''Akik nem közömbösek a hazájuk iránt”

Orbán Viktor délvidéki körútja - Több mint 117 ezren iratkoztak már fel a magyar választójogi névjegyzékre

Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének a meghívására Nagybecskerekre, Muzslyára, Temerinbe és Zentára látogatott el egynapos vajdasági körútja során Orbán Viktor, a Fidesz MPSZ elnöke.

Nagybecskereken msgr. dr. Német László nagybecskereki megyés püspöknél Németh Zsolt társaságában tett tisztelgő látogatást az ellenzéki párt elnöke, akit az épületbe Pásztor István, a VMSZ elnöke, Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, Pásztor Bálint köztársasági képviselő, frakcióvezető, Dévavári Zoltán, a VMSZ alelnöke, Kovács Elvira köztársasági képviselő, Miavecz Béla, a VMSZ tanácsának elnöke, Dudás Károly, a VMSZ elnökségének tagja és Tápai János, a nagybecskereki városi tanács kisebbségekkel megbízott tagja kísért be. Tárgyalásuk fókuszában elsősorban a bánsági egyházközösség aktualitásai voltak. A tanácskozás után Orbán Viktor kíséretével Muzslyára, az Emmausz fiúkollégiumba látogatott, ahol Kalapis Sztoján atya, a kollégium igazgatója fogadta őt.

Orbán a kollégiumban a sajtó képviselőinek elmondta, hogy örömmel jött a szórványba, mert itt van a legnagyobb szükség arra, hogy a magyarok megmaradjanak magyarnak.

Mint mondta: ,,A szórványban szerettem volna elsőként tiszteletemet kifejezni az itteni magyar embereknek és vezetőiknek, hogy az elmúlt évtizedek során megőrizték az itteni iskolákat, a magyar kollégiumokat, a magyar nyelvet, a magyar gondolkodásmódot, a magyar identitást. Egyébként közvetlen célja jövetelemnek az volt, hogy buzdítsam az itt élő magyarokat, hogy elmondjam nekik: a szabadság csak annyit ér, amilyen mértékig élünk vele. Most itt a lehetőség először a Kárpát-medencében, hogy a vajdasági magyarok egy saját névjegyzéket állítsanak össze, egy saját nemzeti névjegyzéket, amely később mindennek az alapja lesz: az iskolának, a kulturális életnek, talán még a gazdasági életnek is, továbbá az állampolgárságnak, és a Magyarországgal való kapcsolattartásnak is.''

A kollégiumban a helyi magyar közélet jeles személyiségeivel is sikerült elbeszélgetni. Ezután a jeles vendégek a Gabona családot látogatták meg. A szülőkön kívül a 9 éves Andor, a 7 éves Kinga és a 4 éves Lehel fogadták őket.

A Fidesz elnöke ezután a VMSZ elnökének kíséretében Temerinbe utazott, ahol a helyi értelmiségieken kívül a dél-bácskai magyarság jeles közéleti és egyházi személyiségei, a civil szervezetek vezetői, illetve a magyar vállalkozók várták, és vendégelték meg őket ebéddel. Gusztony András polgármester köszöntője után Orbán Viktor azt közölte, hogy a választói névjegyzék összeállítása egy olyan eredmény lesz, amelynek jelentőségét és fontosságát most talán még fel sem tudjuk becsülni. ,,Ha a határon átívelő nemzetegyesítést véghez akarjuk vinni, akkor a magyar államhatárokon kívül levő minden magyar közösségben választói névjegyzéket kell összeállítani'' - hangsúlyozta a Fidesz elnöke, s rámutatott arra, hogy a névjegyzék lehet az alapja a kettős állampolgárság iránti igények kielégítésének is.

Pásztor István, a VMSZ elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a névjegyzék összeállítása pártok felett álló össznemzeti ügy. Majd hivatalosan is bejelentette, hogy nem egész egy hónap alatt a választói joggal rendelkező magyar polgároknak több mint a fele feliratkozott már a névjegyzékre.

Orbán látogatásának utolsó állomása Zenta volt. A főtéren mintegy kétezer ember gyűlt össze a fogadására. A Fidesz elnöke beszédében többek között a következőket mondta:

,,A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, kedves zentaiak: a szeretet ellentéte a közöny. Ez a hazaszeretettel is így van. A hazaszeretet ellensége és ellentéte a haza iránti közöny. Én örülök annak, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség nem közönyös szervezet. Örülök, hogy azok, akiket megmozgattak, bebizonyították, hogy nem közömbösek a hazájuk iránt. Amikor elmentek, és föliratkoztak a névjegyzékre, akkor bejelentették az igényüket a jövőre. Én szeretném biztosítani Önöket arról, hogy minden név, amely fölkerült a névjegyzékre, egy-egy kapcsot jelent a magyar nemzet szétszakított részei összefogásának nagy műveletében. Általában én szoktam biztatni Önöket, de úgy látom, erre itt most már nincsen szükség. Most arra van szükség, hogy azt a jó hírt, amit itt kaptam, hazavihessem Magyarországra, hogy elmondhassam, hogy sokkal nehezebb helyzetben, mint Budapesten, sokkal mostohább körülmények között, mint Magyarországon, igen, a Vajdaságban, a Délvidéken a magyarok tíz körömmel ragaszkodnak a magyarságukhoz. Kiállnak érte, vállalják, és várják, hogy eljöjjön az a korszak, amikor egyesíthetjük a magyar nemzet szétszakított erőit.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke beszédében a vajdasági magyarságnak köszönte meg kiállását:

,,Bebizonyítottuk, hogy él nemzet e hazán, és mindössze egy hónap alatt teljesítettük azt a minimumot, ami szükséges volt az MNT közvetlen úton való megválasztásához. Köszönetet szeretnék mondani annak a több mint 117 320 vajdasági magyar embernek, aki legyőzve önmagát, legyőzve előítéleteit és félelmeit, vállalva az egységes magyar nemzethez tartozást, feliratkozott a választói névjegyzékre. Köszönetet szeretnék mondani annak a sok száz aktivistának, aki a nemzeti ügyet szolgálva utcáról utcára járva elősegítette ennek a folyamatnak a sikerességét. Bebizonyítottuk, hogy nem vagyunk hitevesztett közösség, hogy az egységes magyar nemzet részeként éljük meg magunkat, és hitünket aláírásunkkal is vállaljuk. Gratulálni szeretnék mindannyiunknak ehhez a tetthez! A választói névjegyzék létrejötte az MNT közvetlen úton való megválasztásának föltétele, de hangsúlyozom, hogy a névjegyzék felállítása már rég nem az MNT megválasztásáról szól, hanem arról, hogy a vajdasági magyar emberek hisznek önmagukban, társat keresnek egymásban, egymásba kívánnak kapaszkodni” - hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

Szerkesztőségi hírösszefoglaló

2020. július 3.

13,00 - Szabadka - a Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor)

2020. július 4.