Összefogással semmi sem lehetetlen

A Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesülete és a Prosperitati Alapítvány szakmai konferenciája

A Kárpát-medencének nincs még egy olyan régiója, mint Vajdaság: a gazdasági fejlődés, a politikai stabilitás, a morális és egyéb más válságok után bekövetkező összefogásnak köszönhetően a vajdasági magyarság a leginkább összeszedettebb, összefogottabb, politikailag legegységesebb, illetve gazdasági szempontból az egyik legfejlettebb közössége a magyar nemzetnek – mondta Potápi Árpád János, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának államtitkára Palicson, ahol a vajdasági magyar vállalkozó közösség tagjai gyűltek össze. A Connect&Grow szakmai konferenciát első alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesülete (VMV) és a Prosperitati Alapítvány.

A találkozót az alapítvány által megvalósított Vajdasági Gazdaságfejlesztési Program és a Vajdasági Mentorprogram folytatásaként álmodták meg a szervezők. A kétnapos konferencia ugyanis lehetőséget nyújt a vajdasági vállalkozói közösségnek a tapasztalatok és az innovatív ötletek megosztására, és ezáltal biztosítja a lehetőséget a továbbfejlődésre. Emellett kapcsolatok kiépítését is szorgalmazza, elsősorban a VMV tagjai és a Kárpát-medencei vállalkozói közösség tagjai között – hangzott el a konferencia megnyitóján, amelyre csaknem 200 vállalkozás képviselői érkeztek a szecesszió egyik gyöngyszemének számító Vigadó épületébe.

A csodálatos helyszínválasztást Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is kiemelte beszédében. A résztvevőket a házigazdák nevében Tóth Tamás, a VMV elnöke és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője köszöntötte.

A vajdasági magyar vállalkozók első szakmai konferenciájának nyitóünnepségén Potápi Árpád János emlékeztetett azokra a háborús évekre is, amelyekből kénytelen volt felemelkedni a vajdasági magyar közösség, és megteremteni azokat a feltételeket és körülményeket, amelyekben megmaradhat. Méltán lehetnek büszkék magukra, hisz egy sor olyan ötlettel álltak elő az összmagyarság és a magyar kormány számára is, amely kiutat jelentett a nemzetpolitika számára – mondta az államtitkár. Beszédében visszautalt a kettős állampolgárság megvalósításának jelentőségére, amelynek ötlete szintén Vajdaságból indult, és első lépés volt a magyar nemzet egységének megteremtésére.

Kiemelte, hogy innen indult a gazdaságfejlesztési program is, amely Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének jóvoltából került a magyar kormány elé. Hangsúlyozta annak a közvetítő szerepnek a jelentőségét is, amelyet a mai napig a VMSZ teljesít Szerbia és Magyarország jó kapcsolatában. Ennek révén ugyanis olyan Európa szinten is példaértékű stratégiák kerülnek megvalósításra mint a gazdaságfejlesztési program – emelte ki Potápi Árpád János.

A 2015-ben megálmodott programot az elmúlt hét évben sikeresen, egyetlen botrány nélkül valósítja meg a Prosperitati Alapítvány – hangsúlyozta beszédében Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke.

– A programnak több mint 14 ezer kedvezményezettje lett Vajdaság-szerte. Ennek köszönhetően elmondható az, hogy nincs egyetlen olyan, magyarok által lakott település sem a tartományban, amelynek a területén legalább egy nyertes pályázó ne volna. Ez természetesen nemcsak a vállalkozóknak, cégeknek, mezőgazdasági termelőknek jelentett előnyt, hanem a munkavállalóknak is – utalt az alapítvány által támogatott törvényes működési formák előnyeire Pásztor Bálint, amelyekkel a szürkegazdaságot is visszaszorították területeinken. Hozzátette: több ezer olyan munkavállalóról beszélünk, akik már lehet, hogy nem Vajdaságban élnének, ha nincsenek a magyar vállalkozóink, ha nem él a program, és a magyar kormány mindezt nem támogatja.

– Az elmúlt években a vajdasági magyar közélet teljes egésze, a politikai és a gazdasági szféra is egy csónakban evez, egy irányba húz. Az eredmények azért jöhettek létre, mert egyrészt mögöttünk volt Magyarország Kormánya, másrészt pedig azért, mert összekapaszkodtunk és növekedtünk az elmúlt hét év során – utalt a találkozó alapgondolatára a VMSZ alelnöke.

A Connect&Grow szakmai konferencia résztvevői két napon át több mint 10 előadót hallgathatnak meg. A vajdasági magyar vállalkozók már régen szerettek volna egy nekik, róluk szóló konferenciát – mondta köszöntőbeszédében Tóth Tamás, a VMV elnöke.

– Ami tegnap még álom volt, ma valóság, az elkövetkező két nap pedig lehetőség. Lehetőség a vállalkozóink számára, hogy tapasztalt, sikeres, nagy életművel rendelkező előadóktól, vállalkozóktól tudjanak tanulni praktikákat, tapasztalatot szerezni, amelyeket már hétfőtől saját vállalkozásaikban alkalmazhatnak. Ezáltal hozzájárulunk ahhoz, hogy elérjék céljaikat, sikerre vigyék vállalkozásaikat. Emellett a VMV egyesület arra törekszik, hogy összekösse a területeinken tevékenykedő magyar vállalkozókat. Mert ahogyan Széchenyi mondta: „Egynek minden nehéz, de soknak semmi se lehetetlen” – utalt az idézettel a konferencia elnevezésére az egyesület elnöke, miszerint összekapaszkodva lehet növekedni és fejlődni.

A konferenciát a Prosperitati Alapítvány által megvalósított gazdaságfejlesztési program és a mentorprogram folytatásaként említette beszédében Juhász Bálint, az alapítvány ügyvezetője is.

– Azt szeretnénk, ha a találkozó nemcsak egy lenne a konferenciák sorában, hanem valóban pluszt jelentene a vállalkozóink számára. Tudástranszfert, tapasztalatszerzést szeretnénk nyújtani, és gyakorlati felkészülést az üzleti élet kihívásaira. Sikerült a legjobb előadókat és a legjobb feltételeket is megteremteni ehhez – utalt a konferencia mesés helyszínére az ügyvezető. Hozzátette: az ötlet sikerét a nagy érdeklődés is alátámasztja.

– A vállalkozások képviselői mellett 25 olyan kis családi vállalkozás is részt vesz a kétnapos konferencián, amely plusztartalmakat biztosít a résztvevőknek szolgáltatóként, kiállítóként, kóstoltatóként. A találkozó tehát megmutatkozási lehetőség is: láthatunk bemutatót az egészséges életmódról, csodálhatunk fajátékokat, egyedi papucsokat, kipróbálhatjuk az IT-világ újdonságait is, de a banki kínálatok is jelen vannak – hívta fel a figyelmet a kísérőprogramok sokszínűségére a médiának adott nyilatkozatában Juhász Bálint. Hozzátette: a konferenciát hagyományteremtő szándékkal rendezték meg. A résztvevők száma és a vibráló hangulat pedig alátámasztja, hogy a találkozóra a jövőben is szükség van – szögezte le a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

A résztvevőket a nyitónap estéjén szecessziós sétára és Networking partyra invitálták a szervezők, ma viszont az előadások és a panelbeszélgetés után városnézéssel fejeződik be a vajdasági magyar vállalkozók első szakmai konferenciája.

TÓTH D. LÍVIA

 

2023. július 5.

10,00 - Belgrád - Találkozó Nikola Selakovićtyal, a szerbiai Kormány munkaügyi, foglalkoztatási, szociális és harcosügyi kérdésekkel megbízott miniszterével

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

14,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

14,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

14,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

18,00 - Szabadka - Központ - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,30 - Szabadka - Zorka - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 6.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 37. ülése

14,00 - Palics - II. Nyárhangoló Fesztivál

18,00 - Palics - Találkozó Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével

2023. július 7.

13,00 - Szabadka - Munkamegbeszélés az 6. Szabadkai Félmaratonnal kapcsolatban

18,00 - Szabadka - Vasutas - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

18,45 - Szabadka - Interjú a Politika napilap számára

19,00 - Szabadka - Makkhetes - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 10.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

19,00 - Kelebia - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 11.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

18,00 - Szabadka - Bajnát-Harcosok Sorakozója - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

19,00 - Nagyfény - a VMSZ helyi szervezetének tisztújító taggyűlése

2023. július 13.

18,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának alakuló ülése

2023. július 14.

10,00 - Szabadka - Sajtótájékoztató a VMSZ-ben

15,00 - Szabadka - Interjú a Mandiner hetilapnak

19,00 - Szabadka (Zorka HK) - XI. Buckai Lángos Fesztivál

2023. július 15.

18,00 - Palics - A Nyári Koncertek a Zenepavilonban elnevezésű rendezvénysorozat megnyitója

2023. július 16.

11,30 - Hajdújárás - VII. Rózsa Sándor Fesztivál

2023. július 18.

11,00 - Újvidék - Az Újvidéki Egyetem Tanácsának ülése

11,30 - Újvidék - A Gazdasági Akadémia Univerzitás ünnepsége

2023. július 19.

10,00 - Ludas - a gázvezeték-hálózat bővítési munkálatainak megtekintése 

11,00 - Szabadka - Interjú a politika napilapnak

13,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (IV. rendkívüli ülés)

2023. július 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 24.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 25.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

15,00 - Belgrád - Parlament - szavazás - az oktatási miniszter megválasztása

2023. július 26.

12,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2023. július 27.

10,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

2023. augusztus 2.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

16,00 - Szabadka - a VMSZ Elnökségének ülése

2023. augusztus 3.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 38. ülése

15,40 - Palics - Vendégszereplés a Pannon Rádió Városépítők c. műsorában (élő)

2023. augusztus 19.

16,00 - Szabadka - Találkozó Tuzson Bencével, Magyarország igazságügyi miniszterével

17,00 - Szabadka és Palics - A VMSZ Szent István-napi rendezvénye

2023. augusztus 29.

09,30 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

2023. augusztus 31.

07,30 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

09,00 - Hajdújárás - A vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő központi ünnepsége

10,00 - Nosza - Ünnepség a Noszai Művelődési Ház és a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény noszai kihelyezett tagozata átadása alkalmából

2023. szeptember 1.

12,00 - Szabadka - Ünnepélyes zászlófelvonás

12,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület városnapi ünnepi ülése

2023. szeptember 4.

13,15 - Szabadka - Találkozó Tomislav Momirovićtyal, bel- és külkereskedelmi miniszterrel

2023. szeptember 5.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés (V. rendkívüli ülés)

2023. szeptember 6.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

13,30 - Zenta - Találkozó dr. Aleksandar Martinović, szerbiai államigazgatási és önkormányzati miniszterrel 

2023. szeptember 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 39. ülése

10,00 - Palics - a Connect + Grow konferencia megnyitása

2023. szeptember 15.

16,00 - Topolya - Találkozó Magyar Leventével, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettesével

16,30 - Topolya - A Gebi Kft. fennállása 40. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség és a kiemelt jelentőségű nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztése második ütemének ünnepélyes átadása

2023. szeptember 20.

11,00 - Szabadka - Találkozó Kádár Lara és Priboj István sportolókkal

16,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének ülése

2023. szeptember 26.

11,00 - Magyarkanizsa - Találkozó dr. Aleksandar Martinović, szerbiai államigazgatási és önkormányzati miniszterrel 

15,45 - Szabadka - Találkozó a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetem küldöttségével

2023. szeptember 29.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

11,00 - Szabadka - a VMSZ városi szervezete elnökségének ülése

2023. október 1.

10,00 - Szabadka - Ferencvárosi (Budapest) küldöttség fogadása

12,00 - Szabadka - a Szabadkai Közkórház napja alkalmából szervezett ünnepség

2023. október 3.

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,45 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

2023. október 5.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 40. ülése

2023. október 6.

11,00 - Elemér (Nagybecskerek város) - központi megemlékezés az aradi vértanúk kivégzésének évfordulóján (nemzeti gyásznap)