, hogy többnyire idős emberekről van szó, akik még akkor kaptak személyi igazolványt, amikor ehhez a kérelemhez nem kellett az állampolgársági igazolást mellékelni. A minisztérium tisztségviselőjével folytatott beszélgetés során arra is rávilágítottam, hogy meglátásunk szerint az államnak kell meghoznia azokat az intézkedéseket, amelyek révén ezek a hibák kiküszöbölhetőek lesznek.”
   
Beszélgetésünk során Pásztor Bálint azt is elmondta, hogy a VMSZ meglátása szerint a történet mögött az áll, hogy több, mint ötmilliónyian igényeltek ingyenrészvényt. A mostani gazdasági helyzetben a gazdasági minisztérium mindent elkövet annak érdekében, hogy csökkentse a jogosultak számát. Ezen túlmenően az is kérdéses, hogy a privatizációs folyamat mikor indul meg, illetve zárul le, ahogyan a részvények értéke sem tisztázott. ''Tisztelettel arra kérem azokat az olvasókat, akik érintettek az ügyben, akik olyan értesítést kaptak, hogy harminc napon belül pótolják az állampolgársági bizonylatot, ezt minden esetben tegyék meg. Ha ez megtörtént, s ismételten elutasító levelet kapnak, akkor sajnos ez annak a gyanúnak a beigazolódását bizonyítja, amely az igénylők számának mindenáron való csökkentéséről szól. Amennyiben a kérdést záros határidőn belül nem sikerül rendezni, akkor mi a parlamentben szóba fogjuk hozni ezt a kérdéskört, nyilvánosan megkérdezzük a gazdasági minisztertől, mit kíván tenni annak érdekében, hogy az állam ne károsítsa meg az állampolgárait. Tesszük ezt abból a célból, hogy a minisztérium és az állam hozzáállása megváltozzon, hogy az állami hivatalok jogkövető magatartást tanúsítsanak - mondta a VMSZ parlamenti képviselője.
   
Éppen a vajdaságiakat hagyják ki? Adminisztrációs hiba következménye?
   
SZECSEI Mihály közgazdász is értetlenül áll a történések előtt. Véleménye szerint az ingyenrészvényekre nem jogosultak között sok a magyar, akik bizonyíthatóan eljuttatták a Privatizációs Ügynökséghez az utólag kért állampolgársági bizonylatot, mégsem jogosultak az ingyenrészvényekre.
    
- Szerintem adminisztrációs hiba következménye az előállt helyzet. Jómagam több biztos forrásból tudom, hogy akik megkapták az értesítést, miszerint nem jogosultak az ingyenrészvényekre, mert nem szerb állampolgárok, az erről szóló bizonylatot idejekorán eljuttatták az illetékesekhez. Ez az indok a Privatizációs Ügynökség részéről tehát teljes mértékben elvetendő. Nem hiszem, hogy politikai vagy egyéb megfontolásból történne mindez, de annál inkább fájó, mert a privatizációból befolyt pénzösszeg java része a vajdasági vállalatok eladásából származik, most pedig éppen a vajdaságiakat hagyják ki az ingyenrészvények szétosztásából - nyilatkozta lapunknak Szecsei Mihály.
   
A Privatizációs Ügynökség hibázott
   
Zlatok Marosiuk szabadkai községi ombudsman napilapunknak nyilatkozva a témával kapcsolatban elmondta, hogy találomra ellenőrizték tizenhat olyan polgárnak a státusát, akik megkapták az elutasító végzést. Kiderült, hogy az állampolgárságukkal nincs semmilyen gond.
   
Egyértelmű tehát, hogy a Privatizációs Ügynökség hibázott.
   
Az ombudsman egyúttal felhívta a polgárok figyelmét, jelezzék, amennyiben ilyen levelet kapnak, s állampolgársági bizonylatukkal együtt jelenjenek meg az ombudsman irodájában.
   
Írásunk elkészítése közben érkezett a hír, hogy Vesna Džinić, a Privatizációs Ügynökség igazgatója személyes okokra hivatkozva lemondott tisztségéről.

DÉVAVÁRI ZOLTÁN, RENCSÉNYI ELVIRA

2022. február 26.

09,00 - Ada - Találkozó a VMSZ Ifjúsági Fórumának tagjaival

2022. február 28.

17,00 - Bácsfeketehegy - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 1.

10,05 - Belgrád - Vendégszereplés az RTS Reggeli Műsorában (élő)

 

2022. március 2.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

17,00 - Tiszakálmánfalva - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 3.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 20. ülése

18,30 - Muzslya - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 4.

10,00 - Szabadka - a CMH megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából megszervezésre kerülő ünnepi tanácskozás

14,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

17,00 - Hajdújárás - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 5.

10,00 - Zenta - Előadás megtartása a Vajdasági Magyar Jogász Egylet Az igazságügy reformja elnevezésű konferenciáján

2022. március 6.

15,00 - Bajmoknál - 1848/49-es szabadságharc és forradalom alatt lezajlott kaponyai csata tiszteletére rendezett megemlékezés

2022. március 7.

13,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilap számára

17,00 - Magyarkanizsa - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. március 8.

17,00 - Nemesmilitics - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 9.

19,00 - Bácskossuthfalva - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 10.

19,00 - Kelebia - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 11.

14,00 - Horgos - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett koszorúzás

18,00 - Csóka - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2022. március 12.

11,00 - Magyarcsernye - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett koszorúzás

17,00 - Palics - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2022. március 13.

10,00 - Szenttamás - Petőfi Sándor mellszobrának leleplezése

2022. március 14.

12,00 - Szabadka - A Vermes Lajos-érem ünnepélyes átadása

19,00 - Topolya - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2022. március 15.

15,00 - Bácskossuthfalva - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

19,00 - Szabadka - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

21,00 - Szabadka - Találkozó Varga Judittal, Magyarország igazságügyi miniszterével

2022. március 16.

18,00 - Csantavér - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 17.

11,00 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

18,00 - Törökkanizsa - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 18.

18,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 19.

19,00 - Temerin - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

 

2022. március 20.

16,00 - Nosza - Szentmise, valamint a Művelődési Ház kiépítése munkálatainak megtekintése

18,00 - Palics - Kerekasztal-beszélgetés a vasútépítés és a helyi fejlesztések kapcsán

2022. március 21.

18,00 - Szabadka (Makkhetes) - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 22.

10,00 - Szabadka -  Az épített örökség megóvásának perspektívái Szabadka belvárosában elnevezésű nemzetközi konferencia, a Bíró Károly Alapítvány szervezésében

17,00 - Óbecse - Találkozó a VMSZ aktivistáival

19,30 - Zenta - a VMSZ lakossági fóruma

 

2022. március 23.

07,35 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

16,00 - Belgrád - Vendégszereplés a Tanjug TV-ben (adásban ma 19 órakor; szerb nyelven)

19,00 - Belgrád - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 24.

11,00 - Szabadka - Fiatal szabadkai matematikusok diplomaosztó ünnepsége 

12,00 - Szabadka - A YU ECO TV In medias res plus c. műsorának felvétele (szerb nyelven; adásban pénteken 20 órakor)

19,00 - Bajmok - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 25.

19,00 - Ludas - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 26.

15,00 - Nagykikinda - Beszélgetés a polgárokkal és budapesti művészek előadása

19,00 - Hertelendyfalva - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 27.

19,00 - Újvidék - Beszélgetés a polgárokkal és a Sors-kanyar c. színházi előadás 

2022. március 28.

12,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilap számára

15,45 - Törökkanizsa, Rábé, Majdány - a fejlesztések, valamint a határátkelő megtekintése, a migrációs nyomás alatt lévő térség meglátogatása

18,00 - Királyhalom - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 29.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

11,00 - Zentaörs - A Budlinka pálinkalepárló és a Zsebi Kids gyermek játszóház kezdő vállalkozások megtekintése, Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

12,20 - Szabadka - a Micro-pak Kft. nagyléptékű gazdasági fejlesztés megtekintése, Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

13,30 Szabadka- a Digital Hive Kft. – közepes és nagyléptékű gazdasági fejlesztés megtekintése, Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

16,00 - Szabadka - az SNS és a VMSZ nagygyűlése

18,00 - Szabadka - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 30.

12,45 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

19,00 - Szentmihály - a VMSZ lakossági fóruma

2022. március 31.

07,35 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

13,15 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

19,00 - Óbecse - a VMSZ kampányrendezvénye

2022. április 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Hajdújárás - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2022. április 3.

09,15 - Szabadka - Szavazás

20,00 - Eredményvárás a VMSZ-ben

2022. április 4.

18,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ Tanácsának ülése

2022. április 6.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2022. április 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 21. ülése

2022. április 12.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

14,00 - Szabadka - a Városi Könyvtár épületén végzett munkálatok befejezésének megtekintése

2022. április 20.

10,30 - Csantavér - a II. Szőlősor utca aszfaltozásán elvégzett munkálatok megtekintése

2022. április 26.

10,00 - Szabadka - Találkozó Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével

2022. április 29.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Királyhalom - Sajtótájékoztató az ivóvízkezelő létesítménynél

2022. május 4.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,15 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,00 - Szabadka - A Gyűlöletbeszéd c. konferencia megnyitása, amelynek szervezői a tartományi ombudsman és a belgrádi Kriminológiai és Szociológiai Kutatások Intézete 

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

2022. május 5.

08,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

08,40 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 22. ülése

2022. május 12.

12,00 - Szabadka - Találkozó prof. dr. Szórád Györggyel, Szabadka korábbi polgármesterével

2022. május 17.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

2022. május 20.

12,00 - Szabadka - A Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor)

2022. május 23.

17,30 - Szabadka - az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Akadémiai Napjainak ünnepélyes megnyitója

2022. május 24.

15,30 - Szabadka - Panelbeszélgetés az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Akadémiai Napjainak keretein belül

2022. május 27.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

19,00 - Palics - Üdvözlőbeszéd megtartása a VIII. Folk Music Fest népzenei fesztiválon

2022. május 28.

12,00 - Szabadka - X. Vajdasági Vágta

2022. május 30.

13,00 - Magyarkanizsa - Találkozó Nenad Popovićtyal, a szerbiai Kormány innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterével 

2022. május 31.

10,00 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

11,00 - Belgrád - A Parlament tizenegyedik alkalmi ülése a XII. ciklusban (a köztársasági elnök eskütétele)