Célratörő parlament


Pásztor Bálint: Az ügyrendi szabályzat módosításával gördülékenyebbé és dinamikusabbá válhat a képviselőház munkája

A kormánykoalíciót alkotó pártok közös javaslatára várhatóan módosulni fognak a Szerbiai Képviselőház ügyrendi szabályzatának egyes pontjai. Ennek kapcsán nyilatkozott lapunknak Pásztor Bálint, a Magyar Koalíció köztársasági képviselője, a kisebbségi képviselőcsoport vezetője. Mint elmondta, valószínűleg kedden kerül sor a parlament rendkívüli ülésére, amelyen az ügyrendi szabályzat módosításáról szóló határozatot vitatják meg a képviselők, és nyilván kilenc szakasza fog módosulni a szabályzatnak.

Milyen változtatásokon esik át az ügyrendi szabályzat? Melyek a legfontosabb szakaszok, amelyek módosulnak?

– Gyakorlatilag azok a szakaszok módosulnak, amelyek visszaélésre adnak lehetőséget. Kiemelném a 225-ös és a 226-os szakaszt. Ezzel a két szakasszal főleg a Szerb Radikális Párt képviselői éltek vissza, de ugyanúgy megtették más pártok képviselői is. Ez a két szakasz bárki számára lehetővé tette, hogy az üléseken rájuk hivatkozva, bármilyen témáról bármennyit beszéljen. E módon akár hetekre is meg lehetett bénítani a képviselőház munkáját. A Vajdasági Magyar Szövetség egyezik az indítvánnyal, hogy a parlament munkáját mindenféleképpen gördülékennyé kell tenni, ám emellett, természetesen elfogadható keretek között, továbbra is lehetőséget kell hagyni a képviselőknek a számukra fontos kérdések megvitatására. Követendő példának tartom a magyarországi Országgyűlés munkájában fellelhető egyes eljárásokat is. Az ottani tapasztalatok alapján a VMSZ javaslata szerint minden kedden és csütörtökön a parlamenti ülés kezdetén egy órán át úgynevezett napirend előtti felszólalásokra kellene, hogy sor kerüljön. Ebben az egy órában a képviselők beszélhetnének azokról a kérdésekről, amelyek nincsenek napirenden, ám számukra mégis fontosak, illetve kérdésekkel fordulhatnának a kormánytagokhoz, valamint a miniszterekhez. Továbbá az ügyrend új szakasza előirányozza, minden hónap utolsó csütörtökén három órás időtartamban a képviselők kérdéseket tehetnek fel az ott jelenlevő minisztereknek. A minisztereknek ezeken az üléseken kötelező lenne részt venniük. Az ügyrendi szabályzatban gyakorlatilag ezek a legjelentősebb módosítások. A VMSZ álláspontja szerint a parlamentnek minél kevesebb akadály és időhúzás nélkül kell elfogadnia az európai csatlakozás szempontjából fontos kérdéseket, ám emellett a képviselőház képviseleti funkciójának is kifejezőnek kell maradnia. A képviselők továbbra is teret kell, hogy kapjanak azoknak a problémáknak a megvitatására, amely az őket megválasztó polgárokat érinti.

Miként ítéli meg a módosítás elfogadásának esélyét?

– Hivatalos reagálást még nem hallottam, hiszen a tervezet még nem készült el, de biztos vagyok benne, a radikális párt mindent meg fog tenni a módosítási határozat elfogadásának megakadályozása érdekében. A kormánykoalíciónak szilárdan ki kell tartania és mindenféleképpen ki kell eszközölnie a módosítási javaslat elfogadását. Csak így válhat valós eséllyé az ország európai uniós csatlakozása.

Meglátása szerint az ügyrendi szabályzat egyes szakaszainak kiigazításával milyen változást észlelhetnénk a parlament munkájában?

– A módosítás gördülékenyebbé, dinamikusabbá, illetve kiszámíthatóbbá tenné a parlament munkáját. Ha sikerülne az obstrukciót reális keretek közé szorítani, akkor egy törvény elfogadása három napnál nem tarthatna tovább. Ez jó hír a polgárok számára is, mivel jelen pillanatig egy-egy törvény elfogadása több hétig is elhúzódhatott. Sőt, a közelmúltban három hónapig tartó ülésre is volt példa.

Lapunk a múlt héten már foglalkozott azzal a jelenséggel, hogy a képviselők nem hajlandók ülésezni, amennyiben azt a televízió nem közvetíti élőben. A Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) a kézilabda világbajnokság, illetve az ausztráliai nyílt tenisztorna aktualitása miatt délelőttönként, illetve délutánonként időszakos jelleggel megszakította a parlamenti ülés élő közvetítését. Az ügy kapcsán a két fél, vagyis Aleksandar Tijanić, az RTS igazgatója, valamint Slavica Đukić-Dejanović, a köztársasági képviselőház elnöke, illetve a frakciók vezetői hétfői ülésükön igyekeztek közös nevezőre jutni. Az ülésen megvitatottakról, illetve az ügyről Pásztor Bálint a következőket mondta el:

– Az ülés eredménye egy újonnan alakult munkacsoport. Ez a csoport a képviselőház frakcióinak egy-egy képviselőjéből, illetve az RTS képviselőiből tevődik össze. A csoport hivatott mindkét fél számára elfogadható megoldást találni. Aleksandar Tijanić felvetette az ötletet, miszerint az egyik mérlegelhető megoldás az lenne, ha alakulna egy kábeltelevízió-adó, amely csakis a parlamenti üléseket közvetítené. A képviselőház számára ez abban az esetben lenne elfogadható, ha a televíziós csatorna az ország egész területén elérhető lenne a polgárok számára. A VMSZ meglátása szerint mindenféleképpen meg kell őrizni a parlamenti ülések közvetítését. Ezt még a kilencvenes években sikerült kiharcolni, a polgároknak továbbra is biztosítani kell a lehetőséget a parlament munkájának követésére. Véleményem szerint figyelembe kellene venni a régió országainak a tapasztalatait, elsősorban Magyarországét és Horvátországét. Az említett országokban is élő adásban közvetítik a parlamenti üléseket, ám nem egész nap, csak a fontosabb vitakérdések bemutatására kerül a hangsúly. Gondolnunk kell arra is, hogy az ország televízióadója művelődési, szórakoztató és gyermekprogramokat is sugároz, ezeknek a műsoroknak is teret kell adni. Nem szabad tolerálni, hogy egyes frakciók, illetve képviselőik visszaélnek a közvetítéssel, oly módon, hogy saját pártjuk népszerűsítésére használják fel a közvetítést. A parlamentnek elsősorban a munkájára kell összpontosítania, annak a több száz törvénynek az elfogadására, amelyek nélkül az ország nem válhat az EU tagjává. Ez kellene hogy legyen a parlament létének a célja.

PESEVSZKI EVELYN

2023. július 5.

10,00 - Belgrád - Találkozó Nikola Selakovićtyal, a szerbiai Kormány munkaügyi, foglalkoztatási, szociális és harcosügyi kérdésekkel megbízott miniszterével

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

14,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

14,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

14,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

18,00 - Szabadka - Központ - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,30 - Szabadka - Zorka - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 6.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 37. ülése

14,00 - Palics - II. Nyárhangoló Fesztivál

18,00 - Palics - Találkozó Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével

2023. július 7.

13,00 - Szabadka - Munkamegbeszélés az 6. Szabadkai Félmaratonnal kapcsolatban

18,00 - Szabadka - Vasutas - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

18,45 - Szabadka - Interjú a Politika napilap számára

19,00 - Szabadka - Makkhetes - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 10.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

19,00 - Kelebia - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 11.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

18,00 - Szabadka - Bajnát-Harcosok Sorakozója - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,00 - Nagyfény - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 13.

18,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának alakuló ülése

2023. július 14.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

15,00 - Szabadka - Interjú a Mandiner hetilapnak

19,00 - Szabadka (Zorka HK) - XI. Buckai Lángos Fesztivál

2023. július 15.

18,00 - Palics - A Nyári Koncertek a Zenepavilonban elnevezésű rendezvénysorozat megnyitója

2023. július 16.

11,30 - Hajdújárás - VII. Rózsa Sándor Fesztivál

2023. július 18.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

11,30 - Újvidék - A Gazdasági Akadémia Univerzitás ünnepsége

2023. július 19.

10,00 - Ludas - a gázvezeték-hálózat bővítési munkálatainak megtekintése 

11,00 - Szabadka - Interjú a politika napilapnak

13,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (IV. rendkívüli ülés)

2023. július 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 24.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 25.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

15,00 - Belgrád - Parlament - szavazás - az oktatási miniszter megválasztása

2023. július 26.

12,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 27.

10,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

2023. augusztus 2.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

16,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

2023. augusztus 3.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 38. ülése

15,40 - Palics - Vendégszereplés a Pannon Rádió Városépítők c. műsorában (élő)

2023. augusztus 19.

16,00 - Szabadka - Találkozó Tuzson Bencével, Magyarország igazságügyi miniszterével

17,00 - Szabadka és Palics - A VMSZ Szent István-napi rendezvénye

2023. augusztus 29.

09,30 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

2023. augusztus 31.

07,30 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

09,00 - Hajdújárás - A vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő központi ünnepsége

10,00 - Nosza - Ünnepség a Noszai Művelődési Ház és a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény noszai kihelyezett tagozata átadása alkalmából

2023. szeptember 1.

12,00 - Szabadka - Ünnepélyes zászlófelvonás

12,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület városnapi ünnepi ülése

2023. szeptember 4.

13,15 - Szabadka - Találkozó Tomislav Momirovićtyal, bel- és külkereskedelmi miniszterrel

2023. szeptember 5.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (V. rendkívüli ülés)

2023. szeptember 6.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

13,30 - Zenta - Találkozó dr. Aleksandar Martinović, szerbiai államigazgatási és önkormányzati miniszterrel 

2023. szeptember 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 39. ülése

10,00 - Palics - a Connect + Grow konferencia megnyitása

2023. szeptember 15.

16,00 - Topolya - Találkozó Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

16,30 - Topolya - A Gebi Kft. fennállása 40. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség és a kiemelt jelentőségű nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztése második ütemének ünnepélyes átadása

2023. szeptember 20.

11,00 - Szabadka - Találkozó Kádár Lara és Priboj István sportolókkal

16,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

2023. szeptember 26.

11,00 - Magyarkanizsa - Találkozó dr. Aleksandar Martinović, szerbiai államigazgatási és önkormányzati miniszterrel 

15,45 - Szabadka - Találkozó a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem küldöttségével

2023. szeptember 29.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

2023. október 1.

10,00 - Szabadka - Ferencvárosi (Budapest) küldöttség fogadása

12,00 - Szabadka - a Szabadkai Közkórház napja alkalmából szervezett ünnepség

2023. október 3.

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2023. október 5.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 40. ülése

2023. október 6.

11,00 - Elemér (Nagybecskerek város) - központi megemlékezés az aradi vértanúk kivégzésének évfordulóján (nemzeti gyásznap)