„A VMSZ megkérdőjelezhetetlenül győztes csapat”

Pásztor Bálint: Mindenki büszke lehet magára, aki a VMSZ-re szavazott

„Az, hogy a nemzet ilyen mértékű fogyása ellenére ennyire nagy a VMSZ támogatottsága, arra kötelez bennünket, hogy a jövőben még határozottabban küzdjünk minden egyes vajdasági magyarért.” – hangsúlyozta dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke a Magyar Szónak nyilatkozva.

A szerdán készült interjúban a december 17-ei köztársasági és tartományi parlamenti választások eredményét elemezte, továbbá kitért a majdani koalíciós tárgyalásokra, de részben a vajdasági magyar politikai színtéren jellemző viszonyokra ugyancsak.

Az aktuális részeredmények szerint a tavalyi parlamenti választáshoz képest országos szinten mintegy 4300-al több szavazatot kapott a VMSZ. Az Ön olvasatában ez mit szemléltet?

– Ez az eredmény azt jelenti, hogy a VMSZ-nek sikerült megőriznie politikai súlyát, sőt, növelnie azt. Azt is láttatja, hogy a vajdasági magyar közösség továbbra is jelentős politikai tényező a szerbiai belpolitikában. Ez azért van, mert a vajdasági magyarok azt tették, amire a kampányban kértük őket: egy személyként álltak a VMSZ mellé. Az emberek méltányolják a VMSZ az elmúlt években és évtizedekben a közösség érdekében végzett munkáját. Újfent fel lehetne sorolni mindazt, amiről a kampány során beszéltünk, vagyis azt, hogy mi minden köszönhető annak, hogy az elmúlt években és évtizedekben a vajdasági magyar közösségnek a VMSZ képében volt érdekképviselete.

A tartományi parlamenti választáson 2016-ban 47 034 szavazatot kapott a VMSZ, 2020-ban 75 218-at, most pedig, a részeredmények szerint 63 550-et. Elégedett a tartományi eredményekkel?

– Maximálisan elégedett vagyok, főleg azért, mert az emberek megfogadták a tanácsunkat és december 17-én javarészt mindkét szavazólapon a VMSZ-re voksoltak. Egyébként ha csak Vajdaság területét figyelembe véve elemezzük a voksolást, tartományi jelöltlistánkat valamennyivel többen támogatták, mint a köztársasági listát. Azért fontos, hogy a többszintű választások esetében a polgárok minden szinten a VMSZ-t támogassák szavazatukkal, mert bizonyos ügyek képviselete érdekében Újvidéken kell ott lenni, míg más ügyek hatékony képviselete a belgrádi jelenlétet követeli meg. A vasárnapi tartományi parlamenti választás azt eredményezte, hogy a VMSZ Vajdaságban a politikai színtér harmadik legerősebb politikai tömörülése. Sokkal nagyobb belgrádi pártokat megelőzött. Ezt azért lényeges hangsúlyozni, mert a vajdasági magyaroknak, akik egy emberként sorakoztak fel a VMSZ mögött, büszkének kell lenniük arra, hogy az ő szavazatuknak köszönhetően a párt milyen egykori politikai óriásokat utasíthatott maga mögé. Míg a VMSZ országos szinten több mint 64 ezer szavazatot szerzett, addig Vuk Jeremić pártja kevesebb mint 33 ezer szavazatot. Vagy például Boris Tadić, aki tíz éven át élet-halál ura volt, most Saša Radulovićtyal együtt 45 ezer szavazatot szerzett. A Szerb Radikális Párt, amely vonatkozásában a vajdasági magyarokat azzal próbálták riogatni, hogy velünk van koalícióban, 55 ezer szavazatot szerzett. Nem szeretném védeni a radikálisokat, vagy meg nem történtként tekinteni a kilencvenes évekre, esetleg valamiféle amnesztiában részesíteni a pártot, ám tény, hogy fogatlan oroszlánról van szó. De itt van például Tomislav Žigmanov, aki eddig miniszter volt, most pártja, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége, tartományi szinten egy bosnyák párttal koalícióban, mintegy 4700 szavazatot szerzett és nem jutott be a tartományi képviselőházba. A köztársasági parlamentbe bejutottak, feltehetőleg 2 vagy 3 mandátumuk lesz, ám az első horvát nemzetiségű képviselő a listán a negyedik, ami azt jelenti, hogy a VHDSZ nem lesz parlamenti párt, sem országos, sem tartományi szinten. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga csak tartományi szinten állított listát, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével koalícióban, jelöltlistájuk nagyjából 24 ezer szavazatot szerzett, azaz valamivel több mint egyharmadát annak, amit a VMSZ önállóan meg tudott szerezni. A VMSZ pozitív kampányt folytatott, ezért a választásokat megelőzően nem beszélt más pártokról. Most sem szeretnénk, ezeket az adatokat csupán azért említem, hogy egyrészről megköszönjem a vajdasági magyar szavazóknak a hatalmas támogatást, másrészről pedig azért, hogy mindenki büszke legyen magára, aki a VMSZ-re szavazott. A szavazóknak köszönhetően sikerült ilyen eredményt elérnünk. Úgy vélem, hogy mindenki szeret egy győztes csapathoz tartozni, a VMSZ pedig megkérdőjelezhetetlenül győztes csapat.

Mire jogosítják fel ezek a számok a VMSZ-t a koalíciós tárgyalások során? Mikor kezdődhetnek meg a tárgyalások? Hívta már Aleksandar Vučić köztársasági elnök, vagy Miloš Vučević, a Szerb Haladó Párt elnöke?

– Az eredmények munkára jogosítják fel a VMSZ-t. Felhatalmazást és legitimitást kaptunk arra, hogy amiről a kampányban beszéltünk, azt megpróbáljuk megvalósítani. Világossá tettük, ahogy 2014 óta mindig, hogy a Szerb Haladó Párttal tudjuk elképzelni ennek a munkának a folytatását. A választások lebonyolítása óta a köztársasági elnökkel, valamint az SZHP elnökével egyaránt üzenetet váltottam, gratuláltunk egymásnak pártjaink eredményéhez, majd miután lezárul a választás folyamata és közzéteszik a végeredményt, megkezdődnek a koalíciós tárgyalások.

A napokban úgy nyilatkozott, hogy már készül a koalíciós szerződés. Melyek a sarkalatos elemei?

– Ez elsősorban írnoki munka. Az történik, hogy a korábbi koalíciós szerződés nem megvalósított elemei átkerülnek az új szerződésbe. A választási program a korábbiakhoz képest új elemei ugyancsak beépülnek a koalíciós szerződésbe. Az sem titok, hogy a koalíciós szerződést mi írjuk, nem pedig az SZHP. Mi tesszük javaslatunkat tárgyalóasztalra. Általában változtatás nélkül, vagy minimális módosítással kerül aláírásra a koalíciós szerződés.

A választásokat követő napon, a hagyományokkal összhangban, Budapestre utazott. Hogyan fogadták Magyarországon a VMSZ választási eredményét?

– Már a választási kampányban, majd a részeredmények közzététele után ugyancsak tapasztaltak alapján kijelenthető, hogy a Kárpát-medencében hatalmas megbecsülés övezi a VMSZ-t. December 9-én a Felvidéken jártam, a Szövetség második országos kongresszusán, hiszen Forró Krisztiánnak megígértem, hogy elmegyek. Ott is azt tapasztaltam, hogy teljesítménye miatt felnéznek a VMSZ-re. Vajdasági látogatása alkalmával Kelemen Hunorral szintén sokat beszélgettünk, hiszen úgy gondolom, hogy az RMDSZ és a VMSZ között a legközelebbi a szövetség. A vele folytatott beszélgetésekből levontam a következtetést, hogy odafigyelnek munkánkra, és szurkolnak nekünk, illetve segítenek bennünket. Ami pedig a budapesti sajtótájékoztatót illeti, Potápi Árpád János államtitkárt szeretném egy mondat erejéig idézni: „Újra bizonyítást nyert, hogy a VMSZ a Kárpát-medence legsikeresebb magyar pártja.” Ez ebben az időszakban egyáltalán nem volt magától értetődő, sem egyszerű. Ezért nem lehet elégszer megköszönni a választópolgároknak, valamint munkatársaimnak, hogy ilyen választási eredmény született, hiszen a tragédia utáni megmérettetést követően akár eltűnhetett volna a politikai süllyesztőben a VMSZ. Akármennyire is megmosolyogják egyesek, amikor azt mondom, hogy a VMSZ győzött a választásokon, ha figyelembe vesszük az említett körülményeket, nem túlzás azt állítani, hogy a VMSZ a december 17-i választások egyik győztese, országos és tartományi szinten egyaránt.

A VMSZ már egy ideje szinte egyedül maradt a vajdasági magyar politikai színtéren. Ezt a tényt győzelemként vagy többletfelelősségként éli meg?

– Nemcsak a vajdasági magyar politikai színtéren maradtunk egyedül, hanem a vajdasági politikai színtéren is. Azért említettem a VSZL kudarcát, mert a párt akkor kezdett kifordulni önmagából, amikor 2009-ben nem állt mellénk. Tudjuk, akkor a VMSZ a köztársasági költségvetés ellen szavazott, mivel az alkotmány- és Vajdaság-ellenes volt. Azóta folyamatosan gyengült a VSZL. Ez azt jelenti, hogy a választók nem bocsátják meg az elvszerűtlenséget, sem azt, amikor egy politikai közösség szembefordul a saját alapvetéseivel. Szerintem ezért fontos, hogy a VMSZ mindig őszinte párt volt, amely a politikai előnyöktől függetlenül elmondta, hogy mit és miért fog lépni, és ehhez kérte az emberek támogatását. Ezért tudtunk mi történelmi léptékkel mérve is hatalmas folyamatokat elindítani. Ilyen folyamat volt a szerb–magyar megbékélés. Az elmúlt hetekben több alkalommal is beszéltem Kárpát-medencei politikusokkal, így pontosan tudom, hogy Erdélyben, a Felvidéken, a Kárpátalján pedig főleg, elképzelhetetlen bármi hasonló. Ennek a folyamatnak az elindításához hatalmas bátorságra volt szükség a VMSZ, illetve abban az időben Pásztor István részéről. Bátorság kellett a folyamathoz, mert lehet, hogy rövid távon szavazatokat veszítettünk miatta, hiszen megeshet, hogy az emberek nem értették meg azonnal a megbékélés lényegét, jelentőségét és lehetséges hozadékát. Ami a vajdasági magyar közéletet illeti, ugyanazt tudom mondani, amit apám mondott mindig a választások után: azt javaslom a vajdasági magyar pártvezető kollégáknak, legalábbis azoknak, akik így vagy úgy megpróbálnak velünk szembejönni – még akkor is, ha ezért fizetik őket –, hogy vonják le a következtetést és hagyjanak fel a politikai tevékenységgel, mert az nem megy nekik. A vajdasági magyar közösség nem kér belőlük. A VMSZ 2008-tól működtet egy vajdasági magyar koalíciót, s ez most is működött. Én is fontosnak tartottam, hogy megújítsuk ezt a szövetséget a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal. Abban állapodtunk meg, hogy a jövőre esedékes önkormányzati választásokon is, ott, ahol emberekkel és befolyással rendelkeznek, a VMSZ-szel közösen indulva részesei lesznek az önkormányzati munkának és tisztségeknek. Fontos leszögezni, hogy három vajdasági magyar párt összetart és együttműködik. Akiknek pedig kizárólag abból áll a tevékenységük, hogy a VMSZ-t pocskondiázzák, azok úgy járnak, mint a VMDK és a Magyar Polgári Szövetség ezeken a választásokon.

Vannak olyan értékelések, hogy a VMSZ elsősorban a Prosperitati Alapítvány által megvalósuló gazdaságfejlesztési programnak köszönheti támogatottságát, azaz ennek révén megvásárolja a szavazók támogatását, és az említett program nélkül jóval kevesebben szavaznának a pártra. Miként vélekedik ezekről az álláspontokról?

– Kampányzáró rendezvényünkön itt volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, és mivel a kampány utolsó napján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Vajdaságba látogatott, cégátadásokat szerveztek. Felkértem Kelemen Hunort, hogy a cégátadókon is tartson beszédet és mondja el őszintén, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési program milyen előnyökkel jár Erdélyben. Kelemen Hunor nyíltan kijelentette Adán: az, hogy Erdélyben működik gazdaságfejlesztés a magyar kormány támogatásával, Pásztor Istvánnak, a VMSZ-nek és a Prosperitati Alapítványnak köszönhető, hiszen Vajdaságból indult ez a program. Ehhez hozzátenném, hogy a magyar autonómiáért folytatott küzdelem ugyancsak Vajdaságból indult 1990-ben, de a kettős állampolgárságért folytatott küzdelem is. Büszke vagyok arra, hogy a gazdaságfejlesztési programot el tudtuk indítani 2016-ban, illetve arra, hogy apám egyáltalán mert arról álmodni, hogy egy kisebbségi magyar párt ilyen programot indítson el. A programnak eddig több mint 14 ezer nyertese van. A nyertesek névsora nyilvános, így mindenki láthatja, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatain a VMSZ számos ellenlábasa nyert, számos olyan cég és mezőgazdasági termelő, illetve család, amely az elmúlt 7-8 évben is nyíltan támadta a VMSZ-t. Ez azt bizonyítja, hogy mi nem szavazatokat vásárolunk a Prosperitati Alapítvány pályázatai révén, hanem közösségépítő munkát végzünk. A Prosperitati Alapítvány és a gazdaságfejlesztés nagyon jelentős eszköze a közösség megtartásának és fejlesztésének, ezért folytatjuk a jövőben, választási kampányoktól függetlenül. Jó, hogy most már a magyarországi mutatók is lehetővé teszik a program folytatását. Emlékeztetnék, hogy a házvásárlási pályázat január 15-ig áll nyitva, míg a kisvállalkozások és kis mezőgazdasági termelők számára kiírt két pályázat február 5-ig. A szerbiai politikai színtéren valóban vannak olyan politikai pártok, amelyek szavazatokat vásárolnak, viszont a VMSZ nem tartozik ezeknek a pártoknak a sorába.

Mikor kezdenek el készülni a jövő tavasszal vagy kora nyáron esedékes helyhatósági választásokra, valamint a Szabadkán tartandó helyi közösségi választásokra, és mi az álláspont ezekkel kapcsolatban?

– A VMSZ már elkezdett készülni, hiszen nem múlik el év választások nélkül. Pontosan tudjuk, hogy a vajdasági magyar közösségnek akkor lesz hatékony érdekképviselete, ha a VMSZ minden szinten erős. A következő év legelején egészen konkrétan elkezdünk készülni ezekre a választásokra. Az elmúlt években ez úgy történt, hogy folyamatosan eredménylistát készítettünk. Azt vettük és vesszük lajstromba, hogy a településeinken mi az, ami a VMSZ-nek köszönhetően került kialakításra, kiépítésre, vagy melyek a folyamatban lévő beruházások. Ugyanúgy, ahogy ebben a kampányban, a helyhatósági választások kampányában is ezzel az eredménylistával állunk majd ki a polgárok elé, hogy támogatásukat kérjük. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jövőre ugyancsak vár ránk egy európai parlamenti választás. Ennek tekintetében a korábbiakhoz hasonlóan konkrét kampány keretében teszünk majd meg mindent annak érdekében, hogy a Fidesz–KDNP minél sikeresebben szerepeljen.

Ez a veszteség és a veszteséggel való szembesülés éve volt. Ön elvesztette édesapját, a VMSZ és a vajdasági magyar politikai közösség pedig a pártvezetőt. Néhány hónappal korábban a 2011 és 2022 közötti évek népességfogyásának mértékével szembesültünk. Hogyan lehet ebből a helyzetből előrelépni, mindenekelőtt a kérdés második részének vonatkozásában?

– Valóban mellbevágó volt a népességfogyás, ám ha ennek tükrében elemezzük a választási eredményt, talán még nyilvánvalóbb, hogy mennyire hatalmas győzelem van mögöttünk. Az, hogy a nemzet ilyen mértékű fogyása ellenére ennyire nagy a VMSZ támogatottsága, arra kötelez bennünket, hogy a jövőben még határozottabban küzdjünk minden egyes vajdasági magyarért. A VMSZ összes intézkedése azt a célt szolgálja, hogy jó legyen Vajdaságban magyarként élni, hogy itthon lehessen maradni, és legyen hová hazajönni. Ezt a célt szolgálja az ösztöndíjrendszerünk, az Európa Kollégium, a Prosperitati Alapítvány, az MNT különböző támogatási rendszerei, továbbá az infrastrukturális beruházások a magyarok lakta vidékeken. Ami a kérdés első részében említett veszteséget illeti, erről már sokat beszéltem a kampány során. Az eddig elmondottakhoz nehéz lenne bármit hozzáfűzni. A részeredmények alapján kijelenthetjük, hogy a választásokkal kapcsolatos egyik alapvető célunkat sikerült teljesíteni, azaz olyan választási eredményt elérni, amire Pásztor István is büszke lenne. Munkatársaimnak és barátaimnak elmondtam, hogy amikor vasárnap éjszaka, a választások után először kellett a VMSZ vezetőjeként sajtótájékoztatót tartanom, azon gondolkodtam, hogy Ő vajon hogyan értékelt volna, és mit mondott volna. Úgy gondolom, hogy ahhoz képest, ahogy Ő értékelte volna a választási eredményeket, én nagyon visszafogott voltam.

PESEVSZKI EVELYN

 

2024. január 22.

16,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

2024. január 23.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

10,00 - Újvidék - Szerződésaláírás a Magyar Szó épületében tervezett felújítési munkálatokkal kapcsolatban

2024. január 24.

17,00 - Szabadka - a VMSZ Szabadkai Városi Szervezete Tanácsának ülése

2024. január 25.

10,00 - Szabadka - a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium iskolanapja és kápolnájának búcsúja

2024. január 26.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

18,00 - Zenta - Ünnepség a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2024. január 28.

17,00 - Magyarkanizsa - Ökumenikus istentisztelet

2024. január 31.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Újvidék Város napja, a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 1.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 43. ülése

15,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. február 2.

14,00 - Szabadka - A Prosperitati Alapítvány központi irodája új helyszínének avatója

18,00 - Törökkanizsa - A VMSZ községi szervezete megalakulásának 17. évfordulójára szervezett ünnepség

 

2024. február 6.

10,00 - Belgrád - A Parlament első, alakuló ülése a XIV. ciklusban

10,30 - Belgrád - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

11,30 - Belgrád - Találkozó Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével

2024. február 8.

16,30 - Csóka - Megemlékezés Móra Ferenc halálának 90. évfordulóján

2024. február 17.

13,30 - Budapest - Találkozó Zsigmond Barna Pál, országgyűlési képviselővel, a Fidesz határon túli ügyekért felelős igazgatójával

15,00 - Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde

2024. február 19.

13,00 - Hajdújárás - a VMSZ Elnökségének és Tanácsának ülése

18,00 - Zombor - Zombor Város napja - a VMSZ ünnepi műsora

2024. február 20.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

15,30 - Szabadka - Találkozó Dr. Gyuricza Csabával, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával

2024. február 21.

10,00 - Zenta - A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomaosztó ünnepsége

 

2024. február 24.

10,30 - Palics - Jogászkonferencia a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szervezésében

 

2024. február 26.

16,30 - Budapest, Országház - Magyarország köztársasági elnökének megválasztása és ünnepélyes eskütétele

2024. február 27.

10,30 - Belgrád - Találkozó Aleksandar Vučićtyal, Szerbia köztársasági elnökével

2024. március 1.

09,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

 

2024. március 2.

10,00 - Zenta - a VMSZ tisztújító közgyűlése

2024. március 4.

13,30 - Szabadka - Interjú a „Politika” napilapnak   

2024. március 5.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

10,30 - Szabadka - A Pannon TV Közügyek c. műsorának felvétele (adásban ma 18 órakor)

2024. március 6.

08,00 - Budapest - találkozó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

09,00 - Budapest - előadás megtartása a Misszióvezetői Értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 

10,00 - Budapest - találkozó Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel

16,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Szó napilapnak

2024. március 7.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 44. ülése

12,30 - Szabadka - Interjú a Hét Nap hetilapnak

2024. március 8.

14,00 - Budapest - Esterházy János Emlékünnepség és Díjátadó

2024. március 11.

17,00 - Óbecse - Megemlékezés Than Mór halálának 125. évfordulójára

2024. március 12.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában

10,30 - Szabadka - Interjú a Subotičke novine hetilapnak

2024. március 13.

13,30 - Szabadka - Tárgyalás Bányai Gábor országgyűlési képviselővel, a Dél-Alföld gazdasági fejlesztéséért felelős kormánybiztossal

18,00 - Palics - Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának ünnepi fogadása az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére

2024. március 14.

11,00 - Királyhalom - Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezése

12,00 - Királyhalom - Találkozó Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárral

2024. március 15.

10,00 - Magyarittabé - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

15,00 - Bácskossuthfalva - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

17,00 - Szabadka - Megbeszélés dr. Nobilis Márton Pállal, Magyarország  Agrárminisztériumának államtitkárával

18,00 - Szabadka - a Vajdasági Magyar Szövetség Központi megemlékezése

2024. március 16.

16,00 - Tiszaszentmiklós - Ünnepi műsor és emléktábla avatás Pásztor István tiszteletére

18,30 - Torda - Koszorúzás és ünnepi műsor

2024. március 18.

09,00 - Szabadka - Interjú a Magyar Nemzet napilapnak

11,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

2024. március 19.

10,00 - Szabadka - Találkozó a magyarországi szerbek vezetőivel

2024. március 20.

10,00 - Belgrád - Parlamenti ülés

17,25 - Belgrád - Parlament - Szavazás 

2024. március 21.

17,00 - Palics - Találkozó Rákay Philippel

18,00 - Palics - a Most vagy soha! c. film vajdasági díszbemutatója

2024. március 25.

09,00 - Szabadka - Egyeztetés a VMSZ alelnökeivel

10,00 - Szabadka - Találkozó Panyi Miklóssal, parlamenti és stratégiai államtitkárral, miniszterhelyettessel, Salgó László Csongrád-Csanád Vármegye főispánjával, dr. Csepeti Ádám stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkárral

2024. március 26.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

11,00 - Zenta - a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének tisztújító közgyűlése

2024. március 27.

12,00 – Subotica - a TV Subotica U sred srede c. műsorának felvétele (adásban ma 19,00 órakor)

2024. március 28.

08,00 - Szabadka - A Városi Képviselő-testület Egyeztető Tanácsának ülése

10,00 - Szabadka - Találkozó Christopher R. Hillel, az USA belgrádi nagykövetével

13,30 - Szabadka - a VMSZ elnökének, alelnökeinek, Intéző Bizottságának, a Tanács elnökének és helyettesének egyeztetése

2024. április 2.

10,00 - Szabadka - Találkozó Csáky Csongorral, a Rákóczi Szövetség elnökével

2024. április 3.

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Alapszabályzati Kérdéseket, Szervezést és Képviselő-testületi Iratszabályokat Figyelemmel Kísérő Bizottságának ülése

09,30 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület Káderügyi, Közigazgatási és Munkaviszonyi Bizottságának ülése

10,00 - Szabadka - Önkormányzati sajtótájékoztató

18,00 - Temerin - Ágoston András meglátogatása

2024. április 4.

08,30 - Szabadka - a VMSZ szabadkai városi frakciójának ülése

09,00 - Szabadka - a Városi Képviselő-testület 45. ülése

13,00 - Topolya - találkozó Dallos Gyula magyar miniszteri biztossal

18,00 - Zombor - egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 9.

07,30 - Szabadka - Vendégszereplés a Szabadkai Magyar Rádió Napindító c. műsorában (élő)

18,00 - Zombor - Egyeztetés a VMSZ Nyugat-Bácskai Körzetéhez tartozó helyi szervezeteinek vezetőivel és tisztségviselőivel

2024. április 13.

10,00 - Beregszász (Ukrajna) - A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XXXIV. közgyűlése

2024. április 15.

09,00 - Szabadka - Interjú felvétele az M1 Délvidék ma c. műsorába (adásban április 16., és a Pannon TV Közügyek c. műsorában, április 16-án, 18,10 órakor)

2024. április 16.

19,00 - Szeged - Szegedi Tudományegyetem, díszvacsora dr. Karikó Katalin tiszteletére

2024. április 18.

09,30 - Szabadka - Tárgyalás Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével