A kormánynak ismét merésznek kell lennie

Pásztor Bálint: Nem hiszek benne, hogy június 28-án egy konkrét dátum kijelölésére kerülhet sor

Az államvezetés döntött: takarékoskodni kell. Egyelőre még nem lehet pontosan tudni, hogy hogyan, a hévégén ugyanis nagyjából csupán annyi derült ki a péntek esti dedinjei találkozón elfogadott intézkedésekről, hogy nem a béreknek és a nyugdíjaknak a befagyasztására épít. Mintegy negyvenmilliárd dinárt tervez megspórolni az állam, állítólag csökkentenék a minisztériumok költségvetéseit, kevesebb pénz jutna egyes nagyberuházásokra, szubvenciókra is. A részletes tervet ezen a héten dolgozzák ki.

A közvéleményben továbbra is téma, hogy ezeket az intézkedéseket egyáltalán ugyanez a kormány hajtja-e majd végre, vagy valóban rendkívüli választások elé néz az ország, ahogyan arról korábban hallani lehetett. Ezekkel a témákkal kapcsolatban kértük ki Pásztor Bálintnak, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági frakcióvezetőjének a véleményét.

– Nagyon nehéz komoly parlamenti párt politikusához illő gondolatokat megfogalmazni ezzel kapcsolatban, mert a belgrádi újságokban megjelent találgatások mellett nem lehet tudni túl sok konkrétumról. Az elmúlt napokban és hetekben a felszínre kerültek azok a hatalmas különbségek a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői között, amelyek a monetáris- és az adópolitika tekintetében mutatkoznak meg. Pozitívumnak számít az elmúlt években megszokottakhoz képest, hogy úgy tűnik: a kormány végre hajlandó magát elszánni azokra a lépésekre, amelyekhez az előző kormányoknak nem volt kellő bátorságuk. Elsősorban a nagy állami vállalatokkal kapcsolatos intézkedésekre gondolok, melyek talán elvezethetnek annak az állapotnak a megszüntetéséig, melyben az állam a kútba dobálja folyamatosan a költségvetés egy aránylag nagy hányadát. Jó, ha nem kerül sor a nyugdíjak befagyasztására vagy csökkentésére, hiszen a nyugdíjasok borzasztó nehezen élnek Szerbiában.

– Ugyanakkor azt gondolom, eljött végre annak az ideje, hogy a koszovói kérdés kezeléséhez hasonlóan a polgárokat felkészítsék a következő nehéz lépésekre, most a gazdaságpolitika terén is ismertetni kell, mely nehéz lépések vezethetnek el egy fenntartható költségvetéshez, ahhoz, hogy az állam működni tudjon.

Szerbiában a rendkívüli választások kérdése állandó témát jelent. A minap arról nyilatkozott, hogy nem lenne jó, ha azokra az idén ősszel valóban sor kerülne. Miért gondolja így?

– Két okból is rossznak tartom a rendkívüli parlamenti választások idei kiírását, egyrészt az imént már említett gazdasági körülmények miatt, másrészt pedig Szerbia európai uniós csatakozásának folyamata miatt. Az első ok, azt hiszem, részletesebb indoklásra nem szorul, hiszen ebben a nehéz gazdasági helyzetben a költségvetés fenntarthatósága miatt is rossz lenne, ha olyan drága mulatságba kezdene a politikai elit, a kormánykoalíció, mint amilyennek az előrehozott választások számítanak. Másrészt, mindez azt eredményezné, hogy az országban háromnegyed évre megállna az élet – a politikai instabilitás pedig elrettenti még azt a kevés befektetőt is, aki esetleg azon gondolkodik, hogy Szerbiában teremtsen munkahelyeket, itt helyezze el szabad tőkéje egy részét. Ami az uniós csatlakozást illeti, én nem hiszek benne, hogy június 28-án egy konkrét dátum kijelölésére kerülhet sor, s hogy heteken belül megkezdődhetnének a tárgyalások az Európai Unióval. Abban azért bízom, hogy az ősz folyamán ennek a kormánynak már a közeljövőben sorra kerülő tagfelvételi tárgyalásokra kell majd készülnie, s ez egy választási folyamat idején képtelenségnek számít. Tudjuk, hogy a voksolást követően még legalább fél év el szokott telni addig, amíg működésbe lép az állam összes struktúrája, amíg kinevezik a minisztereknél alacsonyabb tisztségviselőket a kormányban. Az uniós közeledés újabb elodázását jelentenék tehát az őszi választások, melyeket, ennek ellenére, nem lehet teljesen kizárni. A leginkább a kormánykoalíciótól, s azon belül is a Szerb Haladó Párttól függ minden.

Napvilágot látott a Szerbiai Szociáldemokrata Párt által elkészített új választási törvény néhány javaslata. Ezek között van a lépcsőzetes parlamenti küszöb bevezetése is, mely a koalíciók esetében, azok nagyságától függően, hét és kilenc százalékra növelné a képviselőházba jutáshoz szükséges százalékarányt. Mi a véleménye a törvény módosításáról?

– Most már tizenkét-tizenhárom éve értenek egyet a politikusok és az elemzők, politológusok is abban, hogy ez a választási rendszer nem kielégítő. Ennek ellenére eddig egyetlen kormánykoalíciónak sem sikerült a parlament elé terjesztenie egy új választási törvényt. Azt gondolom, hogy választási törvényt választási évben nem célszerű módosítani, az esetleges idei választások tehát biztosan a régi törvény szerint folynak majd le. A törvény módosítása előtt jó lenne minél szélesebb konszenzust kialakítani a változásokkal kapcsolatban. Jó ötletnek tartom a koalíciók esetében a lépcsőzetes parlamenti küszöb bevezetését, nem mindegy ugyanis, hogy egy párt éri-e el az ötszázalékos küszöböt vagy tizenhárom. Az sem számít normálisnak, hogy Szerbiában több mint negyven parlamenti párt van, s a lépcsőzetes parlamenti küszöb letisztultabbá tenné a politikai arénát. Arról még nem tudunk, hogy a szociáldemokrata párt milyen megoldást tart jónak a kisebbségi pártok esetében. Meg kell nyitni a kisebbségek számára garantált parlamenti helyek kérdését is, annak is vannak különféle módozatai. Ez legalább olyan fontos kérdéskör – nemcsak számunkra, hanem a választási rendszer szempontjából is – mint az, hogy hány százalékos a választási küszöb a pártkoalíciók esetében.

VIRÁG ÁRPÁD

2024. január 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Újvidék - Szerződésaláírás a Magyar Szó épületében tervezett felújítési munkálatokkal kapcsolatban

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

16,00 - Zenta - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. április 19.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

2024. április 20.

09,00 - Szabadka - Találkozó dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadóval

10,00 - Szabadka - Vendégszereplés a Keresztény Értelmiségi Szövetség közéleti fórumán

2024. április 22.

08,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)