„A VMSZ megkérdőjelezhetetlenül győztes csapat”

Pásztor Bálint: Mindenki büszke lehet magára, aki a VMSZ-re szavazott

„Az, hogy a nemzet ilyen mértékű fogyása ellenére ennyire nagy a VMSZ támogatottsága, arra kötelez bennünket, hogy a jövőben még határozottabban küzdjünk minden egyes vajdasági magyarért.” – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke a Magyar Szónak nyilatkozva.

A szerdán készült interjúban a december 17-ei köztársasági és tartományi parlamenti választások eredményét elemezte, továbbá kitért a majdani koalíciós tárgyalásokra, de részben a vajdasági magyar politikai színtéren jellemző viszonyokra ugyancsak.

Az aktuális részeredmények szerint a tavalyi parlamenti választáshoz képest országos szinten mintegy 4300-al több szavazatot kapott a VMSZ. Az Ön olvasatában ez mit szemléltet?

– Ez az eredmény azt jelenti, hogy a VMSZ-nek sikerült megőriznie politikai súlyát, sőt, növelnie azt. Azt is láttatja, hogy a vajdasági magyar közösség továbbra is jelentős politikai tényező a szerbiai belpolitikában. Ez azért van, mert a vajdasági magyarok azt tették, amire a kampányban kértük őket: egy személyként álltak a VMSZ mellé. Az emberek méltányolják a VMSZ az elmúlt években és évtizedekben a közösség érdekében végzett munkáját. Újfent fel lehetne sorolni mindazt, amiről a kampány során beszéltünk, vagyis azt, hogy mi minden köszönhető annak, hogy az elmúlt években és évtizedekben a vajdasági magyar közösségnek a VMSZ képében volt érdekképviselete.

A tartományi parlamenti választáson 2016-ban 47 034 szavazatot kapott a VMSZ, 2020-ban 75 218-at, most pedig, a részeredmények szerint 63 550-et. Elégedett a tartományi eredményekkel?

– Maximálisan elégedett vagyok, főleg azért, mert az emberek megfogadták a tanácsunkat és december 17-én javarészt mindkét szavazólapon a VMSZ-re voksoltak. Egyébként ha csak Vajdaság területét figyelembe véve elemezzük a voksolást, tartományi jelöltlistánkat valamennyivel többen támogatták, mint a köztársasági listát. Azért fontos, hogy a többszintű választások esetében a polgárok minden szinten a VMSZ-t támogassák szavazatukkal, mert bizonyos ügyek képviselete érdekében Újvidéken kell ott lenni, míg más ügyek hatékony képviselete a belgrádi jelenlétet követeli meg. A vasárnapi tartományi parlamenti választás azt eredményezte, hogy a VMSZ Vajdaságban a politikai színtér harmadik legerősebb politikai tömörülése. Sokkal nagyobb belgrádi pártokat megelőzött. Ezt azért lényeges hangsúlyozni, mert a vajdasági magyaroknak, akik egy emberként sorakoztak fel a VMSZ mögött, büszkének kell lenniük arra, hogy az ő szavazatuknak köszönhetően a párt milyen egykori politikai óriásokat utasíthatott maga mögé. Míg a VMSZ országos szinten több mint 64 ezer szavazatot szerzett, addig Vuk Jeremić pártja kevesebb mint 33 ezer szavazatot. Vagy például Boris Tadić, aki tíz éven át élet-halál ura volt, most Saša Radulovićtyal együtt 45 ezer szavazatot szerzett. A Szerb Radikális Párt, amely vonatkozásában a vajdasági magyarokat azzal próbálták riogatni, hogy velünk van koalícióban, 55 ezer szavazatot szerzett. Nem szeretném védeni a radikálisokat, vagy meg nem történtként tekinteni a kilencvenes évekre, esetleg valamiféle amnesztiában részesíteni a pártot, ám tény, hogy fogatlan oroszlánról van szó. De itt van például Tomislav Žigmanov, aki eddig miniszter volt, most pártja, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége, tartományi szinten egy bosnyák párttal koalícióban, mintegy 4700 szavazatot szerzett és nem jutott be a tartományi képviselőházba. A köztársasági parlamentbe bejutottak, feltehetőleg 2 vagy 3 mandátumuk lesz, ám az első horvát nemzetiségű képviselő a listán a negyedik, ami azt jelenti, hogy a VHDSZ nem lesz parlamenti párt, sem országos, sem tartományi szinten. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga csak tartományi szinten állított listát, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével koalícióban, jelöltlistájuk nagyjából 24 ezer szavazatot szerzett, azaz valamivel több mint egyharmadát annak, amit a VMSZ önállóan meg tudott szerezni. A VMSZ pozitív kampányt folytatott, ezért a választásokat megelőzően nem beszélt más pártokról. Most sem szeretnénk, ezeket az adatokat csupán azért említem, hogy egyrészről megköszönjem a vajdasági magyar szavazóknak a hatalmas támogatást, másrészről pedig azért, hogy mindenki büszke legyen magára, aki a VMSZ-re szavazott. A szavazóknak köszönhetően sikerült ilyen eredményt elérnünk. Úgy vélem, hogy mindenki szeret egy győztes csapathoz tartozni, a VMSZ pedig megkérdőjelezhetetlenül győztes csapat.

Mire jogosítják fel ezek a számok a VMSZ-t a koalíciós tárgyalások során? Mikor kezdődhetnek meg a tárgyalások? Hívta már Aleksandar Vučić köztársasági elnök, vagy Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt elnöke?

– Az eredmények munkára jogosítják fel a VMSZ-t. Felhatalmazást és legitimitást kaptunk arra, hogy amiről a kampányban beszéltünk, azt megpróbáljuk megvalósítani. Világossá tettük, ahogy 2014 óta mindig, hogy a Szerb Haladó Párttal tudjuk elképzelni ennek a munkának a folytatását. A választások lebonyolítása óta a köztársasági elnökkel, valamint az SZHP elnökével egyaránt üzenetet váltottam, gratuláltunk egymásnak pártjaink eredményéhez, majd miután lezárul a választás folyamata és közzéteszik a végeredményt, megkezdődnek a koalíciós tárgyalások.

A napokban úgy nyilatkozott, hogy már készül a koalíciós szerződés. Melyek a sarkalatos elemei?

– Ez elsősorban írnoki munka. Az történik, hogy a korábbi koalíciós szerződés nem megvalósított elemei átkerülnek az új szerződésbe. A választási program a korábbiakhoz képest új elemei ugyancsak beépülnek a koalíciós szerződésbe. Az sem titok, hogy a koalíciós szerződést mi írjuk, nem pedig az SZHP. Mi tesszük javaslatunkat tárgyalóasztalra. Általában változtatás nélkül, vagy minimális módosítással kerül aláírásra a koalíciós szerződés.

A választásokat követő napon, a hagyományokkal összhangban, Budapestre utazott. Hogyan fogadták Magyarországon a VMSZ választási eredményét?

– Már a választási kampányban, majd a részeredmények közzététele után ugyancsak tapasztaltak alapján kijelenthető, hogy a Kárpát-medencében hatalmas megbecsülés övezi a VMSZ-t. December 9-én a Felvidéken jártam, a Szövetség második országos kongresszusán, hiszen Forró Krisztiánnak megígértem, hogy elmegyek. Ott is azt tapasztaltam, hogy teljesítménye miatt felnéznek a VMSZ-re. Vajdasági látogatása alkalmával Kelemen Hunorral szintén sokat beszélgettünk, hiszen úgy gondolom, hogy az RMDSZ és a VMSZ között a legközelebbi a szövetség. A vele folytatott beszélgetésekből levontam a következtetést, hogy odafigyelnek munkánkra, és szurkolnak nekünk, illetve segítenek bennünket. Ami pedig a budapesti sajtótájékoztatót illeti, Potápi Árpád János államtitkárt szeretném egy mondat erejéig idézni: „Újra bizonyítást nyert, hogy a VMSZ a Kárpát-medence legsikeresebb magyar pártja.” Ez ebben az időszakban egyáltalán nem volt magától értetődő, sem egyszerű. Ezért nem lehet elégszer megköszönni a választópolgároknak, valamint munkatársaimnak, hogy ilyen választási eredmény született, hiszen a tragédia utáni megmérettetést követően akár eltűnhetett volna a politikai süllyesztőben a VMSZ. Akármennyire is megmosolyogják egyesek, amikor azt mondom, hogy a VMSZ győzött a választásokon, ha figyelembe vesszük az említett körülményeket, nem túlzás azt állítani, hogy a VMSZ a december 17-i választások egyik győztese, országos és tartományi szinten egyaránt.

A VMSZ már egy ideje szinte egyedül maradt a vajdasági magyar politikai színtéren. Ezt a tényt győzelemként vagy többletfelelősségként éli meg?

– Nemcsak a vajdasági magyar politikai színtéren maradtunk egyedül, hanem a vajdasági politikai színtéren is. Azért említettem a VSZL kudarcát, mert a párt akkor kezdett kifordulni önmagából, amikor 2009-ben nem állt mellénk. Tudjuk, akkor a VMSZ a köztársasági költségvetés ellen szavazott, mivel az alkotmány- és Vajdaság-ellenes volt. Azóta folyamatosan gyengült a VSZL. Ez azt jelenti, hogy a választók nem bocsátják meg az elvszerűtlenséget, sem azt, amikor egy politikai közösség szembefordul a saját alapvetéseivel. Szerintem ezért fontos, hogy a VMSZ mindig őszinte párt volt, amely a politikai előnyöktől függetlenül elmondta, hogy mit és miért fog lépni, és ehhez kérte az emberek támogatását. Ezért tudtunk mi történelmi léptékkel mérve is hatalmas folyamatokat elindítani. Ilyen folyamat volt a szerb–magyar megbékélés. Az elmúlt hetekben több alkalommal is beszéltem Kárpát-medencei politikusokkal, így pontosan tudom, hogy Erdélyben, a Felvidéken, a Kárpátalján pedig főleg, elképzelhetetlen bármi hasonló. Ennek a folyamatnak az elindításához hatalmas bátorságra volt szükség a VMSZ, illetve abban az időben Pásztor István részéről. Bátorság kellett a folyamathoz, mert lehet, hogy rövid távon szavazatokat veszítettünk miatta, hiszen megeshet, hogy az emberek nem értették meg azonnal a megbékélés lényegét, jelentőségét és lehetséges hozadékát. Ami a vajdasági magyar közéletet illeti, ugyanazt tudom mondani, amit apám mondott mindig a választások után: azt javaslom a vajdasági magyar pártvezető kollégáknak, legalábbis azoknak, akik így vagy úgy megpróbálnak velünk szembejönni – még akkor is, ha ezért fizetik őket –, hogy vonják le a következtetést és hagyjanak fel a politikai tevékenységgel, mert az nem megy nekik. A vajdasági magyar közösség nem kér belőlük. A VMSZ 2008-tól működtet egy vajdasági magyar koalíciót, s ez most is működött. Én is fontosnak tartottam, hogy megújítsuk ezt a szövetséget a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal. Abban állapodtunk meg, hogy a jövőre esedékes önkormányzati választásokon is, ott, ahol emberekkel és befolyással rendelkeznek, a VMSZ-szel közösen indulva részesei lesznek az önkormányzati munkának és tisztségeknek. Fontos leszögezni, hogy három vajdasági magyar párt összetart és együttműködik. Akiknek pedig kizárólag abból áll a tevékenységük, hogy a VMSZ-t pocskondiázzák, azok úgy járnak, mint a VMDK és a Magyar Polgári Szövetség ezeken a választásokon.

Vannak olyan értékelések, hogy a VMSZ elsősorban a Prosperitati Alapítvány által megvalósuló gazdaságfejlesztési programnak köszönheti támogatottságát, azaz ennek révén megvásárolja a szavazók támogatását, és az említett program nélkül jóval kevesebben szavaznának a pártra. Miként vélekedik ezekről az álláspontokról?

– Kampányzáró rendezvényünkön itt volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, és mivel a kampány utolsó napján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Vajdaságba látogatott, cégátadásokat szerveztek. Felkértem Kelemen Hunort, hogy a cégátadókon is tartson beszédet és mondja el őszintén, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program milyen előnyökkel jár Erdélyben. Kelemen Hunor nyíltan kijelentette Adán: az, hogy Erdélyben működik gazdaságfejlesztés a magyar kormány támogatásával, Pásztor Istvánnak, a VMSZ-nek és a Prosperitati Alapítványnak köszönhető, hiszen Vajdaságból indult ez a program. Ehhez hozzátenném, hogy a magyar autonómiáért folytatott küzdelem ugyancsak Vajdaságból indult 1990-ben, de a kettős állampolgárságért folytatott küzdelem is. Büszke vagyok arra, hogy a gazdaságfejlesztési programot el tudtuk indítani 2016-ban, illetve arra, hogy apám egyáltalán mert arról álmodni, hogy egy kisebbségi magyar párt ilyen programot indítson el. A programnak eddig több mint 14 ezer nyertese van. A nyertesek névsora nyilvános, így mindenki láthatja, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatain a VMSZ számos ellenlábasa nyert, számos olyan cég és mezőgazdasági termelő, illetve család, amely az elmúlt 7-8 évben is nyíltan támadta a VMSZ-t. Ez azt bizonyítja, hogy mi nem szavazatokat vásárolunk a Prosperitati Alapítvány pályázatai révén, hanem közösségépítő munkát végzünk. A Prosperitati Alapítvány és a gazdaságfejlesztés nagyon jelentős eszköze a közösség megtartásának és fejlesztésének, ezért folytatjuk a jövőben, választási kampányoktól függetlenül. Jó, hogy most már a magyarországi mutatók is lehetővé teszik a program folytatását. Emlékeztetnék, hogy a házvásárlási pályázat január 15-ig áll nyitva, míg a kisvállalkozások és kis mezőgazdasági termelők számára kiírt két pályázat február 5-ig. A szerbiai politikai színtéren valóban vannak olyan politikai pártok, amelyek szavazatokat vásárolnak, viszont a VMSZ nem tartozik ezeknek a pártoknak a sorába.

Mikor kezdenek el készülni a jövő tavasszal vagy kora nyáron esedékes helyhatósági választásokra, valamint a Szabadkán tartandó helyi közösségi választásokra, és mi az álláspont ezekkel kapcsolatban?

– A VMSZ már elkezdett készülni, hiszen nem múlik el év választások nélkül. Pontosan tudjuk, hogy a vajdasági magyar közösségnek akkor lesz hatékony érdekképviselete, ha a VMSZ minden szinten erős. A következő év legelején egészen konkrétan elkezdünk készülni ezekre a választásokra. Az elmúlt években ez úgy történt, hogy folyamatosan eredménylistát készítettünk. Azt vettük és vesszük lajstromba, hogy a településeinken mi az, ami a VMSZ-nek köszönhetően került kialakításra, kiépítésre, vagy melyek a folyamatban lévő beruházások. Ugyanúgy, ahogy ebben a kampányban, a helyhatósági választások kampányában is ezzel az eredménylistával állunk majd ki a polgárok elé, hogy támogatásukat kérjük. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jövőre ugyancsak vár ránk egy európai parlamenti választás. Ennek tekintetében a korábbiakhoz hasonlóan konkrét kampány keretében teszünk majd meg mindent annak érdekében, hogy a Fidesz–KDNP minél sikeresebben szerepeljen.

Ez a veszteség és a veszteséggel való szembesülés éve volt. Ön elvesztette édesapját, a VMSZ és a vajdasági magyar politikai közösség pedig a pártvezetőt. Néhány hónappal korábban a 2011 és 2022 közötti évek népességfogyásának mértékével szembesültünk. Hogyan lehet ebből a helyzetből előrelépni, mindenekelőtt a kérdés második részének vonatkozásában?

– Valóban mellbevágó volt a népességfogyás, ám ha ennek tükrében elemezzük a választási eredményt, talán még nyilvánvalóbb, hogy mennyire hatalmas győzelem van mögöttünk. Az, hogy a nemzet ilyen mértékű fogyása ellenére ennyire nagy a VMSZ támogatottsága, arra kötelez bennünket, hogy a jövőben még határozottabban küzdjünk minden egyes vajdasági magyarért. A VMSZ összes intézkedése azt a célt szolgálja, hogy jó legyen Vajdaságban magyarként élni, hogy itthon lehessen maradni, és legyen hová hazajönni. Ezt a célt szolgálja az ösztöndíjrendszerünk, az Európa Kollégium, a Prosperitati Alapítvány, az MNT különböző támogatási rendszerei, továbbá az infrastrukturális beruházások a magyarok lakta vidékeken. Ami a kérdés első részében említett veszteséget illeti, erről már sokat beszéltem a kampány során. Az eddig elmondottakhoz nehéz lenne bármit hozzáfűzni. A részeredmények alapján kijelenthetjük, hogy a választásokkal kapcsolatos egyik alapvető célunkat sikerült teljesíteni, azaz olyan választási eredményt elérni, amire Pásztor István is büszke lenne. Munkatársaimnak és barátaimnak elmondtam, hogy amikor vasárnap éjszaka, a választások után először kellett a VMSZ vezetőjeként sajtótájékoztatót tartanom, azon gondolkodtam, hogy Ő vajon hogyan értékelt volna, és mit mondott volna. Úgy gondolom, hogy ahhoz képest, ahogy Ő értékelte volna a választási eredményeket, én nagyon visszafogott voltam.

PESEVSZKI EVELYN

 

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

2024. április 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 24.

09,00 - Szabadka - találkozó Csorba Bélával, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnökével és Szmieskó Zoltánnal, a Magyar Egység Párt elnökével

11,30 - Szabadka - Találkozó a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának tagjaival

12,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató a Városi Képviselő-testület elnökeként

2024. április 25.

13,00 - Budapest - Részvétel a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

17,30 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnöki fogadása a CPAC Hungary alkalmából

18,30 - Budapest - találkozó Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével

19,00 - Budapest - Az Alapjogokért Központ és a New York Young Republican Club közös gálavacsorája  a CPAC Hungary alkalmából

2024. április 26.

09,00 - Budapest - Részvétel a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

10,00 - Budapest - Találkozó Nyitrai Zsolt parlamenti képviselővel, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadójával

15,50 - Budapest - Részvétel előadóként az United We Stand panel beszélgetésen a 3. európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián - CPAC Hungary

2024. április 28.

08,15 - Szabadka - a VMSZ szabadkai választási listájának aláírása

2024. április 29.

09,00 - Szabadka - a VMSZ városi választási listájának átadása

14,00 - Szabadka - Állami kitüntetés átadási ünnepsége Magyarország Főkonzulátusán, a magyar nemzeti ünnep alkalmából 

18,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Pannon RTV Közügyek c. műsorában (élő)

2024. május 1.

12,00 - Belgrád - A Parlament első alkalmi ülése a Tizennegyedik ciklusban - Napirenden: a Kormány megválasztása

17,30 - Belgrád - A Pannon TV Híradó Plusz c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. május 2.

09,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

16,50 - Belgrád - Szavazás (A Parlament első alkalmi ülése a XIV. ciklusban - a Kormány megválasztása)

2024. május 6.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. május 7.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

09,00 - Szabadka - Beszélgetés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hallgatóival

18,00 - Zenta - A VMSZ koordinátorainak, aktivistáinak és jelöltjeinek találkozója

2024. május 8.

10,00 - Szabadka - Beruházás megtekinése az 1-es vízgyárban

10,45 - Szabadka - Kisradanovác HK, a Virág utca aszfaltozási munkálatainak megtekintése

12,00 - Majdány - A Látogatóközpont megtekintése

12,40 - Oroszlámos - A Művelődési Ház megtekintése

13,20 - Törökkanizsa - A felújított Népkönyvtár épülete és a templom megtekintése

16,00 - Martonos - A felújított középületek megtekintése

17,00 - Kispiac - A Művelődési Ház megtekintése

19,30 - Palics - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 9.

11,00 - Pacsér - Az Öko-kút és a Gyógyfürdő megtekintése

12,00 - Bácskossuthfalva - Az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermének megtekintése 

12,40 - Bácskossuthfalva - A művelődési ház nagyterasza felújítási munkálatainak megtekintése

13,00 - Bácskossuthfalva - A Gróf Széchenyi István utca felújítási munkálatainak megtekintése

19,00 - Hajdújárás - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 10.

10,00 - Csóka - A Szentháromság templom megtekintése

10,30 - Csóka - A regionális hulladékudvar - bekötőút megtekintése

11,15 - Tiszaszentmiklós - A Tiszaszentmiklós-Hódegyháza út megtekintése

11,30 - Hódegyháza - A Szent István Király Hagyományőrző MME székházának megtekintése

12,15 - Szaján - A Művelődési Otthon megtekintése

13,00 - Nagykikinda - A Fejős Klára Általános Iskola megtekintése

13,50 - Magyarcsernye - A Kultúrotthon megtekintése

16,20 - Torda - Látogatás a Civil Szervezetek Otthonába

17,20 - Nagybecskerek - A Tina Szalon Kft. vállalkozás megtekintése

17,45 - Nagybecskerek - A Sonja Marinković Általános Iskola megtekintése

18,20 - Muzslya - A Lehel sportközpont megtekintése

19,00 - Muzslya - Közösségi találkozó

2024. május 11.

09,30 - Gunaras - A gunarasi ÖTT 100. évfordulójának ünnepsége

10,15 - Topolya - Tópartszépítő akció

11,15 - Szabadka - Családi délelőtt az Újfalu HK-ben

11,45 - Szabadka - Sportpálya (Stipe Grgić u. 60.) - környezetszépítő akció

2024. május 12.

14,30 - Topolya - Találkozó Zsigmond Barna Pál EU ügyekkel megbízott miniszterhelyettessel, országgyűlési képviselővel

17,30 - Péterréve - A Gemini-GM vállalkozás meglátogatása

18,10 - Óbecse - A Rolometal Kft. meglátogatása

19,00 - Óbecse - Közösségi találkozó

2024. május 13.

13,45 - Belgrád - Találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

17,30 - Topolya - A fürdő megtekintése

18,00 - Topolya - Közösségi találkozó

2024. május 14.

11,00 - Topolya - A Prosperitati Alapítvány Mentorprogramjának megnyitója

14,00 - Palics - Ünnepélyes szerződéskötés az MNT pályázatainak nyertes egyesületeivel és intézményeivel

17,00 - Szabadka - A Nagybányai remekművek magángyűjteményekből c. kiállítás megnyitója

18,00 - Szabadka - A zsinagóga megtekintése és találkozó Várhelyi Olivérrel, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosával

2024. május 15.

10,00 - Újvidék - Vendégszereplés az Újvidéki Rádió Hangadó Szerda c. műsorában (élő)

19,00 - Szabadka - Hot Jazz Band koncert a Zsinagógában

2024. május 16.

11,00 - Mohol - A Csobolyó Művelődési Egyesület felújított székházának megtekintése

11,30 - Ada - A Vadvirág Hagyományápoló Kör felújított székháza és a Szarvas Gábor Könyvtár megtekintése

12,45 - Zenta - A termáltó projekt bemutatása a Sportcsarnokban

18,00 - Magyarkanizsa - Közösségi találkozó

2024. május 17.

09,30 - Palics - A Miroslav Antić Általános Iskola megtekintése

10,15 - Palics - A gázvezeték-hálózat bővítése - munkálatok megtekintése

10,45 - Palics - A Víkendtelep megtekintése

11,20 - Ludas - A Kosztolányi-ház megtekintése

11,40 - A Ludas-Kispiac út megtekintése

14,00 - Szabadka - Találkozó Deutsch Tamással, a Fidesz-KDNP Európa Parlamenti listavezetőjével

15,25 - Magyarkanizsa - A Vajdasági Birkózóakadémia megtekintése

18,00 - Topolya - A TSC Labdarugó Akadémia megtekintése

19,30 - Palics - Közösségi találkozó

2024. május 18.

10,00 - Kishegyes - I. Délvidéki Médiatalálkozó (konferencia)

12,30 - Hajdújárás - A teniszpálya építése, a park rendezése és a sportközpont megtekintése

2024. május 19.

09,00 - Ludas - Pünkösdi szentmise és közösségi találkozó

16,00 - Királyhalom - Anyák napi ünnepi műsor

2024. május 20.

09,30 - Palics – A Vermes Lajos táblák megtekintése a sétányon

10,30 - Szabadka - A Raichle-palota, a Kortárs Galéria épületén végzett állagmegőrző munkálatok megtekintése

18,00 - Szabadka - Lakossági fórum a Zorka HK épületében

19,00 - Kelebia - Pünkösdölés

2024. május 21.

09,00 - Szabadka - Séta a Rádity fivérek utcában az evangélikus templom elől, sajtótájékoztató a Darabos cukrászda előtt a Gubec Máté utcában és a Kosztolányi Dezső Színház megtekintése

10,30 - Szabadka - A G-dent fogtechnikai laboratórium megtekintése

16,00 - Bácsfeketehegy - Hollik István, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjének fogadása és a Nikola Đurković Általános Iskola felújítási munkálatainak megtekintése

16,30 - A Potok víztározó megtekintése a kishegyesi és szikicsi határ között

17,15 - Kishegyes – A Wood and More kft. meglátogatása

17,45 - Kishegyes – A Petőfi Sándor Közösségi- és Magyar Művelődési Központ megtekintése

18,00 - Kishegyes - Közösségi találkozó a Színházteremben

2024. május 22.

10,30 - Szabadka - Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának vajdasági látogatása

11,30 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ székházában

14,00 - Zenta – Az atlétikapálya megtekintése

16,15 - Zenta – A Petőfi-mellszobor leleplezése a Petőfi Sándor Általános Iskolában

17,20 - Kevi – A Kevi-Buránysor út aszfaltozási munkálatainak megtekintése

17,40 - Tornyos - A Tömörkény István Általános Iskola megtekintése

18,10 - Csantavér - A Városi Könyvtár Csantavéri Fiókkönyvtára fejlesztéseinek megtekintése

18,30 - Csantavér - Közösségi találkozó, filmvetítés

2024. május 23.

09,15 - Szabadka - Találkozó Magyar Leventével, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettesével

10,00 - Szabadka - Az Aktív Ipari, Építőipari és Kereskedelmi Kft. HEPA projektjének megtekintése és sajtótájékoztató

11,10 - Magyarkanizsa - Ünnepélyes szerződéskötés a Prosperitati Alapítány falusi házvásárlás és vállalkozói pályázatainak nyertes pályázóival

12,00 - Adorján - A Kontakt Kft. kiemelt jelentőségű nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztés ünnepélyes átadása

14,45 - Mohol - Találkozó Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével, a Fidesz-KDNP EP lista jelöltjével

15,00 - Mohol - Mezőgazdasági vállalkozó gazdaságának megtekintése

15,50 - Zenta - A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége székházának megtekintése, találkozó a falugazdász irodák vezetőivel

17,00 - Zenta - A Vajdasági Magyar Edzők Egyesületének alakuló ülése

17,30 - Zenta - A Medica Netter orvosi és fizikoterápiás magánrendelő megtekintése

18,00 - Zenta - Közösségi találkozó

2024. május 24.

10,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak és interjú a Hét Nap hetilapnak

11,00 - Szabadka - Interjú az Informer TV-nek

13,00 - Nosza - Kis Torma András mezőgazdasági termelő gazdaságának megtekintése

13,30 - Nosza - A Művelődési Ház megtekintése

17,00 - Budapest - A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj átadó ünnepsége, a díjazott az újvidéki Európa Kollégium

2024. május 25.

09,30 - Palics - Találkozó Németh Szilárddal, a Fidesz alelnökével, kormánybiztossal, országgyűlési képviselővel, a Magyar Birkózó Szövetség elnökével

10,00 - Palics - A Palicsi Olimpiai Játékok és Vermes Lajos-emléknapok második napja - Vermes Lajos szobrának koszorúzása

10,15 - Palics - Kiállításmegnyitó az Öko-közpotban

12,00 - Szabadka - A Vajdasági Vágta ünnepélyes megnyitója

14,00 - Szabadka (Nagyradanovác) - Családi nap a Mária Rádió szervezésében, a rendezvény fő előadója: msgr. Felföldi László, pécsi megyéspüspök

18,00 - Szabadka - A Vajdasági Vágta döntője és díjátadó

20,00 - Bezdán - Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület díszközgyűlése, az egyesület fennállásának 145. évfordulója alkalmából

2024. május 26.

16,00 - Palics - A Folk Music Fest népzenei fesztivál megnyitó ünnepsége

17,00 - Szabadka - Utcafórum a Pescsara Helyi Közösségben

20,00 - Palics - Zvonko Bogdan koncert

2024. május 27.

09,00 - Szabadka (Vasutas HK) - A Kun Ernő utca megtekintése

10,00 - Szabadka - Bíró Károly emléktábla-avató ünnepség

17,00 - Csóka - Beszélgetés a parasportról a Művelődési és Oktatási Központban - Szekeres Pál, magyar olimpikon, a Fidesz-KDNP EP-lista jelöltjének részvétele a VMSZ kampányában 

18,00 - Csóka - A helyi Asztalitenisz Klub edzésének megtekintése

19,00 - Ada - A felújított Sportcsarnok épületének megtekintése és találkozó a Kézilabda Klub vezetőségével

19,30 - Ada - Közösségi találkozó

2024. május 28.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Zombor - Közoktatási intézmények vezetőinek szakmai találkozója

10,30 - Zombor - Az Egészségház felújítási munkálatainak megtekintése

11,30 - Bácsgyulafalva - A Helyi Közösség felújított épületének bemutatása, a tervek ismertetése, templom megtekintése

13,20 - Bezdán - A kultúrotthon/színházterem felújítási munkálatainak ünnepi kezdete

16,00 - Bácskertes - A Szent Anna Római Katolikus templom felújítási munkálatainak megtekintése

17,00 - Zombor - Közösségi találkozó

2024. május 29.

09,00 - Szabadka - Makkhetes HK - a felújított játszótér munkálatainak megtekintése

10,00 - Bajmok - A felújított Kaponyai emlékmű felavatása

10,30 - Bajmok - A Szent Péter és Pál Apostolok Római Katolikus templom felújításának megtekintése

11,00 - Bajmok - Utcafórum

12,00 - Szabadka - Kampányösszegző sajtótájékoztató a VMSZ székházban

13,00 - Szabadka - Interjú felvétele a YU ECO RTV-ben (adásban csütörtökön 20,00-kor)

17,00 - Újvidék - A Magyar Szó székházának megtekintése

17,40 - Újvidék - Pázmány Péter mellszobrának felavatása az Európa Kollégiumban

18,15 - Újvidék - Közösségi találkozó

2024. május 30.

09,00 - Palics - A Víztorony felújítási munkálatainak megtekintése 

09,20 - Palics - Találkozó Bóka Jánossal, Magyarország európai ügyekért felelős miniszterével

09,30 - Palics - Beszélgetés a polgárokkal a Vigadó nagyteraszán

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

12,30 - Interjú a budapesti Magyar Nemzet c. napilapnak

14,00 - Szabadka - Találkozó Gál Kingával, a Fidesz–KDNP EP-lista jelöltjével a VMSZ székházában és séta Szabadka belvárosában 

15,10 - Szabadka - A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar felújított épületének megtekintése

16,00 - Szabadka - A Magyar Médiaház keretein belül működő intézmények munkájának bemutatása

17,00 - Szabadka - Közösségi találkozó és a VMSZ kampányzáró rendezvénye

19,00 - Szabadka - Mága Zoltán koncertje a Zsinagógában

20,00 - Szabadka - „Razgovor sa povodom“ c. műsor a YU ECO TV-n

2024. június 1.

11,00 - Nagybecskerek - Msgr. Štefković Mirko nagybecskereki megyéspüspök püspökszentelése

2024. június 2.

07,30 - Szabadka - Szavazás

20,00 - Szabadka - Eredményvárás a VMSZ-ben

2024. június 3.

13,00 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. június 4.

11,00 - Geszt (Magyarország) - Ünnepség a Nemzetei Összetartozás Napja alkalmából, a geszti Tisza-kastély átadója, Orbán Viktor miniszterelnök emlékbeszéde

16,00 - Királyhalom - Ünnepség a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. június 5.

10,30 - Szabadka - Interjú a Srpski telegraf c. napilapnak

12,00 - Szabadka - Interjú felvétele a Hír FM Magyar Hangok c. műsorába (adásban szombaton 8 órakor)

17,00 - Szabadka - A VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. június 6.

12,00 - Szeged - Találkozó a magyarországi Országos Szerb Önkormányzat vezetőségével és Soltész Miklóssal, Magyarország Miniszterelnöksége egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával

2024. június 7.

09,00 - Szabadka - Interjú az RTS reggeli híradójának (felvétel szerb nyelven; adásban június 9-én)

2024. június 8.

11,00 - Ada - 60. Gyöngyösbokréta fesztivál; ünnepi megnyitó 12,40

2024. június 9.

19,00 - Budapest - Az európai parlamenti választások Fidesz-KDNP eredményvárója

2024. június 11.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

08,00 - Szabadka - Találkozó Lánszki Regő magyar építészeti államtitkárral és az ÉMI Nonprofit Kft. képviselőivel, majd az Avilai Szent Teréz székesegyház bejárása

2024. június 12.

18,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottságának ülése

2024. június 13.

09,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) ülése

2024. június 14.

10,00 - Zenta - A Réel Chocolate Manufaktúra új boltjának ünnepélyes megnyitója

18,00 - Kúla - A Magyar Szó napilap Magvető mezőgazdasági mellékletének gálaműsora és a kúlai Népkör MMK évadzáró műsora

2024. június 15.

11,00 - Csantavér - Részvétel a falunapi programokon

2024. június 16.

11,00 - Szabadka - Megemlékezés a szabadkai zsidók deportálásának évfordulója alkalmából

2024. június 17.

10,00 - Belgrád - Találkozó Aleksandra Đurovićtyal, Szerbia magyarországi nagykövetével

14,00 - Belgrád - Interjú az MTI-nek

2024. június 18.

11,00 - Szabadka - Egyeztetés msgr. Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspökkel

17,00 - Magyarkanizsa - A Vajdasági Magyar Szövetség 30. születésnapjának megünneplése

2024. június 20.

13,00 - Topolya - A Prosperitati Alapítvány munkatársainak éves találkozója

2024. június 22.

10,00 - Fiume - Kárpát-medencei nemzetpolitikai konferencia

2024. június 24.

10,00 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučić köztársasági elnökkel

2024. június 25.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

2024. június 26.

16,30 - Szabadka - Találkozó Miloš Vučević miniszterelnökkel, a Szerb Haladó Párt elnökével

2024. június 28.

18,00 - Szabadka (Zorka HK) - XII. Buckai Lángos Fesztivál

2024. június 29.

10,00 - Szabadka - XI. Jótékonysági Levendulanapok

2024. július 1.

08,50 - Szabadka - A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium szerbiai tanulmányúton levő diákjainak és tanárainak fogadása

12,00 - Budapest - Találkozó Lázár János országgyűlési képviselővel, Magyarország építési és közlekedési miniszterével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. július 2.

16,00 - Révfülöp - A Mathias Corvinus Collegium Partnertalálkozója

2024. július 3.

11,00 - Nagybecskerek - Találkozó msgr. Mirko Štefkovićtyal, a Nagybecskereki Egyházmegye püspökével

12,00 - Nagybecskerek - Találkozó a VMSZ helyi vezetőivel

2024. július 4.

10,00 - Kishegyes - A XXI. Vajdasági Szabadegyetem nyitóünnepsége és panelbeszélgetés Délvidéki kerekasztal címmel

17,00 - Szabadka - A VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. július 5.

19,30 - Belgrád - Nyitóünnepség és Magyarország belgrádi nagykövetének fogadása az Európai Unió Tanácsa magyar elnöksége alkalmából

2024. július 8.

10,00 - Újvidék - Találkozó Juhász Bálinttal, Vajdaság AT Képviselőházának elnökével

10,30 - Újvidék - Találkozó Maja Gojkovićtyal, a Tartományi Kormány elnökével

16,00 - Hajdújárás - A VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. július 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

2024. július 10.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület alakuló ülése

2024. július 11.

13,00 - Budapest - Találkozó Nagy János Miniszterelnöki irodát vezető államtitkárral

2024. július 12.

10,00 - Szabadka - Találkozó Goran Karadžićtyal, az Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgatójával

2024. július 14.

10,30 - Hajdújárás - VIII. Rózsa Sándor Fesztivál

2024. július 15.

11,00 - Szabadka - A Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban júl. 22-én, 20,00 órakor)