Április 26-án választások

Közmeghallgatást tartanak a parlamentben a választási küszöb csökkentését eredményezendő törvénymódosításról

Az általános, köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati szintű választásokat április 26-án tartják – jelentette be vasárnap a Prva tv-ben vendégeskedve Nikola Selaković, a köztársasági elnök főtitkára, aki hiszi, hogy a választások az ellenzéki bojkott ellenére is legitimek lesznek, „hiszen a legitimitás a polgároktól ered”. Mint hozzátette, abban is biztos, hogy két és fél hónap múlva elegendő polgár járul az urnákhoz ahhoz, hogy a választásokat teljes mértékben legitimnek lehessen minősíteni. Aleksandar Vučić főtitkára szerint mindemellett a választási küszöb várható csökkentése is hozzájárul ahhoz, hogy a demokrácia az utcáról visszaköltözzön a parlamentbe és őszinte, nyilvános, vagy szükség esetén akár hangos eszmecsere keretében járják körbe a képviselők a társadalmat érintő aktuális kérdéseket. Nikola Selaković abbéli véleményének is hangot adott, hogy a komoly politikusok nem egy-két hónappal a választások megtartása előtt, vagy közvetlenül kiírásuk után kezdenek el „politizálni”, hanem folyamatosan ezt teszik, minden egyes választási ciklus között. Vučićnak is ez a gyakorlata – emelte ki a tisztségviselő. Szerinte a bojkott mellett kampányoló politikai pártoknak érdemes lenne elbeszélgetni más országok, korábban hasonló álláspontra helyezkedő politikusaival, és megkérdezniük tőlük, hogy vajon megbánták-e korábbi döntésüket.

A választások kiírása előtt megejtendő legfontosabb lépések egyike – a bejelentések értelmében – a köztársasági parlamenti képviselők megválasztásáról és a helyhatósági választásokról szóló törvények módosítási és kiegészítési javaslatainak az elfogadása lesz. Utóbbi javaslatok két hete kerültek parlamenti eljárásba. A tervezett rendelkezés-módosítások egyikének értelmében a választási küszöböt 5-ről 3 százalékra csökkentenék. A parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottsága ma tart közmeghallgatást az említett módosítási javaslatok kapcsán, abból a célból, hogy szakértők és a parlamenti képviselők bevonásával járja körbe ezt és a többi javasolt intézkedést.

Mint arról lapunkban korábban olvashattak, a Vajdasági Magyar Szövetség már hetekkel ezelőtt tárgyalásokat kezdeményezett a hatalom illetékeseivel. Ezeknek a tárgyalásoknak az a célja, hogy a választásokon induló nemzeti kisebbségi csoportosulások tekintetében módosuljon a természetes választási küszöb. Ehhez kapcsolódóan dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva korábban abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy sikerül kieszközölniük a természetes küszöb rendszerének a módosítását.

– Ha a többségi választási listák tekintetében csökken a bejutási küszöb, akkor a kisebbségi pártok esetében is szükségesnek tartjuk ezt a könnyítést. Bonyolult folyamatról van szó, mivel ez nem pusztán politikai vagy jogi kérdés. Tekintettel a kisebbségi mandátumok vonatkozásában érvényes számítási rendszerre, összetett matematikai és statisztikai kihívásról van szó. Olyan módszert igyekszünk kidolgozni, amely mindenféle körülmény és erőviszony közepette működőképes lesz, hiszen a választási törvényt nem erre az egy választásra hozzuk meg – fogalmazott korábban Pásztor Bálint.

A szóban forgó törvénymódosítási és kiegészítési javaslatokban egyebek mellett nemcsak a választási küszöbre vonatkozó rendelkezés módosul, a beterjesztő a nemzeti kisebbségi politikai pártok eddigi definícióját is kibővítené. A javaslatok értelmében az a politikai párt – és pártkoalíció – minősül nemzeti kisebbségi politikai pártnak, amelynek tekintetében a Köztársasági Választási Bizottság – vagy a helyi választási bizottság –, az illetékes nemzeti tanács bizonylatának alapján, határozattal megállapítja, hogy annak alapvető célja az adott nemzeti kisebbségi közösség érdekképviselete, védelme és jogainak előbbrevitele, összhangban a nemzetközi-jogi alapelvekkel.

Az eddigi bejelentések értelmében a parlament rendes eljárásban tárgyal majd az említett javaslatokról. Nem hivatalos értesülések szerint az ülést még a héten összehívhatja a házelnök.

Tekintettel arra, hogy a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza képviselőinek a megválasztásáról szóló tartományi parlamenti döntés szintén a leadott szavazatok 5 százalékában határozza meg a választási küszöböt, a köztársasági rendeletek módosítása után előbbinek a módosítása is indokolttá válik. Pásztor István házelnök a Dnevnik napilapnak nyilatkozva korábban elmondta, hogy várhatóan a képviselőház februári ülésén kerül napirendre az említett módosítási javaslat. Pásztor István észszerűnek tartja a választási küszöb csökkentését, értékelése szerint az említett intézkedés megkönnyítheti azoknak a politikai pártoknak az érvényesülését a választásokon, amelyek valamilyen szinten szereplői a politikai színtérnek, és amelyek részt szeretnének venni a választásokon. Az alacsonyabb választási küszöb tarkábbá teheti a parlamenti életet, nem beszélve arról, hogy ezáltal a regionális pártok is nagyobb eséllyel juthatnak be a köztársasági parlamentbe – fejtette ki a házelnök.

P. E.

2020. június 28.

09,00 - Bajmok - Péter-Pál Napi Ünnepség

2020. július 3.