Célvonalban az autonómia

Elkészült a Vajdaság hatásköreiről szóló törvénytervezet – Akár két héten belül parlamenti döntés születhet a statútumról

Egy év huzavona után a szerb kormány elkészítette Vajdaság hatásköri törvénytervezetének munkaverzióját, amelyről várhatóan a holnapi kormányülésen döntenek. Amennyiben megszavazzák, a parlamenti képviselők elé kerülhet. Ezzel 152 új hatáskört vehet át a tartomány az államtól. Ennek ellenére a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nem szavazna rá, míg Pásztor Bálint parlamenti képviselő és Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke hasonlóan vélekedik: nem ideális, de elfogadható.

A Vajdaság hatásköreiről szóló törvénytervezet munkaverzióját kedden este tette közzé a szerb kormány. Sajtóértesülések szerint a törvénytervezet munkaverziójáról – amely nem végleges, tehát változtatható – a holnapi kormányülésen döntenek. Amennyiben elfogadják, akkor az új statútummal a hatásköri törvényjavaslat akár két héten belül a köztársasági parlament képviselői elé kerülhet – vélekedett Pásztor Bálint, a kisebbségi frakció vezetője lapunknak. Mint megjegyezte Slavica Đukić-Dejanović, a Szerbiai Képviselőház elnöke ígéretet tett arra, hogy ekkor megszakítja a mintegy 59 napirendi pontból álló rendes parlamenti ülést, és csak a tartománnyal kapcsolatos jogszabályokról vitáznak majd. A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselői mindenképpen megszavazzák a dokumentumokat, ugyanis Pásztor szavai szerint nem engedhető meg, hogy újabb mondvacsinált okok miatt hónapokig elhúzódjon a jogszabályok megszavazása.

– Természetesen nem ideális a hatásköri törvény, de az adott politikai körülmények között kielégítőnek tekinthető. Egyrészt a jelenlegi Szerbiai Alkotmány nem tesz lehetővé Vajdaság számára nagyobb autonómiát – ami miatt támogatjuk is az alkotmány módosítását – másrészt az elmúlt egy évben megbizonyosodhattunk arról, hogy a belgrádi politikai vezetés még nem érett meg arra, hogy ettől magasabb fokú autonómiát adjon a tartománynak – mondta Pásztor Bálint.

A Vajdaság hatásköreiről szóló törvénytervezet munkaverzióját a Szerb Kormány honlapján olvashatják.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője szerint a jelenleg parlamenti eljárásban levő statútum és az elfogadásra kerülő hatásköri törvény még mindig sokkal jobb, mintha hatályban maradna az 1990-es miloševići vajdasági statútum. Többek között fontosnak tartja, hogy a tartomány lesz a vajdasági óvodák és általános iskolák alapítója.

– Ezek a hatáskörök a vajdasági magyarság oktatása szempontjából mindenképpen fontosak, és egyszerűbb a tartományi szervekkel tárgyalni arról, hogy egyes intézmények alapítói jogát ruházzák át a nemzeti tanácsokra, mintha a belgrádi kormányzattal kellene megállapodásra jutni. Ehhez hasonló pozitív példákat további húsz társadalmi területen is fel lehetne sorolni – véleményezte a parlamenti képviselő.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy mielőbb elfogadásra kerüljön a közvagyonról szóló törvény. Szavai szerint a jövőben ezzel a törvénnyel lesz szabályozva a tartományi és az önkormányzati tulajdon, valamint az önálló bevételi források kérdése. Szerinte jobb lett volna, ha mindezt a hatásköri törvény szabályozná, de sajnálatos az is, hogy kimaradt a tartományi statisztikai hivatal megalapításának joga.

– A tulajdonjogok és bevételi források kérdésének a tisztázása nélkül nem lehet autonómiáról beszélni – tette hozzá Pásztor.

Mint megjegyezte, nem világos számára a Vajdasági Szociáldemokrata Liga álláspontja a Vajdasági Tudományos Akadémia intézményével és Újvidék Vajdaság fővárosi státusával kapcsolatban, mert ezeknek a kérdéseknek nem is kell a hatáskörökről szóló törvényben szerepelnie. Az akadémia intézményének kérdését a statútum szabályozza, míg az, hogy Újvidéket vajdaság fővárosának nevezik-e, nem érdemi kérdés. Pásztor Bálint szerint elképzelhető, hogy a szombati tartományi képviselőházi ülésen a hatáskörökről szóló törvénytervezettel kapcsolatban valamiféle nyelvi összehangolás történik majd, de a VMSZ semmi olyan változtatást nem fog megszavazni, amely csökkentené az autonómia mértékét.

Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke szerint sem tökéletes a hatásköri törvénytervezet, azonban a tartomány javaslatainak 90 százalékát tartalmazza. Ezek közül kiemelte a Fejlesztési Bank megalapításának jogát, valamint azt is, hogy a tartomány képviseletet nyithat Brüsszelben és az európai régiókban. Szavai szerint Vajdaság fővárosának, a Vajdasági Tudományos Akadémiának, valamint a tartományi közvállalatoknak a kérdését a statútum szabályozza. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a jövő héten parlamenti eljárásba kerül a törvénytervezet.

A LIGA NEM SZAVAZ

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga nincs megelégedve a kidolgozott dokumentummal. Bojan Kostreš, a VSZL alelnöke tegnapi sajtótájékoztatójukon kiemelte: annak ellenére, hogy sok olyan elemet tartalmaz a törvénytervezet, amelyek a VSZL ajánlásai voltak, kimaradtak a dokumentumból olyan részek, amik nélkül pártjuk nem támogathatja tovább azt.

Kostreš szerint a következők nem maradhatnak ki a törvénytervezetből: Újvidék mint Vajdaság fővárosa, a Vajdasági Tudományos és Művészeti Akadémia legitimálása, az európai intézményekkel való kommunikációhoz való jog, valamint a belgrádi illetékesekkel egyezségre kell jutni Vajdaság törvényhozási, bírósági és végrehajtói hatalma terén is.

– Az elkövetkező két-három napban tárgyalni fogunk Mirko Cvetković kormányfővel az említettekkel kapcsolatban. Nagyon remélem, hogy meg tudunk állapodni, mert ellenkező esetben követeléseinktől nem tágítunk, és nem szavazunk a törvényre – mondta Kostreš.

Mint megjegyezte, fontosnak tartják az alkotmány megváltoztatását is, annak érdekében, hogy a tartomány valódi autonómiát kaphasson, majd hozzátette, nem tudnak hozzájutni Vajdaság statútum tervezetének a szövegéhez, de abból, amit a hatásköri törvénytervezetben látnak, semmi jóra sem következtetnek.

Branislav Bogaroški, a VSZL tartományi frakcióvezetője ugyanakkor elmondta, hogy a Tartományi Képviselőházban a Liga nem lesz jelen Vajdaság hatáskörét megállapító törvénytervezetének újratárgyalásán, mert megalázónak tartja azt, hogy az egy éve több mint háromnegyedes többséggel elfogadott törvényt, most „pótvizsgára küldjék”.

dió, h.gy.

2020. április 28.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (I. ülés a rendkívüli állapot ideje alatt)

 

2020. április 29.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

20,05 - Belgrád - Parlament - szavazás (I. ülés a rendkívüli állapot ideje alatt)

2020. május 4.

17,00 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel

 

2020. május 6.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (II. ülés a rendkívüli állapot ideje alatt)

20,45 - Belgrád - Parlament - szavazás (II. ülés a rendkívüli állapot ideje alatt)

2020. május 8.

09,15 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

09,30 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak II. ülése)

13,00 - Szabadka - A VMSZ elnökének, alelnökeinek és Intéző Bizottságának egyeztetése

2020. május 10.

09,30 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

09,45 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,30 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak II. ülése)

2020. május 12.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

19,30 - Hajdújárás - a VMSZ Tanácsának ülése

2020. május 14.

17,00 - Csóka - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 15.

17,00 - Topolya - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 16.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Elnökségének ülése

10,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

 

2020. május 18.

13,00 - Szabadka - a VMSZ városi választási listájának átadása

17,00 - Zenta - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 19.

15,15 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

17,00 - Kisorosz - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 20.

17,00 - Bácsfeketehegy - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 21.

17,00 - Horgos - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 22.

17,00 - Magyarkanizsa - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 23.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Elnökségének ülése

10,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2020. május 25.

17,00 - Óbecse - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 26.

17,00 - Bácskertes - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 27.

17,00 - Szabadka - Találkozó a VMSZ aktivistáival

 

2020. május 28.

17,00 - Hajdújárás - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 29.

17,00 - Szabadka - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. május 30.

10,00 - Palics - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2020. június 1.

17,00 - Temerin - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. június 2.

17,00 - Muzslya - Találkozó a VMSZ aktivistáival

2020. június 3.

21,00 - Újvidék - Vendégszereplés a Vajdasági Televízió (RTV) Sučeljavanje c. műsorában (élő; szerb nyelven)

2020. június 4.

16,00 - Királyhalom - Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

2020. június 5.

10,00 - Szabadka - a VMSZ sajtótájékoztatója

2020. június 6.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Elnökségének ülése

10,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

13,00 - Szabadka - Találkozó a radanováci polgárokkal

2020. június 9.

10,00 - Óbecse - Látogatás helyi intézményekben

19,00 - Ludas - Találkozó a helyiekkel

19,30 - Ludas - a VMSZ lakossági fóruma

2020. június 10.

11,00 - Palics - Találkozó a helyiekkel

18,00 - Szabadka (Zorka HK) - a VMSZ lakossági fóruma

 

2020. június 11.

06,45 - Szabadka - Vendégszereplés a Kossuth Rádió reggeli műsorában (élő)

09,00 - Szabadka (Vasutas HK)  - Találkozó a helyiekkel

10,00 - Szabadka - Találkozó Kövér Lászlóval, Magyarország Országgyűlésének elnökével

17,20 - Belgrád - Vendégszereplés az RTV1 Pravi ugao c. műsorában (élő; szerb nyelven)

19,00 - Palics - a VMSZ lakossági fóruma

2020. június 12.

10,00 - Kelebia - Találkozó a helyiekkel

16,30 - Szabadka (Újfalu HK) - Találkozó a helyiekkel

19,00 - Királyhalom - a VMSZ lakossági fóruma

2020. június 13.

08,30 - Palics (piac) - Találkozó a helyiekkel

09,10 - Szabadka - Kisradanovác (piac) - Találkozó a helyiekkel

09,40 - Szabadka - Vasutas (piac) - Találkozó a helyiekkel

10,00 - Szabadka (Makkhetes) - Találkozó a helyiekkel

11,00 - Csantavér - Falunap

14,30 - Hajdújárás - Találkozó a helyiekkel

15,30 - Palics - Találkozó a helyiekkel

17,30 - Szabadka - Találkozó Illés Boglárkával, a Fidelitas elnökével

18,00 - Szabadka - Ifjúsági kerekasztal

2020. június 14.

09,00 - Szabadka - Zöldike Piac - Találkozó a helyiekkel

09,30 - Szabadka - Ócskapiac - Találkozó a helyiekkel

10,00 - Szabadka - Tejpiac - Találkozó a helyiekkel

11,00 - Szabadka (Bajnát) - Találkozó a helyiekkel

2020. június 15.

10,00 - Szabadka (Radanovác) - Találkozó a helyiekkel

11,00 - Hajdújárás - Találkozó a helyiekkel

18,30 - Szabadka (Kisradanovác) - a VMSZ lakossági fóruma

2020. június 16.

10,00 - Szabadka (Sétaerdő HK) - Találkozó a helyiekkel

11,00 - Szabadka - a Vackor Szabadkai Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény alapkövének ünnepélyes lehelyezése

13,00 - Csantavér - Találkozó a helyiekkel

19,00 - Bajmok - a VMSZ lakossági fóruma

2020. június 17.

09,00 - Szabadka - A Szabadkai Magyar Rádió politikai műsorának felvétele 

12,30 - Bácsfeketehegy - Találkozó Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével

13,05 - Bácsfeketehegy - az Aretol Kft. mezőgazdasági fejlesztés ünnepélyes átadása

13,55 - Bácsfeketehegy - a Prosperitati Alapítvány ünnepélyes szerződéskötési rendezvénye

14,55 - Palics - Megbeszélés Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével

15,35 - Palics - Sajtótájékoztató Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével

17,05 - Szabadka - Egyházi találkozó Szakály József plébánossal

18,00 - Szabadka (Pescsara) - Találkozó a helyiekkel

2020. június 18.

10.00 - Palics - a Palics -Ludas védősáv körüli munkálatok megtekintése

11,00 - Nosza - a művelődési ház megtekintése

20,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Yu Eco Televízióban (élő; szerb nyelven)

2020. június 19.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

18,00 - Szabadka (Zorka HK) - VIII. Buckai Lángos Fesztivál

2020. június 20.

11,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ Tanácsának ülése

2020. június 21.

10,00 - Szabadka - Szavazás

20,00 - Eredményvárás a VMSZ-ben

2020. június 22.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Tanácsának ülése

2020. június 24.

13,30 - Szabadka - a VMSZ sajtótájékoztatója

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2020. június 26.

10,00 - Szabadka - A VMSZ elnökének, alelnökeinek és Intéző Bizottságának egyeztetése

2020. június 28.

09,00 - Bajmok - Péter-Pál Napi Ünnepség

2020. július 3.

13,00 - Szabadka - a Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor)

 

 

2020. július 4.

10,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2020. július 7.

10,00 - Szabadka - Interjú a Szabad Európa Rádiónak

2020. július 15.

10,00 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel