A régiből időnként új lesz

Pásztor Bálint: A szerbiai politikusok viselkedése türelmetlenséget vált ki a brüsszeli politikusokból

Köztudott, hogy az Európai Unió milyen feltételekhez köti a csatlakozási tárgyalások időpontjának kitűzését, nyilatkozta csütörtökön Wolfram Maas, Németország belgrádi nagykövete, hozzátéve, hogy senki sem kéri Szerbiától Koszovó államiságának elismerését, Koszovó kérdése, a Belgrád és Prishtina közötti kapcsolat azonban nagyon fontos az ország integrációjára nézve.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a csatlakozási tárgyalások kitűzésével kapcsolatos elvárások tekintetében minél közérthetőbbek legyünk. Az Európai Unió Tanácsa pontosan megfogalmazta, hogy melyek ezek a feltételek: egyebek mellett a reformfolyamatok folytatása, a regionális együttműködés és a jószomszédi viszonyok fokozása. A koszovói kérdéskörben nagyon fontos, hogy mindkét fél alkalmazza az eddigi megállapodásokat, hiszen enélkül azok olyanok, mintha nem is léteznének. Emellett a belgrádi és a prishtinai félnek mielőbb közös nevezőre kellene jutnia az energetikához és a telekommunikációhoz kapcsolódó kérdésekben, amelyek egyébként már napirenden vannak. Az Európai Unió Tanácsa is megállapította, hogy jelentős előrelépések történtek a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat normalizálódásában. Koszovó függetlenségének elismerését nem várjuk el Szerbiától. Ahogyan azt már mondtam, mindig egyértelműen fogalmazunk. Mi, németek megértjük a szerb fél érzékenységét ebben a témában, hiszen hasonló problémákkal küszködtünk. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy egy, ehhez hasonló probléma meglétének sem szabad meggátolnia azoknak a kérdéseknek a megoldását, amelyek a polgárok mindennapi életét megnehezítik. Semmi olyasmit nem kérünk, amit mi magunk ne tettünk volna meg a múltban – részletezte Maas.

Arra az újságírói kérdésre, hogy értesülései szerint Tomislav Nikolić szerb államfő valóban találkozik-e a közeljövőben Atifete Jahjaga koszovói elnökkel, Maas annyit mondott, hogy véleménye szerint azoknak az embereknek, akiknek hatalmukban áll jobbá tenni a helyzetet a régióban, képesnek kell lenniük egymással beszélgetni.

A német nagykövet annak az írásnak a kapcsán nyilatkozott, amely néhány nappal ezelőtt jelent meg a Politika belgrádi napilapban, és amelyből az derült ki, hogy az EU újabb, eddig nem ismert és brüsszeli, valamint belgrádi körökben is elhallgatott, Koszovóhoz kapcsolódó feltételek teljesítését kéri Szerbiától a csatlakozási tárgyalások időpontja kitűzésének fejében.

A Politika a következő feltételeket tüntette fel újként: A belgrádi iroda megnyitása Prishtinában és a prishtinai iroda megnyitása Belgrádban; A Kosovska Mitrovica-i bíróság megszüntetése; Egy saját hívószám Koszovó számára; Párbeszéd Belgrád és Prishtina között legmagasabb államvezetési szinten; A párhuzamos koszovói szerb intézmények felszámolása;

Masshoz hasonlóan más európai uniós illetékesek is cáfolták, hogy léteznének új feltételek, valamint ugyanezt tette néhány szerbiai politikus és elemző is.

Lapunknak Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője fejtette ki ehhez kapcsolódó véleményét, és leszögezte: „Amikor a szerbiai politikusok új feltételekről beszélnek, az annak a következménye, hogy az utóbbi években nem voltak hajlandóak szembenézni a koszovói realitással.” A szerbiai politikusok nem mondták el az embereknek, hogy minek mi a következménye, vagy azt, hogy az elkövetkező hónapokban és években mit kell teljesítenünk, fejtegette Pásztor, hozzátéve, hogy az ilyen jellegű magatartás adott esetben türelmetlenséget vált ki az EU bizonyos tisztségviselőiből.

– Nem beszélhetünk új feltételekről. Nagyon régóta tudjuk, hogy az EU 27 tagállamából 22 tagállam elismerte Koszovó függetlenségét. Ezt a döntést nem azért hozták meg, hogy továbbra is nyitott kérdésként tekintsenek Koszovó függetlenségére. Azt ugyan lehet mondani, hogy az EU a témában nem egységes, de az EU legbefolyásosabb tagállamai igen régen elismerték Koszovó függetlenségét. Illúzió azt állítani, hogy nem világosak az EU Koszovóval kapcsolatos elvárásai Szerbiával szemben. Sem az energetikával, sem a közlekedéssel, sem a távközléssel kapcsolatos feltételekre nem lehet újként tekinteni. Régóta világos, hogy mondjuk egy többoldalú, régión belüli energetikai egyezményt kell majd megkötni. Ennek az egyezménynek Szerbia mellett Koszovó is aláírója lesz. Hasonló a helyzet a telekommunikációval és a közlekedéssel kapcsolatban is. Az lenne a legcélszerűbb, ha a szerbiai politikusok a realitásokat figyelembe véve kommunikálnának saját állampolgáraikkal – magyarázta Pásztor.

Kérdésünkre, hogy mivel magyarázhatók a szerbiai politikusok, médiumok időről időre ismétlődő állításai az új feltételekről, Pásztor kijelentette, hogy egyedül populizmussal és demagógiával. Más racionális magyarázat nincsen erre, bár hát ez sem tekinthető racionálisnak – fűzte hozzá Pásztor.

– El kell fogadni, hogy a 22 uniós tagállam közül egyik sem fogja magát meggondolni. Azt is tudni kell, hogy Szerbia uniós közeledésének jövőbeni fázisaiban konszenzusra lesz szükség a tagállamok között, kezdve a csatlakozási tárgyalások megkezdésétől, egészen azok utolsó fázisáig. Akár egy ország is megvétózhatja a fontosabb uniós küszöbökön való átlépést – fogalmazott Pásztor.

Másik kérdésünkre, hogy a belgrádi és prishtinai irodák megnyitásáról, mint feltételről, szó volt-e bárhol hivatalos brüsszeli körökben, Pásztor a következőket nyilatkozta: „ Az energetika, a telekommunikáció, a közlekedés és a párhuzamos intézményrendszer felszámolása nagyon régen kritérium, én ezekről tudok.”

PESEVSZKI EVELYN

2024. január 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Újvidék - Szerződésaláírás a Magyar Szó épületében tervezett felújítési munkálatokkal kapcsolatban

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)