A nemzeti tanácsok „köztes intézmények”

Čedomir Čupić: ha a nemzeti tanácsok tagjai bármilyen juttatást kapnak az állami költségvetésből, akkor nekik is át kellene adniuk vagyonbevallásukat

A korrupcióellenes ügynökségről szóló törvény értelmében a szerbiai köztisztségviselőknek február 1-jéig át kellett adniuk vagyonbevallásukat. A funkcionáriusoknak nemcsak saját ingatlanjaik és ingóságaik listáját kellett elküldeniük a korrupcióellenes ügynökségnek, hanem házastársuk, élettársuk és kiskorú gyermekük vagyonának lajstromát is. Lapunk utánajárása nyomán kiderült, hogy a nemzeti tanácsok tagjaira nem vonatkozik a szóban forgó rendelkezés, mivel – mint azt Čedomir Čupić, a korrupcióellenes ügynökség bizottságának elnöke kifejtette – a nemzeti tanácsok tagjai a törvény értelmében nem számítanak tisztségviselőnek.

A vagyonbevallás átadásáról határozó rendelkezés figyelmen kívül hagyása, vagy téves adatok közlése magas pénzbírságot, sőt, akár több évig terjedő börtönbüntetést is maga után vonhat. Felmerül a kérdés, hogy vajon az újraválasztás előtt álló nemzeti tanácsok tagjaira szintén vonatkozik-e ez a rendelkezés. A korrupcióellenes ügynökségről szóló törvény második szakaszának értelmében köztisztségviselőnek számítanak: a Szerbia Köztársaság, a Vajdaság Autonóm Tartomány és a helyi önkormányzatok szerveiben kinevezett és megválasztott személyek, a köztársaság, a tartomány vagy a helyi önkormányzatok alapította közvállalatok, intézmények, közszolgálatok és szervezetek szerveiben kinevezett, illetve megválasztott személyek, valamint minden olyan személy, akiket a Szerbiai Képviselőház nevezett ki bizonyos tisztségekre. A felsorolást folytatni is lehetne, hiszen a törvény köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati szinten is részletesen meghatározza a tisztségviselőnek minősíthető személyeket.

Čedomir Čupić, a korrupcióellenes ügynökség bizottságának elnöke lapunknak kifejtette, hogy az ügynökségről szóló törvény értelmében a nemzeti tanácsok tagjait nem tekintik tisztségviselőnek, tehát nem kellett benyújtaniuk vagyonbevallásukat. Ugyanakkor Čupić elismerte: ha a tanácsok tagjai bármilyen juttatást kapnak az állami költségvetésből, akkor nekik is át kellene adniuk vagyonuk listáját.

– Ha ez így van, akkor a korrupcióellenes ügynökségről szóló törvénybe hiba csúszott. Az esetleges mulasztást minden gond nélkül meg lehet oldani módosítási indítvány benyújtásával. Az ügynökségnek jogában áll a törvény tökéletesítésének érdekében annak módosítását kezdeményezni a Szerbiai Képviselőháznál – összegezte Čupić.

Muškinja Heinrich Anikótól, az emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium államtitkárától megtudtuk, hogy a nemzeti tanácsok pénzelése – mivel azok már létező intézmények – megoldott kérdés. A nemzeti tanácsok jogi személyek, a szervezés és a pénzelés részletei tanácsonként eltérőek, részletezte az államtitkár.

– Bizonyos nemzeti tanácsoknál egy személy sincs munkaviszonyban, más nemzeti tanácsoknak van alkalmazottjuk. Annyi biztos, hogy az emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium minden hónapban eljuttatja a tanácsoknak az előre meghatározott pénzeszközöket, vagyis pénzelésük az állami költségvetésből történik. Ezekkel az eszközökkel minden tanács saját maga rendelkezik. Ismétlem, a tanácsok jogi személynek számítanak, tehát többek között alkalmazottakat vehetnek fel, esetükben ugyanazok az előírások érvényesek, mint bármelyik hagyományos vállalatot illetően – közölte Muškinja Heinrich, a folytatásban pedig elmondta, hogy a nemzeti tanácsok tagjait nem lehet tisztségviselőnek tekinteni. A nemzeti tanácsok a nemzeti kisebbségi közösségek képviseleti testületei, nem állami szervek, csak partnerei az államnak az oktatást, a kultúrát, a hivatalos nyelvhasználatot és a tájékoztatást érintő döntéshozatalban, vélekedett az államtitkár.

– A nemzeti tanácsok nem állami szervek, de nem is úgynevezett munkaszervezetek, valamiféle köztes intézményekről van szó, esetükben talán a kisebbségi önkormányzat meghatározás a leghelyesebb – szögezte le az államtitkár, aki szerint ezért nem tekinthető mulasztásnak, hogy a nemzeti tanácsok tagjainak nem kellett átadniuk vagyonbevallásukat.

A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselői mindkét törvényt, vagyis a nemzeti tanácsokról és a korrupcióellenes ügynökségről szóló törvényt is támogatták szavazatukkal. Ezért jogosnak éreztük Pásztor Bálintot, a VMSZ parlamenti képviselőjét is felkeresni kérdéseinkkel. Pásztor megerősítette, hogy a törvény természetesen bármikor módosítható, maga a korrupcióellenes ügynökség is indítványozhatja a módosítást.

– Én is úgy vélem, hogy a nemzeti tanácsok tagjai az ide vonatkozó törvény értelmében nem kötelesek átadni vagyonbevallásukat. A törvény egyik szakasza pontosan meghatározza, hogy ki számít köztisztségviselőnek, és csakis rájuk vonatkoznak a törvény rendelkezései. Tehát csakis abban az esetben lehetne a nemzeti tanácsok tagjait kötelezni vagyoni helyzetük feltárására, amennyiben a törvény módosul, és amennyiben a nemzeti tanácsok tagjait köztisztségviselőnek nyilvánítják. Ehhez azért hozzátenném, hogy a korábbi törvénnyel ellentétben most az önkormányzati képviselők sem kötelesek átadni vagyonbevallásukat, tehát valamilyen analógia alapján elfogadható megoldásnak tartom, hogy a nemzeti tanácsok tagjainak sem kell – vélekedett Pásztor, a továbbiakban pedig kifejtette: az, hogy a nemzeti tanácsok pénzt kapnak az állami költségvetésből, még nem elegendő ok arra, hogy a tagjait köztisztségviselőnek tekintsék. A költségvetésből többek között civil szervezetek, médiumok is kapnak támogatást, de attól ezeknek a szervezeteknek a vezetőit, tagjait nem kell köztisztségviselőnek tekintenünk, hangsúlyozta a VMSZ parlamenti képviselője.

– Szerintem nem csúszott hiba a korrupcióellenes ügynökségről szóló törvénybe, de semmi kifogásom sincs egy esetleges módosítás ellen. Valamint azt sem hiszem, hogy a nemzeti tanácsokból bárkinek – és most nem csak az MNT-re gondolok – kifogása lenne vagyonbevallása benyújtása ellen – szögezte le Pásztor.

PESEVSZKI EVELYN

2021. június 19.

12,00 - Szabadka - IX. Vajdasági Vágta

2021. június 20.

18,00 - Palics - Az Újjáélesztett palicsi hagyomány néven indított zenei programsorozat megnyitója a Zenepavilonban

19,00 - Szabadka - a Raičević Balettiskola fennálása 30. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség

2021. június 21.

12,00 - Szabadka - Munkálatok megtekintése az Y elágazás Pacséri úti felüljáróján

2021. június 22.

10,00 - Belgrád - A Parlament ötödik alkalmi ülése a Tizenkettedik ciklusban (Koszovói jelentés)

18,00 - Szabadka - A Dr. Bodrogvári Ferenc-díj ünnepélyes átadása

2021. június 23.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (VI. rendkívüli ülés)

12,30 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

 

2021. június 24.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2021. június 25.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Szabadka (Zorka HK) - IX. Buckai Lángos Fesztivál

2021. június 27.

08,45 - Bajmok - Dózsa-Napok - Péter-Pál Napi Ünnepség

2021. június 28.

14,30 - Szabadka - Találkozó prof. dr. Kásler Miklóssal, Magyarország emberi erőforrások miniszterével

2021. június 29.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2021. június 30.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

12,30 - Belgrád - Parlamenti ülés

2021. július 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 11. ülése

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

19,00 - Hajdújárás - a VMSZ Tanácsának ülése

2021. július 2.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Tömb Önkormányzati Fórumának ülése

13,00 - Szabadka - Munkamegbeszélés a 4. Szabadkai Félmaratonnal kapcsolatban

2021. július 3.

09,00 - Szabadka - Gyászülés Bela Duranci tiszteletére

2021. július 4.

12,45 - Királyhalom - I. Burgonyafesztivál

2021. július 5.

16,45 - Belgrád - Találkozó Kövér Lászlóval Magyarország Országgyűlésének elnökével

2021. július 6.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (VII. rendkívüli ülés)

2021. július 7.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2021. július 8.

10,00 - Mórahalom (Magyarország) - A Balkán Kulcsa Gála

2021. július 10.

10,00 - Szabadka - VIII. Jótékonysági Levendulanapok

2021. július 13.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (VIII. rendkívüli ülés)

2021. július 14.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

12,00 - Belgrád - a szerbiai Parlament Spanyol Baráti Tagozatának találkozója Raúl Bartolomé Molinaval, Spanyolország belgrádi nagykövetével

 

2021. július 16.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Tömb Önkormányzati Fórumának ülése

15,00 - Szabadka - a D Motors Group ünnepsége

2021. július 18.

11,45 - Hajdújárás - V. Rózsa Sándor Fesztivál

2021. július 21.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (IX. rendkívüli ülés)

15,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Elnökségének ülése

 

2021. július 22.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,00 - Magyarkanizsa - a Vajdasági Birkózóakadémia épületének ünnepélyes átadása

2021. július 27.

10,00 - Szabadka - a Magyar Nemzeti Tanács sajtótájékoztatója

2021. július 28.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (X. rendkívüli ülés)

2021. július 29.

11,00 - Palics - A Vermes Lajos életét és a Palicsi Olimpiai Játokok történetét hat nyelven bemutató, fényképeket is tartalmazó táblák bemutatása

13,30 - Belgrád - Parlamenti ülés

2021. július 30.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a LEUKA Egyesület képviselőivel

2021. július 31.

20,00 - Ludas - Falunap és Fokhagymafesztivál

2021. augusztus 1.

10,00 - Óbecse - a Községi Képviselő-testület községnapi díszülése

2021. augusztus 3.

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

12,00 - Szabadka - Interjú az Index.hu számára

2021. augusztus 4.

08,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Magyarkanizsa - Találkozó Nenad Popovićtyal, a szerbiai Kormány innovációért és technológiai fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterével 

2021. augusztus 5.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 12. ülése

2021. augusztus 6.

10,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

18,00 - Palics - a LEUKA Egyesület őssejtdonor regisztációra irányuló akciója (kiállítás, előadás, koncert)

2021. augusztus 8.

10,00 - Szabadka - 111. Dužijanca aratóünnepség

2021. augusztus 9.

09,00 - Szabadka - az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett 25. Szabadkai Nyári Akadémia megnyitója

2021. augusztus 13.

10,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Elnökségének ülése

2021. augusztus 14.

16,00 - Szabadka - Találkozó Novák Katalinnal, Magyarország családokért felelős tárca nélküli miniszterével

17,00 - Szabadka és Palics - A VMSZ Szent István-napi rendezvénye

2021. augusztus 15.

19,30 - Szabadka - A Dužijanca napja 2021. - rendezvény a Bunyevác Nemzeti Tanács szervezésében

2021. augusztus 17.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

2021. augusztus 19.

09,30 - Szabadka - Interjú az M1 számára

10,00 - Szabadka - Találkozó Nógrádi Zoltánnal, Mórahalom Város polgármesterével

2021. augusztus 21.

11,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2021. augusztus 26.

16,00 - Szabadka - Varga Judit, Magyarország igazságügyi miniszterének látogatsa - a jogászösztöndíj-szerződések ünnepélyes aláírására

17,30 - Szabadka - Varga Judit, Magyarország igazságügyi miniszterének látogatsa - a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény avatóünnepélye

2021. augusztus 28.

12,00 - Szabadka (Makkhetes) - 7. Jótékonysági Családi Nap

19,00 - Szabadka (Pescsara) - Szomszédok Napja

2021. augusztus 29.

10,00 - Szabadka - IV. Szabadkai Félmaraton

2021. augusztus 31.

10,00 - Palics - Inputrans nyitókonferencia

2021. szeptember 1.

09,30 - Szabadka - Ünnepélyes zászlófelvonás

10,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület városnapi ünnepi ülése

2021. szeptember 2.

10,00 - Szabadka - a város napján született babák meglátogatása a polgármester és a képviselő-testület elnöke által

20,30 - Szabadka - Fenyő Miklós-koncert

2021. szeptember 3.

08,30 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

13,00 - Belgrád - A Parlament Alkotmányügyi és Jogalkotási Bizottságának ülése

 

2021. szeptember 6.

11,00 - Szabadka - a gázvezeték-hálózat bővítési munkálatainak megtekintése Újfalu Helyi Közösségben

2021. szeptember 7.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (XI. rendkívüli ülés)

12,00 - Topolya - Gyászülés Egeresi Sándor tiszteletére

2021. szeptember 8.

07,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

07,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

08,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,00 - Doroszló - a Szentkút kisboldogasszonyi főbúcsúja

2021. szeptember 9.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 13. ülése

2021. szeptember 10.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (XII. rendkívüli ülés)

2021. szeptember 11.

10,00 - Zenta - a Községi Képviselő-testület városnapi díszülése

2021. szeptember 13.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (XIII. rendkívüli ülés)

17,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

2021. szeptember 14.

19,00 - Szabadka - Orgonaavató koncert a Szabadkai Zsinagógában

2021. szeptember 15.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

15,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (XIII. rendkívüli ülés)

18,00 - Szabadka - Ünnepség a  Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület fennállásának 30. évfordulója alkalmából

 

2021. szeptember 16.

09,00 - Szabadka - Találkozó Szakállas Zsolt, tartományi kormányalelnökkel, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárral

10,00 - Hajdújárás - Látogatás a Petőfi Sándor Általános Iskolában 

10,30 - Palics - a KfW által támogatott Ecolacus projektum keretében kiépített szivattyúállomás megtekintése

2021. szeptember 17.

09,00 - Szabadka - a VMSZ Tömb Önkormányzati Fórumának ülése

12,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak