Turisztikai fejlesztés a természet ölelésében

A Prosperitati Alapítvány támogatásával megépített Navigator Apartmanházban 49 vendég üdülhet

Ünnepélyes keretek között tegnap formálisan is átadták rendeltetésének a palicsi Vértó partján a Navigator Apartmanházat, amelynek ablakaiból a Palicsi-tó és az épülő akvapark is látható. Az említett idegenforgalmi fejlesztés Magyarország Kormányának és a Prosperitati Alapítványnak a támogatásával valósult meg. A rendezvényen többek között részt vett Csallóközi Eszter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, továbbá Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, dr. Pásztor Bálint, Szabadka városi képviselő-testületének elnöke, dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke és dr. Somogyi Sándor, az igazgatóbizottság elnökhelyettese.

A Navigator Apartmanház az itthon maradás szép példája – emelte ki alkalmi beszédében Pásztor István, ezzel utalva arra, hogy a létesítmény családi vállalkozásként működik, amelynek irányításában a fiatalok is részt vesznek. Rámutatott, ahhoz, hogy egy turisztikai célhely fellendüljön, két elem elengedhetetlen, egyrészről a tartalom, másrészről a közlekedési infrastruktúra.

– Palicson a tartalom adva van. A tartalom mellett persze az is fontos, hogy a vendégek eljussanak egy-egy turisztikai célhelyre. A közlekedési infrastruktúra is adva van, vasút és kerékpárút is rendelkezésre áll – hangsúlyozta Pásztor István.

Mint a VMSZ elnöke később a sajtónak nyilatkozva kiemelte: „Vajdaság, és ezen belül Palics, a turistáknak részben a természeti és az épített örökségét kínálhatja fel, részben pedig azt, amivel ehhez az örökséghez az alkotás folyamatában hozzájárulunk.”

Az, amivel Vajdaság és Palics idegenforgalmi szempontból rendelkezik, nem kevés – hangsúlyozta sajtónyilatkozatában Pásztor István. Mint hozzátette, a turizmus az asztalnál kezdődik és az ágynál végződik, vagyis ki kell építeni azokat a kapacitásokat, amelyek a XXI. század harmadik évtizedében versenyképes módon tudják kielégíteni ezt az igényt.

– Azért fogalmazódott meg a turizmusfejlesztés stratégiája, hogy segítsünk azoknak az embereknek és vállalkozóknak, akik már ezen a területen tevékenykednek, de azoknak is, akik turizmussal kívánnak foglalkozni. Palics előtt szép jövő áll. Remélem, hogy az a generáció, amelyiknek én is a tagja vagyok, olyan körülményeket tud teremteni, amelyek méltóvá teszik Palicsot a múltjához – fejtette ki Pásztor István.

A Turisztikai Stratégia végrehajtásával kapcsolatban a VMSZ elnöke megjegyezte, hogy a meghirdetett pályázatokon az érdeklődés nem volt akkora, mint amekkorára az előzetes, a lehetőség megvalósulása előtt jellemző érdeklődés alapján számítottak. Ugyanakkor a fejlesztés folyamata hosszú, hiszen tekintettel a turisztika jellegzetességeire, ebben az ágazatban lassúbb a növekedés, mint például az iparban – jegyezte meg Pásztor István. A VMSZ elnökének szavai szerint a pályázatokat nem szabad felfüggeszteni, illetve nem szabad feladni a meggyőződést, hogy vannak és lesznek olyanok, akik a turizmus területén próbálnak érvényesülni.

63 MILLIÓ DINÁROS BERUHÁZÁS

A Turisztikai Stratégia, illetve az idegenforgalom fejlesztése kapcsán hasonló szellemiségben nyilatkozott a sajtónak JuhászBálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője: „A turizmus területén az eddigi eredmények szerényebbek, mint azt mi szeretnénk. Ezért dolgoztunk ki önálló stratégiát és írtunk ki pályázatokat. Az idén tavasszal már átadtuk a zentai Hotel Royalt. Még sok munka vár ránk Zentán is, ám egy minőségi szálláshely mindenképpen alapja a turizmus fejlődésének. Már nem csak terv, hogy beruházzunk a turizmusba, hiszen nagyjából másfél éve lezártuk a pályázatokat, amelyeknek a megvalósítása most aktuális. Év végéig Újvidéken, Óbecsén és Szabadkán is hotelfejlesztés befejezése esedékes, míg panziófejlesztés Zentán és Szabadkán is zajlik. Ha mindez befejeződik, hatalmas lépést teszünk meg előre annak érdekében, hogy a turisták ne csak idejöjjenek, hanem több napot itt maradjanak.”

A Navigator Apartmanház tekintetében Juhász Bálint elmondta, hogy a fejlesztés két pályázati körben valósult meg. Összesen több mint 63 millió dináros beruházásról van szó, ebből az összegből a Prosperitati Alapítvány 23,5 millió dinárt biztosított vissza nem térítendő támogatásként – mondta Juhász Bálint.

A CSALÁDI VÁLLALKOZÁS ÚJ ÁLLOMÁSA

Dejan Zakić, a Navigator Apartmanház társtulajdonosa az egybegyűltekhez szólva felelevenítette, hogy családja immár 1992 óta magánvállalkozás tulajdonosa, kezdetben üdítőital-töltő üzemet működtetett, majd később kiskereskedelmi üzleteket nyitott. Két évtized után fordultak az idegenforgalom irányába, mivel a család értékelése szerint ennek van a legnagyobb jövője Palicson – emelte ki. Mint hozzátette, a tervek megvalósításának első lépéseként megvásárolták a Vértó partján található telket, a szálláshely kiépítése 2018 végén kezdődött meg és 2021 végén fejeződött be.

– Az elmúlt éveket számos nehézség jellemezte, ezért különösen nagy sikerként éljük meg, hogy elkészült az apartmanház. Minden korábbi fejlesztést önerőből valósítottunk meg. Saját forrásokból az elmúlt évtizedekben több mint egymillió eurót fektettünk be a vállalkozásba. Külső forrásokat korábban nem vettünk igénybe. A Prosperitati Alapítványtól elnyert támogatásnak köszönhetően kiugró fejlődés vette kezdetét. Az épületben összesen 16 apartman található, ezek legtöbbje kétszemélyes, ám a pótágyakkal összesen 49 vendéget tudunk elszállásolni. A magyar kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatása nélkül, kizárólag önerőből, legalább még 10 évre lett volna szükség ahhoz, hogy megvalósítsuk a beruházást – taglalta Dejan Zakić.

TÖBBDIMENZIÓS FEJLŐDÉS

A palicsi turizmus szempontjából egy valódi gyöngyszemet sikerült átadni – jegyezte meg NagyImre, akinek szavai szerint az idegenforgalom fejlesztésével a tér és a település ugyancsak fejlődik. E harmonikus fejlődés nélkül nincsen turizmus, nincsen vendégvárási lehetőség – hangsúlyozta. Palicson a szálláskapacitások gyors fejlődése, a szebbnél szebb panziók építése, valamint a fürdőváros rendezése és kulturális rendezvényekkel, azaz idegenforgalmi tartalmakkal való feltöltése egyre színesebbé és tartalmasabbá teszi ezt a turisztikai célhelyet – mutatott rá Nagy Imre. Kiemelte, a Navigator Apartmanház, a többi panzióval együtt, gyakorlatilag tovább gerjeszti a fürdőturizmust, és az azt kiszolgáló infrastruktúrák befejezését, valamint a tartalmi színfoltok változatosságának idevarázslását, hogy az előbb említett két kulcstényező, a szállás és a vonzerő igénye kielégítődjék és magas szintű vendégvárást eredményezzen.

– Palics fejlesztése hosszantartó folyamat lesz, amelyben a tavat vissza kell adni rendeltetésének, azaz a fürdőzőknek, a horgászoknak, a vitorlázóknak és a rendezvényekre idelátogatóknak. Ez jelentős beruházást igényel majd Palicstól, de Szabadkától is. Szükség van a csatornahálózat és a szennyvíztisztítás technológiai fejlesztésére, továbbá a zöldövezetek kialakítására és fejlesztésére, de a rendezvények változatosságának, valamint szezonalitásának a meghosszabbítása is szükségszerű, hiszen a szállásadók erre várnak, ők állandóan nyitva tartanának. A Prosperitati Alapítvány hozzájárult az idegenforgalom fejlesztéséhez, és büszkék vagyunk arra, hogy ennek az apartmanháznak a kialakításában is részt vett – fogalmazott Nagy Imre.

P.E.

2022. november 2.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,15 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

12,00 - Szabadka - Találkozó dr. Gyeney Laurával, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatójával  

15,00 - Szabadka - Megemlékezés az 1944/45-ös ártatlan áldozatok tiszteletére

2022. november 3.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 28. ülése

19,00 - Belgrád - a VMSZ Belgrádi Városi Szervezete lakossági fóruma (vendégek: Főtisztelendő Msgr. Stanislav Hočevar belgrádi érsek-metropolita és Pásztor Bálint)

2022. november 4.

12,00 - Szabadka - a Jasenovac és Janko Čmelik utcák kereszteződésénél levő beruházás megtekintése, ahol megtörtént a régi átemelő szivattyú cseréje

18,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2022. november 7.

09,00 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Őszi Ülésszak II. ülése)

11,00 - Belgrád - a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalának és Magyar Összefogás listájának látogatása a szerbiai Parlamentben 

12,00 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

 

2022. november 8.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

 

2022. november 9.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2022. november 10.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

15,10 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Őszi Ülésszak II. ülése)

17,00 - Szabadka - a Magyar Összefogás lakossági fóruma

2022. november 13.

07,30 - Szabadka - Szavazás a nemzeti tanácsi választáson

20,00 - Eredményvárás a VMSZ-ben

2022. november 16.

12,00 - Szabadka - Interjú a Politika napilap számára

15,10 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

16,00 - Magyarkanizsa - a VMSZ Tanácsának ülése

2022. november 24.

20,00 - Újvidék - Vendégszereplés a Vajdasági Televízió Fókuszban c. műsorában (élő)

 

2022. november 25.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

17,00 - Szabadka - Ünnepség a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar napja alkalmából

2022. november 26.

11,00 - Kishegyes - a Községi Képviselő-testület községnapi díszülése

2022. november 27.

15,00 - Bácskossuthfalva - Csubela Ferenc, a VMSZ első elnöke halálának évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés

2022. november 28.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

2022. november 30.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2022. december 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 29. ülése

2022. december 2.

11,00 - Szabadka - Találkozó Szakállas Zsolt vajdasági kormányalelnökkel, Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi titkárral

12,00 - Szabadka - Látogatás a Majsai Úti Általános Iskolában

2022. december 4.

19,00 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

 

2022. december 5.

09,30 - Belgrád - A Parlamenti Kollégium ülése

11,10 - Belgrád - Parlamenti ülés (a Rendes Őszi Ülésszak III. ülése)

2022. december 6.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés 

16,00 - Szabadka - Találkozó a Magyar Összefogás lista tagjaival

2022. december 7.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

11,15 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban holnap 18 órakor)

16,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

 

 

2022. december 8.

11,00 - Szabadka - A Magyar-szerb-osztrák üzleti lehetőségek magyar vállalkozások számára c. konferencia megnyitása

2022. december 9.

11,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Őszi Ülésszak III. ülése)

2022. december 14.

10,00 - Szabadka - a zsinagóga audiovizuális prezentációjának átadása és az épület akadálymentes feljárójának használatba helyezése

 

2022. december 15.

08,45 - Szabadka - a Cim Gas Kft.  kiemelt jelentőségű közepes és nagyléptékű gazdasági fejlesztés megtekintése

2022. december 16.

08,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - a Magyar Nemzeti Tanács alakuló ülése

2022. december 17.

12,00 - Belgrád - A Szerbiai Szocialista Párt kongresszusa

2022. december 20.

11,00 - Szabadka - A YU ECO TV In medias res plus c. műsorának felvétele (szerb nyelven; adásban pénteken 20 órakor)

2022. december 21.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

12,00 - Szabadka - A TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (szerb nyelven; adásban ma 20 órakor)

2022. december 22.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 30. ülése

2022. december 23.

09,30 - Szabadka - a Szabadkai Magyar Rádió Mérleg c. műsorának felvétele (adásban ma 14 órakor) 

11,00 - Szabadka - A Vajdasági Televízió Napjaink c. műsorának felvétele (adásban hétfőn 20 órakor)

2022. december 26.

07,40 - Szabadka - Vendégszereplés az RTV Reggeli Műsorában (élő)

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

14,30 - Belgrád – A Parlament Igazságügyi, Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Bizottságának ülése

21,00 - Belgrád - Parlament - szavazás (a Rendes Őszi Ülésszak IV. ülése)

2022. december 28.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

 

2022. december 29.

08,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

09,00 - Szabadka - a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának ülése

11,00 - Szabadka - Hagyományos önkormányzati újévi sajtófogadás

12,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó számára

2022. december 30.

13,15 - Hajdújárás - Találkozó a Magyar Nemzeti Tanács tagjaival

2023. január 10.

11,00 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

13,30 - Szabadka - A Pannon TV Szubjektív c. műsorának felvétele (adásban ma 19:30-kor)

2023. január 12.

13,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

14,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2023. január 16.

10,00 - Belgrád - Találkozó Goran Vesić, épitésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési miniszterrel

2023. január 17.

12,00 - Ludas - a Magyarkanizsai út (5-ös számú helyi jellegű út) Szabadka Város Önkormányzatának területén található szakaszán elvégzett felújítási munkálatok megtekintése

2023. január 18.

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2023. január 19.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 31. ülése

2023. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2023. január 26.

11,00 - Csantavér - Látogatás a Hunyadi János Általános Iskolában

2023. január 27.

08,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

13,30 - Belgrád - Találkozó Maja Popovićtyal, Szerbia igazságügyi miniszterével

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából