A kapituláció és a megadás nem opció

Összefeszült az ellenzék és a hatalom a köztársasági képviselőház ülésén

Az elmúlt időszakban sok esetben elmaradt az európai intézmények támogatása a Belgrád–Pristina párbeszédben, annak ellenére hogy Belgrád igyekezett eleget tenni a kötelezettségeinek. Szerbia számára viszont fontos az európai út, a stabilitás és a béke megőrzése, hiszen csak így tud az ország a népnek jóllétet teremteni. Az eurointegrációs folyamatok – még ha a teljes jogú tagság a jelen pillanatban oly távolinak is tűnik –, a polgárok érdekeit szolgálják – emelte ki Aleksandar Vučić, államfő a köztársasági képviselőház tegnapi ülésén, amelynek napirendjén a Belgrád–Pristina párbeszéd 2022. szeptember 1-je és 2023. január 15-e közötti időszakról szóló jelentése szerepelt.

A jelentést az államfő ismertette, hiszen ő a főtárgyaló ebben a kérdésben. Elmondta, hogy Oroszország Ukrajna területeinek megszállásával a Belgrád–Pristina párbeszéd egy új fordulatot vett, ugyanis a pristinai ideiglenes intézmények olyan intézkedésekbe kezdtek – többek között a speciális erők által végrehajtott rendőri akciókkal Észak-Koszovó községeiben –, amelyek célja olyan konfliktusok kialakítása volt, amely Szerbiát az unióval és a NATO-val állítja szembe.

Legutóbb decemberben, amikor a koszovói szerbek kivonultak az intézményekből, a barikádok felállításával üzentek a helyiek a Nyugat felé, hogy segítsenek nekik gátat vetni az észak-koszovói szerbek elleni üldöztetésnek. Vučić szerint a Nyugat egy része megértette a történések hátterét, mégis úgy döntött, véget vet az évek óta elhúzódó balkáni konfliktusnak. Új keretek közé helyzeték a tárgyalásokat. Aleksandar Vučić kiemelte, nem írt alá semmit, nem is kérte erre senki, viszont új feltételek közé szorították a Belgrád–Pristina párbeszédet. Mint mondta arról nem beszélhet, hogy a francia–német terveben mi áll pontosan, ám amennyiben ahhoz Szerbia nem tartja magát, akkor az eurointegrációs folyamatait leállítják, és nemcsak hogy leállnak a külföldi direkt beruházások, hanem visszavonják ez eddigi befektetéseket is. Elmondta, a francia–német terv része, hogy Szerbia nem állít akadályt Koszovó nemzetközi szerveibe való felvételnek, a másik fél pedig nem állít akadályt a Szerb Községek Közösségének létrehozásában. Vučić úgy fogalmazott, nem fogja megengedni, hogy Szerbiát szankciókkal sújtsák, kész tárgyalni az albán féllel, mindenről, a nehéz kérdésekről is. Felsorolta az államvezetés előtt álló feladatokat, így a régió stabilitásának és békéjének megőrzését, a Szerb Községek Közösségének létrehozása melletti kitartást. Mint mondta, mindent meg kell tenni, hogy a koszovói szerbek biztonságban legyenek. Elmondta, az oklevelek, személyes dokumentumok, a rendszámtáblák, a tudomány és más területet érintő tárgyalások folytatása mindkét fél érdekét szolgálja. Ugyanakkor Szerbia szeretné megőrizni saját függetlenségét, katonai semlegességét, és folytatni kívánja európai útját. A mintegy egy órás beszéde végén, amikor az ellenzéki képviselők transzparenseket mutattak fel, kihangsúlyozta Szerbia számára a kapituláció és a megadás nem opció.

A vita során Jahja Fehratović, a Szabadság és Megbékélés Pártja képviselője felhívta a figyelmet, hogy bár Koszovó kérdése elsősorban a szerb és az albán lakosságot érinti a legérzékenyebben, mindannyiunk, az egész régió sorsára kihat, így arra kérte az államfőt, tegyen azért, hogy megőrizze a régió stabilitását és békéjét. Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői csoportjának vezetője is erre mutatott rá, hogy a Koszovó kérdése mindannyiunk életét befolyásolja. Elmondta, a VMSZ mindig az európai út mellett állt ki, ám most felmerült a kérdés, hogy vajon az unió kívánja-e Szerbiát a saját soraiban, hiszen az integrációs folyamatok során Szerbia mindent megtett, amit az EU megkövetelt tőle. Kiemelte, mély csodálattal figyeli a koszovói szerbek kitartását abban a helyzetben, amibe kerültek. Ezt a megjegyzését a többségi párt tapssal üdvözölte. Pásztor Bálint kiemelte, Szerbiának segítenie kell a saját népét, és mint mondta őt személy szerint nem zavarja, hogy évente Szerbia 900 millió euróval segíti a koszovói szerbeket és az sem, hogy támogatást nyújt a szerbségnek bárhol is élnek a világban, hiszen a vajdasági magyarság jelentős támogatást kap Magyarországtól. Ez a támogatás pedig nemcsak a vajdasági magyaroknak kedvez, hanem az ország minden lakosságát érinti. Emlékeztetett a Magyarország és a Szerbia közötti történelmi megbékélésre, amitől kezdve számos infrastrukturális, energetikai és számos más közös projektumot sikerült megvalósítani. Elmondta, ebből a megbékélésből is látszik, hogy nem a szerbekben van a baj, ahogy a magyarokban sem. Felhívta a figyelmet, a világon nincs egy ország, amely lemondana a saját területéről, ha az a saját függetlenségét kiáltaná ki. A trianoni megállapodást hozta fel példaként, amikor Magyarország területének kétharmadát csatolták el más országokhoz. Száz évvel később már más jogszabályok érvényesek és véleménye szerint mindenkinek tiszteletben kellene tartani a nemzetközi jogokat. Kitartásra ösztönözte az államfőt az előtte álló tárgyalásokban.

Ezt követően Aleksandar Vučić megköszönte Pásztor Bálintnak, hogy megértette mindazt amit a Belgrád–Pristina párbeszédben tett az ország, ám mondatait nem tudta befejezni ugyanis a demokratikus ellenzéki képviselők, akik korábban kétségbe vonták a nyugati tervezetet, az EU-tárgyalások új kereteit, arra szólították fel az államfőt, ne tartson semmit titokban, ismertesse a képviselőkkel, milyen ultimátumot állított a Nyugat-Szerbiával szemben, anélkül nem tudnak vitát folytatni Koszovóról. Az ellenzék pedig arra szólította fel az államfőt mondjon nemet a Nyugat követeléseinek, hiszen az Koszovó függetlenségének elismerése felé vezet. Transzparenseket emeltek fel, „Nem a kapitulációnak” jelmondattal, pillanatok alatt elszabadultak az indulatok. Szurkolócsoportok összecsapására hasonlított az ülés, amíg az ellenzék „Árulás”, majd „Koszovó Szerbia szíve” mondatokat skandáltak, a hatalmi képviselők állva tapsoltak Vučić reakcióira. Végül az ellenzéki képviselők az államfő felé indultak meg, de közbeavatkoztak a biztonságiak, a hatalmi párt képviselő pedig falat álltak az államfő előtt. Fizikai összecsapásra is sor került a hatalmi és ellenzéki képviselők között. Hosszú percekig eltartott, mire a képviselők hajlandóak voltak a helyükre ülni, majd egy újabb ellenzéki akció is volt. A munkarendi szabályzat feltartásával vonultak az elnöklő elé és megpróbálták az éppen felszólaló elől is elragadni a mikrofont. A felébresztett indulatok és feszültség a két oldal között a vita során a késő délutáni órákban is tartott.

MH

2023. március 9.

14,00 - Palics - Látogatás a Miroslav Antić Általános Iskolában

2023. március 10.

11,00 - Szabadka - Lányi Ernő halálának 100. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés

2023. március 11.

09,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

2023. március 15.

15,00 - Bácskossuthfalva - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

17,00 - Szabadka - Találkozó Nagy Jánossal, Magyarország Miniszterelnöki Irodáját vezető államtitkárával

18,00 - Szabadka - az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség

2023. március 16.

14,00 - Szabadka - a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának ülése

2023. március 18.

11,00 - Szabadka - Dr. Trócsányi László előadása az ösztöndíjas joghallgatóknak

2023. március 21.

09,00 - Szabadka - Találkozó a Magyar Nemzeti Tanács vezetésével

2023. március 23.

18,00 - Szabadka - A Bunyevác irodalom gyöngyszemei c. kétnyelvű sorozat első négy kötetének könyvbemutatója, a Szabadkai Városi Könyvtár és a bajai székhelyű Bunyevác Kulturális Intézet szervezésében

2023. március 24.

11,00 - Szabadka (Zorka HK) - A vízhálózat bővítése munkálatainak megtekintése

2023. március 26.

20,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

 

2023. március 27.

14,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban kedden 18 órakor)

2023. március 31.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

2023. április 1.

10,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának közmeghallgatása

2023. április 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,15 - Szabadka - Találkozó fiatal matematikusokkal

2023. április 6.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 34. ülése

2023. április 7.

11,15 - Szabadka - Találkozó Msgr. Santo Gangemi érsekkel, szentszéki nagykövettel, Szerbia új apostoli nunciusával

2023. április 11.

11,30 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

2023. április 12.

17,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2023. április 13.

10,00 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

 

2023. április 19.

09,15 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

 

2023. április 20.

12,00 - Szabadka - dr. Bíró Károly, Szabadka egykori, városépítő polgármestere felújított házának átadása (Radić fivérek utca 7.)

14,30 - Belgrád - Parlamenti ülés

19,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Tavaszi Ülésszak I. ülése)

 

2023. április 21.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés (a Rendes Tavaszi Ülésszak II. ülése)

2023. április 22.

10,00 - Szabadka - Előadás megtartása a Joghallgatók Önképző Szervezete kurzusnapján

2023. április 25.

10,00 - Belgrád -  Parlamenti ülés

2023. április 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,30 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. május 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

19,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2023. május 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 35. ülése

2023. május 8.

12,00 - Tiszaszentmiklós - a Tiszaszentmiklós - Hódegyháza út felújítási munkálatainak megtekintése

2023. május 11.

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Tanácsának ülése

2023. május 12.

11,00 - Szabadka - Interjú a Euronews Serbia számára

2023. május 15.

13,30 - Szabadka - Találkozó dr. Gyeney Laurával, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójával

2023. május 17.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

19,15 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

2023. május 18.

18,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottságának ülése

2023. május 19.

09,00 - Budapest - A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) ülése

2023. május 20.

10,00 - Kishegyes - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2023. május 21.

16,00 - Palics - Üdvözlőbeszéd megtartása a Folk Music Fest népzenei fesztiválon

2023. május 22.

17,00 - Bácsfeketehegy - a VMSZ Tanácsának és Elnökségének alakuló ülése

2023. május 23.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. május 24.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. május 25.

11,00 - Szabadka - a Sajtótájékoztató a Magyar Nemzeti Tanácsban

2023. május 26.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

2023. május 27.

12,00 - Szabadka - XI. Vajdasági Vágta

2023. május 29.

09,30 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

12,00 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

2023. május 30.

15,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (III. rendkívüli ülés)

2023. május 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2023. június 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 36. ülése

2023. június 2.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ Szabadkai Városi Szervezetének vezetőivel

09,30 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ Adai Községi Szervezetének vezetőivel

10,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ Topolyai Községi Szervezetének vezetőivel

10,30 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ Magyarkanizsai Községi Szervezetének vezetőivel

11,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ Zentai Községi Szervezetének vezetőivel

2023. június 3.

11,30 - Palics - a 17. IAU 6, 12, 24 órás, 50,100 km nemzetközi ultramaraton országos bajnokság ünnepélyes megnyitója

2023. június 4.

16,00 - Királyhalom - Megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

2023. június 5.

08,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. délelőtti tájékoztató műsorában (élő)

13,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban holnap 18 órakor)

13,45 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2023. június 6.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. június 7.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. június 8.

11,00 - Kecskemét (Magyarország) - Köszöntőbeszéd megtartása a felújított szecessziós városháza avatóünnepségén

2023. június 10.

16,00 - Palics - A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület által 10. alkalommal megszervezett Palicsi Magyar Sokadalom ünnepélyes megnyitója

19,00 - Szabadka - A szecesszió rendhagyó arcai c. kiállítás megnyitója